Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
drugari prvi put se susrecem sa tracking brojem ovog formata S2935634 . e sada,kada proverim ovaj tracking broj na sajtu koji mi je kinez ostavio pise mi ovo:

2015-01-05 Arrival at inward office of exchange, held by import Customs, SRB

ali kada odem na sajt nase poste i napisem ovaj tracking broj ne moze nista da nadje. sta mi je ciniti ?

nasa posta sve te stranjske tracking brojeve na ulasku u nasu zemlju prevodi u neki svoj sistem. naravno, ti neces dobiti novi broj, mada sam ja recimo za jednu posiljku iz susedne rumunije dobio preko onog starog, ne secam se kako.

trebalo bi sve da bude ok.

Не преводи. Трекинг број, да кажемо стандардизован, два слова, бројеви, два слова наша пошта прати. Ове Кинеске нове типа само бројеви и колико се сећам америчку обичну USPS , прати само до улаза у Србију (кинеске) односно излаза из Америке (USPS).

IMam jedan problme do sada su mi uvek statusi isli sledecim redosledom :)
Collection
Opening
Dispatching
Departure from outward office of exchange

tako je pisalo uvek na kineskoj posti, a na nasoj ono da je promljeno i otpremljeno, i to sve uvek pisalo na 2 dana od slanja,

Sada je proslo dosta dugo od slanja mog paketa iz kine. I zadnji status mi stoji sa Pekinaga
Departure from outward office of exchange

a jos uvek nema ga na nasoj posti u pitanju je Kinska posta Air mail.

E sad moje pitanje je zasto se ne pojavi jos uvek ono na nasem sajtu da je primljeno i da je otpremljeno iz kine ?
Da li to znaci da jos nije krenulo za Srbiju ili je neki problem u ocitavanju posiljki,,, posto uvek za svaku posiljku je razlicito , izgleda da nemaju bas neka pravila.

Dva paketa od 02.decembra i 04.decembra sa iHerb i dalje nema. Šou.. Odlepio sam više.

Jel poručivao neko nešto decembra sa iHerb?

Slažem se da ovaj forum postoji radi iznošenja iskustava. I to je potrebno, ako ne nužno. O konkretnim stvarima sam i ja pričao, o zakonu i mom iskustvu. Samo sam primetio da je forum zagušen komentarima koji između dve konkretne poruke zauzmu po nekoliko stranica, tako da dobar deo ljudi može da mrzi da čitaju jedno te isto, a jedan deo baš briga šta piše pre njih i ponavlja isto. To su dva ista pitanja: "Koliko će da me košta carina" i "Šta je sa mojom pošiljkom? Piše otprema već n dana..." . Na oba pitanja se može naći odmah odgovor. Kako se računa i šta koji status pošiljke znači takođe je opisan. A onaj pravi odgovor zašto naš paket toliko čeka na ne može niko dati osim same carine. Samo sam ukazao na malo konkretnosti. I zakon i praksa. Biće nam svima bolje da preglednije pronađemo ono što nas interesuje, ako jedan dobar deo članova ne postavlja isto pitanje samo za sebe, već ako neko ima i druga iskustva, pogotovo sa carinjenjem u redovnom postupku, traženem dodatnih dokumenata, isporukom u dalja mesta, itd.. Ja sam kao i ti da se navodi što više konkretnih stvari, a ne da se vrtimo u krug.

Šteta je što u okviru ovog foruma ne postoje 2 dodatne stranice: upitnik i statistika. Na prvoj bi svako mogao (i trebao) da popuni elementarni upitnik tipa: čekao do 3 dana, 3-7, 7-15, preko 15 dana, nisam platio, pošteno platio pdv, pošteno platio carinu i pdv, odrali me, žalio se, nisam se žalio, procedura trajala __ dana, dobio ispravno, oštećeno itd. Na 2. stranici zadaš datumski opseg i dobiješ statistiku po raznim kriterijumima koji te možda zanimaju.

24.12.2014 11:41:12 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
24.12.2014 11:55:00 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu
12.01.2015 18:08:46 61200 CARINA GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema
13.01.2015 05:17:37 10200 GPC BEOGRAD - 11073 BEOGRAD 129 Otprema

Konačno! Javljam oko iznosa carine

Mislim da je vreme da se razdvoji ova tema, da imamo jednu temu za praćenje pošiljki a ova da ostane za diskusiju o carinjenju. Šta mislite?

Meni prosle sedmice stigla posiljka i nisam platio nista na nju...jes da ne narucujem tako cesto ali za sad su mi na posiljke regularno racunali pdv.

@Falcon
+1

Slazem se :p

Ja se slazem jer ako neko trazi odgovor o carinjenju tesko da ce naci jer se ovde vise pise o pracenju posiljaka.

Napravljena je nova tema Praćenje pošiljki. Sva buduća diskusija o praćenju i statusima pošiljki ide u tu temu, ovu temu ostavljamo isključivo za diskusiju o carinjenju pošiljki, iskustvima i savetima.

Dva paketa od 02.decembra i 04.decembra sa iHerb i dalje nema. Šou.. Odlepio sam više.

Jel poručivao neko nešto decembra sa iHerb?

Ja isto naručio jedan paket drugog decembra, još uvek ništa.

Thx ... ja prebacio pitanje u novootvorenu temu.

U svakom slucaju znaci da nisam jedinsven slucaj je nekako olaksavajuca okolnost :)

Danas mi je stigao ocarinjen paket. U pitanju je mobilni telefon vrednosti 113 dolara uz koji nije bila dostavljena faktura niti bilo sta na paketu sto bi ukazivalo na vrednost posiljke. Obzirom da sam predpostavio da ce tako biti pratio sam sve vreme status posiljke i juce kada je dosao moj dan za carinjenje pozvao sam carinu i rekao coveku da cu da im mailom posaljem svu potrebnu dokumentaciju kako bi telefon an osnovu toga ocarinili. Obecao mi je da ce se licno postarati da ga ocarine po toj dokumentaciji i tako je i bilo. Osnovica na papiru 11244 dinara, carina + pdv 3657 dinara. Skoro u dinar. E sada mogao sam da rizikujem da mi ocarine proizvoljno ali kada bi taj model telefona potrazili na internetu trenutna najniza cena je 160 dolara, a posto sam ga ja kupio na akciji koja je prosla odavno ne bi imali dokaz da ga carine po manjoj osnovici. Tako da jednom recju totalno korektno izuzimajuci period od 17 dana koliko je proveo kod njih u magacinu.

P.S Dostavio sam fakturu koju sam naknadno trazio od prodavca, kopiju transakcije sa payPal naloga, kopiju izvoda sa tekuceg racuna i ebay printscr. od narudzbina na kojoj postoji cena. Dokumentaciju sam poslao na [email protected] sa naznakom u zaglavlju koja je sadrzala tracking number i moje ime i prezime.

Poslednja izmena:
nindzab od kada je na carini? Koji se datum obrađuje?

Evo ja sad dobih neku sitnu pošiljku. Skoro sve pošiljke veličine velikog pisma i ne previše debele, 2-3 cm dođoše bez pregleda carine za dan-dva od njih. Mada su označene kao poklon, ali je ipak kinez...

nindzab od kada je na carini? Koji se datum obrađuje?

Evo ja sad dobih neku sitnu pošiljku. Skoro sve pošiljke veličine velikog pisma i ne previše debele, 2-3 cm dođoše bez pregleda carine za dan-dva od njih. Mada su označene kao poklon, ali je ipak kinez...

Moderator je sve sto je vezano za status posiljki stavio u novu temu tako da od sada tamo postavljaj pitanja vezana za to.

Poslednja izmena:
Danas mi je stigao ocarinjen paket. U pitanju je mobilni telefon vrednosti 113 dolara uz koji nije bila dostavljena faktura niti bilo sta na paketu sto bi ukazivalo na vrednost posiljke. Obzirom da sam predpostavio da ce tako biti pratio sam sve vreme status posiljke i juce kada je dosao moj dan za carinjenje pozvao sam carinu i rekao coveku da cu da im mailom posaljem svu potrebnu dokumentaciju kako bi telefon an osnovu toga ocarinili. Obecao mi je da ce se licno postarati da ga ocarine po toj dokumentaciji i tako je i bilo. Osnovica na papiru 11244 dinara, carina + pdv 3657 dinara. Skoro u dinar. E sada mogao sam da rizikujem da mi ocarine proizvoljno ali kada bi taj model telefona potrazili na internetu trenutna najniza cena je 160 dolara, a posto sam ga ja kupio na akciji koja je prosla odavno ne bi imali dokaz da ga carine po manjoj osnovici. Tako da jednom recju totalno korektno izuzimajuci period od 17 dana koliko je proveo kod njih u magacinu.

P.S Dostavio sam fakturu koju sam naknadno trazio od prodavca, kopiju transakcije sa payPal naloga, kopiju izvoda sa tekuceg racuna i ebay printscr. od narudzbina na kojoj postoji cena. Dokumentaciju sam poslao na [email protected] sa naznakom u zaglavlju koja je sadrzala tracking number i moje ime i prezime.

Na koji broj si zvao brate?

Moderator je sve sto je vezano za status posiljki stavio u novu temu tako da od sada tamo postavljaj pitanja vezana za to.

Nisam pitao za praćenje statusa pošiljke. Pošiljka ima između slanja i primanja desetine informacija i statusa. Pitao sam koji datum je ocarinjen, a to je vezano za carinu. Makar bi trebalo... ;)

Nisam pitao za praćenje statusa pošiljke. Pošiljka ima između slanja i primanja desetine informacija i statusa. Pitao sam koji datum je ocarinjen, a to je vezano za carinu. Makar bi trebalo... ;)

Jutros sam ovde ostavio status sa datumom i statusima kada je pristigao i kada je pusten sa carine.

Jutros sam ovde ostavio status sa datumom i statusima kada je pristigao i kada je pusten sa carine.

Da budem iskren, uvek preskočem slične komentare sa listama statusa pošiljaka zbog razloga koje sam i ranije navodio. U međuvremenu je otvorena tema za to, pa će se ova uskoro izbistriti i biti preglednija. Uglavnom, hvala.
Ako neko ima iskustva sa zahtevima da se pošiljke ne carine po brzom postupku(10% carine) već u redovnom, kako to ide? Da li moraš pismeno da se obratiš carini očekujuči pre pristizanja ili za vreme prispeća? Konkretno me interesuje za foto opremu. Čini mi se da je ranije bila 1% na skoro sve što spada u tu kategoriju. Ako neko nešto zna nek piše...

msilm da carinjenje, to "ubrzano" , "po skraćenom postupku", puštanje robe pre provere dokumentacije. da je to za slučaj kad imaš špeditera. i npr., uz robu nemaš original fakturu, ili na fakturi, nije dobar preferencijal, pa ti uz neki obrazac, dobiješ robu odma, al si dužan da dostaviš to što ti carina traži, i maš rok za to. i mislim da to funkcioniše, kad pravno lice šalje pravnom licu. ne znam dal to može za fizičko lice, sobzirom da nema bankarske garancije, od čega bi se država naplatila, u slučaju da im ne dostaviš sve papire u roku.

Je l' se desilo nekome da su mu poslali paket u pogrešnu poštu? Zeznuli jedan broj u poštanskom broju i ode u Borču umesto na Voždovac... A piše normalno adresa na Voždovcu.

Ја сам једном научио на погрешну адресу тј име улице. Другар ми послао адресу на коју да му наручим и предикција промени назив а он није проверавао. Једва сам завршио, звао прво праву па онда ту "погрешну" пошту, једва убедио ту жену са којом сам причао пошто они не смеју ни под разно да мењају адресу. Каже да је проверила по броју телефона на пакету, другар срећа има МТС-ов број, да се поклапа све што сам јој рекао па је написала нову адресу. Тако је и било иначе по правилу се враћа пошиљаоцу, тако да провери на сајту одакле си научио да ли си дао тачне податке.

Meni je ime ulice kako treba, kao i broj, samo su zamenili poštanski broj. Valjda će vratiti u drugu poštu, sutra ću ih pozvati.

Ljudi, tema oko pošiljki i tehničkih problema o istim se preslila u drugu temu Praćenje pošiljki. Ova ostaje za carinu i vreme je da se malo ispoštuje to.

msilm da carinjenje, to "ubrzano" , "po skraćenom postupku", puštanje robe pre provere dokumentacije. da je to za slučaj kad imaš špeditera. i npr., uz robu nemaš original fakturu, ili na fakturi, nije dobar preferencijal, pa ti uz neki obrazac, dobiješ robu odma, al si dužan da dostaviš to što ti carina traži, i maš rok za to. i mislim da to funkcioniše, kad pravno lice šalje pravnom licu. ne znam dal to može za fizičko lice, sobzirom da nema bankarske garancije, od čega bi se država naplatila, u slučaju da im ne dostaviš sve papire u roku.
Zar skraćeni postupak nije za fizička lica po jedinstvenoj carinskoj stopi od 10%? Uz mnoge pošiljke dobijam originalni račun na osnovu kog oni računaju po ubrzanom postupku, a nekad bi bilo bolje da ide po redovnom.

Citiram sa carine:
"Kako se obračunavaju dažbine kod poštasnskih pošiljaka?

Uvozne dažbine na pošiljke koje fizička lica primaju iz inostranstva u poštanskom saobraćaju, čija vrednost ne prelazi 3.000 evra, obračunavaju se primenom jedinstvene carinske stope u visini od 10 odsto, a na ocarinjenu vrednost obračunava se pripadajuća stopa PDV. Važno je da se naglasi da se, za poštanske pošiljke koje podležu naplati uvoznih dažbina, carinska osnovica uvećava za troškove transporta i poštarine.

U slučaju da su pošiljke vrednije od gore navedenog iznosa (3.000 evra) ili kada ih naručuju pravna lica tada je obavezno podneti deklaraciju u pisanom obliku (Јedinstvena carinska isprava - ЈCI) i započeti postupak redovnog carinjenja. Ono podrazumeva da će se roba cariniti po stopi utvrđenoj Zakonom o carinskoj tarifi."

Mene interesuje da li mogu zahtevati kao fizičko lice da se carini u redovnom postupku roba koja nije iznad 3000€? To ne mogu naći. Da li ja mogu da zahtevam ili to određuju oni, što je u neku ruku nelogično. Jer ima robe koja je sa sa manjom carinskom stopom. Recimo ako je za digitalni foto aparat 1% na 1000€ to je 10€, a na 10% je 100€. Ako dodamo pdv, sve ukupno dadžbina bi bilo 212€ naspram 320€. Nije ni malo 108€ za baciti na jedno te isto...

Poslednja izmena:
Jel je poznat nekom tracking broj koji pocinje sa PK i onda posle samo brojevi? jel to Pakistanska posta ?!?!!? xD

Prijatelju, imas 23 posta. Ok, videce ljudi, preci ce na pravu temu. Polako...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno