Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Moze li neko sa iskustvom oko online kupovinom iz inostranstva da procita temu , i da mi pomogne ili da savet, kako i sta da radim.
Samo da kazem da cu imati nacina kako da izvrsim uplatu, ali mi trebaju odgovori u vezi isporuke, i kako sve to ide. :)

Da ti skratim muke - nista sa Amazona sto vredi od tehnike, u 99.9% slicajeva, ne mozes poruciti do Srbije. U onih 0.1% slucajeva to nije sa Amazona, vec neki Kinez koji samo prodaje preko Amazona, kao da je AliExpress.

Neka ti donese neko iz EU, milion ljudi ide za Madjarsku, ako je stvarno tolika razlika.

Hvala na odgovoru.
Kada smo vec kod EU.
Imam tetku :) koja zivi u Nemackoj. Trebala bi da dodje pocetkom Novembra. I mislim da bi ona mogla da mi preuzme mp3 u Nemackoj, i da mi donese u Srbiji.
Samo kako i sta dalje, ja trebam da uplatim cenu koliko kosta mp3. I onda?
Koliko bi ispala postarina i sve to, da li neko zna?

Onda čekaš tetku da ti donese
Edit
Nije poslata cela poruka, pišem ti opet
Edit 2
Stiglo mi je oko 15 paketa u Nemacku i nisu mi nikad ništa carinili i oporezovali. Vrednost paketa mi je bila od 20 do 100e

Poslednja izmena:
Hvala na savetu. :)
Znaci ja platim internet karticom koliko vec kosta. I onda dam njenu adresu, i kada stigne paket sa Amazona? , ona preuzme paket, i donese mi kada bude dosla.
I kada se salje sa Amazona npr u Nemackoj, nema poreza i postarina? Ili?

Nisam ništa poručivao sa Amazona ali će ti sigurno izbaciti kolika je poštarina pre nego što zavrsis sa placanjem

šile, čisto da te usrećim, nećeš platiti carinu 100%, imao si sreće.

Paket poslat danas za Jagodinu sutra je kod mene. E sad dal se samo poklopilo sa mojim mejlom ili je stvarno neko tamo procitao moj mejl i ocarinio mi paket i poslao videcemo sutra :)

Hvala na savetu. :)
Znaci ja platim internet karticom koliko vec kosta. I onda dam njenu adresu, i kada stigne paket sa Amazona? , ona preuzme paket, i donese mi kada bude dosla.
I kada se salje sa Amazona npr u Nemackoj, nema poreza i postarina? Ili?

Postarine ima UVEK, samo je ponekad free. Ali iz Amazon.com do Nemacke, nije nikad. Sa Amazon.de u Nemacku jeste ponekad.
Ne mesajte carini i porez. Ne carini se skoro nista sto dodje u Nemacku iz Amerike, ali zato se naplati PDV po PSu. Na zoll.de ima i na engleskom informaicje kako/sta/koliko/kada.

Imaj na umu da ti za Nemacku verovatno nije jeftino sa Amazona, jer neces dobiti povracaj PDV-a (MwSt.), dok ako porucis od nekih nemackih IT firmi, imas i obrazac za povracaj PDV-a, kada izadje iz EU.

Komplikovano je dosta sve to oko te kupovine.
Na kraju cu neke stvari kupovati sa e-Bay'a, neke stvari po ovim poznatim sajtovima DX, aliexpress, i ostale gomile, pa ako ikada nesto zaskripi, ja cu pitati i javiti.
Sve u svemu puno hvala svima na odgovorima i savetima. :)

pitanje jel se placa carina ako kupujem karte za strane fudbalske utakmice u inostranstvu naprimer mozda cu ici na utakmicu real madrid-barcelona u novembru karta kosta oko 130eur hvala.

hmm verovatno ces dobiti u elektronskoj formi kartu koju ces da odstampas..barem mislim da je tako..tako sam narucivao avionsku kartu jednom

negde ima e-karta negde salju.mislio sam za ulaznice gde salju na kucnu adresu ali ne e-kartu.imam dva tri vrhunska sajta sa fudbalske utakmice.

francuska,holandska u vecini slucajeva salju na mail.bundesliga nesalju e-kartu.

I da ti posalju postom to je pismo do 20 grama, nece ni proci blizu carine, a drugo ne znam kako bi parce papira carinili

Odlicno, poslao sam detetu nešto pa da joj dušmani ne uzmu još i za carinu

Ako si TI (zvanicno) poslao detetu (znaci isto prezime posiljaoca i promaoca), takvi slucajevi prolaze sa mnogo manje cimanja uvek, samo da nije nesto ocigledno za laziranje carine.

I da ti posalju postom to je pismo do 20 grama, nece ni proci blizu carine, a drugo ne znam kako bi parce papira carinili

Kao vrednosno pismo? Mada, takve stvari ne bi trebalo da se carine.
Zasto? Avio-karte recimo... ne placa se PDV na celu cenu, vec samo na razliku u ceni, koja se plati stranom avioprevozniku i ceni koju ovde kupac plati agenciji (tj. agencija placa PDV na zaradu!). Pricam o kartama gde let nema veze sa Srbijom, recimo kupite kartu Moskva-Tokio, a kako cete DO Moskve je nesto drugo.
Utakmice/koncerti se vec oporezuju (PDVom) na mestu dogadjaja, i mislim da i ne postoji nacin da se dobije VAT refund, pa ne bi ni trebalo da se carini.

Sve je ovo samo logicna pretpostavka, kako bi trebalo po zakonu (a i manja je sansa da ce papir da se carini stvarno). Postoje sigurno vec regulisani nacini da pismo ima vrednost, ali ne i carinsku vrednost, skroz zvanicno.

Ali javi, ako probas, najzad nesto skroz novo u ovoj temi, sto nije prezvakano 1000 puta na svakoj strani da se pita;)

Ja sam naručio jednom kartu za milansku skalu, stigla kao obično pismo, ne verujem da će neko to da zagleda da carini.

Ljudi zasto na sve sto mi je stiglo proteklih nedelju dana (sa ebay-a, hk/kina) sam placao 32% od cene pa i vise, iako je sve bilo izmedju 2-15 dolara? Sve je stizalo posebno.

Za sat od 10$ sam morao 333din da platim u posti, za foliju za tel od 5$ sam platio 270din, za sat od 8.99$ sam platio 270din.....Folija za ekran od 1.99$ placena 270dinara?

Nista nisam platio ispod 270din..?!

Poslednja izmena:
@axel

Valjda zato što hoće da ubiju online trgovinu kod nas... Kao i sve drugo uostalom...

Ne, vec zato sto je carinski pregled 100+ dinara i nesto u posti 70 dinara.. PDV je smesna stavka naspram toga, ali to PISE na papirima za carinjenje, koje si mogao da trazis i da ti ih ne daju tek tako.

Stigao sat danas tacno dva dana od slanja mejla sa print skrinom. Ocarinili ga na 40$ iako je placen 42$ ne znam dal ga zaokruzili ili sta vec.

Pozdrav svima.
Da li se nekome desavalo da paket sa carine ode u pogresnu postu ? Meni jeste, para puta, ali sam uvek uspevao da preuzmem paket.
Ali ono sto mi se sada desilo je pobedilo : Stigao paket u nasu Izmenicnu postu i odatle nema promene statusa pet-sest dana. Posaljem im mail, i danas dobijem odgovor da mi je paket preusmeren u Podgoricu ??? Kao, najverovatnije je upisana pogresna adresa. Pa kako pogresna adresa ako je stiglo u nasu zemlju ? I sta sada da radim ?
Najgore je sto imam jos jedan paket ( meni mnogo bitniji ), koji je poslat kada i prethodni, ali za njega nema informacije da je uopste stigao kod nas ( a trebalo je da stigne do sada ). Mozda su i njega nekako preusmerili u Crnu Goru ?

Izgleda da su ova kasnjenja na carini(posti) bila iz razloga preseljenja rada carinskih i postanskih. Naime, upravo Krka rece da se danas otvara GPC u Zemunu verovatno su svi videli koji su iz BG-a tamo kod Altine, napravljeno jos pre 4 godine i evo danas konacno pocinje sa radom, pa je verovatno to bio razlog kasnjenja, mozda i nije.
Prebacuju sve aktivnosti tamo tamo ima i posta carinjenja i sve je automatski-masinski, takod a ce sve brze biti i sigurnije, kako kazu iz Poste ja samo prenosim, ajd videcemo, najverovatnije da je to razlog kasnjenja jer su verovatno dobar deo zaposlenih bili zadnjih 2 nedelje na obuci ili sta vec prebacivali sve tamo da bi danas u 12h kad bude svecano otovren prewbace se svi tamo.

Poslednja izmena:
Molim za savet... Narucujem neki parfem iz USA (vrednost oko 100$) i da bih izbegao sve sto sleduje kada stigne kod nas, narucim na adresu u CG... Braca odbiju posiljku, iz nekog razloga, i sada trazim alternativu...
Mogu na adresu u Svajcarskoj ali nikako ne mogu da nadjem proverenu informaciju koji je carinski limit kod njih i kakve dazbine mogu biti na toj vrednosti posiljke...

U EEA za akciznu robu je limit 22eur. Znaci parfemi se uvek dobro oporezuju.

Zvanicno, slicno, nezvanicno kao obicna roba, znaci samo limit na kolicinu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno