Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Stigli novi narodnjački kadrovi na carinu pa se uče... Ali sad sam ozbiljan, to je glavni razlog... Iako jelte vlada zabrana zaposljavanja u javnom sektoru...

Sta je ovo 10 dana vec imam samo OTPREMA ovo je ludilo na carini, a paket koji mi je dosao 7 dana kasnije od ova dva prosao za 1 dan juce ga primio, a ove pakete koji su mi potrebniji drze vec 10 dana, m@jmuncine carinske, brate udari mi PDV na ta dva paketa svaki kosta 15 EUR pa daj da platim harac i noste se, sta smarate 10 dana i jos ga nema a nece biti ni najmanje jos 2 dana jer ide vikend.
Pa ovo je da uzmes bombu i da im bacis u Savsku.
Ne znam sta pokusavaju ovime da urade da nam se smuci narucivanje ili....
Nikada do sad nisma cekao ovoliko za 5 dana stiglo iz HK do Srbije a sad 10 dana na carini, jel to normalno kazite vi meni???
Zovi i dosađuj. Meni je deset dana paket bio na carini, bez promene statusa. Skurčilo mi se. Zvao i carinu u BG-u, Nišu i istog dana se promenio status a sutra već stigao paket.

Hvala daj samo broj ;)

Trebalo bi onda te nase kadrove da saljemo u Kinu. Zamisli koliko bi dana oni cekali kad npr kod nas na 7 miliona stanovnika se ceka po 7 radnih dana. Dan po milioncetu. Kakav bi prosperitet tek tamo doneli na preko milijardu stanovnika.???

Planiram da naručim Asus Rampage V Extreme iz SAD-a preko sajta newegg, pa me zanima da li je neko ima iskustva oko plaćanja carine i PDV-a. Platio bi VISA karticom za online plaćanje na koju bi prethodno upatio iznos u vrednosti ploče.

1. Koliko se obračunava carina kad se naručuje iz SAD-a 10% ili 20%?
2. Kad se naplaćuje PDV pre ili posle carinjenja i da li se uopšte naplaćuje pošto čujem razne komentare oko toga da se plaća samo za pošiljke manje vrednosti (manje od 100$) za koje se ne naplaćuje carina a za pošiljke veće vrednosti se ne naplaćuje PDV već samo carina?
3. Koja bi bio najeftiniji način pošiljke, da li se isplati slati DHL-om, bojim se da će me odrati, da li je sigurno slati regularnom poštom pošto mi nije hitno da mora da mi stigne za tri dana?

Imas odogovre u prvom postu citirane (prvi post cele teme).
NewEgg i Amazon ne salju za Srbiju (Amazon ne salje takve stvari, sve sto nadjes na Amazonu da ide za Srbiju 99% je od prodavca iz Hong Konga). Ne isplati ti se nikako.

Obruno nekoliko zadnjih strana i ne nadjoh broj carine pa ako moze neko da mu pisti PM sa brojem. Na sajtu ima desetak brojeva za BG a ja pojma neam koj mi treba.

Ako dolazi obicnom postom nema spedicije, ali naravno da ima carine i PDV-a.
Sve preko 50 eur sa shippingom podleze carini, a svaki paket podleze pdv-u.

Jel znate sta bi ovo moglo da bude?

2014-09-09 CN Acceptance, CHINA
2014-09-10 CN Processed Through Sort Facility, CHINA , Origin Post is Preparing Shipment
2014-09-12 CN Departure from outward office of exchange
2014-09-14 CN PVG Ready to depart
2014-09-24 Arrival at inward office of exchange, held by import Customs, SRB

Idi na sajt poste srbije pa baci pogled sta je sa posiljkom,to jest koji status pise

Ako dolazi obicnom postom nema spedicije, ali naravno da ima carine i PDV-a.
Sve preko 50 eur sa shippingom podleze carini, a svaki paket podleze pdv-u.

Netacno, sve preko 50€ BEZ postarine podleze carini, ako je komercijalna posiljka...

Netacno, sve preko 50€ BEZ postarine podleze carini, ako je komercijalna posiljka...

Netacno, cena se racuna i sa shippingom tako da ako je sam predmet recimo 40 eur a postarina 15 eur, to podleze carini i PDV-u.
Ne siri neistine ako ne znas ;)

Zakonski bi trebalo da se gleda vrednost robe, i ako je vrednost preko 50e podleze carini, a ako je manja od 50e podleze samo PDV-u (a PDV ide i na shipping u oba slucaja, nego se ne gleda shipping da bi se odredilo da li se carini).
Ovo je teorija - praksa za non-EU robu je verovatno suprotna. Iskreno nisam primetio, jer 10% (carina) na shipping je neprimetna stavka, ako nije DHL/FedEx/UPS...

Netacno, cena se racuna i sa shippingom tako da ako je sam predmet recimo 40 eur a postarina 15 eur, to podleze carini i PDV-u.
Ne siri neistine ako ne znas ;)

NETACNO, ne siri ti neistine jer sam narucio do sad XX paketa gde je vrednost bila 47-49,8€ a shipping od 8-23€ i NIKAD nisam platio carinu iako je prebacivalo i 70€, a uvek je proslo proceduru jer salje firma u kutiji i sa svim racunima uredno na pravu vrednost!!

Ljudi jel hoce neko da mi da broj carine na koji treba da se zove?
Posle iskustva sa patikama resio sam da ih pozovem i posaljem im na mejl koji kazu izvod sa alija koliko sam platio sledecu stvar i da po tome ocarine i hvala lepo molim lepo dovidjenja.

Carinili mi kablice koje sam platio 2$ a kinez stavio na pakovanju da kosta 4$. Postar naplatio 220 din. To je verovatno onih 200 din koji se uzimaju za otvaranje paketa?

3f2487820374d3acb671fdd40e913c9b.jpg

Arduino koji sam platio 8$, postar mi naplatio samo 80 din, a koja je veca i na oko deluje mnogo skuplja stvar od ovih kablica. Izgleda da mnogo toga zavisi ko radi bas tad na carini kada se gleda vas paket.

Ne ne znam za crnu goru, treba mi za Srbiju i pročitao sam prvi post detaljno ali onda po topicu vidim da svako ima drugačija iskustva sa carinom pa reko da pitam možda neko zna precizno

Posle iskustva sa patikama resio sam da ih pozovem i posaljem im na mejl koji kazu izvod sa alija koliko sam platio sledecu stvar i da po tome ocarine i hvala lepo molim lepo dovidjenja.
Jesi vec platio tu carinu ili jos ne? Posto ako si platio, nema nista od zalbe.

Carinili mi kablice koje sam platio 2$ a kinez stavio na pakovanju da kosta 4$. Postar naplatio 220 din. To je verovatno onih 200 din koji se uzimaju za otvaranje paketa?
[/IMG]
80 ti je PDV, racunali su 400RSD da je vrednost. Ostalo je to otvaranje paketa, taksa i sta vec...

Arduino koji sam platio 8$, postar mi naplatio samo 80 din, a koja je veca i na oko deluje mnogo skuplja stvar od ovih kablica. Izgleda da mnogo toga zavisi ko radi bas tad na carini kada se gleda vas paket.
Naravno, za te stvari, pogotovu iz Kine/HK, kako ko kada zamisli/proceni.

Ne ne znam za crnu goru, treba mi za Srbiju i pročitao sam prvi post detaljno ali onda po topicu vidim da svako ima drugačija iskustva sa carinom pa reko da pitam možda neko zna precizno
Onda ne umes da citas :) Ja sam prilicno detaljno objasnio to u prvom postu (tj. u postu koji je ubacen u prvi post kao FAQ), i to ukljucuje sva iskustva.

Da sazem: PODLEZE i carini i PDV-u.

Zvao sam i dali su mi mejl na koji da posaljem carini podatke sada cemo videti dal ce uspeti.

To nije losa zamisao, i meni je skoro pala na pamet. Da im svi saljemo racune i brojeve posiljki pre nego sto i dodju na carinu, pa da lepo posle kad stigne mogu da udare pdv po pravoj ceni, da ne moraju da se " muce" i sami traze i procenjuju.
Samo sumnjam da je to bas tako izvodljivo.

To nije losa zamisao, i meni je skoro pala na pamet. Da im svi saljemo racune i brojeve posiljki pre nego sto i dodju na carinu, pa da lepo posle kad stigne mogu da udare pdv po pravoj ceni, da ne moraju da se " muce" i sami traze i procenjuju.
Samo sumnjam da je to bas tako izvodljivo.

Nije izvodljivo da bi im poslao papire moras imati carinsko-postansku prijavu i njen broj, a to imas tek kad ti posalju pisamce sa istim...

Za sta otprilike salju pisamce? Posto se nadam da ce da mi ocarine ove nedelje jer je u prosli ponedeljak stiglo kod njih, bzvze da cekam na pismo. A koliko sam se raspitao kod ljudi koji su kupovali isto dazbine su 3600, a npr ja sam platio 66 evrica sa sve shipingom, tako da otprilike dodje na 50% porez i carina jer verovatno procene vise.

NETACNO, ne siri ti neistine jer sam narucio do sad XX paketa gde je vrednost bila 47-49,8€ a shipping od 8-23€ i NIKAD nisam platio carinu iako je prebacivalo i 70€, a uvek je proslo proceduru jer salje firma u kutiji i sa svim racunima uredno na pravu vrednost!!

Netacno opet siris ti neistine, ali necu da se ubedjujem sa tobom ja kazem kako je po zakonu da li se isti postuje ili ne to nema veze sa onim sto ti pricas.
Citiracu ti iz zakona.
Vidi po zakonu SVAKA posiljka MORA da bude oporezovana u smislu PDV-a ali to nije slucaj sto ne znaci da je ispravno.
Jos kad bi ti znao koliko sam paketa narucio hehe, no nebitno je to s obzirom da je zakon jasan, sto ga neko ne postuje to je druga stvar.

3643 116

Broj carine je 0113643057, zvati od 8 do 15.
Ne taj to je za pakete, nama u principu treba pismo, koje je do 2KG tezine, sve preko toga su paketi.
Patike ne spadaju preko 2 KG, dakle onaj gore broj treba da zove.
Inace da kazem danas prodjose paketi od 25.9 sutra moji stizu da vidimo sta su radili 11 dana na carini.

On ne prica o tome. On prica da li treba da se plati CARINA, a ne da li treba da se plati PDV. Carina ide na VREDNOST ROBE preko 50e (tj. ako je vrednost robe preko 50e).

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno