Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bas tako.Moze da napisu kinezi vrednost i 10 dolara ako carinik odredi da kosta 100 eura racuna 10% carine od 100 eura + 20% pdv-a.
Lepo kinez napise pravu cenu i nema problema,mada ne razumem paranoju od 10% carine.
Jedini je problem ako carinik odredi duplo vecu vrednost robe,mada su verovatno razlog tome ovi sto izbegavaju carinu.
Sta ces,sa 10% od 10 000 dinara mozes kupiti stan u Beogradu.:D

amdpower2

Kako ne razumes, nije svejedno 20% i 32% na kraju sa carinom jer pdv ide na ocarinjenu vrednost.

Bas tako.Moze da napisu kinezi vrednost i 10 dolara ako carinik odredi da kosta 100 eura racuna 10% carine od 100 eura + 20% pdv-a.
Lepo kinez napise pravu cenu i nema problema,mada ne razumem paranoju od 10% carine.

Moze Kinez da napise i 10 dolara i pravu cenu, a carinik ce da odredi svoju jer je to napisao Kinez. Na losem su glasu zbog ranijih gift-ova i niskih cena. Jedino da pored prave cene napise i 真实价格 :D

Nema paranoje zbog 10% carine. Ali kada se carini, odmah ide i dodatnih 20% PDV-a, sto 10% povecava na 32%.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Kakva su vam iskustva sa HongKong Post Air Mail ?
Danas su mi poslali jedan paket preko njih, a do sada nisam imao iskustva sa njima :)

^meni poslali sat relativno skoro, i stigao je brzo u Srbiju, samo sada čami na carini već danima. Izgleda da su na kolektivnom odmoru.

Moze Kinez da napise i 10 dolara i pravu cenu, a carinik ce da odredi svoju jer je to napisao Kinez. Na losem su glasu zbog ranijih gift-ova i niskih cena. Jedino da pored prave cene napise i 真实价格 :D

Nema paranoje zbog 10% carine. Ali kada se carini, odmah ide i dodatnih 20% PDV-a, sto 10% povecava na 32%.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

cekaj , sta ispada na kraju 32% ili 52% ?

Kakve procene cene kada hocu od jednu firmu da uzmem nesto i tolko pise i cao , sta oni na carinu ima da procenjuju ccc , svasta ili to smo kad salje fizicko lice da sami "procenjuju" ?

Ja sam porucio predmet platio 5 dolara, stigao postar trazi 2000, to se zove slobodna procena, ja odbijem takav paket i kraj.

Kakve procene cene kada hocu od jednu firmu da uzmem nesto i tolko pise i cao , sta oni na carinu ima da procenjuju ccc , svasta ili to smo kad salje fizicko lice da sami "procenjuju" ?

Vrati se jedno 20-30-50 stranica nazad i biće ti jasno u čemu je fora.
Carina i PDV se naplaćuju na vrednost robe a vrednost robe se utvrđuje preko fakture koja mora biti u paketu ako fakture nema onda će carinik lepo da baci pasulju i ovaj će mu reći koja je vrednost robe, inače poznato je da pasulj uglavnom greši na više :D Ovo je pravilo za pakete iz kine jer carinici ništa ne veruju kinezima što je i logično, s obzirom da uglavnom stavljaju totalno nerealne iznose na CN22 obrazcu a račun nikad ne stave u paket...
Kažem, vrati se unazad 20-tak stranica, sva objašnjenja na sva pitanje se ponavljaju beskonačno puta...
Skoro da je nebitno je ko šalje robu jer svaka roba ima neku vrednost, ne može prijatelj da ti pošalje auto iz nemačkU :p i napiše da vredi 10€...

Poslednja izmena:
Kakva su vam iskustva sa HongKong Post Air Mail ?
Danas su mi poslali jedan paket preko njih, a do sada nisam imao iskustva sa njima :)

Veoma brzi, brzi od CN poste u svakom slucaju za 3-4 dana napusta HK, tada pratis na nasoj posti.
MrBigJump.gif
20% UVEK ide ne samo kad se carini, dakle PDV se placa UVEK na svaku cenu(naravno to ne znaci u praksi, vec u zakonu) pa ako je paket preko 50 eur onda ide i 10% carine, samo da te malo ispravim
Pozdrav.

Poslednja izmena:
^ Znam to sve, nema potrebe da me ispravljas jer se u praksi ne plati PDV uvek na sve. Manji paketi vecinom dolaze bez ikakvih dazbina (ev. postanski troskovi prepakivanja) iako bi po zakonu PDV trebao na sve da se plati, od jedne sibice do lokomotive (medjutim, niko se jos nije zalio i trazio da plati PDV ako mu nisu naplatili ;)). Tek za neke vece predmete (koji ipak ne ulaze u sumu do 50€) naplacuje se PDV. A obavezno se naplati ako ima da se carini, tj. nikad nije proslo samo carinjenje bez PDV-a.

Znamo svi kako je po zakonu, kako u praksi i dosta puta je pisano o tome u ovom topic-u - da se zakon i praksa ne podudaraju bas uvek.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

^ Znam to sve, nema potrebe da me ispravljas jer se u praksi ne plati PDV uvek na sve. Manji paketi vecinom dolaze bez ikakvih dazbina (ev. postanski troskovi prepakivanja) iako bi po zakonu PDV trebao na sve da se plati, od jedne sibice do lokomotive (medjutim, niko se jos nije zalio i trazio da plati PDV ako mu nisu naplatili ;)). Tek za neke vece predmete (koji ipak ne ulaze u sumu do 50€) naplacuje se PDV. A obavezno se naplati ako ima da se carini, tj. nikad nije proslo samo carinjenje bez PDV-a.

Znamo svi kako je po zakonu, kako u praksi i dosta puta je pisano o tome u ovom topic-u - da se zakon i praksa ne podudaraju bas uvek.

Pozdrav!
MrBigJump.gif
Upravo tako to sam i napisao samo si ti to malo zbunjujuce napisao pa neko ko se ne razume moze da pomisli da se PDV placa samo ako ima carine sto naravno nije tacno, ali kad ne znas(a ima ih neces verovati koliko) onda to tako ispada.
Sve smo se razumeli ja sam samo onda napisao da bude jasnije neupucenima, tebi je sve to poznato(koliko vidim) kao i meni.
pozdrav

Koliko se stvari obicno drze na carini, ili to nema veze, to jest nije neki fiksni vremenski period?

Da ne citiram ovde alfaunits-a...nema pravila, zavisi od toga da li je na carini gužva ili ne, kao i od toga koliko ih je na odmorima i bolovanjima, a koliko zaista radi.

Koliko se stvari obicno drze na carini, ili to nema veze, to jest nije neki fiksni vremenski period?

Kao sto je gore kolega rekao, ali i od vrste robe koju si pazario, ako je nesto malo i jeftino, odmah prolazi ne naplacuje se nista, ako je fon ili neki veci paket onda ceka red i onda ima mnogo faktora od kojih zavisi koliko ces cekati, uglavnom su to gorepomenuti.

Znao sam da ce kod nas na carini da stoji duze no sto je samom predmetu trebalo da stigne od Singapura do nas :)

2014-08-17 08:01, 11003 IZMENIČNA POŠTA, Za carinu
2014-08-17 07:43, 11003 IZMENIČNA POŠTA, Prispeće
2014-08-15 14:54, Despatched to overseas (Country code: RS)
2014-08-12 17:37, Information Received (This is not an acknowledgment of the physical receipt of the stated Registered Article)

17.08.2014 07:43:55 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
17.08.2014 08:01:28 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu
19.08.2014 10:37:43 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
20.08.2014 13:57:46 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema

Naravno ni danas nista od posiljke, a kapiram ni sutra. Tako da ulazim u sledecu nedelju :)

Pogledaj kako je bilo kod mene, pa proceni situaciju...

10.08.2014 13:25:53 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
10.08.2014 14:35:16 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu
12.08.2014 11:21:52 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
13.08.2014 13:25:51 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
14.08.2014 11:47:49 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
15.08.2014 11:40:26 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
18.08.2014 12:34:28 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
19.08.2014 06:07:58 61200 CARINA GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema
19.08.2014 08:26:24 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
20.08.2014 05:45:11 10200 GPC BEOGRAD - 11040 Beograd 33 Otprema
20.08.2014 19:38:00 11040 Beograd 33 Uručenje Ostavljen izveštaj
21.08.2014 06:06:28 11040 Beograd 33 - 11148 Beograd 60 Otprema

ec33cf4fcd873e5c781f51c2c997aead.jpg

Moze i da te ukenja ovako ko mene

Tebe je "ukenjalo" zato što ti pošiljka uopšte i nije carinjena, već na aerodromu je sortirana da ne podleže carini, pa je samo "proletela" kroz carinu.
Njemu će da se carini, pa će malo da popričeka.

Kako god, u pitanju je bio fon od 170$. Drugaru je istom posiljkom i isti dan stigao tablet. Isto platio minimalno carinu.
Na mom paketu je pisalo gaming console - 45$. Tako sam se dogovorio sa kinezom da stavi.

Kako god, ali imao si sreće...
Ja sam do sada skapirao da postoji jedino pravilo da se ne carine knjige, CD i ploče, bar mi za poslednjih 5 godina od kako poručujem online nikada ovako nešto nije carinjeno, bez obzira na cifru (a bilo je tu paketa ploča od po 100+ evra i više).

@RingeRaja Ja stvarno ne razumem zasto to ide tako sporo, a ulozili su u sortere i razne druge sisteme milione eura.
Izgleda da je u Serbiji uvek COVEK jaci od svih sistema........

U Srbiji nema sistema, pa je "on" jači od svih najmodernijih sprava i naprava...a i od čoveka...:d

Meni vec nedelju dana stoji status "za carinu"...bas se oduzilo.

Ha, dosao mi zahtev iz poste da dostavim dokaz o vrednosti robe. Ko zna sta je Kinez stavio na posiljku, verovatno "gift" i ko zna sta jos. Poslao email sa orderom odmah cariniku, pa se nadam da ce to ubrzati stvar malo.

Jedno pitanje. Narucio sam jednu sitnicu sa Alija i sada mi se prvi put desava da je nisam dobio. Mislim 3-4 $ je vrednost ali me cisto zanima sta se desava. Preko koda za pracenje vidim da pise Status: Dispatching a datumom 20140714. Vidi se na drugoj slici. Kada odem na sajt poste vidim ovo kao na slici dole. Sta se desava sada sa tim?

UCRbUHi.jpg

GEFIkdm.jpg

Poslednja izmena:
Posiljka je krenula, kad budes dobio status arrived onda tek gledas u nasoj posti.

Pošiljka ti je negde u tranzitu, poslata iz Kine, ali još nije stigla u Srbiju.
Kad i da li će stići videćeš kad se pojavi na sajtu naše pošte.
Ono što je dobro kad imaš ovako tracking je da i ti i prodavac znate da li je paket stigao, pa nema nesporazuma.

p.s. meni opet danas stigle ploče, ovaj put iz Baskije, nema dodatnih troškova, po običaju.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno