Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Treba da mi stignu dve posiljke ali necu biti tu odredjeno vreme. (duze od 5 dana)
Bio sam do poste da otvorim sanduce kao sto je neko pre napisao, ali mi lik koji radi na posiljkama kaze da to ne moze, moze samo da ovlastim nekog. Problem je sto zivim sam i nemam koga.
Kome bih mogao da se obratim u posti, posto mi ovaj deluje kao da sam ga pitao da mi da 500 eura a ne otvori jb****o sanduce?
Ne znam koliko ti znaci ali u tih 5 dana ne ulazi vikend tako da mozda i stignes da podignes

Mislim i da može da se traži da se pošta drži duže (do 30 dana). I mislim da se to naplaćuje ali ne suviše. Ima i korisnički servis broj tel. 0700 100 300 a zapanjujuće ali odgovaraju i na email u roku od nekih 24 časa ako je radni dan. Kontakti su na poštanskom sajtu.

Poslednja izmena:
Mozes da trazis da cuvaju sve posiljke koje stignu na tvoje ime, valjda do 30 dana, naplacuju po danu.
Drugarica je tako trazila u posti da joj cuvaju sve posiljke jer je morala da ide iz Bg-a na 10ak dana. Mada su je posle par dana zvali na mob da joj kazu da dodje da preuzme posiljku ili ce je vratiti i onda je morala da im kaze da je trazila da sve posiljke na njeno ime cuvaju do daljneg. Mrzelo ih da proveravaju..

8 dinara je bila dnevna lezarina za posiljke kad sam zadnji put gledao, znaci nije strasno...

ako moze mala pomoc u vezi ovoga:

2014-06-25 14:03, - 10200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-06-24 14:03, - 10200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-06-23 11:09, - 10200 GPC BEOGRAD, Otprema

Isto ovo i kod mene.... naručio sam neki blic za fotoaparat, 104USD plaćen... samo da ga ne procene na 200USD, ionako sam računao da platim državi pošteno njen deo. :)

Btw, ne carine sve - prekjuče stigao iz Holandije punjač za baterije i 8 AA baterija u kutiji ~20x20x20cm - samo su lupili "Ne podleže carinjenju" ili tako nešto... i dalje je sve stvar (ne)sreće.

Ja naručio sa nkona 11. juna, on poslao 13. znači prošlo tačno 2 nedelje a još ne stiže. Je l' treba da se zabrinem? :)

Mislim da ne. Ja sam naručio 10og, on je poslao isto 13og, a stiglo je u sredu kod mene, znači za 12dana. Ako paket skrene ka carini, to je automatski još ~7 dana... ne bih se ja brinuo na tvom mestu :)

Tu je negde na granici da se zabrinem :D. Recimo sa iHerba poslato 12. stiglo 24. I to iz Kalifornije preko švedske pošte bez praćenja. Ovaj nkon beše iz Holandije šalje?

edit: videh iznad da piše da jeste iz Holandije. Trebalo bi to brže malo.

Sporo ide do Nisa mozda:)

Ni meni nisu carinili/PDVisali baterije, 28e vrednost. (iz HK)
:D

Jel moze neko da mi protumaci:
posiljka.jpg

Jel moze da se zakljuci da li su udarili PDV ili carinu? Mada ne bi trebalo, ukupno ispod 20$ placeno a isporuka besplatno.
Jel se moze naslutiti kada da ocekujem postara?

Neko reče malo ranije da to znači da paket ide na pdv/carinu; a pojma nemam kad ti stiže... evo kod mene:

23.06.2014 08:12:44 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
23.06.2014 08:40:46 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu
24.06.2014 10:23:42 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
25.06.2014 14:03:49 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
26.06.2014 14:03:35 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
27.06.2014 14:12:56 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema

Edit:
Btw, po trenutnom pravilniku/propisu/zakonu/šta god - sva roba se oporezuje, a carini samo preko 50/70Eur... iako tako često nije u praksi.

Poslednja izmena:
To ti je onda prvi paket na koji ces platiti harac, ti statusi se ponavlajaju kad paket ceka red na carini.
U poslednje vreme otvaraju i najmanje pakete
Мени нису отварали пакет. Прихватили цену која је писала на њему

ovo vec opasno pocinje da mi ide na nerve!

23.06.2014 11:09:31 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
24.06.2014 14:03:47 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
25.06.2014 14:03:49 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
26.06.2014 14:03:35 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
27.06.2014 14:12:56 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema

Чека да дође на ред за царински поступак.

Ma tih 5 dana vrtenja u mestu je neki prosek koji msm da 90% paketa prolazi, ali vec posle toga bi trebalo ubrzo da ga obrade... naravno govorimo o radnim danima, u sustini od prispeca, racunajuci vikende ukupno 10ak dana je moj prosek paketa koliko boravi na carini i nemam nista protiv toga, al kad drze 15 dana e tu vec pocinjem da se nerviram, a sto je najgore, ja tracking gledam samo oko podneva svakog dana kad je na carini, a desi se da poslepodne bude promene i krene za moj grad i rano ujutru me iznenadi postar sa paketom ...

Ovih dana su resili da deru izgleda, svi cekamo pakete duze nego obicno... Inace, mene su po ko zna koji put zeznuli, imala sam paket £35.99 cena, shipping £5.78, znaci sve ukupno £41.77... Racunam na PDV 20%, stigne meni to posle duzeg zadrzavanja na carini, ja nisam kod kuce, muz preuzme i plati 2500 din (lupili da je £50 cena, otkud im to, pojma nemam). E sad, i da sam htela da se zalim, ne znam kako, jer su oni na crini paket prepakovali i nalepili novi tracking, nas VV, tako da nemam dokaz da su ovi napisali dobru cenu na paketu i da su poslali invoice, a prilicno sam sigurna da jesu, jer to obicno rade... kontam da samo mogu da se pomirim sa tim da su me opet zeznuli na carini i to je to...

Ovih dana su resili da deru izgleda, svi cekamo pakete duze nego obicno... Inace, mene su po ko zna koji put zeznuli, imala sam paket £35.99 cena, shipping £5.78, znaci sve ukupno £41.77... Racunam na PDV 20%, stigne meni to posle duzeg zadrzavanja na carini, ja nisam kod kuce, muz preuzme i plati 2500 din (lupili da je £50 cena, otkud im to, pojma nemam). E sad, i da sam htela da se zalim, ne znam kako, jer su oni na crini paket prepakovali i nalepili novi tracking, nas VV, tako da nemam dokaz da su ovi napisali dobru cenu na paketu i da su poslali invoice, a prilicno sam sigurna da jesu, jer to obicno rade... kontam da samo mogu da se pomirim sa tim da su me opet zeznuli na carini i to je to...
Kad primis paket kasno je zalbu tj mozes da se zalis taksa je oko 400 dinara ali ima nepisani zakon da carina i drzava nikad ne vracaju pare. Jedina je mogucnost kad postar donese paket da ga odbijes nazad na carinu i onda juris onog ko ti je carinio paket.
Kod tebe nisu mnogo promasili jer je to preko 50 evra a onda imas carinu, tacnije 52,1 to ti je 2000 dinara za PDV i carinu + 100 otvaranje + 45 uplata na racun

Wooohooo!
Resen problem carine za telefone
Kod:
http://www.to2c.com/custom-tax-insurance.html
,
od ranije strawberrynet za parfeme.

Sutra je kod tebe.

Pozdrav!imam pitanje,ako neko zna.Treba da narucim neki uredjaj iz Kine(pisam sam vec)i prodavac mi rekao da salje DHL.Kada ubacim artikal u korpu,pise mi da salje USPS i da kosta 60$.Jel placam postarinu odmah sa predmetom?kako to ide?sada prvi put narucujem pa ne znam?i koja je fora sa DHL?hvala unapred!

Kad primis paket kasno je zalbu tj mozes da se zalis taksa je oko 400 dinara ali ima nepisani zakon da carina i drzava nikad ne vracaju pare. Jedina je mogucnost kad postar donese paket da ga odbijes nazad na carinu i onda juris onog ko ti je carinio paket.
Kod tebe nisu mnogo promasili jer je to preko 50 evra a onda imas carinu, tacnije 52,1 to ti je 2000 dinara za PDV i carinu + 100 otvaranje + 45 uplata na racun

Nope, ne carini se ROBA vrednosti do 50 evra (shipping ti racunaju tek ako podleže carini), a £35.99 funti je oko 45evra, sto znaci da ne podleže carini i da je trebalo da platim samo pdv 20% na kupljenu robu, tj 9 evra, plus taksice , sveukupno oko 1200 din umesto 2500 din... ali naravno, postoji, kao sto si rekao, taj nepisani zakon da zalbe nakon preuzimanja paketa, iako imas pravo na njih, obicno ne prolaze...
Inace, nije meni sto sam platila duplo, kad god kupim nesto veliko, to se desi. vec mi je wtf to kako mogu da mi prepakuju paket i da mi proslede bez svih oznaka i racuna koje je posiljalac nalepio na paket, nego umesto toga izmisle nekih £50, to mi je skroz suludo...

Nisu oni tebe prevarili prepakovanjem (ako se osteti pakovanje sta ce drugo da urade), niti nedostatkom racuna (ako ga je bilo, nece ga "izgubiti"). Nego su posumnjali da si ti njih htela da prevaris (lepo si primetila, desava se za vece paketa jer oni verovatno vise i vrede) oznacivsi manju cenu od one koju si platila, pa su negde nasli tu vecu cenu na netu (ili odokativno iz prakse procenili), a na to imaju zakonsko pravo.
Kao sto i ti imas pravo da ne primis paket nego da ga vratis na ponovno carinjenje i dostavis izvod iz banke i problem resen :)

Nisu oni tebe prevarili prepakovanjem (ako se osteti pakovanje sta ce drugo da urade), niti nedostatkom racuna (ako ga je bilo, nece ga "izgubiti"). Nego su posumnjali da si ti njih htela da prevaris (lepo si primetila, desava se za vece paketa jer oni verovatno vise i vrede) oznacivsi manju cenu od one koju si platila, pa su negde nasli tu vecu cenu na netu (ili odokativno iz prakse procenili), a na to imaju zakonsko pravo.
Kao sto i ti imas pravo da ne primis paket nego da ga vratis na ponovno carinjenje i dostavis izvod iz banke i problem resen :)

Ma dobro, naravno, nisam mislila sigurno da je u pitanju zavera bas protiv mene :D Nebitno je, samo hocu da kažem da nam na carini rade indijanci, jer se prave ludi kao da racuna i nema, a bilo ga je sigurno. I to nije normalno osim u *****skoj državi sa polupismenim ljudima kojima daš neki "autoritet"... I sto je najgore ljudi to prihvataju najnormalnije, fazon, "pa imaju oni pravo na to, i ti onda vratis i juris se s njima par dana i problem resen..."
Na zalost, ima i nas koji smo na poslu u isto vreme kad i oni, pa ne mozemo za svaki paket da se jurimo sa postarima i dole po Savskoj, tako da nama ostaje ili da placamo koliko njima padne na pamet ili da ne porucujemo uopste :)
Iako ti o tome pricas kao o najnormalnijoj stvari, meni to nije nimalo normalno :)

@Vili
Kontas sta je problem, ne samo sistem vec i ljudi....... videt ces da se boris protiv vetrenjaca, ne mislim samo na te sto misle da su mali bogovi vec i ovi sto ih svesno podrzavaju, mozda neki psihijatar moze da obasni ni meni nije jasno :d

Verujem da ima onih sto im i cokoladice nose, na slave idu, vode na kafu itd... pa sve na kraju ima svoj smisao, njih razumem ali ostali su u fazonu dobro sam prosao, moze gore

Poslednja izmena:
Znam da si ljuta, ali ako cemo realno...
Nije samo u nasoj zemlji tako (pisao je neko u ovoj temi). Drugo, u nasoj zemlji su do juce stizali paketi (99% njih) gde je na svakom pisalo "gift" ili neka smesna cena, pa nista ne cudi ova situacija (plus rupa u budzetu). A i to sto si na poslu ne znaci da ne mozes reci ukucanima "ej, ako je cena preko xxx reci da vrate na ponovno carinjenje", za toliko valjda komuniciras sa muzem :D

I ja bih voleo da se podigne granica za robu koja se oporezuje i carini, da se ne placa otvaranje i da sve ide brze, ali da se o tome kuka tamo gde treba i kada treba :)

Znam da si ljuta, ali ako cemo realno...
Nije samo u nasoj zemlji tako (pisao je neko u ovoj temi). Drugo, u nasoj zemlji su do juce stizali paketi (99% njih) gde je na svakom pisalo "gift" ili neka smesna cena, pa nista ne cudi ova situacija (plus rupa u budzetu). A i to sto si na poslu ne znaci da ne mozes reci ukucanima "ej, ako je cena preko xxx reci da vrate na ponovno carinjenje", za toliko valjda komuniciras sa muzem :D

I ja bih voleo da se podigne granica za robu koja se oporezuje i carini, da se ne placa otvaranje i da sve ide brze, ali da se o tome kuka tamo gde treba i kada treba :)

Ma nije meni problem da uputim muža da odbije da primi paket ako pogresno ocarine, nego nikako ne mogu da ga nateram da posle toga stavi periku, našminka se, obuje stikle i ide u Savsku glumeci da je ja i objasnjava se sa kontrolorima, posto ja ne mogu da izadjem sa posla :D

Šalu na stranu, u pravu ste, nema sta tu mnogo vise ni da se prica, nista se ne postiže, nego videh da se ljudi zale da im ovih dana paketi dugo stoje na carini, a i moj su dugo drzali i na kraju me obradovali, pa zato ubacih priču, možda su na carini u tom raspoloženju ovih dana. :)

Aj uzdravlje i vidite jel neko može da pomogne čoveku aricbodu sa realnim problemima :p

Nema tu natezanja... ovlastis muza da prima tvoje posiljke, i ode u carinu sa izvodom iz banke :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno