Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nema tu natezanja... ovlastis muza da prima tvoje posiljke, i ode u carinu sa izvodom iz banke :)

Joooj....ok covece, tebi je sve to cimanje normalno, kontam, u redu je...
Pa i on čovek radi, samo je kod kuce jer mu je posao takav, ali to nije bitno - GENERALNO govoreci, to kako rade na carini nije normalno,a nije normalan ni stav "pa da, treba jednostavno da ti donesu na dresu i da platis koiko bi i trebalo da platis po zakonu, ali to nije tako u praksi, nego mora težim putem i meni je to sasvim ok". To bi isto bilo kao da ti konstantno pogresno obracunavaju struju i ti se ne nerviras, nego kažeš "pa dobro, jeste to tako, ali ti samo treba da odeš tamo u elektrodistribuciju i podneses zalbu i sacekas par dana i oni isprave... mislim, nije to nista"
Meni, npr, jeste uzasno sto je tako kako je, i hvala sto dajes konstruktivne predloge kako to da se resi, ali da kazes da to nije natezanje i da je normalno - da, postoji resenje u teoriji, ali ne, nije normalno :)

Za sve koji čekaju:

23.06.2014 08:12:44 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
23.06.2014 08:40:46 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu
24.06.2014 10:23:42 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
25.06.2014 14:03:49 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
26.06.2014 14:03:35 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
27.06.2014 14:12:56 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
30.06.2014 08:28:57 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
30.06.2014 10:45:32 61200 CARINA GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema
01.07.2014 04:45:51 10200 GPC BEOGRAD - 11073 BEOGRAD 129 Otprema

Tipovao sam 7dana, ispade 8 :) (da zanemarim to što je od trenutka plaćanja stigao iz HK do Bg za 14 :D)

Paketic nikad duze nije stajao na carini 9 dana.Klincu je kum iz Austrije na poklon za rodjendan poslao neku malu plastikaner igricu tipa nitendo placenu 15,90Evra cak ima i neki slatkis pa moze i de bil da zakljuci da je poklon.Danas stiglo kartonce na kome pise da treba da platim 2909 Din.Ovi resili izgleda da sve otvaraju i carine oporezuju sta vec samo oni znaju.A mozda su se i malo igrali sa igricom kad je tako dugo stajalo.

Paketic nikad duze nije stajao na carini 9 dana.Klincu je kum iz Austrije na poklon za rodjendan poslao neku malu plastikaner igricu tipa nitendo placenu 15,90Evra cak ima i neki slatkis pa moze i de bil da zakljuci da je poklon.Danas stiglo kartonce na kome pise da treba da platim 2909 Din.Ovi resili izgleda da sve otvaraju i carine oporezuju sta vec samo oni znaju.A mozda su se i malo igrali sa igricom kad je tako dugo stajalo.

1:0 za drzavu srbiju...

zali se i kazi da je u pitanju pravi gift, ako je kum ____ic po prezimenu proci ce bez vecih troskova (tipa 300din-400din, zbog "pdv + dostava" kombinacije), a mozda i nece.

Zali se za cenu, ako imas racun. Ali za ovo te ne kontam kakve veze ima sto je poklon?

Ovo sam nasao na netu:
Neke transakcije, kao što su zamena robe u garantnom roku, deljenje uzoraka na propisan način i povremeno davanje poklona male vrednosti (do 2.000), ali ne istim osobama, uopšte se ne smatraju prometom.

To je unutar zemlje, ako se ne varam.

Ne, naravno da nemozes dva puta platiti carinu i PDV, kad nesto ide na reklamaciju... naravno trebalo bi da u kutiji posaljes stari racun da vide.. ako vide (pate od kolektivnog slepila) :)
Isto vazi za poklon... mom drugu je pre 6 godina poslat fotoaparat iz australije DHL od rodbine i naravno i carina i DHL hteli da ga oderu za ~150e, znam da je rodbina zvala DHL australiju i da mu je SVE refundirano, kako nemam pojma, ali oni tamo su se zaprepastili sta ovi nasi rade... jer je roba deklarisana kao gift a DHL to ne radi tek tako

Fotoaparat od koliko oces kao poklon, pa tako bismo svi slali stvari...

Fotoaparat od koliko oces kao poklon, pa tako bismo svi slali stvari...

zar je vazno, bio je neki jeftin.... kanadski dolari lupam sad 60$, definitivno ne profesionalan, poenta je da ni DHL ne pristaje da deklarise kao gift ako to on u stvari i nije, imaju mozga da procene sta je poklon a sta nije, jedino srbistanci sa nema njima je sve naopako (ne samo carini izgleda vec jednom povecem delu) pogotovo sto je paket stigao od brata znaci isto prezime
Sto je cudno da mu je sve refundirano i carina a i troskovi DHL-a (naravno od strane DHL australija... znam da je on platio a da je rodbina poslala kes koju je dao DHL)

Poenta je u mentalitetu i pravu da ostavris ono sto mislis da je normalno, zena brata je tamo rodjena, radila jedno vreme u ambasadi tamo, itd niko uticajan ali znam da su u 6AM digli na noge prvo DHL, pa sve dalje, znam da je to njozi i njenoj familiji bila velika sramota i razocarenje da nekom kome se posalje poklon za rodjendan od tog istog za to se trazi 2x vise para nego poklon, kako su tacno resili i koga su sve zvali nemam pojma, ali znam da je reseno da je uglavnom DHL sve refundirao, verovatno zvali i nasu cariunu a mozda i ambasadu, jer kod njih je to velika sramota tako nesto da se desi

Poslednja izmena:
Ako je islo DHL-om onda je to sve i zavrseno sa DHL-om (koji je u srbistanu extra bezobrazan)

Moze mala pomoc

ynype8a3.jpg

Sta bi ovo trebalo da znaci?

Narucio sam neki adapter za filtere na fotoaparatu, placeno 36e. Ali je Kinez na posiljci stavio 10$ vrednost :D Negde sam citao da do 70e nema carine, je l' to istina? Posto cu naruciti blic za fotoaparat a njemu je vrednost 55e...

Poslednja izmena:
Drugari, sam jedno brzo pitanje :)
Despatched to overseas (Country code: RS) - koliko Vam u proseku traje ovaj status? posto.... kod mene evo 12 dan isto :)

Je l' carina ide na vrednost preko 50e ili na ceo iznos? Npr. ako blic kosta 55e, je l' ide 10% carina na ceo iznos , ili na ovih 5e viska? :D

Pa na ceo iznos sa postarinom ako je ima naravno

10 posto pa ona 20 posto na ocarinjen iznos tako da izadje 32%.

Ima li uticaja ono sto Kinez napise vrednost? Da npr stavim 35e za blic, da prodjem bez nekih troskova?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno