Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja naručih sa Alija 50 elektrolitskih kondenzatora u vrednosti od 4.5 evra. Zapakovani su bili u 5 kesica po 10. Naplaćen PDV i poštarina ukupno 280 din.

Neznam po kojoj to racunici toliko deru,evo upravo se sad predpomisljam dali da narucim i ja neku sitnu elektroniku u vrednosti 15-20 evra,Bog zna koliko ce meni da rebnu...

Ja naručih sa Alija 50 elektrolitskih kondenzatora u vrednosti od 4.5 evra. Zapakovani su bili u 5 kesica po 10. Naplaćen PDV i poštarina ukupno 280 din.

A sta se desava ako posiljalac nalepi nalepnicu GIFT na pakovanju,jel postoji mogucnost da se zaobidje placanje pdv-a i carine?

^^ Svi i lepe (Kinezi) pa nista. Nisu nasi carinici mutavi.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Meni i ortaku su Zuti lepili u prethodnih 7-8 posiljaka gift i nikada nismo placali nista...

Vrednosti posiljaka su bile od 70-100$

Ovi kinezi sa ali expresa sve vise muljaju, jednom narucis dignu cenu postarine jer izgleda nisu svesni da kostamo ko afrika.. pa moras sledeci put naruciti od drugog
I onda narucujes svaki put od drugog, jedino sto u zadnjih dve nedelje vec su me dva zeznula, nisam detaljno proveravao ispravnost na jednom a na drugom nisam skontao model, sad vidim da da mi je prvi uvalio 100% skart a drugi me ojadio za 50%....

Sad cu opet od istog da narucim da kad stigne da mu udarim dispute da mu usi pocrvene! lopovska bagretina, mada svestan sam da je moja krivica, jer ne testiram sve detaljno pre davanja ocene, izgleda se zutaci povampirili

Inace ni jedan ne odgovara na poruke uopste, znaci sve je odradjeno sa namerom...... treci me zavalaci da je u srbistanu posiljka a tracking bez update skoro 2 i po meseca... dispute nemoze da se produzi sad kad sa mu pripretio, tracking se updatovao nakon 48h???
Sto je nagore mogu da muljaju zestoko jer kad im se posiljka vrati to blesavi kineski tracking ne pokaze, sve je manje postenih a vise bagre

Meni i ortaku su Zuti lepili u prethodnih 7-8 posiljaka gift i nikada nismo placali nista...

Vrednosti posiljaka su bile od 70-100$

Meni se cini da to vazi samo za juzniju srbiju, Vojvodinu a i BG klepaju manje vise zestko, sve po direktivi, vas nesmeju izgleda..... ja se nesecam paketa bez nameta, desilo mi se jednom i nikad vise

Poslednja izmena:
meni su na novom beogradu samo jednom naplatili pdv i to za neku bateriju za lap top.

doduše sve su mi narudžbine oko 10-15 dolara, tako da im se verovatno ne isplati da se cimaju

BG ima skener i takodje radnika poste koji sortira manje pakete koji idu bez carine... NS nema, tu rade **** zatrovanim komunistickim idejama a delom direktiva da se vojvodini oteza trgovina i rad i prakticno svaka posiljka se otvara, osim kad su u guzvi i kad ne napipaju nista..... firme koje preko carine dobijaju raznu dokumentaciju, semplove tu je tek SPRDACINA i izivljavanje najgore vrste, ceka se mito, ovo kazem za NS za dalje neznam

Uglavnom zavisi odakle primaš pošiljke, ono što mi je stizalo iz zapadne evrope uglavnom je prolazilo sa 66din za otvaranje paketa, a bilo je među njima i paketa nešto većih vrednosti, a ono što je dolazilo od Kineza sve do jednog je propisno carinjeno.

Poslednja izmena:
Za NS mogu samo da kažem da u poslednja dva meseca za sve sto mi je stizalo traže naknadno da im posaljem kopiju računa čak i kad je na posiljci navedena vrednost paketa.

PS jedino mi knjige prolaze bez dodatnih nameta (bookdepository).

jel neko narucivao elektroniku ili mobilni telefon vednosti 100 i vise evra?Postoji li neki dodatni trosak ili samo pdv 20%?

Sad mi pade nesto na pamet, da l se placa carina na stvari koje su poreklom iz EU?

Ne, čak ti daju povraćaj para u procentu koji zavisi koliko carinika je tog dana u kancelariji.

Meni se cini da to vazi samo za juzniju srbiju, Vojvodinu a i BG klepaju manje vise zestko, sve po direktivi, vas nesmeju izgleda..... ja se nesecam paketa bez nameta, desilo mi se jednom i nikad vise

Mislis centralnu Srbiju ;)
Sta da kazem ja za ove iz Krusevca, Nisa... njima poklanjaju pakete ;)

Dele i kinder cokoladice za one koji procitaju temu pre nego sto pitaju stvari koje su vec razmatrane (a pogotovu one koji su vec ucestvovali u temi!).
Casna pionirska, evo, za svaki takav artikal sam dobio po paketic, vidis koliko sam se ugojio od kad smo ukinuli tu carinu iz EU!

Pitam zato sto su ukinute carine na stvari iz EU, pa da l vazi i za posiljke...

Ukinute su carine (ne i PDV naravno) na stvari koje su u potpunosti proizvedene u EU, znači tu ne upadaju stvari koje su samo sklopljenje u EU, ili stvari od EU proizvođača koje su proizvedene u Aziji ili gde već. Tako da što se tiče elektronike skoro da ništa ne potpada pod ovo.

Kako, pa LG i Samsung televizori se proizvode u Mađarskoj - na njih je 0% uvoz?!?

Na posiljke koje idu postom carina je fiksno 10% bez obzira gde je proizvedeno jer se carini po skracenom postupku, to jedino vazi za kurirske sluzbe ali onda mora da se plati spediter...
Inace posta je povecala cene sad je otvaranje pisma 100, a paketa 300 plus onih 45 dinara ako ima carine

A šta sprečava poštu da otvori svaki paket, pismo...?

Kako, pa LG i Samsung televizori se proizvode u Mađarskoj - na njih je 0% uvoz?!?

Ne, oni se ne proizvode, već se sklapaju u Mađarskoj, gotovo sve komponente su iz Kine. Proizvod mora kompletno biti proizveden u EU.

***e, ne mogu da verujem o čemu se ovde vodi diskusija....
Za "pametne": Da li vi stvarno mislite da se 0% carine na uvoz proizvoda made in EU odnosi na vas koji kupujete online ili na firmu?
Ko odgovori tačno dobije od "čika Velje bonu".

Ja se sve vreme šprdam na tu ideju. Inače, za rAMU - TV nosi oznaku Made in Hungary ili kako već, tako da ni ta teorija ti nije dobra.

Za sve, fizička lica - roba preko interneta se carini po skraćenoj proceduri od 10% carine i 20% pdv. Uz sve magične stvari koje mogu da se dese na carini.

***e, ne mogu da verujem o čemu se ovde vodi diskusija....
Za "pametne": Da li vi stvarno mislite da se 0% carine na uvoz proizvoda made in EU odnosi na vas koji kupujete online ili na firmu?
Ko odgovori tačno dobije od "čika Velje bonu".

To je slučaj ako se ide preko regularne pošte, za luksuzniju robu to ili nije moguće ili nije preporučljivo, isto tako postoje ograničenja u gabaritima paketa kod regularne pošte, tada se ide preko kurirskih službi tipa DHL, UPS i slično i roba ide na redovno carinjenje preko njihovog špeditera.

Inače, za rAMU - TV nosi oznaku Made in Hungary ili kako već, tako da ni ta teorija ti nije dobra.

Inače za tebe, roba proizvedena u jednoj zemlji može biti prefercijalnog (roba u potpunosti proizvedena u toj zemlji/carinskoj zajednici) ili neprefercijalnog porekla, u oba slučaja ima "Made in" oznaku :p

Poslednja izmena:
Ma nema za fizičko lice "slučaj" 0% carina, to ne postoji!
Kada kupuješ kao fizičko lice na daljinu, preko interneta, a roba stiže iz inostranstva, za tebe kao fizičko lice ne važe carinski propisi kojima je propisana procedura oko uvoza koja važi za pravna lica registrovana za uvoz.
Roba ili ide skraćenim postupkom, kada stiže preko pošte i tada je jedinstvena carinska stopa 10% ili ide regularnim postupkom, obično kad carinjenje ide preko špeditera ili ako stranka zatraži redovan postupak carinjenja.
Ali 0% za fizička lica (osim ako nije uvoz nečega što je oslobođeno carine, npr. humanitarna pomoć, invalidska kolica,... ali i tada postoji jasna procedura) za robu kupljenu preko net-a neće da može.

Meni su, koliko se secam, za procesore (2006. jos, bilo je 1% carina na racunarsku robu) naplatili 1% carine. Isto je vazilo za kucista 2008.
Najbolje pozovite DHL Info (mislim da ce biti precizniji od drugih) i pitajte. Ali racunajte na neku minimalnu spediciju i blesav shipping (za TV verovatno nesto tipa 200EUR).
Tako da - cak i da RR nije u pravu (a mislim da jeste u pravu da nema 0% za fizicka lica) - imacete sledece prepreke:
- spedicija
- skup transport
- OBAVEZNA deklaracija o poreklu robe (a to Comtrade nije mogao da dobije za iPhone :)) iz EU ili druge zone sa kojom imamo ugovor o snizenoj carini

E sad, zamislite da vam treba da uvezete nesto od 500EUR, transport minimum 100EUR (ako nije sat iz Svajcarske, u kom slucaju ce vas REBNUTI sa vecom carinom od 10% :) jer je luksuzna roba u pitanju), spedicija 30EUR, papiri 50EUR (deklaracije), carinu vas recimo oslobode (a vi platili za papire koliko vas oslobode carine), PDV 100EUR. Sve zajedno 500EUR za robu, +280EUR ostalo.
Lepo pozovete cika Jozhefa, kazete sta vam treba iz Madjarske, i ono dodje za 550EUR verovatno :) (500EUR cena bez poreza ako je)

U prevodu, ko misli da ce ovime da zezne carinu - nemojte trositi nase vreme u ovoj temi.
Ko misli da moze proci jeftinije nego drugim kanalima, ili smatra da vredi jer je brze, proracunajte... ali narucivanje preko neta, kako sazeto rece RR, zaboravite u tom slucaju. Nijedna takva firma nece fizickom licu davati potrebne deklaracije.
Ne znaci da ne moze - ali efektivno ne moze.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno