Meni su, koliko se secam, za procesore (2006. jos, bilo je 1% carina na racunarsku robu) naplatili 1% carine. Isto je vazilo za kucista 2008.
Najbolje pozovite DHL Info (mislim da ce biti precizniji od drugih) i pitajte. Ali racunajte na neku minimalnu spediciju i blesav shipping (za TV verovatno nesto tipa 200EUR).
Tako da - cak i da RR nije u pravu (a mislim da jeste u pravu da nema 0% za fizicka lica) - imacete sledece prepreke:
- spedicija
- skup transport
- OBAVEZNA deklaracija o poreklu robe (a to Comtrade nije mogao da dobije za iPhone

) iz EU ili druge zone sa kojom imamo ugovor o snizenoj carini
E sad, zamislite da vam treba da uvezete nesto od 500EUR, transport minimum 100EUR (ako nije sat iz Svajcarske, u kom slucaju ce vas REBNUTI sa vecom carinom od 10%

jer je luksuzna roba u pitanju), spedicija 30EUR, papiri 50EUR (deklaracije), carinu vas recimo oslobode (a vi platili za papire koliko vas oslobode carine), PDV 100EUR. Sve zajedno 500EUR za robu, +280EUR ostalo.
Lepo pozovete cika Jozhefa, kazete sta vam treba iz Madjarske, i ono dodje za 550EUR verovatno

(500EUR cena bez poreza ako je)
U prevodu, ko misli da ce ovime da zezne carinu - nemojte trositi nase vreme u ovoj temi.
Ko misli da moze proci jeftinije nego drugim kanalima, ili smatra da vredi jer je brze, proracunajte... ali narucivanje preko neta, kako sazeto rece RR, zaboravite u tom slucaju. Nijedna takva firma nece fizickom licu davati potrebne deklaracije.
Ne znaci da ne moze - ali efektivno ne moze.