Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evidentno je Kinez lagao za broj. Zbog toga, a i zato sto nije hteo da odgovori na e-mail, sam mu i dao losu ocenu. Slazem se da mu 2$ uštede (na 6$, koliko su koštali ti kablići za pedale) nikako nije malo. Da to nije stiglo danas ili sutra, morao bih koliko prekosutra da otvorim dispute, jer je ostalo manje od 5 dana do isteka njegovog roka od 27 dana. Izvukao se Kinez u fotofinišu... :) Srećna okolnost je što se i nisam baš mnogo nervirao zbog tih 6$. :)

Ono što mi najviše smeta kod svih njih (ne samo kod Kineza) je što i u najregularnijem slučaju, kada zaista žele da odgovore na e-mail, nema šanse da prođe manje od 3 dana (i to radna) dok ne napišu bilo šta. Sada sam tek video da sam i u novembru pretprošle godine morao da šaljem e-mail Amerima za farmerice, jer je i tada kasnio paket više od 5 dana preko roka od max. 10 dana za USPS Priority Mail. Dok su se oni smilovali da napišu kako je "kašnjenje normalno za međunarodne pošiljke", došao poštar i ubacio veliki koverat u sanduče. :) Sada to isto (i od istih) čekam od 14. decembra prošle godine. Ponovo sam im poslao e-mail, ponovo ne odgovaraju (verovatno će odgovoriti kao i tada - kada im padne na pamet), a biće dobro ako budem imao sreće kao i tada...

Ja bih se zalio i rekao da paket nije ni stigao i trazio novac nazad. Jedino tako ce se muljatori nauciti pameti.

Ja bih se zalio i rekao da paket nije ni stigao i trazio novac nazad. Jedino tako ce se muljatori nauciti pameti.

Ti si u pravu, ali ja nešto nemam živaca da se dalje preganjam sa njima, kada već nisam imao živaca da isteram od "FedEx Cargo Srbija" (ili kako im se već zove ta fantomska firma?) da mi pošalju fakturu za plaćen PDV (platio kururu CityExpress-a na osnovu profakture koju je doneo, što znači da su lopovi iz "FedEx Cargo Srbija" verovatno stavili pdv u svoje džepove). Iscrpeli su mi svu energiju na svađu sa njima, kako bi (uz izvinjenje što "nisu odmah videli" član 21. zakona o bla... bla... :)) odustali od naplate špedicije, carineske ležarine itd. za robu koja je oslobođena od carine... :)

Da da

2014-01-11 17:59, 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-01-10 19:18, 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-01-09 18:57, 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-01-08 13:07, 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-01-07 09:58, 11003 IZMENIČNA POŠTA, Za carinu
2014-01-07 09:13, 11003 IZMENIČNA POŠTA, Prispeće

sta ja tek da kazem-10 dana od singapura do srbije i jos toliko minimum od savske do mene:
04.01.2014 08:52:27 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
04.01.2014 09:10:02 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu
08.01.2014 19:16:18 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema
09.01.2014 18:57:23 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema
10.01.2014 19:18:36 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema
11.01.2014 17:59:02 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema
13.01.2014 12:48:25 61200 CARINA GPC BEOGRAD Od carine
13.01.2014 13:08:25 61200 CARINA GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema
13.01.2014 14:21:44 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema
13.01.2014 19:19:01 - Otprema

cuti tebi sutra stize kuci :)

Evo i moj skroman prilog ovoj temi (ako je ovo uopste moj TN? :))...

08.01.2014 16:21:32 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
08.01.2014 17:19:12 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu
10.01.2014 19:18:36 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema
11.01.2014 17:59:02 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema
13.01.2014 17:33:00 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema

da dopunim informacije za moj order, proslo je 4 dana, dispute na aliju moze da se otvori tek nakon 5 dana. Paket je vec na putu za argentinu i verujem da ce stici tamo za koji dan :) fake broj sta da kazem, otvoricu dispute za dan dva, prodavac ne odgovara ni na jednu poruku a poslao sam ih gomilu, vrednost je oko 60 dolara...odjednom vise ni nema prodavnicu vise kad se klikne na svi artikli kaze not found cak i za ovaj artikal se vise ne moze kupiti...a ima ocena dosta (preko 1500) ...ali mi to sve sumnjivije izgleda.

da dopunim informacije za moj order, proslo je 4 dana, dispute na aliju moze da se otvori tek nakon 5 dana. Paket je vec na putu za argentinu i verujem da ce stici tamo za koji dan :) fake broj sta da kazem, otvoricu dispute za dan dva, prodavac ne odgovara ni na jednu poruku a poslao sam ih gomilu, vrednost je oko 60 dolara...odjednom vise ni nema prodavnicu vise kad se klikne na svi artikli kaze not found cak i za ovaj artikal se vise ne moze kupiti...a ima ocena dosta (preko 1500) ...ali mi to sve sumnjivije izgleda.

Ako sam dobro shvatio dispute na Aliju moze da se otvori tek nakon 5 dana od isteka onog brojača, ili šta? Uz to mi nije jasno ni zašto bi neko tražio Extended Delivery Date od Alija? Logično bi mi bilo da to trgovac traži od kupca kada postane jasno da roba neće stići u obećanom roku.

Ne nego od dana kada ti je prodavac poslao , kupac moze da ulozi zalbu - Dispute. Koliko je dana u pitanju zavisi, od nacina slanja. Ako je obicna posta onda je ovo sto goxxxy kaze rok, kada ne mozes ranije od toga da ulozis zalbu, kada je brzo slanje Kuririma onda je taj rok kraci. Mada bi trebalo cekati onaj odredjeni rok da se broj za pracenje pojavi, u bazi poste, a kako se njemu pojavio odmah :) i to laznjak, ne mora da ceka tih i do 10 dana , nego samo ovaj rok.

Za ovo se i ja slazem, ne vidim svrhu da kupac sam produzava nikakve rokove za prijem, ali prodavac ima pravo da produzi i niko te ne pita kao kupca da li se slazes sa tim ili ne. On samo produzi , ako mu je volja i to moze da produzi i do 90 dana, iako je tamo negde na stranici obecao stizanje za na primer 39 dana.

U principu i ne vidim neki drugi razlog za otvaranje dispute-a nakon par dana osim toga kada se pojavio fake TN, jer ti tada ne znaš ni šta će, u kakvom stanju, kada će, a ni da li će uopšte stići. A koji je rok za otvaranje dispute-a nakon isteka onog brojača?

U ovo drugo (da prodavac ima pravo da produži rok i bez pitanja kupca) uopšte ne sumnjam. Jedino mi nije jasno zašto bi to uradio kupac? Možda time produžava sebi rok u kome ima pravo da pokrene dispute?

nakon isteka brojaca nema mogucnosti dispute, kad to istekne automatski ispadne sve ok. dispute mora malo pre toga, ili da se trazi produzenje roka.

nakon isteka brojaca nema mogucnosti dispute, kad to istekne automatski ispadne sve ok. dispute mora malo pre toga, ili da se trazi produzenje roka.

To im je bezveze, ali ne sumnjam da je tako. Kako ja da znam da poštar neće zazvoniti na vrata baš u trenutku kada na brojaču bude pisalo 00:00:01 i doneti baš to što sam naručio i to u ispravnom stanju, kompletu, dobrog kvaliteta itd.? Na kraju to jedino objašnjava čemu uopšte i služi opcija produženja roka od strane kupca...

Nisam jos imao problem sa carinom, ali evo danas su mi doticnu naplatili u visini od RSD 615 dinara.

Naime narucio sam http://www.ebay.com/itm/Micro-USB-P..._Cell_Phone_PDA_Batteries&hash=item4d12028e28

Cena narudzbine je ~EUR 8 i danas je doneo postar i naplatio RSD 615 carinu.

Nemam jos sve informacije, jer nisam video paket, ali mi je nesto to sve cudno.

Da li postoji mogucnost da se zalim na iznos ili kako su naplatili doticnu, ako je cena ispod EUR 50.

Nisam upucen, pa bi mi odgovori dobro dosli.

To im je bezveze, ali ne sumnjam da je tako. Kako ja da znam da poštar neće zazvoniti na vrata baš u trenutku kada na brojaču bude pisalo 00:00:01 i doneti baš to što sam naručio i to u ispravnom stanju, kompletu, dobrog kvaliteta itd.? Na kraju to jedino objašnjava čemu uopšte i služi opcija produženja roka od strane kupca...

pa ti produzi rok za cekanje ako nema paketa...za jos 60 dana ako hoces!

Nisam jos imao problem sa carinom, ali evo danas su mi doticnu naplatili u visini od RSD 615 dinara.

Naime narucio sam http://www.ebay.com/itm/Micro-USB-P..._Cell_Phone_PDA_Batteries&hash=item4d12028e28

Cena narudzbine je ~EUR 8 i danas je doneo postar i naplatio RSD 615 carinu.

Nemam jos sve informacije, jer nisam video paket, ali mi je nesto to sve cudno.

Da li postoji mogucnost da se zalim na iznos ili kako su naplatili doticnu, ako je cena ispod EUR 50.

Nisam upucen, pa bi mi odgovori dobro dosli.

imao bi mozda da nisi preuzeo paket, ako jesi pisi propalo :)

imao bi mozda da nisi preuzeo paket, ako jesi pisi propalo :)

Nisam ja bio kod kuce, devojka koja je preuzela i platila.

Nije mi jasno kako mogu da naplate?

Cisto me intersuje i za ubuduce, jer necu da placam carinu vise nego sto vredi proizvod, to mi je totalno ******ski.

idi zali se, kazi da nisi ti preuzeo, da je postar devojci uvalio, to i tako treba licno, imas puno pravo. ;)

Gde treba da se ide i da li ima uspeha u tome?

Oni su kao procenili da je vrednost ~2150 dinara i onda su ipak naplatili.

Mislio sam da je minimum za naplatu EUR 50...

Cisto me intersuje i za ubuduce, jer necu da placam carinu vise nego sto vredi proizvod, to mi je totalno ******ski.

Pa nisu ti naplatili Carinu, nego PDV i postanske troskove. Ali ti jesu naplatili previse. PDV je 20 % , znaci 2 $ i troskovi poste 110 dinara. Sve preko toga su ti ukrali.

Mozda mozes da pokusas nesto, ali slabe su ti sanse na nesto izvuces nazad iz Kandzi Carine :) Ti kad zgrabe novac ne vracaju ga bas lako , da ne kazem nikako.

Poslednja izmena:

moguce je...procenili su na 25 evra i eto...110din se placa po svakom paketu kad se oporezuje, i porez na 25e je 570 otprilike... ako ti je samo porez 615 + ostalo onda su ga na 30 e procenili. Nije to CARINA, to je porez, carina ne ide ispod 50e.

EDIT:

Evo i pre mene malo imas objasnjenje, sto svakog mrzi da prati ovu temu nego samo pise kad ima svoj problem kao da je sa marsa pao, a svi smo svoje vec izneli. Meni su carinu i porez trazili 2800din za artikal koji sam platio 20 dolara...pa sta...vratio sam ga nazad :)

Poslednja izmena:
Dobro, znaci to je prorez, nisam video papire, pa mi nije bilo jasno.

Radnije sam svasta porucivao i nikada nisam platio, zato mi je i bilo cudno.

Inace je praksa da rade slobodnu procenu iako postoji cena na paketu?

Dobro, znaci to je prorez, nisam video papire, pa mi nije bilo jasno.

Radnije sam svasta porucivao i nikada nisam platio, zato mi je i bilo cudno.

Inace je praksa da rade slobodnu procenu iako postoji cena na paketu?

da nije tako svi bi mi na paketu pisali da vredi 1$.

Gde treba da se ide i da li ima uspeha u tome?

Oni su kao procenili da je vrednost ~2150 dinara i onda su ipak naplatili.

Mislio sam da je minimum za naplatu EUR 50...

Najgore je to dok kresnes kola i odes licno u postu kod njih i platis parkinge, poneku kaznu ili slicno, propadne ti dan, a mozda moras da ides i dvaput, ode sva car vajda, tj nemas racun da isterujes pravdu gde si ti u pravu, oni to znaju i to onda koriste. ;)

Samo mi nije bilo jasno kako mogu da odrede 3x vecu vrednost, to je ono sto zbunjuje.

Nema veze, sta je tu je sada. Nemam zivaca da se smaram, samo mi je ovo prvi put.

***, nasli negde na netu sa vecom cifrom i to uzeli za merodavno, koliko cujem ebay izbegavaju da browsuju jer su tamo kao nize cifre (citaj kao: manje im se isplati) nego na nekim drugim mestima...:)

ti si kupio na aukciji mozda, a oni nasli uredjaj po fiksnoj ceni za te pare. Nakon preuzimanja je zalba jos toliko za koju se novac ne vraca i nikad ne presudjuju u tvoju korist.

Nije aukcijska cena, regulare je to cena, nego se blesavi prave.

Pa puna cena je bila $12, a ja sam platio $9.99 nije da je bas razlika ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno