Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Odabrao sam jedinu koju su mi ponudili, tj. nisam mogao nista da biram. Uz to TN pocinje sa LN (LN*********US), pa se pitam kakve li su tek te sto pocinju sa LM?

Pogledajte prilog 132717

Obicno ima jednu stavku. Moment kada je proslo sortiranje i ceka na let. To je kod tebe na SS prva ili druga stavka sa vrha.
Ne znam sta si narucivao i odakle, ali obicno ti daju par opcija za slanje (ili mozes da trazis). Priority Mail Express International bi bio skuplja (ali ne nuzno) i brza opcija tako da si dobro prosao (po mom).

Miglia, nisu to nikakve americke fore. Ljudi su jednostavno pragmaticni. Da bi smanjili broj upita, dali su svojim trgovcima (i njihovim musterijama) priliku da za dz dobiju info da li je posiljka "zaglavila" u Americi ili nije. Ako hoces pravi TN (worldwide traceable) - moras da platis tu opciju ili odaberes drugu vrstu slanja ili... Sve opcije za pojedine vrste posiljaka su objasnjene na USPS (i inim) sajtovima.

Ne brini , dobro sam ja proucio sta koja od mnogobrojnih ponudjenih mogucnosti, vidova slanja ima, sta nude , koje cene itd.

Nije u tome stvar, nego evo poslednjih nekoliko strana citam pretezno Kuknjavu pojedinih clanova sto ne mogu te interne USPS stvari da prate na sajtu nase poste , cak ni kada doleti ?!!?!

Za te sto kukaju je , njima je bio namenjen post o tome sta je nasa Posta obavezna a sta ne, i da nema sanse da prati neke interne USA Budalastine, jer to ne radi ni jedna ozbiljna posta u Svetu, pa zasto bi nasa to radila.

Poslednja izmena:
mda americka posta budalstina :beat:
nasa posta je preozbiljna za to....:wc:

Ne brini , dobro sam ja proucio sta koja od mnogobrojnih ponudjenih mogucnosti, vidova slanja ima, sta nude , koje cene itd.

Nije u tome stvar, nego evo poslednjih nekoliko strana citam pretezno Kuknjavu pojedinih clanova sto ne mogu te interne USPS stvari da prate na sajtu nase poste , cak ni kada doleti ?!!?!

Za te sto kukaju je , njima je bio namenjen post o tome sta je nasa Posta obavezna a sta ne, i da nema sanse da prati neke interne USA Budalastine, jer to ne radi ni jedna ozbiljna posta u Svetu, pa zasto bi nasa to radila.

Nisam baš sebe pronašao među onima "što kukaju jer ne mogu te interne USPS stvari da prate na sajtu naše pošte", ali jesam pitao za iskustva u vezi USPS tracking-a, pa da malo pojasnim: ne mislim ni da je tracking niti bilo šta u vezi njega bitan za sve one kojima je pošiljka stigla za par dana, za koliko je i trebalo da stigne. A šta kada nije?

E onda su se, koliko vidim, pojedini članovi prilično detaljno pozabavili tracking-om, vrstama, načinima itd., te deo svojih iskustava, saznanja i mišljenja postovali ovde. Ja im se naravno zahvaljujem na tome, a što će možda i još nekome koristiti i svakako nikome neće štetiti. Logično bi bilo (barem meni, a očigledno i još nekima ovde) da ako pošiljka ima tracking, onda bi trebao svako ko je primi, pošalje dalje ili šta god uradi sa njom, to i upiše u tracking. Očigledno to nije tako, pa zato i diskusija. Sve i da je "naša Pošta obavezna da prati neke interne USA Budalaštine" ne verujem da bi to radili, kao što ne rade ni gomilu drugih stvari koje su obavezni da rade, ali zato vrlo revnosno rade ono što nisu obavezni: da svaki paketić, bez obzira na vrednost, šutnu na carinu.

A ako ni jedna ozbiljna pošta u Svetu ne upisuje baš ništa u taj tracking, niti ih to zanima, čemu onda to služi? Za praćenje internih USA pošiljki iz Kalifonije u Teksas? E pa ne verujem da su Ameri baš tolike budale da bi mi e-mail-om poslali link za tracking samo zato da bih saznao kada je pošiljka napustila Los Angeles...

Stigle Salomon patike danas http://www.aliexpress.com/item/New-...peedcross-3-Run-Shoes-For-Men/1074719619.html

Ja sam prezadovoljan. Neverovatno brzo su stigle. Kvalitet je odlican.
Destination Country - Serbia:Tracking Consuming:5975 Millisecond
2014-01-09 06:45, 11070 Beograd 27 - 11070 Beograd 27, Otprema
2014-01-08 16:57, 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-01-08 15:29, 61200 CARINA GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-01-08 15:24, 61200 CARINA GPC BEOGRAD, Od carine
2014-01-06 17:53, 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-01-04 19:24, 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-01-02 11:53, 11003 IZMENIČNA POŠTA, Za carinu
2014-01-02 11:36, 11003 IZMENIČNA POŠTA, Prispeće

Origin Country - Hong Kong:Tracking Consuming:3416 Millisecond
2013-12-24 00:00, The item (RC400837829HK) left Hong Kong for its destination on 24-Dec-2013

Naravno, Evica je odradila svoj posao i ocarinila je po punoj i pravoj ceni :) Tj. zveknula je PDV u iznosu od 840 din na carinsku osnovicu od 4203,20 din... Sve u svemu ja sam zadovoljan, mada da je zapalo kod nekog drugog carinika verovatno bi proslo bez pdv-a...

Cek sekund, nisam video po slicnim temama.

Jel su ovo na Aliexpres kopije patika ili su originali?!?
Mnogo su mi niske cene nesto?

@ ppera1

Ni ja tebe nisam prepoznao u mom postu , ti si poslednji na kaga bih pomislio da je na zadnjim stranama kukumavcio o pracenju internih USPS treckinga na sajtu nase poste. Jos manje se odnosilo na onog "newcomera" iznad tebe koji ne silazi sa one wc solje :) Uvek sam se divio tim Laznim Newcomerima koji su to ne samo na ovom forumu bili desetinu puta.

Tako da i ne bih imao sta posebno da vama dvojici odgovaram , da ne pisem dva posta , vec onako "djuture" :) Nasa Posta je vazna Drzavna institucija, sa dugom Istorijom i tradicijom, jos iz vremena Knezevine Srbije i kao takva priznata u svetu. Mozda je sve to USA bolje, pa i ta njihova posta, nekima uvek tudje sladje , meni licno i nasa posta , takva kakva je , bolju nemamo, zadovoljavajuca. A i nekako je jadno sve to USA dizati u Nebesa.

Nasa posta je punopravna clanica UPU evo njihovog sajta pa koga zanima neka malo dublje istrazuje.
http://www.upu.int/en.html

Iz tog clanstva i proizilaze one obaveze o kojima sam pisao na predhodnoj stranici, dok carina nije Posta ili Posta nije carina , to bi valjda trebalo da bude jasno.

I nasa posta ima Bilateralne sporazume sa postama odredjenih zemalja, nisu odnosi sa svim postama sveta na istom nivou. Ko i kako , zasto donosi odluke o tome kakvi ce odnosi biti stvarno nemam pojma, niti verujem da to negde pise. Ali na primer bas po pitanju pracenja nasa posta ima bolje odnose sa CN postom ,nego sa HK postom. Dok na sajtu HK poste pise da ima specijalno pracenje samo za par desetina zemalja medju kojima je i Croatia !!! Nas naravno na tom spisku nema.

Tako da je sasvim moguce i da USPS ima nekakve bilateralne sporazume sa nekim zemljama ,pa da oni mogu pratiti i ono sto mi ne mozemo, ali to su vec neke druge teme i druga pitanja.

Poslednja izmena:
I nasa posta ima Bilateralne sporazume sa postama odredjenih zemalja, nisu odnosi sa svim postama sveta na istom nivou. Ko i kako , zasto donosi odluke o tome kakvi ce odnosi biti stvarno nemam pojma, niti verujem da to negde pise. Ali na primer bas po pitanju pracenja nasa posta ima bolje odnose sa CN postom ,nego sa HK postom. Dok na sajtu HK poste pise da ima specijalno pracenje samo za par desetina zemalja medju kojima je i Croatia !!! Nas naravno na tom spisku nema.

Primetio sam da je najbolje praćenje (od država iz kojih sam poručivao) za Kinu (ali ne i za HK), Nemačku, Švajcarsku, UK,... Ubedljivo najgore mi se pokazalo praćenje za Singapur, što zbog njihove užasno traljave pošte čije online praćenje više ne radi nego što radi, što zbog nepostojanja bilo kakvog kontakta sa našom poštom. Preko USPS-a mogu da se prate samo pošiljke sa plaćenim trackingom (obično nije jeftino), ostale samo dok ne izađu iz USA.
Sve u svemu, koliko para, toliko muzike.
Npr. kad sam kupio nešto od čoveka iz Izraela, neki tranzistori za pojačalo, verdnost 20-ak eura, poslato je u petak sa trackingom, stiglo u moje ruke u utorak (na našoj carini bilo u nedelju).

Cekam neki paket sa ebaya, poslat preko fedex-a. Zanima me dal ce proci bez pdv-a kao npr preko dhl-a?

Preko USPS-a mogu da se prate samo pošiljke sa plaćenim trackingom (obično nije jeftino), ostale samo dok ne izađu iz USA.
Sve u svemu, koliko para, toliko muzike.
Npr. kad sam kupio nešto od čoveka iz Izraela, neki tranzistori za pojačalo, verdnost 20-ak eura, poslato je u petak sa trackingom, stiglo u moje ruke u utorak (na našoj carini bilo u nedelju).

Meni samo ne ide u glavu zašto naši menjaju tracking brojeve LNxxxxxxx USPS paketa? OK, po sporazumu nisu obavezni da prate te pakete, ali zar je lakše/logičnije da paket koji prođe pola sveta sa LN brojem ti samo dopremiš od aerodroma do primaoca u SRB sa tim istim brojem (koji, btw, ne odstupa od forme ostalih tracking brojeva, razumeo bih da su ti LN duži ili kraći od standarda ili imaju drugi oblik) nego da izmišljaš svoj lokalni TN i pri svemu tome uopšte ne omogućiš bilo kakvo mapiranje/prevođenje u to šta je stiglo i sa kojim TN?

OK, evo, USPS ne nudi global tracking za recimo te TN brojeve, a šta sprečava (uvaženu i cenjenu vekovima, prepunu sposobnim Krkobabićevskim kadrovima) poštu Srbije da, kad su već nalepili SVOJ TN na aerodromu preko tog LN koji je stigao, da to dodaju u svoj softver i da kad ukucam LNxxxxxxx na posta.rs on meni vrati kretanje našeg lokalnog TN koji su dodelili tom LNxxxxxx? Samo to me zanima, a voleo bih da ne dobijem objašnjenje koje nije u stilu 'znaš li ti koliki je to posao da se napravi takva opcija' ili 'nisu obavezni da to rade, pa ih zabole'.

BTW, napisah i ovde kad sam prvi put to doživeo, poručih EMS USPS paket sa FrozenCPU u subotu, u utorak je bilo u BG, u četvrtak isporučeno. Ali je to bio jedinstven slučaj, nekoliko sledećih se kiselilo od 3 do 5 pa sve do čuvenih 8+ dana u vreme zastoja na carini... nema pravila, kao i za sve ostalo u zemlji Srbiji.

Poslednja izmena:
Cekam neki paket sa ebaya, poslat preko fedex-a. Zanima me dal ce proci bez pdv-a kao npr preko dhl-a?

Ne znam šta te čeka, al' će nam svakako biti zanimljovo da pročitamo kako si prošao. A šta je mene sačekalo od njih u avgustu prošle godine, možeš pročitati ako se vratiš nekoliko strana unazad (da se ne ponavljam). Svakako želim ti puno sreće sa njima...

OK, evo, USPS ne nudi global tracking za recimo te TN brojeve, a šta sprečava (uvaženu i cenjenu vekovima, prepunu sposobnim Krkobabićevskim kadrovima) poštu Srbije da, kad su već nalepili SVOJ TN na aerodromu preko tog LN koji je stigao, da to dodaju u svoj softver i da kad ukucam LNxxxxxxx na posta.rs on meni vrati kretanje našeg lokalnog TN koji su dodelili tom LNxxxxxx? Samo to me zanima, a voleo bih da ne dobijem objašnjenje koje nije u stilu 'znaš li ti koliki je to posao da se napravi takva opcija' ili 'nisu obavezni da to rade, pa ih zabole'.

Kao sto se neki prepoznaju u mojim postovima, a da se on ne odnosi na njih, ovaj deo se bez ikakve sumnje odnosi na to sto sam napisao u predhodnom postu da je nasa Posta institucija sa dugom tradicijom itd.

Ocigledno da postavljas pitanja na pogresnom mestu , pogresnim ljudima. Ne verujem da je bilo ko od Dinastije Krkobabic, clan foruma, bar ja to nisam , a ne verujem ni da je Ringeraja :D Tako da niti mi odlucujemo o tvojoj posiljci i njenim brojevima, niti to neko sa foruma moze da izmeni.

Za sve probleme toga tipa obrati se Posti i samom Krkobabicu ako treba, od Kuknjave po forumu nema vajde.

Poslednja izmena:
Hvala na odgovorima.
Tome sam se i nadao, i bio spreman da platim samo pdv naravno. Sva sreca sto mi se posiljka jedva uklopila <50e sa postarinom, posto vidimo da su clanu ppera1 indijanci koji rade sa licencom fedex-a racunali cenu sa postarinom kao osnovu.

Poslednja izmena:
Meni juce stigao led drl za auto, kupljen na Aliexpresu 5.12. Naplatili samo pdv na cenu koja je oznacena na paketu.
Od kada je uveden PP pdv su mi naplatili i na 4$.

Nista lepse od zute koverte u sanducicu :)))

Narucio touch olovkice 5 komada da imam za sebe i da podelim bratu/sestri/devojci ako zele.
Poruceno 23.12 sa ebay-a i iznenadio sam se sada kada sam nasao u sanducicu jer sam nesto mislio da sam porucio oko 30og pa nisam verovao da je doslo tako brzo.
Naime na L9 jako slabo radi, sad ne znam jel do toga sto na njemu imam foliju koja je vec za menjanje jer na Asus Memo Pad HD7 bas glatko radi, a tamo jos nisam stavio foliju.

Edit: Da napomenem da sam platio 1.29$ komplet 5 komada, a da kod nas prodaju takve za 200 dinara komad pa mi nije bio problem da sacekam i da platim i otvaranje paketa i uplatnicu ako treba.

Poslednja izmena:
pa mora neko i to da prodaje, za ljude koji nisu culi za aliepxress ili nemaju mogucnost kupovine na istom iz nekog razloga ;) a opet da imaju neku zaradu, makar su razumno skromni sto se tice ugradjivanja...

meni samo nisu jasni likovi koji prodaju recimo ken block naocare od 3eur sa alija na kp za 30-40eur... ili pak parakord [koji moze da posluzi za psu sleeve] od 3.5 eur 30m sa alija za 5 do 10x vecu cenu na kupujem prodajem...

Nista lepse od zute koverte u sanducicu :)))

Edit: Da napomenem da sam platio 1.29$ komplet 5 komada, a da kod nas prodaju takve za 200 dinara komad pa mi nije bio problem da sacekam i da platim i otvaranje paketa i uplatnicu ako treba.

Ajde daj link , meni bas trebaju olovke, ne mora 5 , dovoljno mi i 4 :D

Kakve su jel su one sa mekanom gumom ili sa tvrdom ?? Meni trebaju za rezervu, jer imam po jednu, a inace na svim tabletima rade odlicno, mada uvek malo bolje tamo gde nema folije.

Stize mail od alija danas da mi je poslata posiljka i broj za pracenje. Kad ja ukucam da proverim paket pre 5 dana krenuo iz kine za argentinu. A ja u srbiji i narucio 2 dana pre slanja a on poslat pre 5 dana i za drugu drzavu. Ala kinezi lazu.

Stize mail od alija danas da mi je poslata posiljka i broj za pracenje. Kad ja ukucam da proverim paket pre 5 dana krenuo iz kine za argentinu. A ja u srbiji i narucio 2 dana pre slanja a on poslat pre 5 dana i za drugu drzavu. Ala kinezi lazu.

Sta, lazan TN ? SAcekaj predvidjeno vreme i otvori dispute ako ne stigne, ko ga yebe....a i mozda nije ni poslao.

pa cekaj ja porucim sinoc recimo, on posalje danas, ukucam kad pise da je iz kine krenuo pre 5 dana i ide za argentinu, ako to nije lazno ne znam sta je...neciji jeste broj sigurno ali moj nije jer on pre 5 dana nije mogao da posalje kad sam ja porucio juce i platio :)

Kao sto se neki prepoznaju u mojim postovima, a da se on ne odnosi na njih, ovaj deo se bez ikakve sumnje odnosi na to sto sam napisao u predhodnom postu da je nasa Posta institucija sa dugom tradicijom itd.

Ocigledno da postavljas pitanja na pogresnom mestu , pogresnim ljudima. Ne verujem da je bilo ko od Dinastije Krkobabic, clan foruma, bar ja to nisam , a ne verujem ni da je Ringeraja :D Tako da niti mi odlucujemo o tvojoj posiljci i njenim brojevima, niti to neko sa foruma moze da izmeni.

Za sve probleme toga tipa obrati se Posti i samom Krkobabicu ako treba, od Kuknjave po forumu nema vajde.

Što si ti neki čudan čovek, prvo nastupiš sa pozicije nekoga ko ima dosta informacija o tome kako tamo funkcionišu stvari, ali ako ti se ne svidi šta je neko rekao o Pošti onda pišeš nešto potpuno drugo. Evo, da se ne bi osetio prozvanim što ne delim tvoj entuzijazam na temu međunarodnog renomea naše Pošte, postaviću piitanje bez nepotrebnih opservacija sa moje strane - da li znaš/imaš ideju zašto menjaju potpuno validne i ispravne USPS LNxxxxx TN brojeve u lokalne? Znam da verovatno može da se nađe nešto o teoriji i praksi obeležavanja poštanskih pošiljaka na Google-tu, ali čemu onda ovaj forum i pisanje ako ćemo tako da komuniciramo...

Što se tiče RingeRaje, samo sam se nadovezao na njegovo iskustvo da postoje pošiljke koje i kod nas stignu zaista brzo i za svega nekoliko dana, nisam se njemu žalio direktno, niti kukam na pošiljku niti apelujem preko foruma na deda Krku da unapredi poštanski softver, samo sam pitao ovde zašto to rade.

pa cekaj ja porucim sinoc recimo, on posalje danas, ukucam kad pise da je iz kine krenuo pre 5 dana i ide za argentinu, ako to nije lazno ne znam sta je...neciji jeste broj sigurno ali moj nije jer on pre 5 dana nije mogao da posalje kad sam ja porucio juce i platio :)

Reci mu to sto si rekao nama, mozda je pogresio :)

ma rekao sam mu, evo prodje 24h i nema odgovora :)

Što si ti neki čudan čovek, prvo nastupiš sa pozicije nekoga ko ima dosta informacija o tome kako tamo funkcionišu stvari, ali ako ti se ne svidi šta je neko rekao o Pošti onda pišeš nešto potpuno drugo. Evo, da se ne bi osetio prozvanim što ne delim tvoj entuzijazam na temu međunarodnog renomea naše Pošte, postaviću piitanje bez nepotrebnih opservacija sa moje strane - da li znaš/imaš ideju zašto menjaju potpuno validne i ispravne USPS LNxxxxx TN brojeve u lokalne? Znam da verovatno može da se nađe nešto o teoriji i praksi obeležavanja poštanskih pošiljaka na Google-tu, ali čemu onda ovaj forum i pisanje ako ćemo tako da komuniciramo...

Što se tiče RingeRaje, samo sam se nadovezao na njegovo iskustvo da postoje pošiljke koje i kod nas stignu zaista brzo i za svega nekoliko dana, nisam se njemu žalio direktno, niti kukam na pošiljku niti apelujem preko foruma na deda Krku da unapredi poštanski softver, samo sam pitao ovde zašto to rade.

Na to si dobio Indirektan odgovor jos u mom prvom postu , o kuknjavi na postu :)

Ali ti je nekako sustina promakla jer ti je vise bolo oci pozivanje na Istoriju i Tradiciju , nego sam odgovor.

Nasa posta , Softwerski, ili da kazem po naski programski, kompjuterski, sistemski , nije opremljena, nema mogucnost pracenja medjunarodnih posiljki osim onih napisao sam o kojim slovima se radi. Tako da su dosli na ideju da ono sto ne mogu direktno urade indirektno.

Jer su to takvi "***** proof " programi , ako je zamisljeno da prvo slovo bude V, R, C ili E , ako ukucas bilo sta drugo sistem ne prihvata. Inace posiljke se retko ukucavaju, vec se skeniraju, bar kodovi. To znaci da nije da neko nece da prati posiljku sa L , nego mu sistem ne dozvoljava. Inace bi se samo u bazu unosile i takve posiljke ili neke druge koje pocinju sa Q na primer. Ali je tako napravljeno da bi se smanjila mogucnost greske. Zbog toga kao neko privremeno resenje se javila ideja prevodjenja , onoga sto sistem ne podrzava u ono sto podrzava.

Poslednja izmena:
OK, to je već bolji odgovor, hvala.

Doduše, i dalje ne kapiram tu vrstu ograničenja na određena slova jer se pošiljke skeniraju, ali dobro. Ostaje i pitanje zašto problem da se onda doda još jedna kolona u koju bi se smestio originalni TN pa da se pretraga vrši i po njoj itd, itd, ima sigurno još mogućnosti (napravi dodatna tabela, modifikuje upit, stavi dodatni upit, iskoristi neko postojeće polje...) da se to unapredi uprkos idi0t-proof ograničenjima. Ipak je napravljen neki mehanizam da se generišu lokalni TN kad sistem ne prima strani sa određenim slovom, znači, nije toliko rigidan, ima prostora da se tu doda/promeni nešto, ali..

ma rekao sam mu, evo prodje 24h i nema odgovora :)

Cesto Kinezi sa Alija , glume da su vlasnici nekih ozbiljnih Firmi, koje ne rade subotm i nedeljom, iako sve prodaju iz svoje Supe :D Tako da sacekaj za svaki slucaj ponedeljak sto se tice odgovara, a posle 10-tak dana pokreni Dispute zbog laznog broja.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno