Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne mora da znaci, meni sad dve stigle od 05.10, skoro tri meseca idu, da je pesice dovlaceno pa bi odavno stigle :d

Burazeru stiglo da mora da plati 3749,30 dinara za paket koji je plaćen 50$+8$, ili ti sa poštarinom 42,22€. On bi sad trebao da ištampa PP račun od transakcije i pravac carinska ispostava u Savskoj? Inače je u pitanju neka ogrlica iz Amerike, kupljena na ebay-u.
Burazer je u BGu, BTW.

Ljudi ovde pisu da tako treba. Ja nisam licno proveravao, a ti ako proveris javi nam sta je bilo . S tim da paket valjda ne treba uzimati pre nego sto vidi to oko carine.

Poslednja izmena:
Bio burazer do lokalne poste. Dali su mu kopiju onog carinskog "racuna". Procenjeno 134$, kaze da na paketicu postoji vrednost paketa. Sutra ce pozvati da proveri sta, kako. I da pogodio sam da je carinila Evica Radic, tako da dobih palacince zahvaljujuci forumu.

Sta li znaci ovaj status i da li je proslo carinu?

24.12.2013 13:03:56 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
24.12.2013 13:43:25 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu
25.12.2013 11:48:11 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema

OK, hvala. Cini mi se da je uvek nekako drugaciji raspored koraka posta-carina-posta pa nikako da se snadjem.

U pravu si da se cesto ne drze , nekog redosleda, ali magican red koji znaci da je proslo carinu je
61200 CARINA GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema

E sad nekad stvarno cak i taj red drugacije izgleda , al ovaj broj 61200 je obavezan.

Danas popodne su reprizirali jucerasnji korak

26.12.2013 18:34:40 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema

Ne znam sta im to znaci.

Meni je jednom bili 15 puta to znaci da ceka svoj red.

Znaci da se zadrzava i dalje na carini, meni obicno 5 dana stoje paketi na carini, samo 1 je prosao za 3-4 dana, 1 se zadrzao bese 7.

10% carina na procenjenu vrednost i postanske troskove, pa na sve to zajedno pdv 20% i na sve to 1% procenjene vrednosti za uplatnice i 70din za otvaranje...to je to...sad je bitno samo na koliko ce biti procenjen i ima li facture unutra i da li ce u nju poverovati.

U praksi to izgleda ovako: naručio bluetooth adapter pre mesec dana i platio 7,6$ (5,55€) - free postarina. Stigao danas iz Singapura, postar ostavio ceduljce, ja morao u postu po paketic i da platim 447 din. Kako? Na paketu pise gift i commercial sample, sto je dodatni motiv za ove lopove. A za vrednost su stavili 20$ (umesto stvarnih 7,6$), sto pretpostavljam da je zbog recimo osiguranja posiljke ili tako nesto? Nadalje po postanskom kriterijumu da se sve carini sto stize iz inostranstva, bez obzira na vrednost, racunica je ovakva:
0 din. carina + 337 din. PDV (na 20$) + 65 din. otvaranje posiljke + 45 din. provizije na opstu uplatnicu za onih 337 din. = 447 din.

Dakle racunica je jasna: neko je pravio taj adapter, drugi ga je nabavio, (pre)prodao i spakovao, a treci prevezao sa drugog kraja sveta do Beograda i svi zajedno su to naplatili koliko i lopovi otvaranje kutije. Dakle zakljucak je jasan: svi osim lopova su budale. To je prava poruka ove "drzave"...

Vise tih pismo posiljki prodje bez pdva, mozda i 3/4, zeznuo te kinez i nisi srece imao.

Nemoj pogrešno da me shvatiš, ni ja nisam srećan što moram da platim zulum koji ranije nisam plaćao...
ali ti si ovde malo pomešao lončiće, u tvom slučaju carinici su odradili posao po zakonu i nisu te zakinuli ni za dinar.
Krivac u tvom slučaju je samo i jedino kinez koji ti je napisao za paket vredi 20$ a ne onoliko koliko je zapravo koštao,
carinici nisu vidovita zorka, ne mogu da znaju vrednost nečega, problem nastaje onda kad žele da glume vidovitu zorku
pa pogađaju vrednost napamet ali u tvom slučaju su prihvatili podatak koji je dao prodavac.
Dakle nema laži nema prevare, 20$ je oko 1700 dinara, 20% od 1700 dinara je 340 dinara dakle upravo onoliko koliko si
platio na ime PDV-a, ostali troškovi oko carinjenja su neminovni (65 din + 45 din) tako da to ne vredi ni spominjati...

U svakom slučaju tebe država ovde nije ništa oštetila...

Vise tih pismo posiljki prodje bez pdva, mozda i 3/4, zeznuo te kinez i nisi srece imao.

Po iskustvima ljudi odavde ispalo je da samo treba da se zapakuje u zutu obicnu kovertu i da prodje lagano bez carinjenja... Nije uspelo, prodavac je sam odlucio da stavi u takav koverat nekoliko kesa udica, uredno je otvoren i naplacen PDV i oni otvaranje/zatvaranje/isporuka troskovi...

Nekima prolazi, nekima ne prolazu uopste (hint NS)... nekima prodje i mesecno po 50 paketa, neke zezaju za 2, to je cela sustina :)

Kontam da onaj na izmenicnoj posti jedino posiljke za BG sortira koje nejdu za carinu, dok ostali gule krompir, vec vidjeno 100 puta u majcici srbistanci...

m e ć a h i ... umesto "maćehi"

Ovo moram da vas pitan i off je od teme, Sirius9 samo si mi dao povod da pitam i nemam nameru da tebe ili bilo koga zezam...

Da li ste primetili da dok pisete, pogotovo onako bez gledanja u tastaturu i brzo kad kucate, da brkate redosled slova?
Ja obicno zamenim polozaj dva slova, jedno do drugog, ali bas mi se cesto desava ako ne pazim...
Je li to neki znak disleksije, starenja, prisustva malih mozgojedaca... treba li se doktoru obracati da neurolog vidi sta je u pitanju...?

Poslednja izmena:
"Uprava carine saopstila da ce od 2014-e godine svi proizvodi poreklom iz EU, osim odredjenih poljoprivrednim proizvoda moci da se uvezu bez carinskih dadzbina."

Upravo ide vest na RTS-u.
Sta to u praksi znaci za nas?

Koliko sam citao ovde, i do sada su bili oslobodjeni, ali samo ako se PROIZVODE u EU, a potrebno je nabaviti i neku potvrdu toga koju vecina prodavaca ne daje, ili kosta koliko i proizvod. Ispravite me ako gresim.

Ne znaci nista. Ukidanje carine vazi samo ako se roba carini po redovnom postupku. Za pojedinacni uvoz koji vrse fizicka lica ide skraceni postupak kao i ranije ~ 30% carina i porez.
Pozdrav

Ovo moram da vas pitan i off je od teme, Sirius9 samo si mi dao povod da pitam i nemam nameru da tebe ili bilo koga zezam...

Da li ste primetili da dok pisete, pogotovo onako bez gledanja u tastaturu i brzo kad kucate, da brkate redosled slova?
Ja obicno zamenim polozaj dva slova, jedno do drugog, ali bas mi se cesto desava ako ne pazim...
Je li to neki znak disleksije, starenja, prisustva malih mozgojedaca... treba li se doktoru obracati da neurolog vidi sta je u pitanju...?

Evo da ti nisi primetio da je pogresno otkucano, ja sam samo preleteo i procitao kao treba :D Mozda to treba vise da te zabrine, nego pogresno kucanje :D

Ima ona fora na netu da se nadje, gde je ceo tekst otkucan apsoluno sa ispremestanim slovima, samo je prvo i poslednje onako kako treba. I teks se cita sasvim normalno bez ikakvih napora. Nadji ga pa pokusaj, ako ga ne procitas onda se zabrini :D

Evo da ti nisi primetio da je pogresno otkucano, ja sam samo preleteo i procitao kao treba :D Mozda to treba vise da te zabrine, nego pogresno kucanje :D

Ima ona fora na netu da se nadje, gde je ceo tekst otkucan apsoluno sa ispremestanim slovima, samo je prvo i poslednje onako kako treba. I teks se cita sasvim normalno bez ikakvih napora. Nadji ga pa pokusaj, ako ga ne procitas onda se zabrini :D

e baš sam probao da pronađem taj text i nisam uspeo, inače primetio sam i ja greške, mislim da je to posledica brzog kucanja i činjenice da najčešće odgovor ili barem veći deo istog smislimo pre nego što se krene sa kucanjem tj. rečenice se ne formiraju u trenutku kucanja (mada, ima i ovoga, ako ti neki text deluje nepovezano, zbrda-zdola...), meni se desi da napišem nešto pogrešno, pročitam kako treba, postujem i onda tek primetim grešku :D

P.S. Čisto probe radi, probaj sve samoglasnike da zameniš sa jedni: "i" prilikom govora :D zvuči kao makedonski :p

Evo ovo sam uspeo da nadjem na brzinu, ima i boljih i lepsih primera, ali sustina je ta. Ja sam samo zastao kod jedne reci, a u dobrim primerima nema stajanja.

SMAO PMAETNI LJDUI MGOU ČTITAI OVO.
MOEŽTE LI VEJORATVI DA JA SVTANRO MGOU RZMJAUTEI ŠTO SAM NPAIASO.
FEMNOLEANLA SLIA LJODUKSG MZOGA, PEMRA ITSŽRAINJVAU NA CMABRIGDE UINERVTISJYU, NJIE BTINO PO KJOEM RDEU SU SOVLA SOLŽNEA, VŽANO JE SMAO DA SU PVRO I POLJSDENJE SOVLO NA PAVROM MESJTU.
OSATATK MŽOE BTII U PTPOUONM NREDU A VI JOŠ UJVIEK MŽETOE ČTITAI BEZ PORBEMLA.
OVO JE ZTAO ŠTO LJODUKSI MZOAK NE ČTIA SKVAO SOVLO POBESNO, NGEO RJIEČ KAO CJIELU. ZIDVLJAUĆUJE ZAR NE? A JA SAM UJIVEK MSILIO KKAO JE TČONSOT PSIANJA VŽANA!

Mozda zato sto je tekst na Hrvatskom :D

P.S ovo posvecujem Prevelikom broju clanova foruma, koji u nedostatku argumenata , hvataju se za Gramatiku, kao argument :D

Poslednja izmena:
@Miglia
+1
Hvataju se gramatike kad su nemocni...... problem je samo sto dobar deo naseda da takve fljoskule koje ih je ucio retardiran sistem skolstva (da budu roboti)

Bas je fino.Trebaju im pare da nas sto vise ogule.
Meni naplatili na 10 dolara vrednost paketa carinu i pdv preko 600din.
Naravno svemocna carinica je procenila paket 200% vise.
Tako da sam prosao skuplje nego da sam kod nas kupio to.

Toliko o nasoj carini.

^ti ih onda kazni tako sto vise neces nista narucivati od spolja preko weba ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno