Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
prosto neverovatno. ja racunam da sve bez TN po pravilu kradu u bilo kojoj stanici, u srbiji naravno.

Meni su "digli" jedan sat bez TN. U svakom slučaju kinezi su mi refundirali, a ja sam ostao bez sata :(

U principu, sajt sa kojeg narucujes treba odmah prilikom narucivanja da odbije VAT(PDV), posto zemlja u koju se salje roba nije clanica EU.

Mislim konkretno na Kinu, da li se roba tretira kao da se salje iz bescarinske zone pa nije PDV ni uracunat u cenu?

^
Ako je firma od koje kupuješ registrovana za uvoz-izvoz na sajtu postoji opcija da se kupi bez pdv-a za strane državljane.
Pošto to u slučaju Kineza u 99% slučajeva nije, a kod Amera su online cene bez pdv-a, to ti je, što ti je.
Ovu opciju sam uglavnom viđao kada sam nešti kupovao od Evropljana, i to od poznatih firmi. Kod ovih "mambo-džambo" prodavaca iz Kine tako nešto i ne očekujem.

Ovo sve zajedno nema nikakve Logike. Ako nema pracenja- Trackinga, kako te posta obavestava da imas paket, kada takve pakete postar ostavlja u sanduce, kao obicno pismo , nema nikakvog obavestenja !!! Zato nisi nista ni potpisiviao jer nije za potpis i takvi se paketi nikada ne podizu u posti.

Ima nesto mnogo trulo u ovom nasem Srbistanu. Pa ni posta nije Izuzetak.

Sta pricas bre to uopste?
Pa jel znas kako je bilo pre 20god? Isto ko sad, a tada ga nisi mogao pratiti na netu.
....
Obvestenje-kartonce nema NIKAKVe veze sa trackingom.

Poslednja izmena:
Ne znam za strane, za nase posiljke ako pocinju sa VV mogu da se prate, a ako pocinju sa R ne mogu, osim od skora sto je uvedeno neko novo ptacenje preporucenih posiljki, ali nisam koristio pa ne znam kako.

Naručio sam DAC sa integrisanim pojačalom za slušalice iz Kine, baš me zanima koliko će biti brza dostava do Nemačke (standardno slanje), i da li ću imati sreće da me zaobiđe carina, ili će me ipak potkačiti. :D
Nema pravila sa carinom (po iskustvima korisnika sa foruma), neki paketi prođu bez carine, neke naplate (vrednost paketa ne igra ulogu).
Prodavac je brzo reagovao, DAC je kupljen danas prepodne, paket je na putu (trenutno u Hongkongu).

Prilozi

• dac kina.jpg
    dac kina.jpg
    193.3 KB · Pregleda: 154
Paket ide preko DHL-a?
Koja je cifra ako nije tajna?

Naručio sam DAC sa integrisanim pojačalom za slušalice iz Kine, baš me zanima koliko će biti brza dostava do Nemačke (standardno slanje), i da li ću imati sreće da me zaobiđe carina, ili će me ipak potkačiti. :D
Nema pravila sa carinom (po iskustvima korisnika sa foruma), neki paketi prođu bez carine, neke naplate (vrednost paketa ne igra ulogu).
Prodavac je brzo reagovao, DAC je kupljen danas prepodne, paket je na putu (trenutno u Hongkongu).
Ovo je DHL, nadam se da je cena do 50EUR inace neces proci jeftino.

DHL ali u DE, ne kod nas, a tamo prolaze do 150e. Ne isplati im se da carine nize vrednosti.

Paket ide preko DHL-a?

Da, preko DHL-a ide, ja nisam ništa birao prilikom kupovine, mada i nema puno opcija, samo dve:

1) Standard Int'l Shipping (free)
2) Expedited Int'l Shipping (50+20 dolara doplata, dakle 70)

Kako je razlika u procenjenom stizanju minimalna - free: Estimated between Thu. Dec. 12 and Fri. Jan. 10, Expedited: Estimated between Wed. Dec. 11 and Fri. Jan. 3, nisam doplaćivao, tj. ostao je standardni free shipping.

Koja je cifra ako nije tajna?

Nije tajna, 156 dolara, paypal mi je skinuo 118,96 € sa računa.

Ovo je DHL, nadam se da je cena do 50EUR inace neces proci jeftino.

Uh, nemoj da me plašiš, nadam se da će proći bez carine, a ako bude, očekujem 19% na sumu.

DHL ali u DE, ne kod nas, a tamo prolaze do 150e. Ne isplati im se da carine nize vrednosti.

Nema pravila, niti iko može da zaključi zašto su neke pošiljke ocarinjene, a neke ne. Recimo, neki korisnici naručuju modmic iz Amerike, negde je oko 30 dolara, i plate carinu (neki opet ne), neki su naručivali robu vrednosti 200-300 evra, i prođu bez carine.

Hvala za info...:wave:
A s obzirom da je odredište DE ne bih se mnogo mešao, pošto nemam blage veze kako ćeš proći.

Hvala za info...:wave:
A s obzirom da je odredište DE ne bih se mnogo mešao, pošto nemam blage veze kako ćeš proći.

Nema na čemu, javiću kako sam prošao, mada verovatno ne igra neku veliku ulogu, pošto prepostavljam da nema puno korisnika foruma iz Nemačke, kojima ta informacija može koristiti.

Poslednja izmena:
Nema pravila, niti iko može da zaključi zašto su neke pošiljke ocarinjene, a neke ne. Recimo, neki korisnici naručuju modmic iz Amerike, negde je oko 30 dolara, i plate carinu (neki opet ne), neki su naručivali robu vrednosti 200-300 evra, i prođu bez carine.

Ček malo, ovo pričaš za Nemačku?
Zar je tamo još gora anarhija nego ovde?
Kako naplate carinu na 30 usd, pa to ni kod nas nema, ili si možda mislio na pdv? Ako je pdv u pitanju onda je znači identična situacija kao kod nas, nešto prođe bez ikakvih dažbina (iako prelazi limit), a na nešto se plati - nema pravila, što kažeš. Sad kad znam da smo ko nemci lepše ću da spavam večeras:):):)

Ovaj printscreen je od DHL Expressa, ne od DHL Global Maila. Ako je awb od brojeva(valja 11 ili 13 kom), bez slova, onda jeste express. Ja sam porucivao za DE iz CN, standard shipping, DHL global mail je isporucio bez ikakvih dodatnih troskova. U pitanju je vrednost od 60$.
Inace, ono sto mnogi zaboravljaju, sva roba podleze carinskom pregledu prilikom uvoza, ali se ne carini sva.

Ček malo, ovo pričaš za Nemačku?

Da, za Nemačku.

Zar je tamo još gora anarhija nego ovde?

Pa neka anarhija jeste, jer kako inače objasniti da neki korisnici plate dodatno, neki ne, osim anarhijom? :D

Kako naplate carinu na 30 usd, pa to ni kod nas nema, ili si možda mislio na pdv?

Da, nemački PDV je u pitanju, plus neka sića koju naplate za pregled, ali forumaši pretežno koriste izraz "carina", pošto u slučaju plaćanja paket ne donosi poštar (DHL), već idu u carinsku ispostavu, tamo plate troškove, tj. PDV, i podignu pošiljku.

Ovaj printscreen je od DHL Expressa, ne od DHL Global Maila. Ako je awb od brojeva(valja 11 ili 13 kom), bez slova, onda jeste express.

Otvorio sam kineski DHL, i tamo uradio tracking, pošto u tom trenutku servis nije bio dostupan na nemačkom DHL-u. Sada radi i on, a ako je awb = tracking number, za ovu moju pošiljku ima 10 brojeva (bez slova).

Poslednja izmena:
Da, preko DHL-a ide, ja nisam ništa birao prilikom kupovine, mada i nema puno opcija, samo dve:

1) Standard Int'l Shipping (free)
2) Expedited Int'l Shipping (50+20 dolara doplata, dakle 70)

Kako je razlika u procenjenom stizanju minimalna - free: Estimated between Thu. Dec. 12 and Fri. Jan. 10, Expedited: Estimated between Wed. Dec. 11 and Fri. Jan. 3, nisam doplaćivao, tj. ostao je standardni free shipping.

Nije tajna, 156 dolara, paypal mi je skinuo 118,96 € sa računa.

Uh, nemoj da me plašiš, nadam se da će proći bez carine, a ako bude, očekujem 19% na sumu.

Aha, onda povlacim izjavu :), promaklo mi je odrediste.

ako odmah iza stavke "za carinu" ide "od carine":
26.11.2013 15:12:42 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu
27.11.2013 08:42:28 61200 CARINA GPC BEOGRAD Od carine
onda posiljka nije isla na otvaranje, nema nikakvih placanja !
A ako ide stavka
11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema posle stavke "za carinu" onda ce posiljka fizicki da se otvori i bice naplaceno sigurno 66 dinara a ostalo u zavisnosti od procene/racuna.

Nema pravila . Lupaju kako stignu. Najmanje je vazno sta pise u trackingu

Poslednja izmena:
Stigla mi dva para Earpods slušalica (bubica) i na paketu pečat "Ne podleže carinskom pregleda".

Hello svima, ja sam nova ovde, pa ne znam da li je neko vec pominjao da mu se to desavalo, ali meni vec drugi put nesto sto sam kupila u Portugalu carine u funtama o_O
Ne znam da li je to zato sto cesto porucujem iz Britanije pa sam nekome zapala za oko ili jednostavno kad traze cenu proizvoda nadju negde u funtama i to samo prepisu, ali ovo vec nema smisla, evo sad sam platila 1000 din vise za bzvz. Ima li svrhe zaliti se iako sam preuzela paket? :/
Desava se inace da lupaju cene, na to smo navikli i krivi su prodavci koji ne stavljaju racun u paket, ***, ali kod mene ne lupaju samo cenu, vec i valutu :)

Zaliti se nakon sto si preuzela je sada uglavnom beskorisno ili ti moze biti skupo i opet upitno...
Sledeci put ne preuzmes vec kazes postaru vrati na carinu da ponovo ocarine, pa te onda carinici obaveste ili jos bolje ti njih potrazis, po imenu onog sto je carinio i pitas sta je problem i onda im dostavis pp profakturu i izvod iz banke ...

Zdravo svima, ovo je moj prvi post na forumu i nadam se da cemo se lepo druziti! :)

Imam jedan jako veliki i iritirajuci problem. Da li se nekome desavalo da posiljku iz 11200 GPC posalju na pogresnu adresu tj u pogresnu postu? Meni se desava vec treci put u poslednjih nedelju dana. Ok bi bilo to da oni urade pravilno NADOSLANJE i posiljka nakon greske stigne u moju postu. Naime zivim u Kaludjerici i moju postu stalno pomesaju sa Konjarnikom ili Mirijevom (u Mirijevu je jedna ulica sa istim imenom kao i moja). To bi bilo ok da na paketu svaki put nije lepo NAGLASEN postanski broj Kaludjerice 11130 kao i sam naziv naselja. Nakon slanja u pogresnu postu oni urade nadoslanje ali za carinu i dalje vracanje (konkretno u Kinu) a ne u moju postu. Prosle nedelje sam jedva vratio paket sa carine, nakon 20ak telefonskih poziva i iscrpnih ubedjivanja da na paketu lepo pise adresa, sto je i pisalo kada je stigao paketm samo je njih tamo mrzelo da pogledaju (kada su ga vratili sa carine, zaokruzili su ono gde pise Kaludjerica i hemijskom napisali 11130- postanski broj, ioako je JEDAN red nize bio istampan postanski broj). Sada na pracenju vidim da su dva paketa otisla za Mirijevo ponovo, pa je li moguce da su oni iz GPC-a toliko slepi!????

Nije to samo problem GPC-a vec cele banana zemlje gde ludaci i manijaci imenuju mesta, zakucke, ulice kako im se prohte! to je 1. i nepismen sistem poste...ja imam grdnih muka kad saljem u neku selenduru u srbijici, pod jedan ljudi neznaju tacne adrese pod 2. desi se da postoji 20-tak mesta pod istim imenom..., ma ludnica, ludacke tvorevine zvana srbistan

Verujem Zeljko, to je generalno problem, ali ko to radi tamo kad ne moze da uradi prostu stvar i poslje paket na pravu NAZNACENU adresu i postu!?

Sve ovo mi se nije desavalo ranije, tj prosle i ove godine. Od pre dve nedelje - naopako. Mislim da je osnovna sposobnost onoga ko radi u posti bilo sta da moze da prepozna postanski broj. Ne bih da gresim dusu :) ali mislim da su oni zbog povecanog obima posiljki samim tim i posla pozaposljavali nove ljude koji nemaju veze sa vezom ili iz istog razloga nemaju vremena da normalno usmere posiljku. Treci razlog koji je iole normalan mi stvarno ne pada na pamet. Treba se naci resenje za to, planiram da posetim upravnika GPC-a bar da dobijem obrazlozenje

Vidi u kojoj posti koci, neko tu nesto brlja, nadjes ga i napomenes... to je nabrze resenje

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno