Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo ja sam skoro probao eforchina, sad sam upravo prvi put sa aliexpress, order je bio nesto manje od 50e, od 4 ljudi koliko vidim, placeno sve pise nego me zanima jel svako od njih salje zasebno ili kako? pise china air post za svakog i kod svakog je order vrednosti od 13 d0 16$, pola pola, jel se salje to sa trackingom ili bez i kako cu ja znati da je stiglo i od koga i kakva su iskustva od alija sa pdvom kod nas itd? u pitanju su lot gluposti od po 10 ili 20 komada istih dzidza bidza u kompletu od svakod od 4 prodavaca. Nigde nisam zapazio jel ide tracking negde niti pise? Takodje pise da dokle god ja ne potvrdim da sam dobio sve ok, aliexpress im ne daje pare? Sigurno je neko kupovao pa mi moze nesto od toga odgonetnuti...kakvi su nasi kad vide 10 kablica ili 20 istih malenih cudesa u paketicu vrednosti 10e i manje?

Ali ti je nesto kao Ebay, samo nema onaj deo za licitaciju, vec svi proizvodi imaju fiksnu cenu, kao sto i deo robe na Ebay-u to ima. Znaci Ali je samo posrednik. Svaki pojedinacni Kinez prodavac prodaje za sebe, tako da ako si narucio od 4.-ice toliko ces i razlicitih paketa dobiti. U principu bi svi trebali da imaju trecking, ali ne mora da znaci, kod kupovine preko Alija i Ebay-a postoji jedno nepisano pravilo da je najbolje prvo razgovarati sa prodavcem pre porudzbine, napises mu mejl , pa ga pitas sve sto te zanima, ujedno od odgovora, procenis sa kim imas posla, osim ocena , vidis koliko je brzo odgovorio, sta je napisao itd. Pa ga tu priupitas i za trecking i ostalo.

Pare su manje vise sigurne, a na Aliju ima dosta prevaranata , a Ali se nekako bori sa njima. Iskustva mogu da budu razlicita, od sasvim dobrog do razocarenja, zavisi na koga naletis. Ima MIlion razlicitih situacija gde Kinezi pokusavaju da zeznu, ali ima i postenih, kao i kod nas na primer :D

Pare su manje vise sigurne, a na Aliju ima dosta prevaranata , a Ali se nekako bori sa njima. Iskustva mogu da budu razlicita, od sasvim dobrog do razocarenja, zavisi na koga naletis. Ima MIlion razlicitih situacija gde Kinezi pokusavaju da zeznu, ali ima i postenih, kao i kod nas na primer :D

Vezano za Alli, meni je trebala baterija za laptop. Našao sam je na Alliju za 27$. Za tu cenu su mi nudili malo jači model 6 ćelija, 5200 mAh. Neko mi reče da Alli nije siguran i da uzem preko DX a, od kojih sam kupovao i pre. Na DX u sam našao bateriju za 27,5$ od 4800 mAh (kao moja originalna fabrička). Uzeo sam preko DX a i Singapurske pošete. Za nepoverovati je to, da je bateria stigla za 2 nedelje. Carinu i PDV nisam platio. Na neuglednoj kutiji je pisalo gadgets , poklon i cena od 19$. Baterija za sada radi dobro i čini mi se malo duže traje nego originalna Toshib - ina.

Dobar i posten savet zlata vredi. Svaka cast dobrom coveku koji ti ga dade :D

Naravno salim se malo.

Meni stigle neke presvlake za menjac (drug poslao link), postarina placena 3 funte ukupna vrednost 15 funti, stiglo za 14 dana royal mailom. Paket nije otvoren, znaci zapakovan kako je napustio Britaniju, nista nije naplaceno.

A moj ****ni paket iz Kine narucen 05.06 jos nije stigao.......

Ajde "sta se zalite toliko", pa meni dva iz Kine (il je HK, nemam vise pojma) placena 27.5. i 28.5. jos nisu stigla. Pokrenuo za jedan procedururu na ebay-u a za drugi odma dobio refund cim sam najavio prodavcu da paketa nema i da je 42. dan od placanja...

@ P307
Ajde "sta se zalis toliko", pa meni jedan iz Kine (il je Hk, nemam vise pojma) placen 21.05. jos nije stigao. Pokrenuo case, dobio refund a paketa nemaaaa. :p

2013 07 19, cross Airlines, PEK, Serbia
2013 07 18, total export package straight seal, sealing Beijing International, Serbia
2013 07 13, total export package each seal, sealing Shenzhen International, Serbia
2013 07 01, total export package each seal, sealing Shenzhen International, Serbia
2013 07 01, total export package interoperability seal to open, Shenzhen International, Serbia
2013 06 30, total export package each seal, sealing Shenzhen International, Serbia
2013 06 15, total export package each seal, sealing Shenzhen International, Serbia
2013 06 15, total export package interoperability seal to open, Shenzhen International, Serbia
2013 06 14, acceptance office acceptance of Shenzhen international bulk mail processing center, Serbia

Ako nekoga zanima zašto paketi kasne toliko ;) treba to zapakovati :D

Meni juce stigao paket koji je poslat 31.05, od 29.05. jos uvek neki nisu stigli, bas preterase ovi na carini jer 2 meseca je stvarno previse da se ceka bilo sta..

Nema to nikakve veze sa carinom, paketi iz Kine/HK nisu ni stigli do nas...

Aha, nema, samo sto je meni ovaj paket bio 14 dana na carini.

To su retki slucajevi, obicno sve prodje za 2-3 dana. Pricam o ovim paketima kojih nema jos od kraja maja, ti nisu ni stigli kod nas...

Znaci koliko oni mogu pakete da drze na carini? Meni vec ne stize 10 dana. Pretpostavljam da ce stici 15 dana.

Nema to nikakve veze sa carinom, paketi iz Kine/HK nisu ni stigli do nas...

Upravo tako, 36 dana je prošlo a paket se sve vreme šetkao i nikako da nađe rupu i izađe iz Kine. I kad je konačno krenuo evo leti već >6 dana i nikako da stigne. Nema naša carina ništa sa tim. Jednostavno mi smo rupa od zemlje na ovoj planeti i van svih prioriteta samo što nama to još nije jasno, bez namere da se neko zbog ovoga uvredi. Žalosno ali je tako...

Vezano za Alli, meni je trebala baterija za laptop. Našao sam je na Alliju za 27$. Za tu cenu su mi nudili malo jači model 6 ćelija, 5200 mAh. Neko mi reče da Alli nije siguran i da uzem preko DX a, od kojih sam kupovao i pre. Na DX u sam našao bateriju za 27,5$ od 4800 mAh (kao moja originalna fabrička). Uzeo sam preko DX a i Singapurske pošete. Za nepoverovati je to, da je bateria stigla za 2 nedelje. Carinu i PDV nisam platio. Na neuglednoj kutiji je pisalo gadgets , poklon i cena od 19$. Baterija za sada radi dobro i čini mi se malo duže traje nego originalna Toshib - ina.
Vezano samo za Ali da kazem taj koji ti je rekao da Ali nije siguran te je najblaze receno zeznuo, ALi je jako siguran to je da kazem maloprodaja i sastavni deo Alibabe koja je najveci prodavac robe na internetu.
Vec 5 godina samo,. ali samo kod Alija kupujem stvari odnosno robu i sve mi je stiglo i sve savrseno, veruj mi, te gluposti kako je DX siguran su smesne, ja tamo nikada nista ne narucujem jer sam video da ljude zezaju naruce a ovi kazu nemamo na stanju pa salju odvojeno, meni uvek sve salju zajedno i uvek ima na stanju svega, evo moje iskustvo od 5 godina kupovine samo na Aliju.

Znaci koliko oni mogu pakete da drze na carini? Meni vec ne stize 10 dana. Pretpostavljam da ce stici 15 dana.

Navodno do 7 radnih dana mogu da drze, ali ko ce da ih na to natera?
Znaci koliko oni hoce, ako ti ne stize vec 10 dana predpostavljam da su vratili robu meni sve prolazi na carini za jedan dan, moguce je da su ti promenili broj posiljke, ali svejedno bi do sada doslo do tebe.
Bilo bi od pomoci kakda bi rekao koja je roba u pitanju, jer ne mozes svasta da uvezes naravno, jer u slucaju da je zabranjen uvoz nece ti oni javljati moras ti da nazoves i pitas njih.

Upravo tako, 36 dana je prošlo a paket se sve vreme šetkao i nikako da nađe rupu i izađe iz Kine. I kad je konačno krenuo evo leti već >6 dana i nikako da stigne. Nema naša carina ništa sa tim. Jednostavno mi smo rupa od zemlje na ovoj planeti i van svih prioriteta samo što nama to još nije jasno, bez namere da se neko zbog ovoga uvredi. Žalosno ali je tako...

Izvini druze ali to sto ti pises su predrasude, nema to veze sa tim sto ti paket putuje 36 dana.
Evo meni je najbrzi paket koji sam dobio za ovih 5 godina online kupovine stigao za 7 dana da za 7 dana na mojoj adresi preko HK poste za 3 dana je napustio HK odleteo za Minhen i iz Minhena za BG, pa na carinu pa u moju postu na NBG pa meni na adresu 7-mog dana.
ta je najkraca druge u proseku cekam oko 14 dana.
Zato kazem zavisi u koji ti avion stave paket i jos od milion stvari sta ce taj na tim aerodromima da uradi sa tvojim paketom, da li ce da promasi i umesto za avion za Srbiju posalje na jos proputovanja, ali to nema veze sa tim sto ti pises vec je to ljudski faktor na koji ne moze niko da utice.
E sad jedino i pravo resenje bi bilo da postoji direktan let iz Kine za Srbiju, da vidis kako bi tada stizalo brzo, naravno za sada jos nista od tih letova, a i ako ga bude bilo u pocetku ce to biti verovatno jedan let na nedelju dana ili dve.

Zato kazem zavisi u koji ti avion stave paket i jos od milion stvari sta ce taj na tim aerodromima da uradi sa tvojim paketom, da li ce da promasi i umesto za avion za Srbiju posalje na jos proputovanja, ali to nema veze sa tim sto ti pises vec je to ljudski faktor na koji ne moze niko da utice.

Znači po tvojoj logici, 90+% pošiljki za Srbiju iz CN/HK greškom završi u pogrešnom avionu, pa zato putuju 30+ dana? Budalaština. Izvini, ali tako je.

Nije u pitanju predrasuda, već Srbija jeste šupak sveta, sviđalo se to tebi ili ne.

Navodno do 7 radnih dana mogu da drze, ali ko ce da ih na to natera?
Znaci koliko oni hoce, ako ti ne stize vec 10 dana predpostavljam da su vratili robu meni sve prolazi na carini za jedan dan, moguce je da su ti promenili broj posiljke, ali svejedno bi do sada doslo do tebe.
Bilo bi od pomoci kakda bi rekao koja je roba u pitanju, jer ne mozes svasta da uvezes naravno, jer u slucaju da je zabranjen uvoz nece ti oni javljati moras ti da nazoves i pitas njih.

Ma neke minijature. Mada i ranije je stizalo od 10 do 15 dana. To je inace iz Engleske.

Je li roba iz kine uglavnom bez placanja postarine...?
Jeste.
Jel vi mislite da je nesto "sto je dzaba" moze biti brzo i efikasno...?
Ne moze.
Pa ti paketi silni mogu da putuju ili zeleznicom preko sibira i rusije(sto je 30-ak dana i vise kao se u moskvi ili negde pretovara i preusmerava) ili brodom (30-40 dana garant) do ko zna gde u evropi pa odatle onda ovamo...
Sve u svemu mora de se ceka i dugo traje...

Je li roba iz kine uglavnom bez placanja postarine...?
Jeste.
Jel vi mislite da je nesto "sto je dzaba" moze biti brzo i efikasno...?
Ne moze.
Pa ti paketi silni mogu da putuju ili zeleznicom preko sibira i rusije(sto je 30-ak dana i vise kao se u moskvi ili negde pretovara i preusmerava) ili brodom (30-40 dana garant) do ko zna gde u evropi pa odatle onda ovamo...
Sve u svemu mora de se ceka i dugo traje...

Izvini, ali moram da reagujem na ovo.

NEMA besplatne postarine. Postarina je ukljucena u cenu i placa je kupac. "Besplatna postarina" je reklamni trik Kineza. Postoje sajtovi Klonovi, koje vodi ista firma samo na jednom je cena bez " besplatne postarine" , placa se posebno, a na drugom sajtu je cena sa "Besplatnom postarinom".

Evo linkova pa nek proveri ko ne verije :

www.Everbuying.com sajt sa "besplatnom postarinom"
http://www.ahappydeal.com sajt bez "besplatne postarine"

Jedino sto kod sajtova sa "besplatnom postarinom" postoji ujednacena postarina, dok svaka posta na primer nasa ima 3 grupe - razreda za razlicite zemlje, Kineska ima 4 itd. Ovako kad je svima ujednaceno, dolazi do prelivanja, pa oni koji su blizi Kini placaju nesto malo skuplj, a oni dalji nesto malo jeftinije, nego kad bi se sabiralo posebno.

http://www.everbuying.com/Wholesale...age_size=36&odr=lowprice&display=g&24h_ship=f

http://www.ahappydeal.com/cell-phon...&24h_ship=f&display=g&freeship=f&page_size=48

U ovoj radnji najjeftiniji telefon bez " Besplatne postarine " je 14.33 $ a taj isti sa "Besplatnom postarinom je 21.49 $ . Znaci "Besplatna postarina" je 7.16 $ - Pola telefona.

Poslednja izmena:
Meni je paketic cca 1kg baterija stigao iz HK do kucnog praga za 3 dana u zlatno vreme kada je bilo 10 ljudi u Srbiji koji su znali da poruce nesto sa ebay. Vreme kada je Evica harala ukletim hodnicima carine u Savskoj, kada je na jednu bateriju naplacivala 900 din carine i pdv, a na gorepomenutu kutiju sa 20 baterija 0 din.
Sada se to rasteglo, 99% je do nase carine i traljavosti Kineza. Trece nema ili je zanemarljivo... Avioni idu isto kao i pre, bila srbija buthole ili ne.

Kad sam narucivao neke Arduino ploce iz USA, bile su lepo zapakovane, sa metalnim plocama sa obe strane radi zastite: nasi su verovatno mislili da su to u stvari pare, otvorili, videli da nema niceg sto ih interesuje i bacili. Posiljku nikad nisam dobio. Od tad se ne usudjujem da uzimam ista preko eBay-a, Amazona i slicno. Uglavnom gledam da izbegnem nasu carinu po svaku cenu.

Kratko objasnjenje:

Dobio sam potvrdu da je posiljka bila na brodu koji je posao iz Amerike. Kasnije kad je roba krenula da se dalje krece, bila je na brojnom stanju na svim kontrolnim punktovima pre Srbije. Ne ostaje mnogo mesta gde moze da se "zagubi" :p

Poslednja izmena:
NEMA besplatne postarine. Postarina je ukljucena u cenu i placa je kupac. "Besplatna postarina" je reklamni trik Kineza.

Apsolutno tacno, samo sto ja ne navedoh sa znacima navoda "besplatna" postarina...
Moja "greska". ;)
Naravno da NEMA besplatnog i sve se racuna u cenu.

Kako uračunaju poštarinu u nešto što košta manje od dolara?

nisi u pravu sto se tice posiljki.
Pa da si citao malo mogao si da procitas da je meni najbrzi paket stigao za 7 dana na kucnu adresu.

Mogu da potvrdim da mi je jedan paket stigao 7 dana na kućnu adresu iz Kine (Singapuska pošta). Ostalih dvadesetak pekata od 2 nedelje do 4. Imao sam i bisere od 40 dana :D

Stigla futrola i folija za tablet nakon 2 meseca i 7 dana sa DX-a :S:
Carina 0, pdv 130 din na 8$ :D
...btw folija za telefon porucena jedan dan nakon ovog gore, stigla za 20 dana :)

Poslednja izmena:
Kako uračunaju poštarinu u nešto što košta manje od dolara?

Taj odgovor je malo kompikovaniji, jer ima dve vazne stvari koje uticu na cenu. Prvo je kolicina. Naime na sajtovima kao sto je Ali mozes videti da se Proizvod X nudi u paketu od 100 komada sa cenom od po 0.3 $ za komad. Sve zajedno 30 $. Taj isti proizvod mozes naci , na primer na Tinydeal-u za 0.9 $ . Ocigledno da nesto u kolicini od 100 komada ne moze biti 3 X jeftinije od jednog komada, ni jedna fabrika sveta ne daje toliki realni rabat, objasnjenje je da je uracunata i postarina.

Druga komponenta odgovora je ujednacavanje cena. Veliki sajtovi i prodavci kao DX na primer i vec pominjani TD i ostali, imaju programe koji autimatski vrse kalkulacije, niko to ne racuna "peske" . Izmere proizvod u gramima, to ubace u kompjuter zajedno sa cenom koja im odgovara uz marzu od recimo 10 % i komjuter izbaci cenu. Ta cena je ista i kada salju u Srbiju i kada salju na Novi Zeland, i u Ugandu, dok bi svaka posta sveta to obracunavala razlicito. To je to ujednacavanje . Sa druge strane te iste Firme ocigledno imaju specijalne ugovore sa CN i HK postom, po potrebi i sa SG postom, da ne predaju svaki dan po 1.000 ili nekoliko 1.000-da paketa,koji bi se merili i obradjivali pojedinacno, vec imaju dogovorenu cenu "djuture" po kilogramu. Istovare na primer 400 KG danas i za to plate XXX Yuana.

To bi bilo ukratko objasnjenje, kako mozes da narucis paket koji na primer sa placenom "besplatnom postarinom" kosta 0.8 $ i da oni opet imaju zaradu na svemu tome.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno