Evo ja sam skoro probao eforchina, sad sam upravo prvi put sa aliexpress, order je bio nesto manje od 50e, od 4 ljudi koliko vidim, placeno sve pise nego me zanima jel svako od njih salje zasebno ili kako? pise china air post za svakog i kod svakog je order vrednosti od 13 d0 16$, pola pola, jel se salje to sa trackingom ili bez i kako cu ja znati da je stiglo i od koga i kakva su iskustva od alija sa pdvom kod nas itd? u pitanju su lot gluposti od po 10 ili 20 komada istih dzidza bidza u kompletu od svakod od 4 prodavaca. Nigde nisam zapazio jel ide tracking negde niti pise? Takodje pise da dokle god ja ne potvrdim da sam dobio sve ok, aliexpress im ne daje pare? Sigurno je neko kupovao pa mi moze nesto od toga odgonetnuti...kakvi su nasi kad vide 10 kablica ili 20 istih malenih cudesa u paketicu vrednosti 10e i manje?
Ali ti je nesto kao Ebay, samo nema onaj deo za licitaciju, vec svi proizvodi imaju fiksnu cenu, kao sto i deo robe na Ebay-u to ima. Znaci Ali je samo posrednik. Svaki pojedinacni Kinez prodavac prodaje za sebe, tako da ako si narucio od 4.-ice toliko ces i razlicitih paketa dobiti. U principu bi svi trebali da imaju trecking, ali ne mora da znaci, kod kupovine preko Alija i Ebay-a postoji jedno nepisano pravilo da je najbolje prvo razgovarati sa prodavcem pre porudzbine, napises mu mejl , pa ga pitas sve sto te zanima, ujedno od odgovora, procenis sa kim imas posla, osim ocena , vidis koliko je brzo odgovorio, sta je napisao itd. Pa ga tu priupitas i za trecking i ostalo.
Pare su manje vise sigurne, a na Aliju ima dosta prevaranata , a Ali se nekako bori sa njima. Iskustva mogu da budu razlicita, od sasvim dobrog do razocarenja, zavisi na koga naletis. Ima MIlion razlicitih situacija gde Kinezi pokusavaju da zeznu, ali ima i postenih, kao i kod nas na primer