Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Stigao palet sa 10 istih artikala. Vrednost upisana je 10USD, racunali su vrednost 15USD. 225,12 din je naplacen PDV, a ukupna cifra je 365,80. Razlika je otvaranje i pregled.

Strasno, ne mogu da verujem...Sta da radimo?

bolje da nisu ni pustali ebay, do "pustanja" paypala i ebay u Srbiju svi paketi su stizali bez problema i bez carine i poreza. Imam preko 200 posiljki od 2010 godine do aprila 2013, sve sam dobio bez problema ovde u Srbiji, sada je nastao totalni kolaps. Zadnjih desetak paketa nikako ne dobijam, jedan koji sam dobio je bio otvoren, roba unutra ostecena prilikom otvaranja. Ostale cekam. tvorio sam par "slucaja" na ebay, jer robu nisam dobio u roku od 45 dana koliki je rok. Dobio sam upozorenje da imam visok procenat otvorenih slucaja i bez obzira na 300 pozitivnih ocena, bez ijedne neutralne ili negativne, pripreceno mi je da ce mi ugasiti nalog. Stao sam bilo sta da narucujem i to isto savetujem i ostalima, ako ne zele da se maltretiraju sa nasom carinom, postom i lopovima koji tamo rade. Koristi od paypala ce imati jedino ljudi koji ce nesto prodavati u inostranstvo i oni koji naplacuju vec sada svoje raznorazne usluge, od programiranja, predavanja ili bilo cega drugog. Kupovati preko ebay-a ce postati skoro nemoguce, i cekace se i par meseci, pa sta stigne stigne, sta ne, nema kome da se zalimo.

Slazem se, bez paypala je sve super i proslo bez problema. A sada ne valja...

Poslednja izmena od urednika:
Aj sad da kukamo da nam ukinu pejpal... Ili, jos bolje, da "oteramo" pejpal iz Srbije... :D

Slazem se, do sada smo prolazili dobro, nije se sve moglo naruciti ali bar nije bilo dodatnih troskova...

Kome da prodajemo nešto van Srbije kad deru sa cenama slanja? Dobra šala.

uploadfromtaptalk1368809251954.jpg
:D

i dalje paketi "na carini" (pod pretpostavkom da nisu ukradeni od, hm, "nasih"), karta se narod sa decijim kartama pa to ti je.

vec 2. mesec se ceka paket, a verovatno cu ga dobiti i sa zescom cenom, kao naznaku da "ne radim to" vise

toliko o paypalu srpskom

Sa jedne strane, sto se drzave tice, ima logike. Roba mora da ima placen PDV, takodje stite i uvoznike tako. Ali sa druge strane, ovo sto su uradili je cista prevara, kao, evo vam ebay i paypal, trazili ste, dobili ste, ali u praksi nece da radi skoro nikako. Moj savet je da se narucuje samo ono sto je preko potrebno i sto ne mozete ovde naci. Postoji vise problema, neki paketi uopste nisu stigli naruceni pre 2.5 meseci, a to ako se pre desavalo, desi se jednom u 20 slucajeva, barem meni, i ti prodavci vrate novac. Sada imam opd desetak paketa 3 da ih nema uopste, jedan je stigao, razvaljen, kutije nevesto otvorene, pa vraceno to tako pocepano nazad, i nisu mi naplatili nista. Ovih ostalih 6 paketa nema nigde, a vec su na putu oko mesec i po. ne smem da otvaram nove slucajeve na ebay, jel realno, ni ne verujem da su prodavci koji salju krivi, a lako mopgu i imaju prava da mi ukinu nalog. tako da polagano cu i da se oprostim od tih paketa, nijedan nije vredniji od 20 dolara, pa neka ide zivot.

Stigla pošiljka iz Kine keramičkih kuhinjskih noževa
>>> 6" Chic Chefs Horizontal Ceramic Knife USD$ 10.99 <<<< 2 komada
carina 195dinara :p

Cisto da znas rade to i drugde recimo u Engleskoj...a uzgred bolje ti je da stovji V negeo R sa stanovista sigurnosti.
Nije mi bitno sto menjaju, ali nije u redu da korisnik ne bude obavesten o promeni i sto dalje ne moze da prati stanje paketa.

Konačno mi je stigla zaglavljena DX pošiljka sa carine. Nikada do sada nisam plaćao porez na ovako male iznose. Međutim sada su rešili da uzmaju pare svima. Na vrednost robe od 1000 dinara mi napatili taksu od oko 200. Plus sam morao da platim poštarinu 150 dinara koju do sada nisam nikada plaćao.
E sad pitanje je, odakle poštarina kada je nije bilo dosad? I kako se carini roba od 1000 dinara ako je šatro granica 50€?

Treba da razgranicis sta je pdv a sta carina jer koliko vidim mesas ta dva.

Naplatili su ti pdv a ne carinu.
Mislim da su ti naplatili otvaranje paketa (110 dinara).

Malo mi je fascinantno da je paket koji sam narucio sa DXa i za koji sam dobio mail da je poslat 9.maja tek juce napustio HK..sto ce reci da mu je trebalo 7 dana da izadje iz zemlje..
Ja sam kupio sat 09.04. a napustio je HK 29.04.
Jos si dobro i prosao.

Ceo april je bio zastoj u HK, a to je prvi put da se tako nesto desilo od kad ja narucujem. Osim toga, HK posta je dosta korektna. Kad paket napusti zemlju posle 4-5 dana je na nasoj carini, i dok nije bilo ovih zastoja na carini iz HK su paketi stizali dosta brzo...
Par dana od kupovine do napustanja zemlje je nesto najnormalnije...

Nije porez, nego PDV. Porez ide samo ako procene preko 50eur, ne na niže iznose... U stvari, kako znaš da je naplaćena baš carina?

Edit:
Uh, sad čitam ponovo tvoj post...
Elem, sve se oprezuje, a carini se roba samo preko 50eur.

Poslednja izmena:
Ne, naplaćen je porez na procenjenu vrednost. Mislio sam da se roba ispod 50€ ne oporezuje.

Da se nisi ti malo zbunio :)
Napisao sam ti da si platio pdv (to ti je onih 200 dinara - 20% od 1000 dinara). Plus si platio dodatnih 150 (to je najverovatnije otvaranje paketa, koje bi trebalo da je 110 dinara).
Ne znam zasto se bunis. Sta ti konkretno nije jasno?
Ako se bunis zbog pdv-a onda bi trebalo da malo procitas ovu temu jer je pisano milion puta da se SVE oporezuje (pdv) a da je ta geanica od 50/70 evra za carinu. Pa ako je ispod onda nema carine a ako je iznad onda ide i carina 10%, pa na sve to i pdv. Znaci pdv UVEK ide.

Da se nisi ti malo zbunio :)
Napisao sam ti da si platio pdv (to ti je onih 200 dinara - 20% od 1000 dinara). Plus si platio dodatnih 150 (to je najverovatnije otvaranje paketa, koje bi trebalo da je 110 dinara).
Ne znam zasto se bunis. Sta ti konkretno nije jasno?
Ako se bunis zbog pdv-a onda bi trebalo da malo procitas ovu temu jer je pisano milion puta da se SVE oporezuje (pdv) a da je ta geanica od 50/70 evra za carinu. Pa ako je ispod onda nema carine a ako je iznad onda ide i carina 10%, pa na sve to i pdv. Znaci pdv UVEK ide.

kod mene jos nije dosao pdv a stizali paketi
ne znam sta da kazem, lol, svako radi od carinika sta misli da treba ili kako mu najlakse/najbrze

Ako nekome nije naplaćeno to je druga stvar (najnormalnija u ovoj zemlji).
Evo ja sam sigurno više desetina puta prešao ulicu van pešačkog ispred prisutnog saobraćajca, a samo jednom mi je pisao kaznu:D
Dakle to što se provlačimo pa ne platimo nije po zakonu i nije pravilo, svako ko naručuje bilo šta treba da spremi lovu za dažbine pa ako ne plati super, a ako plati to je to.
Baron očigledno nije u toku šta se dešava poslednjih mesec dana i sve što treba reći je da se PDV plaća na sve, nema nikakvog limita dokle se ne plaća, dakle i na 0,01 eur. Isto tako ako na paketu stoji nalepnica "ocarinjeno" to ne znači da je naplaćena carina i to unosi ljudima zabunu.

Baron očigledno nije u toku šta se dešava poslednjih mesec dana i sve što treba reći je da se PDV plaća na sve
Koliko znam, u poslednjih mesec dana, jedina stvar koja se promenila je što je proradio Pejpel i da je zbog toga veća navala. A ja sam naručivao pošiljke male vrednosti godinama i nikada nisam imao dodatni trošak. A sada PDV + pošti 110 dinara za isporuku (ovo mi je rekao poštar, nemam na papiru taj iznos. Možda je i otvaranje.).
Međutim, evo šta se desilo. Oni su se tek sada setili da uzimaju pare jer je povećan saobraćaj. Ovo sam našao na potrošačkom savetniku. Slučaj je isti kao moj. Čoveku su odjednom počeli da naplaćuju porez na robu koja mu je ranije stizala bez ikakvih dažbina. Ovo je odgovor carine:

Oдрeдбoм чланa 29. став 2.тaчка 1. Уредбе о врсти, количини и вредности робе на коју се не плаћају увозне дажбине, роковима, условима и поступку за остваривање права на ослобођење од плаћања увозних дажбина ("Сл. гласник РС", бр. 48/2010 и 74/2011) прописано je дa сe пошиљкама мале вредности,некомерцијалне природе, на које се не плаћају увозне дажбине сматрају пошиљке чија вредност не прелази 50 евра, у динарској противвредности.

Међутим, oдрeдбaмa чланa 26. Закона о порезу на додату вредност("Сл. гласник РС", бр. 84/2004, 86/2004 - испр., 61/2005, 61/2007и 93/2012), којима је прописано пореско ослобођење код увоза добара, није предвиђено да се ПДВ не плаћа на увоз добара за која се не плаћа царина.

Boldovani deo je bitan: "može nam se da ga primenjujemo sada odjednom iako ga nismo primenjivali". Ovo je njihovo slobodno tumačenje i ukrštanje dve odredbe kako bi proizveli rezultat u svoju korist.
Ja mislim da se nekom direktoru tamo nakrivilo i da je izdao saopštenje da se od sada za svu robu naplaćuje porez kako bi ubrao plodove povećanog prometa. Do sada je ova vrsta prometa verovatno bila zanemarljiva i kao takva nije bila interesantna za rukovodioca.

Poslednja izmena:
Nisi pratio. U septembru je Ministar finansija, znamo ko je to jel , dao predlog, a skupstina usvojila promene zakona o PDV-u. Te promene nisu primenjivali sve dok nije stigao Paypal. Nisu cekali da se broj paketa uveca, nego su poceli da primenjuju te promene donete u septembru nekoliko dana posle dolaska paypala, znaci paketi placeni preko njega nisu jos bili ni stigli u Srbiju.

Po tim izmenama zakona o PDV-u je upravo ovako kao su ti drugi forumasi vec napisali. Znaci PDV na sve, a za carinu ostaju stari limiti. Nekada su PDV i carina isli u "paketu" sve ili nista, a sada su razdvojeni.

Ja mislim da je cilj Suprotan i da je licno Ministar izdao naredbu. Ne da se prikupi nesto malo novca, nego da se ljudima toliko zagorca zivot oko kupovine iz inostranstva , da prekinu da kupuju na taj nacin. Ja imam jos jedan paket i to mi je poslednje "druzenje" sa nasom carinom, ne samo zbog ovog PDV-a nego sto Kradu preko uvecaih procena vrednosti robe. A taj obim Kradja je nemoguc bez naredbe i Odobrenja. Cilj je spreciti ljude da jeftino kupuju, i da domaci tajkuni imaju manju zaradu.

Poslednja izmena:
PDV se ne obračunava na poklon do 70e od fizičkog lica.

Meni su svi Kinezi slali pakete kao fizičko lice, i kao gift, a naša carina na to uredno računa PDV.

Zato što procene da nije istinito to što piše. Ako imaš dokaz, uloži žalbu svaki put.

Stigla 3 identicna paketa na mene i 2 druga. Isti posiljalac, ista vrednost, ista sadrzina

1. paket 0 dinara pdv
2. paket 450 dinara pdv
3. paket 1020 dinara pdv

U trecem slucaju je paket procenjen na malo vezi iznos nego sto je zaista placeno. Kad se sumira, u proseku je to to :D pa kako kome zapadne... :D

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno