Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
U uglu je pisao Ocarenjeno dobio sam i onaj carinski listic pisalo je negde oko 400din +100din.I to od skora su poceli da uzimaj danak,pre sam bas dosta narucivao TheHuta uglavno odecu i nikad nisam dobio mora da platim bilo sta,sve je naravno bilo do 70e.

Čini mi se, da će da nam naplate retroaktivno sve što su propustili dosad.

Ljudi, jel narucivao neko nesto sa book depository-a, u periodu pred prvi maj? I ako jeste, da li mu je to stiglo.
Ja sam narucio neke knjige 27. aprila, poslate su 1. maja, a rok je od 7 do 10 radnih dana, i obicno mi je tako stizalo pre, za 7 dana maks, a sada mi jos nema paketa. Zar je moguce da toliko drze knjige na carini?

Citaju ljudi.

ontopic: meni su u BG DHL stigle neke majce i sitnice sa SD, pa cu javiti kako sam prosao.

Ali ipak, za Android box od 50$ oko 2000 carina i PDV..... ama nema apsolutno nikakve logike...

Ja sam dobro prošao, stigao Minix Neo X5, na kutiji pisala vrednost 30USD, i na toliko je računat pdv. Platio sam 620 din, 510 dinara je pdv, i još 110 dinara fantomskih poštanskih troškova.

110 dinara je otvaranje paketa (znaci "parcel"). Inace otvaranje pisma je 67 dinara.

Stigao paket/pismo :) iz Hong Konga (DX).

Narucen 4. aprila, otpremljen u postu u HK 11. aprila, tamo cekao do 29. aprila i poslat za Srbijanu...
Stigao danas, 15. maja...
Naplaceno 67 dinara i to je to...

Inace prava vrednost paketa je $45.
U paketu 4 razlicite stvarcice...

Eto info iz prve ruke, pa rekoh da podelim. :)

Pozz

Napisacu kad obavim to sve, naravno :)

Sajt carine i propisi:
Kod:
http://www.carina.rs/cyr/Putnici/Stranice/CarinskePovlastice.aspx
Kod:
http://www.carina.rs/cyr/Zakoni/carinske%20povlastice%20za%20fizicka%20lica%20cyr.pdf

Na sajtu među prvim stranicama stoji i ovo (link ispod) koji je ujedno i najsvežija informacija:
http://www.carina.rs/lat/Stranice/Vest.aspx?ListItemID=572

Nigde nisam pronašao da se spominje naplata pdv-a na pošiljke koje ne podležu naplati carinskih dažbina.
Niti sam igde pročitao da se naplaćuje usluga otvaranja paketa.

Da li je neko od vas možda slučajno pronašao negde napisan taj podatak?

Pokupio malo pre, na cifru od 19000din (kad se preracuna $ u din) carina i svi troskovi su izasli 6500din, sramota :mad:

Izvini, ali ovo ti je realna cifra, nema šta da se ljutiš.

19000 carinska osnovica; carina 10%, to je 1900 rsd
19000 + 1900 je ukupno 20900; pdv 20%, to je 4180 rsd
4180 + 1900 je ukupno 6080 rsd, pa na to dodaj otvaranje paketa i ostale gluposti... Izađe blizu 6500...

moze i tako kako si ti sracunao, ali dali pdv na komp opremu iznosi 20% ?

8% je PDV stopa za računarske komponente od kojih se sastoji računar (da li u to ulaze rezervni delovi za tablete?). Trebalo bi da imaš do 4000 din namete sa tom stopom.

Kako je išao shipping?
Da li preko nekog špeditera (DHL, FedEx, UPS,...) ili preko pošte?
I šta je bilo u pitanju, pošto na komponente pdv nije 20%, ali koliko znam, na periferiju (npr. štampač, skener,...) jeste.

Ili je jednostavno carinik redno bez razmišljanja odvalio 20% pdv i ćao-zdravo.

Poslednja izmena:
Ups, izignorisah iznos. Preko 50 evra ide u redovan potupak carinjenja. Carinska stopa se razlikuje, nije 10%. Koliko - moraćeš sam da potražiš. Scouser napisa za špediiju, i to se javlja kad je preko 50 evra.

Preko USPSa na nas PTT, znaci posta, mislim da je ovo odradjeno bez imalo razmisljanja vec po redu kako im dune ...

molim te da pojasnis?
Neko od speditera je umesto tebe odradio posao carinenja i to ti naplatio_Ovo je samo pretpostavka,ogromna je mogucnost i da su onako bezveze odrapili cenu...Kod DHL -a je usluga spedicije oko 4000 dinara,kod poste je znacajno nize...

Špedicija je prenos ocarinjene robe od mesta carinjenja do adrese-cilja pošiljke.

Ja sam dobro prošao, stigao Minix Neo X5, na kutiji pisala vrednost 30USD, i na toliko je računat pdv. Platio sam 620 din, 510 dinara je pdv, i još 110 dinara fantomskih poštanskih troškova.

Koleginici stigao tablet sa DX. Plaćen 84$, pisalo 25$, obračunali 8% PDV na 50$ plus famoznih 110 din poštaru da vrati pare carini.

Uzgred, tablet je naravno ni prići Asusu, Samsunugu i sličnim ali pošto košta kao malo bolja lutka/kućica dođe odlučan poglon.

Poslednja izmena:
Špedicija je prenos ocarinjene robe od mesta carinjenja do adrese-cilja pošiljke.
Znaci,ono sto je toliko skupo je u stvari priprema carinske dokumentacije? Jer spediciju ustvari placamo vec i to je shiping?

To su sve špediterski poslovi, koje popularno svi zovu špedicija. Da, ta carinska dokumentacija je obavezna kada je preko 50 evra od pravnog lica, DHL uzima čini mi se 4200 din za to. Nije jedini trošak, ali je najveći. Na sajtu DHL ništa nećeš da saznaš, sem da sve teče vrlo lako i glatko... ni ne osetiš kako ti pare ispare.

Sama špedicija (ovo što sam naveo gore) je poluobavezna, koliko sam ja uspeo da shvatim. Možeš i sam da je obaviš, ali se ne bih iznenadio da ti je svejedno naplate, uradili je oni ili ne.

Shipping je trošak slanja iliti poštarina. To je ono što ulazi u carinsku osnovicu. Nisam uspeo da udjem u problematiku kako se tu šta računa kada ti stiže preko kurirskih, brzih službi. Držim se do 50 evra vrednosti robe.

To su sve špediterski poslovi, koje popularno svi zovu špedicija. Da, ta carinska dokumentacija je obavezna kada je preko 50 evra od pravnog lica, DHL uzima čini mi se 4200 din za to. Nije jedini trošak, ali je najveći. Na sajtu DHL ništa nećeš da saznaš, sem da sve teče vrlo lako i glatko... ni ne osetiš kako ti pare ispare.

Sama špedicija (ovo što sam naveo gore) je poluobavezna, koliko sam ja uspeo da shvatim. Možeš i sam da je obaviš, ali se ne bih iznenadio da ti je svejedno naplate, uradili je oni ili ne.

Shipping je trošak slanja iliti poštarina. To je ono što ulazi u carinsku osnovicu. Nisam uspeo da udjem u problematiku kako se tu šta računa kada ti stiže preko kurirskih, brzih službi. Držim se do 50 evra vrednosti robe.
Hvala.Drzim se i ja do 50e...cisto informativno sam pitao,cisto da sebi razjasnim.

Napisah moje iskustvo sa UPS-om pre par dana...
Pre narudzbine me kinez pitao UPS ili DHL, ja pitao ovde, ljudi rekose UPS.
Narucio preko UPS, dvd/navi blabla za kola, Aliexpress, 400 $ sa shippingom, poveka kutija , oko 4 kg...
AKS kurir doneo posle 4-5 dana BEZ DINARA doplate...
Nikakve spedicije, carinski pregledi,bla bla... NISTA :)

Stigao mi paketić sa dx-a, 5 folija za mobilni, auto punjač,2 ona držača za baterijsku na bajsu i dva ona jednostavna usa na eu utikača...Vrednost 12$... Ništa nisam platio, čekao me paketić u sandučetu.

Preko USPSa na nas PTT, znaci posta, mislim da je ovo odradjeno bez imalo razmisljanja vec po redu kako im dune ...
Dajte citajte sta pise covek, kakva spedicija preko usps...i redovan carinski postupak ide samo preko kurirske, uz spediciju, ovako je 10% carina
P.S.
A sve ovakve postove tipa naplatili mi 6-7000 na 19000 @&#%@! ubuduce treba ignorisati ako su bez slike racuna, raspravljate se a ne zna se ni sta je porucio ni koja je osnovica

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno