Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jel' moze jos neko da javi sta pise na racunima ako uopste stoji VAT kolona?
Ispada da SD poveca cene taman za VAT kad salje van EU :( Isti utisak sam imao sada u Frankfurtu sad za praznike, jer su cene bukvalno 20-25% vece nego sto sam inace nailazio u DE (osim nekih stvari gde proizvodjaci forsiraju cene, tipa Lindt/s'Oliver)

A kako mislis da povecaju cene?

Ne znam da li sam referentan sa uzorkom od dve UK firme, ali moja prica sa Englezima ide ovako:
Umesto da cene budu iskazane bez VATa kad vide preko IP da nisi deo EEZ, oni samo dodaju u liniju sa cenom (exl.VAT) :D Dakle, cena ista i za UK i za SER.
Kada dobijes racun, vidis da je iznos VATa 0% export.
Lepo oni napravili sistem.

Primer:
Surfas sa UK adresom i pise: 1€ (VAT incl.) Napravis predracun i tamo je: Price: 0.83GBP, VAT 0.17GBP
Surfas sa SER adresom i pise: 1€ (VAT excl.). Napravis predracun i tamo je: Price: 1€, VAT 0% (Export)

Evo skracene prepiske sa jednim od njih posle kupljene robe(buy4lessonline):
Now, there is one question: Since Serbia is not in EU can you charge
me without VAT?
Sest dana i nema odgovora i ja opet pokusam:
Maybe I wasn't clear...
I'm not interested for deducing VAT from past orders but for future ones.
Can you answer my question now, please?
I sada odgovara lazju:
Hi,
Thank you.
Please order directly from our website as VAT is automatically deducted when your address details are given.
I hope this helps
Regards
Sam

...jer ja jesam narucio direktno sa sajta.
Zamolio sam ljude da mi navedu cene kada pristupe sajtu iz UK i cena ista meni i njima.

Jel' greska ili nije - nemam pojma. Isto mi se desilo i sa jednom UK online alatnicom, ali ovaj put nisam narucio dok se nisam uverio.
Pitao sam i jednog lika na ebay isto za VAT i on kaze da je fizicko lice tako da VATa ionako nema (a nije jer sam isao na preporuku engleza koji je narucivao od njega i dobijao racun od njega :D)

Kod mene su u tefteru: muljare, oprez! :D

Ima li neko iskustva sa Nike polo majcama interesuje me ovaj model http://www.sportsdirect.com/nike-striped-jersey-polo-shirt-mens-541007

Da odgovorim sam sebi. Za sta sluze radnje nego da se proba:) Odgovara velicina L mozda bi mogla i M. Tako da ako se nesto kupuje od firmi tipa Nike, Adidas, Puma nek lepo ode do neke sportske radnje pa ako imaju taj model nek proba(pod uslovom da ima velicina).Konkretno model za koji sam se raspitivao kosta 4700 dinara. Samo na jednoj majci je usteda od oko 2000 dunara sa sve placenim PDV-om. Naravno uzme se vise stvari(do 50 evra) sbog postarine.
Inace da dam primer koliko se velicine razlikuju : probao Marks & Spenser majcu ladno broj M a moglo je cak i S da prodje.

Da odgovorim sam sebi. Za sta sluze radnje nego da se proba:) Odgovara velicina L mozda bi mogla i M. Tako da ako se nesto kupuje od firmi tipa Nike, Adidas, Puma nek lepo ode do neke sportske radnje pa ako imaju taj model nek proba(pod uslovom da ima velicina).Konkretno model za koji sam se raspitivao kosta 4700 dinara. Samo na jednoj majci je usteda od oko 2000 dunara sa sve placenim PDV-om. Naravno uzme se vise stvari(do 50 evra) sbog postarine.
Inace da dam primer koliko se velicine razlikuju : probao Marks & Spenser majcu ladno broj M a moglo je cak i S da prodje.
Khm, a sta li sam ja rekao samo par strana unazad :)

cekajte bre ljudi odakle to sam porez na suplemente 30%, citam pre koju stranu?

A kako mislis da povecaju cene?
Istu krajnju cenu naplate i EU i non-EU kupcima, samo sto za non-EU kupce uzmi i deo koji bi za EU kupce platili kao VAT, sto je lepo bmibmc objasnio.

Kod mene su u tefteru: muljare, oprez! :D
Uh, kod mene je Engleska cela u tefteru odavno :D Samo ubacim ponekog ko slucajno nije... za sada prazna sveska :D

Tako da ako se nesto kupuje od firmi tipa Nike, Adidas, Puma nek lepo ode do neke sportske radnje pa ako imaju taj model nek proba(pod uslovom da ima velicina).
Ovde bih dopunio malo preciznije. Svaki Adidas/Nike/etc. brend ima kodove za svaki proizvod. Za svaki tip postoje vise podproizvoda koji se izgleda taman toliko razlikuju da ne moze samo da se ode u radnju.
Preporucujem da kad se proba nesto, pogleda kod, i onda po kodu trazi online, inace moze doci do zabune. Recimo, ja sam mislio da su Adidas Duramo 3M patike sve iste, ali ima mali milion podtipova, i nisu uopste iste. Jedne su zimske, jedne letnje, jedne tanje odozdo, jedne deblje, itd.

Sto me podseti: Ima li jos neka sportska radnja da salje za Srbiju, trebaju mi bas Durami 3M sa oznakom G44609 :)

1. Ocigledno je da narod nije glup i ovo "mozda" moze dovesti do boljih cena u domacim radnjama.

Isto tako može dovesti do spuštanja carinskog limita. U najgorem slučaju vraćanje na granicu od 20EURa

A možda i ukinu limit, a povećaju carinu, taman da ti dođe na isto kupio u našim proavnicama ili online...
Rekoh ja već jednom, meni mnogo bilo bolje dok sam imao ovaj hrvatski paypal, nisam bio siguran koliko će da traje, ali je bilo milina poručivati.

Ringe, ukinuo si ga kad pricas u proslom vremenu, ako jesi, zasto ?

Ha, ha, oštro oko...
Greška, nedostaje reč SAMO, dakle, samo imao hrvatski pp. Naravno da ga nisam ugasio, pogotovo što imam mogućnost prijema novca, dok sa srpskim nemam, a pitanje je kad će moći.

Isto tako može dovesti do spuštanja carinskog limita. U najgorem slučaju vraćanje na granicu od 20EURa

Cifre se prilicno poklapaju sa ciframa u EU zemljama (PDV na maltene sve, carina na preko 50e, itd.), sto aludira da se izgleda sve diktira :)

Na SD se ne placa VAT. Na racunu jasno stoji VAT kolona i njegova vrednsot je 0%. Ne mogu da potvrdim da li englezi placaju isti ako je dilivery address iz uk.
Pricao sam kratko sa kurirom iz dhl-a i kaze da su pretrpani paketima bas iz SD i da zbog toga rade iako su trebali da imaju neradne dane. Ovo je za mene dobra vest iz vise razloga.
1. Ocigledno je da narod nije glup i ovo "mozda" moze dovesti do boljih cena u domacim radnjama.
2. Velika kolicina paketa preko dhl-a znaci vecu verovatnocu zaobilazenja pdv-a kod nas.
Losa vest je da bi neko mogao da reaguje i postavi pravilo naplacivanja pdv-a kako bi nase prodavce vratio u trku. Ne bi me iznenadilo da izglasaju i neki suludi zakon kako bi kupovina iz inostranstva postala neisplativa, sve u korist monopola ovde.

Cene koje su napisane na SD-u 100 % sadrze UK VAT. KAko znam ?? Pa lepo registrovao sam se kao Engleski rezident, jedva sam to uradio jer je obavezno uneti neku njihovu vrstu PAK koda koji se sastoji od slova. Googlao sam i nekako ubo, e sad ne secam se dal sam upisao trecu kucu levo od Premijerove, ili letnju Kraljicinu rezidenciuju :D

U svakom slucaju kada sam kao Englez napunio korpu i otisao u checkout i sve odradio osim placanja, dobio sam potpuno iste cene kao da porucujem kao stanovnik Srbije, tako da nema sumnje da naplacuju i nama UK VAT.

Poslednja izmena:
Meni ipak bilo lakse da se registrujem kao Englez, nego da sve iscitavam . U svakom slucaju informacija do koje sam dosao zaobilaznim putem je tacna. Kao i moja tvrdnja da nam naplacuju UK VAT .

Au ljudi baš ste smorili, otvorite drugu temu za SD, znate valjda da carina prati ovu temu, sad će stvarno da dignu carinu na 130% za garderobu:D...
Nego zar vama nije već u startu čudno što je eur = gbp? Znači nisu tu čista posla, ali meni su ove cene sa VAT ili bez VAT super, tako da...
Da ne bude nesporazuma i ja sam za to da mi ne naplaćuju nešto nepotrebno, ali ako već uštedim gomilu para... ima drugih finansijski krupnijih stvari oko kojih ću da se cimam, a ne oko njihovog pdv. btw pošto neko pomenu da je vlasnik neki balkanac (što nema teorije, navedite mi koji to balkanac daje ovoliki popust) evo izguglao sam ko je vlasnik, izvesni Derek Edward Trotter pa njega ganjajte za povrat VAT:)

Inače, jel neko od vas kojima nije naplaćen naš pdv (a vidim da vas ima dosta) otišao pa prijavio sam da plati, da pokaže kako je pošten i kako se voli domovina:)

Vlasnik je Trotter :shock:
article-1202547-0001C74700000258-888_468x329.jpg

Evo i od mene par informacija.

NEKADA:
- Manje pošiljke (male vrednosti) retko otvarane od strane carine naplaćen samo pregled 70.din. Na pošiljci je bila zalepljena žuta carinska lepljiva folija i nikakav propratni dokument - poštar tražio 70.din. Sada vidim da je to koštalo malko manje. Eto, poštar si uzimao bakšiš. ALI POŠTAR NIJE DODATNO NAPLAĆIVAO svoju uslugu.
- Veće i vrednije pošiljke. Procenjena vrednost od strane carinskog službenika i na osnovu te vrednosti 10% carina + na sve to 20% pdv. Poštar si uzme 100.din kada donese, a ponekad je uzimao i nešto preko 200.din.

SADA (OD DRUGE POLOVINE APRILA):
- Na sve pošiljke naplaćeno što PDV, što Carina+PDV + poštar uzme svoje.
- Na i najmanji koverat naplaćen PDV, a vrednost koverte je bila koliko je carinski službenik zamislio. + naravno poštar uzme po 100.dinži.
- Pa tako koverta u kojoj je roba plaćena 1,8$ , a na poleđini koverte odštampana carinska deklaracija o vrednosti paketa (kinez naveo vrednost) 3$. Carina je to procenila na 5$ i zaračunala pdv 20%, a poštar još uzeo 100.din. Ovo mi je u zadnjih par dana bio najmanje plaćen paketić i najviše me koštao.
- Još desetak koverti sa malim vrednostima i naravno na poleđini navedena vrednost nije uticala na ishod carinske procene koja je uvek bila veća od te navedene !!!
- Jedan "veći" (stavio sam "veći" pod znake navoda i napominjem namerno za one što čitaju brzinski) paketić plaćen 33$, na poleđini carinska deklaracija iz kine na kojoj piše vrednost 30$, carina ga procenjuje na 50$ i naplaćuje carinu 10% + PDV 20% + poštar pri donošenju uzima nešto preko 200.din.

Uz svaki paketić uredno sam i dobio carinski A4 list sa naplaćenim dažbinama, ali ne i poštanskim, jel pošta izgleda ne mora izdavati račune.

REZIME:
U zadnjih dve nedelje na sve do jedne pošiljke mi je carina naplatila neke dažbine, što samo PDV, što carinu+pdv. Nijedna pošiljka nije prošla bez naplate. + sada i poštari ovde fino zarađuju ...
Naplatili su mi poprilično više nego je vrednost plaćene robe.
Najgore od svega je što su na carinsko procenjenu vrednost od 50$ naplatili carinu, a to je ipak ispod 50€. Ovo smatram velikom obmanom ... neki bi rekli da mogu da budem "srećan" jer je neko ovde platio carinu i na 20$ !
Neko reče nije carina 10% nego 60%++ ... e pa izgleda da jeste tako..

Ova vlasti više nema gde narodu da uzme novac pa izvukli keca iz rukava koji se zove paypal.
Svi srećni. Narod dobio paypal, državni aparat ubire extra porez, a pošta extra profit... i to sve na osnovu obmane javosti, jer u vestima u kojima se reklamira paypal nigde nisu rekli da će se od sada plaćati pdv na svaku pošiljku, pa makar koštala i 1€, a pride još 1€ poštarima. Ovo se zove "prikrivanje troškova" a čini mi se da ima zakon o zaštiti potrošača ........
Žao je i meni što nisam otišao odavde još pre 20.god, nego otvorio zanatsku radnju i doživeo da mi je porez na radnju par stotina dinara mesečno, a ostali nameti i takse par hiljada mesečno.

Bolje da su mislioci ovih obmana smislili kako pokrenuti fabrike, a ne kako narodu oteti novce.

ps. ovaj post nije napisan u cilju kukanja, nego u cilju informisanja kako zaista izgleda "na terenu". Da su na sredstvima informisanja dali do znanja da su ovo sve troškovi jedne ovakve avanture online kupovine ja sigurno ne bih kupovao. Ovako, ja sam obmanut, a vidim i većina vas.
Ovih dana stiže mi još par pošiljaka kupljenih još pre mesec dana i više. Sve papire redovno slažem, sa pretpostavkom da mogu sa njima da obrišem ...
Obmanut sam na još jedan način, a to je da sam kupovao pre donošenja i objavljivanja ovakvih propisa, ali nakaradno i prikriveno objavljenih propisa.
Tačno je i da pošiljke kasne i to poprilično. Sve su radili sa namerom ..

Rekoh ja već jednom, meni mnogo bilo bolje dok sam imao ovaj hrvatski paypal, nisam bio siguran koliko će da traje, ali je bilo milina poručivati.
Eh što ja nisam znao za sd i sl. Sajtove ranije, mada je bilo neke priče da deru za odeću.

Ja sam znao, ali u doba kada sam isao u UK fizicki, radnje su im bile imba jeftinije nego e-tailing biznis. Plus mogu da vidim sta je sta i osetim, a pomenuo sam gore zasto je ovako macka u dzaku (mada za neke stvari je neprimetna razlika).

Cene im nisu trenutno nista nize od Pandorfa i fenseraj radnji u Nemackoj (citaj: radnji u "turistickom" delu Frankfurta :))

Како је могуће да вам наплате њихову таксу када купујете ствар ван те земље? Мени се то никада није десило и не би смело да се дешава.

Zorane, a da ti malo popricas sa svojim "pismonosom"? Pa valjda ti da neki papir/racun na kome pise koliko treba da platis... Mislim, ovako mozes i za hleb u Maxiju da kasirki das 250 umesto 50din, pa da pises da te krade :/

P.s. pojavio mi se juce paket iz Singapura (sa DXa) na carini, sa 3 baterije za dslr i jos nekim sitnicama, sad iscekujem koliko ce da me rebnu :)

Zorane, slazem se sa ovim sto je rekao darkos.

Meni postar samo donosenje paketa nikada nije naplatio.

Како је могуће да вам наплате њихову таксу када купујете ствар ван те земље? Мени се то никада није десило и не би смело да се дешава.

Papiroloski su oni cisti jer na racunu stoji 0% VAT. Pre toga nivelisu cenu na gore.

Druže ovo je Srbistan ovde će još malo i vazduh početi da naplaćuju a udariće nam i ekološku taksu na ugljen dioksid koji izdišemo....

Stigao paket sa sd (45 evra + 16e postarina), otac primio paket, kurir mu rekao da je sve placeno .
30 aprila stigla posiljka sa zavvi-ja, 15 funti, treba da platim 491 dinar, jos nisam podigao posiljku iz poste.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno