Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Par pitanja:
1) Da li će da budu smradovi i da počnu sada to da primenjuju na svu robu koja stiže, ili za svu robu koja je naručena od datuma kada su ovo objavili? - čitam nazad, videh da su već nekog klepili po ušima :/
2) Je l' našao neko listu sa robom koja podleže pdv-u od 8% odnosno 20%

I da dodam samo na to da nisam u šoku jer ovo nije ništa novo za našu zemlju...

Poslednja izmena:
Par pitanja:
1) Da li će da budu smradovi i da počnu sada to da primenjuju na svu robu koja stiže, ili za svu robu koja je naručena od datuma kada su ovo objavili? - čitam nazad, videh da su već nekog klepili po ušima :/
2) Je l' našao neko listu sa robom koja podleže pdv-u od 8% odnosno 20%

I da dodam samo na to da nisam u šoku jer ovo nije ništa novo za našu zemlju...

Meni je juce stigao paket od nekih 45EUR, bez carine i poreza. Danas paket od oko 40EUR, naplaceno 20% PDV-a.

EDIT: imam nekih 5 paketa u tranzitu, bolje da spremim pare!

EDIT 2: dobra strana svega je sto necu morati vise da se cimam oko limita do 50EUR, ako vec na sve naplacuju PDV, razlika je samo 10% za carinu. :p

Poslednja izmena:
Znao sam da cemo zazaliti. Lepo sam kupovao sve sto sam hteo do pre par dana, a evo sad kad je "zvanicno" pocinje ..... u zdrav mozak...

edit: ajde bar da probamo malo da se aktiviramo tweeter nalog poreske uprave @poreskaupravars zatrpajmo ih pitanjima

evo i jos ovo

ектор за електронске комуникације, информационо друштво и поштански саобраћај

Небојша Васиљевић
помоћник министра
Контакт телефон:
011/ 20-20-072
e-mail:
[email protected]

Poslednja izmena od urednika:
:banghead:

Ja sam se lično nadao da će podići limit za carinski porez kad ono oni još udariše pdv i na ovo do 50e... bože Petra...

Dakle, kao što se vidi na ovom linku ubuduće nema oslobađanja od PDV-a nikako ako se kupuje roba od pravnog lica, a samo nema carine ako je cifra do 50 evra.

Poslao mail. Ajde da se malo angazujemo.

Poštovani gospodine Vasiljeviću,

Molim vas za kratko razjašnjenje koje je mislim u domenu vašeg sektora pri ministarstvu. Naime, u poslednjih desetak dana, a sa povećanom kupovinom građana sa sajtova u inostranstvu počelo se sa naplatom PDV-a, u iznosu od 8 ili 20% na pošiljke iz inostranstva. Ovo ne vezano za vrednost pošiljke, I za to da li ili ne podleže carini. Ovo napominjem, do pre desetak dana (I izgleda do uvođenja mogućnosti za građane da kupuju putem PayPal-a) nije bio slučaj, a nije mi poznato da takva praksa postoji u zemljama u okruženju. Molim Vas za odgovor, ili za kontakt osobu koja bi mogla da razjasni ovakva pitanja.

Srdačan pozdrav,

Ovo je tolika bruka, sramota i izaziva zaista toliko gađenja da ja ne mogu ovo da opišem. Posle mi neko kaže plaćaj porez, kupuj domaće, ama NEĆU bre. Proklet smo narod i drzava,nema nam spasa.

Što se mene tiče bolje da nisu ni uvodili PayPal na Srbiju, taman sam fino mogao da kupujem stvari do 50 evrića i da prođem free, a sada je pitanje da li će se takva kupovina isplatiti...
***a, šta da se radi, tako je kako je.

Uveli nam PayPal da bi punili drzavnu kasu, nije vlast tak blesava kao sto izgleda :d

koliko ja vidim,od dolaska paypala srbija ce biti jedina zamlja koje ce samo imati stete,dok oni nisu dosli nije ni blo pdv a moga si svuda da kupujes osim na ebay,ljudi moji sta je sa ovim narodom i koliko to treba da se spustimo pa da kazemo da je dosta.

Da li se kod nas desila neka promena na bolje? Bilo kad, u bilo čemu?

Jel zna neko kako ide ovo sa carinom i pdv-om u ostalim zemljama (kako u okruzenju: Hrvatska, Bosna, Bugarska, Rumunija...; tako i u zemljama EU: Nemacka, Engleska...)?

Taman kada sam izvadio inteza internet karticu i registrovao paypal nalog ovi krenuli da nam piju krv. Htedoh da pazarim neku stvarcicu do 50 evra ali sada mi se to uopste ne isplati.

Sta je po sredi, alavost nase birokratije, neki trgovinski lobi ili nesto trece nemam pojma, ali sve mi se cini da cu cim zavrsim fakultet uzeti one way kartu za preko bare.

Jel zna neko kako ide ovo sa carinom i pdv-om u ostalim zemljama (kako u okruzenju: Hrvatska, Bosna, Bugarska, Rumunija...; tako i u zemljama EU: Nemacka, Engleska...)?

Poslednji put kada sam se interesovao, limiti u Velikoj Britaniji za uvoz iz zemalja van EU su sledeci:

1. do 15 funti - bez VAT-a i carine;
2. 15 do 135 funti - placa se VAT, bez carine;
3. Preko 135 - VAT + carina.

Ako se narucuje iz EU, VAT se svakako naplacuje jos u trenutku narucivanja. Carine naravno nema.

Tomalak da li su ti otvarali paket prilikom naplate pdv-a ?

Evo ponovo paket kalirao na carini u NS... Prijatelju narucio nesto na njegovu adresu. Na carini su mu isekli mesto gde je bila upisana tezina posiljke i posle upisali nesto drugo. pozajmili su mu jedan od dva artikla i naplatili 66 dinara pregled. On covek ima vremena i poznaje nekog u carini i rekli su mu da ide do kraja. Da tuzi, pise zalbe i da se spreci taj bezobrazluk. Nema veze sto je to 700 din, neka ide i neka ima zapisa o kradjama... Znaci ako platis samo 66 din onda nema nekog artikla a ako platis PDV onda je sve tu... Toliko sam primetio po mojim paketima u zadnjih nedelju dana...

Ovo me uopšte ne čudi, najviše stvari upravo "nestaje" kada stignu u carinsku ispostavu NS, tako da vi tamo imate nekog žešće bezobraznog lopova kome se krađa baš osladila.
Ja bih takve... Da ne pišem svašta, ali ovakvi zaslužuju jedne propisne b.t..e

Ovako mogu ti reći za Austriju iskustvo iz prve ruke. Naručujem "veće" količine robe preko AliExpress-a i DHGate i do sada u klasičnom poštanskom saobraćaju nije bilo problema što se tiče naplate troškova što bi rekli milina božija da radiš sa njima. Dođe i prođe samo je tako bilo...

Naravno DHL je naplatio sve što se moglo naplatiti jer je prodavac "slučajno" prosledio tom kurirskom službom, naravno napisao je da šalje preko 200$ brzom poštom, ali sam u napomenu stavio da ne šalje kako ne bi došlo do komplikacije itd... sve u svemu to sam lepo platio nije zanemarljivo...

Nemačka i HK e tu je već druga priča samo ti mogu reći 50% na ukupnu cenu se uvećavaju troškovi, a razlog je veoma jednostavan štite svoju ekonomiju, a takođe su jako rigorozni na carini što se tiče objektivnosti i provere, pa nema da im promakne ni najmanja sitnica.

U Hrvatskoj malo drugačija situacija, oni gledaju vrednost robe ne zanima ih toliko PP račun koliko stvarna vrednost robe ili po carinskoj tarifi tako da kod njih pošiljku mogu da odbiju i vrate, a to što je toliko plaćeno ta priča ne prolazi. Naravno traže da im dostaviš račun "faks" metodom (email i slične novotarije ne prolaze), onda pogledaju račun, pogledaju robu pa ako im se nešto učini sumnjivim odbiju PP račun i carine robu.

Evo vam i jedan citat koji će biti jako koristan za sve:

Po tko zna koji put - GIFT nema niti je ikad imao smisla za bilo koju carinu i to je jedan mit u kojeg iz nekog cudnog razloga ljudi i dalje vjeruju, iako je 99,9% posiljaka iz npr. Kine tako markirano.

Potpuno je nebitan nacin na koji se doslo do neke stvari bila ona kupljena, ukradena, razmjena ili dobivena - carinu zanima samo njena vrijednost. Da nije tako sve bi carine svijeta mogle zatvoriti vrata kad bi ionako sve posiljke bile darovi dobrih ljudi, od novcanika pa do automobila - a tako stvari bas ne funkcioniraju.

Mogu reći da sam nekoliko puta naručivao "sitnice" reda max 5$ i 10$ to ako osvojim na ebay aukciji i za divno čudo poštar samo ostavi u sanduče koverat, bez ikakvih dodatnih troškova, kabastije stvari malo teže prolaze tj. zapažene su...

Hrvatska carine je do te mere ispekla zanat da nema dalje, i oni zakidaju na najmanjim sitnicama ako im se učini nešto "sumnjivo", a uvek su upravu to nemože niko da ospori tj. ako ima viška para, a kada se radi o robi koja stiže Made in China e tu nema greške ni u jednom smeru, imaju iskustva na veliko, a GIFT su provalili davnih dana :)

Još nešto što sam saznao onako usputno... Ulaskom HR u EU ne plaća se carina u okviru EU zone, ali ostaje PDV od 25%...

Ima još tu nekih smicalica koje će naša carina početi da upotrebljava samo polako ima vremena, kada budete uvozili homeopatske lekove, suplemente kao fizičko lice carina može da vam bez ikakvih problema traži dozvolu od agencije za lekove...

Idemo dalje, ako Ratel kojim slučajem u nekom narednom periodu formira bazu proizvođača opreme npr. mobilnih telefona i sastavi listu šta sme da se uveze i dali ispunjava tehničke i druge uslove, onda naručite neki telefon koji nije na listi pa cvrc problem itd...

Poslednja izmena:
U principu korist je u tome da imamo mnogostruko veci izbor robe nego u srbiji, cak i sa ovim PDV-om vecina stvari ce biti manja ili slicna cena kao kod nas, sto je opet bolje nego da si ogranicen samo na nas izbor (odeca, obuca na primer).

Evo jos jedan sa fantomskim vremenom:

21.04.2013 09:42:29 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
21.04.2013 10:29:57 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu
22.04.2013 11:42:47 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema
24.04.2013 11:22:16 61200 CARINA GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema

Stiglo danas, vrednost 54 GBP, carina 705.03 RSD, PDV 620.42 RSD (hard disk, carina 10% i PDV 8%).

Samo još ovo da dodam i to je to od prilike. Ovo sa carinom je sami početak onoga što nas očekuje, jer će polako sve agencije praviti svoje "liste" kada se za to ukaže prilika, a pošto niko neće da gubi novac onda u saradnji sa carinom mogu malo da popune svoj budžet...

Menjaće i dodavaće uredbe u narednom periodu to je sigurno 100%, kao što je sa PDV-om sve u svemu biće ovo jako zanimljiv period za našu carinu :D

Stigao danas paket sa DX-a. Nisu naplatili PDV ali su naplatiti otvaranje 70 din. Vrednost paketa 3$.

Poslao mail. Ajde da se malo angazujemo.

Poštovani gospodine Vasiljeviću,

Molim vas za kratko razjašnjenje koje je mislim u domenu vašeg sektora pri ministarstvu. Naime, u poslednjih desetak dana, a sa povećanom kupovinom građana sa sajtova u inostranstvu počelo se sa naplatom PDV-a, u iznosu od 8 ili 20% na pošiljke iz inostranstva. Ovo ne vezano za vrednost pošiljke, I za to da li ili ne podleže carini. Ovo napominjem, do pre desetak dana (I izgleda do uvođenja mogućnosti za građane da kupuju putem PayPal-a) nije bio slučaj, a nije mi poznato da takva praksa postoji u zemljama u okruženju. Molim Vas za odgovor, ili za kontakt osobu koja bi mogla da razjasni ovakva pitanja.

Srdačan pozdrav,

Evo i ja sklepah jedan mejl na brzaka. Morao je malo da s razlikuj od tvog. :D

"Postovanje gospodine Vasiljevicu,

Svi znamo da je pocetkom aprila stigao PayPal u Srbiju, kao jedan od najjefikasnijih i najbrzih servisa za placanje, koji se koristi svugde u svetu. Pre ovoga Srbija je morala otkloniti neke prepreke koje su se ticale liberalizacije trzista. U septembru 2011. godine limit za carinjenje je podignut sa tadasnjih 25/45eur na 50 odnosno 70eur kada se roba prima od fizickih lica. Od pre 10-ak dana carina je pocela da naplacuje PDV na svu robu bez obzira na njenu vrednost i poreklo (dakle posle uvodjenja usluga PayPal servisa), sto nije praksa u zemljama u okruzenju. Inace, podsetimo se npr. da u Crnoj Gori paketi brednosti do 150eur ne podlezu carinjenju.
Molim Vas za odgovor i pojasnjenje kako Srbija ovim postupkom pokazuje da je liberalno trziste i da se podstice konkurencija? Da li se ovim podstice koriscenje PayPal-a i napredovanje tog servisa u narednom periodu?

S postovanjem,
taj i taj"

Sad jos da kopiram mejl adrese sa ove stranice -> http://www.mc.rs/stampani-mediji---dnevne-novine-nedeljnici-magazini.16.html

I odradim jednom grupno slanje mejla slicne sadrzine. ;)

Prema odredbama člana 6. Uredbe, domaći i strani državljani oslobođeni su od plaćanja carine na pošiljke male vrednosti koje besplatno primaju od fizičkih lica iz inostranstva, pod uslovom da te pošiljke nisu komercijalne prirode.

Moraću da demantujem sam sebe, jer sam upravo konsultovao špeditera sa kojim sarađujem. Citirao sam ono što je napisano i rekao je sledeće:

Jasno je navedeno da se carina ne plaća na stvari koje su dobijene besplatno, ali shodno tome pravo carinske službe jeste da plaćene pošiljke ne može da tretira kao besplatne jer i nisu besplatne nego plaćene i o tome postoji dokaz, ako nema dokaza carinski službenik po zakon može tražiti dodatna dokumenta i zakomplikovati čitavu proceduru (individualno zavisi od samog carinika tj. raspoloženja) tako da je stvar veoma jasna što se tiče pogleda na zakone i uredbe

Kako se kaže pogrešno tumačenje uredbi...

Poslednja izmena:
Pa ja lepo kazem, da se neko vicniji pisanju baci na posao i pozove na te zakone.
Sklepah jos jedan mejl, a verujem da ce ostali to bolje odraditi. Evo spisak mejl adresa raznih redakcija:

[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]

Ako imate jos neki kontakt, dopunite listu. I sad se treba baciti na bombardovanju po medijima.

Tomalak da li su ti otvarali paket prilikom naplate pdv-a ?

Evo da odgovorim. Paket je otvaran, vidi se po tome sto je presecena traka koju je stavio posiljalac, a zatim je zatvoreno zutom carinskom.

Ukupna vrednost je bila 44EUR sa shippingom (koji je bio 10EUR). Posiljka od pravnog lica (EK) iz Slovenije.

Naplacen PDV od 20%, u paru. Za carinsku osnovicu je racunata vrednost bez shippinga iz nekog razloga, tj 34EUR u dinarskoj protivvrednosti.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno