Nisu oni džaba tražili swift, to je dokument koji izdaje banka i kojim se potvrđuje da je lice X platilo licu Y određeni iznos novca, tu se vidi i kad i sa kog na koji račun.
To se traži zbog carine, fedex-u to ne treba a carina ima mogućnost i pravo da traži od tvoje banke potvrdu iznosa transakcije ako posumnjaju da nešto nije kako oni misle da bi trebalo da bude.
Račun od prodavca nije merodavan dokaz, kao što iz ličnog primera možeš zaključiti, ali ga carina može prihvatiti što bi verovatno i bio slučaj da nisi izabrao slanje fedex-om već običnom poštom, u tom slučaju ne bi imao ni onih 5400 već samo oko 25-30$ ukupno dodatnih troškova.
Država može da traži uvid u sve tvoje transakcije, ako joj zatreba, samo je razlika što u srbiji mora podneti zahtev a u usa im ne treba ništa i već imaju uvid u sve tvoje transakcije.
Ja kad šaljem carini podatke o nekom plaćanju, šaljem im skrinšot sa samo dotičnom transakcijom, vidi se stanje pre transakcije, iznos same transakcije i stanje posle i ništa više se ne vidi...
To što je pisalo da je shipping free ne znači da je zaista besplatan već je prodavac ubacio cenu transporta u cenu proizvoda ali taj proizvod treba nekako i da se vrati nazad a fedex ili bilo koja druga kurirska služba se ne bave besplatnim prevozom, i to vraćanje paketa nazad će neko morati da plati a to je prodavac, ako želi da preuzme paket nazad a ima opciju i da odbije btw.
Inače, svi dodatni troškovi proizišli iz zakona države u koju se roba uvozi kao što su carina, porez, razne takse ili pregledi robe ili procena koju su tebi pominjali, idu na teret kupca i to je na svakom websajtu koji se bavi prodajom naznačeno. U prevodu, u pitanju je prodavčeva dobra volja da sve ovo reši u tvoju korist i prihvati eventualne gubitke.
Zanima me da ako odlucim da platim fedexu 5400din da odrade posao, i carina opet naplati dodatnih 80$ na to sve, ako odlucim da ne preuzmem paket sta se onda desava? Je l vraca fedex paket nazad ili ce da me jure za tih 5400din
Ovo pitanje nisam razumeo. Ako si platio fedexu što bi te jurili?
Ako platiš 5400 za špediciju i prihvate ti taj račun od prodavca na 70$ onda na ime carine i pdv-a plaćaš još oko 23$, znači 5400 din + 23$ u dinarima.
Ali ako želiš da odbiješ paket što bi uopšte plaćao bilo šta od toga, samo im kažeš da vrate paket i čekaš šta će reći prodavac...