Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zna li neko koji su neradni dani na BG carini.
Posiljka krenula 18.12 stigla na carinu 24.12
Po ovome od prethodnih postova treba im 10 radnih dana da stigne na red,ali sve mi se cini da ce se sve oduziti zbog Nove Godine, bozica....

Meni 12. dan kako stoji na carini, verujem da ce zavrsiti ove nedelje, inace cekam jos ko zna koliko...
Isto, update tracking-a radi za prethodni dan, cini mi se da je pre radilo za trenutni dan.

1qyqHrp.png

Septi, DPimp, kako su prosle MyP posiljke?

Treba mi pomoc.
Prvi put sam narucio nesto online u Srbiji.
Narucio sam neku sliku za zid. Vrednost slike je 190$, sa nekim couponom sam platio 170$ sa sve shippingom.

Paket je stigao na carinu i sada sam zvao FedEx da vidim sta se desava.
Paket je oznacen od strane posiljaoca da vredi 62 evra.

FedEx mi je rekao da treba da im posaljem porudzbenicu(swift) koju sam dobio, prvo ja nemam taj swift a drugo ja imam racun na 170$ a ne na 62evra.

A druga stvar FedEx trazi da im platim usluge carinjena 5400dinara + ono sto ce mi naplatiti carina.
Zar nije fedex vec placen?
Ako nenposaljem swift, kao placa se procenitelj 10,000din da proceni vrednost.
Treba mi ideja sta da radim u ovoj situaciji

Sent from my SM-G965U1 using Tapatalk

Po ovome tebi je sutra deseti radni dan,tako da bih ocekivao da ti stugne u sredu.
Mene samo brine oko nove godine i bozica koliko nece raditi,onda mi se cekanje produzuje za svaki neradni dan.

Treba mi pomoc.
Prvi put sam narucio nesto online u Srbiji.
Narucio sam neku sliku za zid. Vrednost slike je 190$, sa nekim couponom sam platio 170$ sa sve shippingom.

Paket je stigao na carinu i sada sam zvao FedEx da vidim sta se desava.
Paket je oznacen od strane posiljaoca da vredi 62 evra.

FedEx mi je rekao da treba da im posaljem porudzbenicu(swift) koju sam dobio, prvo ja nemam taj swift a drugo ja imam racun na 170$ a ne na 62evra.

A druga stvar FedEx trazi da im platim usluge carinjena 5400dinara + ono sto ce mi naplatiti carina.
Zar nije fedex vec placen?
Ako nenposaljem swift, kao placa se procenitelj 10,000din da proceni vrednost.
Treba mi ideja sta da radim u ovoj situaciji

Pa posalji im taj racun,tako da ces platiti samo 60ak dolara carinu i pdv i tih 5400 spediteru.
Bolje nego procenitelja 10 hiljada,pa carina na tu sumu koju on proceni i ovih 5400
E sad da ih nisi zvao ne znam da li bi prihvatili napisanu nizu sumu od prodavca
A swift ima veze sa bankarskom transakcijom mozda traze taj izvod iz banke.
Fedex jeste placen,ali kao i ostali kuriri naplacuju svoju uslugu prilikom carinjenja

Poslednja izmena:
Pa posalji im taj racun,tako da ces platiti samo 60ak dolara carinu i pdv i tih 5400 spediteru.
Bolje nego procenitelja 10 hiljada,pa carina na tu sumu koju on proceni i ovih 5400
E sad da ih nisi zvao ne znam da li bi prihvatili napisanu nizu sumu od prodavca
Pa iskren da ti budem paket mi ne vredi dodatnih 100$
Da nema tih 5400 spediteru pa i ajde.
Ali ovako, palo mi je na pamet posto je paket 189$ izbrisao sam tu jedinicu ispred, pa sad stoji 89$-19$ popust sto mu dodje 70$, da probam tako pa ako nema carine onda mi jenok 5400din

Inace cu da pustim da vrate paket

Edit: mislim da slikani vredi 67e koliko su oni i napisali, nego eto pretplatio sam da se ne bi smarao sa tim u Srbiji, posto zivim u usa

Poslednja izmena:
Onda sacekaj nekog pametnijeg,ne znam sta se desava sa 5400 ako odbijes paket,da li ti oprastaju ili to mora da se plati

Uvaženi forumaši,

Evo i mog primera kupovine preko Aliexpress-a :party:. U pitanju je projektor 70,45€ + free shipping :d.

Origin - China (20 dana):
24-Nov-2018 16:32 - order
24-Nov-2018 17:13 - "Postal Dongguan e-commerce Parcel Bureau Mail", has been collected and sent
16-Dec-2018 10:01 - Has arrived at the place of delivery
16-Dec-2018 10:39 - "Belgrade" sent to offshore Customs
Destination - Serbia (trenutno 10 dana):
24-Nov-2018 17:13 - CN, broj, Prijem
16-Dec-2018 09:01 - RS,11003 IZMENIČNA POŠTA, Prispeće
16-Dec-2018 09:38 - RS,11003 IZMENIČNA POŠTA, Za carinu

Od 16decembra nema nikakvog pomaka na tracking-u. U pošti su mi rekli da je sad sve na carini. Takođe su mi dali telefon od carine na koji mogu da proverim "status paketa" ali za moje čudo niko se ne javlja :trust:.

1) Da li postoje teoretske šanse da paket bude dostavljen pre nove godine?
2) S obzirom da je paket na granici za carinjenje da li postoji šansa da će biti naplaćen samo PDV?
3) Da li postoji još neki određeni telefon na koji može da se proveri status paketa u carini (*** 3057, *** 3059, *** 3060, *** 3116 ) ?

Ako ubrzaju postoje teoretske sanse. Ali koliko vidim trenutno se na red ceka 10 radnih dana a 11og ti stize,pa po tome ti ispada 31 decembar,pa sad ako te uhvati neki zastoj ili neradni dan stize po NG
2) Pa nije na granici,to je 50e vidi prvi post.I niko nece moci da ti kaze koliko ce ti naplatiti,i da li ce naplatiti. To samo mozemo da nagadjamo.
3) Ne znam da li ima svrhe zvati,ne verujem da ces ubrzati nesto,kad dodje na red dodje.

1. Paket najverovatnije nećeš dobiti pre nove godine
2. Osim ako ti prijatelj/rođak ne rade na carini, nemožeš nikako da ih ubrzaš, a telefonska urgencija može više štete da ti donese nego dobrog
3. 70,45 eur nije nikakva granica, granica je 50 eur, tako da sigurno plaćaš carinu, PDV i pošti njene troškove

Imam jedan paket na carini, status mu se ne menja od 16.12.

RS, 10200 GPC BEOGRAD - 10200 GPC BEOGRAD, Otprema, PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED

Po vašoj proceni, kada bih mogao da očekujem isporuku? :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Imam jedan paket na carini, status mu se ne menja od 16.12.

RS, 10200 GPC BEOGRAD - 10200 GPC BEOGRAD, Otprema, PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED

Još i mogu nekako da razumem da je nekome teško listati 10-20 stranica unazad, ali da je teško skrolati samo 9-10 postova iznad na istoj stranici to nemogu da razumem.

Pa iskren da ti budem paket mi ne vredi dodatnih 100$
Da nema tih 5400 spediteru pa i ajde.
Ali ovako, palo mi je na pamet posto je paket 189$ izbrisao sam tu jedinicu ispred, pa sad stoji 89$-19$ popust sto mu dodje 70$, da probam tako pa ako nema carine onda mi jenok 5400din

Inace cu da pustim da vrate paket

Ne vredi ti to puno, čak i sa muvanjem plaćaš ~80$ dodatnih troškova a trebalo bi da pošalješ izvod iz banke, račun od prodavca i poželjno sliku sa paypala gde se vidi koliko je plaćeno tako da bi trebalo dosta toga da prepravljaš...
Bolje nek vrate sliku prodavcu, tebi vrate lovu - troškove isporuke i to je to a sledeći put prvo informisanje a onda kupovina...

Po našoj proceni, 14-tog januara. Ako dođe ranije, hbg, loša procena :d

Poslednja izmena:
Posiljaoc je oznacio paket kao 62 funte vrednosti. Ne znam sto im to nije dovoljno al dobro.
Nemam troskove slanja tako da bi mi u sustini vratili sve pare. Svidja mi se slika ali da je doplatim jos 100e i ne bih bas. A da im dajem izvod iz banke, gde se vide moje privatne transakcije mi ne pada na pamet, ne zato sto krijem nesto vec je to cist bezobrazluk da se trazi tako nesto. Mozda jenu srb drugacije ali za banku iz Amerike bi morao ceo mesecni stejtment da im dam, no way.
Nisam narucio picasa vec odstampanu digitalnu sliku na platnu.

Znaci racun+vrednost koju je prodavac stavio ako nisu dovoljne ne znam sta hoce jos.

Zanima me da ako odlucim da platim fedexu 5400din da odrade posao, i carina opet naplati dodatnih 80$ na to sve, ako odlucim da ne preuzmem paket sta se onda desava? Je l vraca fedex paket nazad ili ce da me jure za tih 5400din

Poslednja izmena:
Nisu oni džaba tražili swift, to je dokument koji izdaje banka i kojim se potvrđuje da je lice X platilo licu Y određeni iznos novca, tu se vidi i kad i sa kog na koji račun.
To se traži zbog carine, fedex-u to ne treba a carina ima mogućnost i pravo da traži od tvoje banke potvrdu iznosa transakcije ako posumnjaju da nešto nije kako oni misle da bi trebalo da bude.
Račun od prodavca nije merodavan dokaz, kao što iz ličnog primera možeš zaključiti, ali ga carina može prihvatiti što bi verovatno i bio slučaj da nisi izabrao slanje fedex-om već običnom poštom, u tom slučaju ne bi imao ni onih 5400 već samo oko 25-30$ ukupno dodatnih troškova.

Država može da traži uvid u sve tvoje transakcije, ako joj zatreba, samo je razlika što u srbiji mora podneti zahtev a u usa im ne treba ništa i već imaju uvid u sve tvoje transakcije.
Ja kad šaljem carini podatke o nekom plaćanju, šaljem im skrinšot sa samo dotičnom transakcijom, vidi se stanje pre transakcije, iznos same transakcije i stanje posle i ništa više se ne vidi...

To što je pisalo da je shipping free ne znači da je zaista besplatan već je prodavac ubacio cenu transporta u cenu proizvoda ali taj proizvod treba nekako i da se vrati nazad a fedex ili bilo koja druga kurirska služba se ne bave besplatnim prevozom, i to vraćanje paketa nazad će neko morati da plati a to je prodavac, ako želi da preuzme paket nazad a ima opciju i da odbije btw.
Inače, svi dodatni troškovi proizišli iz zakona države u koju se roba uvozi kao što su carina, porez, razne takse ili pregledi robe ili procena koju su tebi pominjali, idu na teret kupca i to je na svakom websajtu koji se bavi prodajom naznačeno. U prevodu, u pitanju je prodavčeva dobra volja da sve ovo reši u tvoju korist i prihvati eventualne gubitke.

Zanima me da ako odlucim da platim fedexu 5400din da odrade posao, i carina opet naplati dodatnih 80$ na to sve, ako odlucim da ne preuzmem paket sta se onda desava? Je l vraca fedex paket nazad ili ce da me jure za tih 5400din
Ovo pitanje nisam razumeo. Ako si platio fedexu što bi te jurili?

Ako platiš 5400 za špediciju i prihvate ti taj račun od prodavca na 70$ onda na ime carine i pdv-a plaćaš još oko 23$, znači 5400 din + 23$ u dinarima.
Ali ako želiš da odbiješ paket što bi uopšte plaćao bilo šta od toga, samo im kažeš da vrate paket i čekaš šta će reći prodavac...

Kakvi ste likovi... Pa, naravno da sam čitao ali me je više zanimalo ako neko ima info zbog praznika, gužve, itd.

Trebalo je možda da bolje formulišem pitanje.

Inače, pošiljka je stigla SingPostom.

10 ranih danase do sada zadrzavalo,pa ti pada 31 decembra,ako rade poste,ako ne onda izmedju ng i bozica...
##### Zanima me da ako odlucim da platim fedexu 5400din da odrade posao, i carina opet naplati dodatnih 80$ na to sve, ako odlucim da ne preuzmem paket sta se onda desava? Je l vraca fedex paket nazad ili ce da me jure za tih 5400din
#####Ovo pitanje nisam razumeo. Ako si platio fedexu što bi te jurili?

Ako platiš 5400 za špediciju i prihvate ti taj račun od prodavca na 70$ onda na ime carine i pdv-a plaćaš još oko 23$, znači 5400 din + 23$ u dinarima.
Ali ako želiš da odbiješ paket što bi uopšte plaćao bilo šta od toga, samo im kažeš da vrate paket i čekaš šta će reći prodavac####

Mislim da pita sta biva ako prodje carinu i ne svidja mu se sma i ne zeli da primi paket,da li u tom slucaju fedex potrazuje svojih 5400

Poslednja izmena:
Nemam ja nikakav swift ni nista. Platio sam regularno kreditnon karticom, jedini dokaz koji da mu dostavim te transakcije jeste da odem licno i da mu se ulogujem u bank account ili da sacekam monthly statement i da to predam. A paket se salje nazad 28og ako ne preuzmem nikakvu akciju. A opet ja nisam tu do 2og.

I sta ja sada radim platim fedexu 5400 i onda ovi na carini posto nemaju swift uzmu dodatno i procenitelja za 10k din. I naprave mi racun od 30k din dodatno.

To da ovi u usa imaju uvid u tvoj racun i slicno necu ni da zalazim u diskusiju. Da li stvarno mislis da ovi na carini tamo na svom kompjuteru otvori moj racun i vidi sta sam ja platio, svasta.
Drugo kod njih nema carine do 800$ po proizvodu. Niti ima maltretiranja sa njima licno, unapred se zavrsi carinjene kad se posalje paket i eventualno kad dodjes da ga pokupis u fedex naplate koliko si duzan za carinu, nikakvo slanje dokaza nista.

Ali dobro ocigledno ova drzava vise voli da janunosim proizvode po koferima, nego da lepo odem sa racunom od 170$ i da mi daju da platim carinu. Vec su mi i ovi u fedexu rekli da ce biti problema jer je u pitanju slika.
Uostalom ta slika da se uradi u srbiji kosta vrv 100$, ne znam ni sto sam narucivao online

USA carina radi po principu nisi kriv dok se ne dokaze suprotno, dok se u Srbiji radi kriv si dok ne dokazes suprotno koliko vidim.

Poslednja izmena:
A da odes na pr. u banku da ti oni daju izvod transakcije i overe...
Carina može da zahteva sva moguća dokumenta o poreklu vrsti ceni robe.
Oduvek je tako, carina je samo specijalna granična finansijska policija.
Ukoliko im je nešto sumnjivo, na primer mogu citav auto da ti rašrafe u sastavne delove pa onda čekaj da ti tamo neko to sastavi...
Послато са уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
A da odes na pr. u banku da ti oni daju izvod transakcije i overe...
Carina može da zahteva sva moguća dokumenta o poreklu vrsti ceni robe.
Oduvek je tako, carina je samo specijalna granična finansijska policija.
Ukoliko im je nešto sumnjivo, na primer mogu citav auto da ti rašrafe u sastavne delove pa onda čekaj da ti tamo neko to sastavi...
Послато са уз помоћ Тапатока
Previse komplikacije, necu da rizikujem da me ispadne na kraju dodatnih 300$, jednostavno cu ostaviti da se vrati paket

Mislim da pita sta biva ako prodje carinu i ne svidja mu se sma i ne zeli da primi paket,da li u tom slucaju fedex potrazuje svojih 5400

Dok se ne plati tih 5400 fedex-u oni neće ništa raditi, neće proći carinu jer postupak carinjenja neće ni biti pokrenut, paket će čekat u fedex-u neko vreme, posle će ga verovatno vratiti...

ne znam kako je u fedexu ali špediteri naplaćuju usluge zajedno sa carinom i odtalim dažbinama i špediter priprema svu dokumentaciju za carinu!!! izmedju ostalog i račun i sl.

pošto je fedex i špediter i isporučilac bilo bi logično da on od pošiljaoca obezbedi račun, što ne mora uvek biti slučaj ali meni su uvek špediteri sve završavali ali moju je robu uvek pratila dokumentacija tj račun.

šta ti je fedex tražio sem što te obavestio da treba da ih angažuješ za šeditera i koliko koštaju njihove usluge?

teško da će carina tražiti dodatna dokumenta ako je špediter odradio svoj deo posla kako treba [emoji39]

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

PS

odakle je paket? kina?

sad videh da je plačeno 170$ a na paketu naznačeno 62€?

bolje ako nemaš račun i nećeš da daješ izvod iz banke ne preuzimaj paket ako pošiljalac ima nameru da ti vrati pare [emoji12]

Jel neko narucivao laptopove? Kakva su iskustva i sa dostavom i sa carinom?
Konkretno razmisljam o mi notebook air 13.3".

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Paket je iz Velike Britanije.
Oznacen je na paketu 62 funte, a fedex je to prebacio u 67.5 evra na nekoj dokumentaciji.
Ja sam ga olatio 170$ posto sam u usa, i sajt je prebacio cene u $.

paketi iz zapadne evrope ( ako nije od fizičkih lica) u 99% imaju račun u paketu

Moje iskustvo sa carinom od danas.
Prijatelj iz Belgije kupio preko amazona sat, platio 50€. Stigao paket iz Belgije. a carinski troskovi 5.800 din.

Realno treba ih spaliti...

Sutra podnosim zalbu u posti da se paket vrati na ponovno carinjenje. Sta najbolje priloziti uz zalbu? Skrinsot sa amazona koji imam sa cenom koliko je placen? Ili da mi pored toga posalje i njegov izvestaj iz banke na kome se vidi transakcija?

Na koliko su ga procenili na 150 evra?

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno