Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@Sirius9
A da li ti je poznato da li mogu da poručim sa svog ličnog naloga, pa kad stigne na carinu, da onda rešavam papire oko uvoza ili se baš poručuje preko firme?

Ne bi ti preporučio da to radiš.
Možeš da poručiš sa ličnog naloga i platiš, kinezima je sve jedno ali kad dođe ovde imaćeš velikih problema.
Carina ti to neće pustiti, tražiće da uvoz ide na firmu i od firme fakturu za laser a ti si već platio i fakturu nemaš, pored toga moraš da obezbediš swift (dokument kojim ti banka potvrđuje da je odradila transfer novca sa računa firme na račun prodavca, tu se navode podaci obe firme, naziv, itd. nije samo broj računa).
Takođe, nešto sam skeptičan oko tog "besplatnog prevoza", ja kad šaljem papire za carinjenje robe jedan od papira je i faktura za transport kao i bill of lading (pošto nama roba stiže brodom) i to fakturu od kine do Rijeke i onda fakturu od Rijeke do Srbije tako da mi je prosto neverovatno da će neko reći "a transport je bio besplatan, kul, idemo dalje onda"... Nije to toliko do kilaže već do gabarita, taj sanduk nije mali, zauzima sigurno jedno paletno mesto...
Ja se lično ne bi usudio da radim kao što ti hoćeš, da poručim na fizičko lice i onda rešavam probleme kad to dođe. Sigurno je ovako jeftinije ali kad dođu problemi izaći će te skuplje nego da si odma išao na firmu, 99% sam siguran u to.

Edit: sad sam se setio, probaj da pronađeš iskustvo lika koji je naručio mašinu za delaminaciju (reparaciju) ekrana za telefone, po veličini manja od mikrotalasne rerne. Nisu mu pustili to na carini, rekli su da je to oprema koju kupuje/koristi firma i da ne može on kao fizičko lice da carini to, nisam sigurn da je uspeo da je dobije na kraju!

Poslednja izmena:
Ja bi to proverio sa spediterom, a ne ovde na forumu.

Jel stigao nekom telefon iz Kine, Singapura, Hong Konga, a da se izvukao bez carinjenja?

Pročitao sam u temi da se desilo par puta, ali 99% će ti naplatiti za telefon, sva roba prolazi kroz skener, vide oni kada je nešto skuplje u paketu i odmah ide na carinjenje.

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

Da li neko zna do kod datuma je stigla carina sa obradom posiljki, meni moja stoji od 28.10 na podnosenju na carinski oregles... ., druge posiljke imaju status shipped by air jos od 25.10. Sve su preko china posta, singapur jos uvek radi kako treba... Pozz

Sent from my ONEPLUS A3000 using Tapatalk

@_hypnotic_

Smart telefone gotovo uvek carine.
Klasicne sa tastaturom ( koji kostaju 20ak $ ) pustaju bez carinjenja.

Ako imas nekoga u Bosni do 300KM pustaju bez carine.Preko HK Goldway za isporuku u EU placas samo 20ak € ( sema preko Engleske putem DHL-a )

Ljudi kriziram! :D Ocu da kupujem, al prvo cekam da stignu paketi....
Nema nikakve informacije na 3 paketa jos od 23.10. , poslednji status da je predato avio kompaniji.
Pokusao sam da izvucem neku informaciju i na banggood live chat, ali mi nista nisu rekli, osim da je paket na putu (jelt'e?).

Jel ima neko nekakvu informaciju, da je dobio info u poslednjih nedelju dana. Il cekamo da se kinezi dogovore sa amerima pa da se normalizuje transport....

Isto i kod mene, zasto mislis da to ima veze sa amerima?

Sent from my ONEPLUS A3000 using Tapatalk

@miki-bgd

Ovo si trebao da postavis u Pracenje posiljki !!!

U kom su formatu brojevi za pracenje ???
Ako su posiljke male vrednosti sa brojem za pracenje do prvog eksportnog centra , onda je kod tebe sasvim uobicajena situacija.

@miki-bgd

Ovo si trebao da postavis u Pracenje posiljki !!!

Ops, pardoniram. Nekako sam uvek ovde diskutovao o posiljkama, nisam obratio paznju na ostale teme.
Hvala na sugestiji.

Posiljke su u formatu RP[9 brojeva]CN. Ne bih rekao bas da je uobicajena situacija, jer sam dosta posiljki primio poslednjih meseci, i uvek je bilo nekih informacija. Bude 4-5 statusa "Already handed over to airlines for transportation" svaki dan, pa onda stigne na carinu. A sad nema nikakve informacije 2 nedelje. Al nastavicu diskusiju u odgovarajucoj temi.

Isto i kod mene, zasto mislis da to ima veze sa amerima?
Pa kinezi su u konfliktu sa amerima, pa reko da se to ne odrazava i na ostatak planete :D https://en.wikipedia.org/wiki/2018_China–United_States_trade_war

Ops, pardoniram. Nekako sam uvek ovde diskutovao o posiljkama, nisam obratio paznju na ostale teme.
Hvala na sugestiji.

Posiljke su u formatu RP[9 brojeva]CN. Ne bih rekao bas da je uobicajena situacija, jer sam dosta posiljki primio poslednjih meseci, i uvek je bilo nekih informacija. Bude 4-5 statusa "Already handed over to airlines for transportation" svaki dan, pa onda stigne na carinu. A sad nema nikakve informacije 2 nedelje. Al nastavicu diskusiju u odgovarajucoj temi.

Pa kinezi su u konfliktu sa amerima, pa reko da se to ne odrazava i na ostatak planete :D https://en.wikipedia.org/wiki/2018_China–United_States_trade_war

Wiki kao izvor informacija? Pa bolje ti je da se informišeš iz Informera i Kurira.

Jok, nego kao neutralac. Koga interesuje, zna kako da dodje do informacija.
Od celog posta koji si citirao, nasao si na sta da mi odgovoris.

Poslednja izmena:
Jok, nego kao neutralac. Koga interesuje, zna kako da dodje do informacija.
Od celog posta koji si citirao, nasao si na sta da mi odgovoris.

Onda da ti malo jednostavnije objasnim na šta sam mislio. Jako me interesuje LOGIČKI redosled tvojih misli kojim si došao do zaključka da zastoj u poštanskim pošiljkama između Kine i Srbije ima veze sa trgovačkim ratom između SAD i Kine.:)

Ljudi kriziram! :D Ocu da kupujem, al prvo cekam da stignu paketi....
Nema nikakve informacije na 3 paketa jos od 23.10. , poslednji status da je predato avio kompaniji.
Pokusao sam da izvucem neku informaciju i na banggood live chat, ali mi nista nisu rekli, osim da je paket na putu (jelt'e?).

Jel ima neko nekakvu informaciju, da je dobio info u poslednjih nedelju dana. Il cekamo da se kinezi dogovore sa amerima pa da se normalizuje transport....

Takodje cekam paket od 23.10 sam dobio poruku Handed over to Airline/Transporter i od tada ni traga ni glasa. da li neko zna šta je u pitanju?

Ja imam cetiri takva paketa, dva krupnija i dve sitnice. Iskreno, ne ocekujem ih pre 11.11 a posle ce da bude zurka tako da strpljenja.

Evo drugari ja cekam na paket iz hrvatske (delovi racunara) od 26.10 koji je na nasoj carini od 1.11 evo odgovora od carine

2018-11-01 13:13
Serbia, BEOGRAD B 11003 PI, Record item customs information (Inb), Retention reason : Awaiting presentation to border agency/security

2018-11-01 13:12
Serbia, BEOGRAD B 11003 PI, Send item to customs (Inb)

2018-11-01 09:44
Serbia, BEOGRAD B 11003 PI, Receive item at office of exchange (Inb)

2018-10-29 13:09
Croatia, ZAGREB 10003 PI, Insert item into bag (Otb)

2018-10-29 09:46
Croatia, ZAGREB 10003 PI, Receive item at office of exchange (Otb)

2018-10-29 07:30
Croatia, 10004 Zagreb CAR, Receive item at location (Otb)

2018-10-28 17:15
Croatia, 10200 Zagreb LP, Send item to domestic location (Otb)

2018-10-26 18:11
Croatia, 35200 Slavonski Brod, Send item to domestic location (Otb)

2018-10-26 18:09

2018-10-26 17:24

2018-10-26 15:58
Croatia, 35200 Slavonski Brod, Receive item at location (Otb)

2018-10-26 15:54
Croatia, 35000 Slavonski Brod, Send item to domestic location (Otb)

2018-10-26 13:00
Croatia, 35000 Slavonski Brod, Receive item from customer (Otb)

Поштовани,

Обзиром да је задњих месеци у приспећу велики број пошиљака и поред свих напора које улажемо ради брже обраде пошиљки,постоји одређени застој.

Уколико нисте добили обавештење за доставу додатне документације, пошиљка ће бити обрађена што је брже могуће.

У нади да ћете имати разумевања за насталу ситуацију при отпреми пошиљака крајњем кориснику, молимо за стрпљење

Срдачан поздрав,

ЦИ Пошта Београд

Poslednja izmena:
Jesi ti ozbiljno zvao carinu da pitas zasto ti do 7.11. nije jos prosao item koji je stigao 1.11.????

Cccccccccccc

Имамо побједника!

Sent from my SM-G950U1 using Tapatalk

Malo sam se dugo i previše družio sa Kinezima i ispao sam iz štosa što se tiče naručivanja iz zapadnog sveta, pa bih molio pomoć.
"DHL Global Mail", šta mu to dođe? Pošto piše da nema tracking i delivery je 7-20 dana, pretpostavljam da je obična pošta u pitanju?
U stvari, najvažnije pitanje - je l' ima ili nema onog čuvenog/ozloglašenog DHL limita od 50€, iznad kojeg udaraju ekstra harač?

Pozdrav drugari,jedno pitanje..narucio sam dron-a(iz delova je nije kompletiran) preko gearbest-a oko 100$ kolika li ce biti konacna cifra?Paket je stigao na carinu i vec par dana pise 10200 podnosenje na carinski pregled.

Već drugi put ima šaljem dokaze o plaćanju ( skrinšot sa sajta na kom se vidi broj za praćenje i plaćeni iznos) i oba puta procenjuju više, šta konkretno treba da im napišem u mejlu?

Meni su dva stakla za telefon procenili svaki na po 10$ i naplatili mi sve ukupno 560 dinara, a plaćena su 2,26$.

@tadic.d

Ako si iz NS tvoj slucaj se ne racuna jer NS carinarnica ne gleda mejlove

@Bojsane

Ide skrinsot sa sajta i izvoda iz banke. Nekada prihvate , nekada stave prosecnu vrednost za takvu vrstu robe , ali uglavnom ispadne suma na koju nemas racuna da se zalis.
Ako ide preko BG carinarnice i ako dosta porucujes shvatis to kao kompezaciju jer gomila paketica kakve u NS carine ovi u BG i ne pogledaju.

Da iz NS- sam. Nisam se ni trudio da ima saljem bilo sta jer znam da tamo rade ljudi sa jako malo mozga. [emoji16]

Izvinjavam se na verovatno 501. put postavljenom pitanju...
Kad dodje paket (iz Nemacke ovaj put), mala vrednost, lagan ali kutija kao za cipele, otvore paket da pregledaju i utvrde da ne podleže carini, odnosno nalepe nalepnicu "Oslobođeno od plaćanja carina", da li se prilikom uručenja nešto plaća?!
Da li se placa u tom slučaju carinski pregled (otvaranje, pregled, zatvarnaje i nalepnica) i koliko to kosta za paket velicine cipela i tezine 100-200gr ?
Da li treba da ostave neku potvrdu sta je i koliko plaćeno?
Hvala

Poslednja izmena:
Platis pošti oko 100 dinara + 50 dinara za uslugu uplate na njihov račun za pakete (pisma). Za nešto veće pakete čini mi se da je ukupni trošak oko 300 dinara.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Dakle placa se harac i ako nema naplate carine, donosno dazbina? :mad:

Da. Ako otvore paket i lupe pečat da nije za carinjenje ne plaća se PDV ali se plaća pošti otvaranje paketa.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno