Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Isto i ovde :)

Sent from my MI MAX 3 using Tapatalk

Meni 26.10. i 28.10. Shipped by airline... javljam ako bude promena...

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

Cekao sam od 19.10-29.10. znaci nekih 10 dana na beogradskoj carini. Lepo obracunali,na 145e,6150 din dazbine...

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

@JohnMcClane
Jel bila realna procena ili ne?
Jel si imao neki update na trackingu, tipa stiglo na carinu ili slicno? I jel bilo update-a u tih 10 dana?

Pa da,manje vise to je to. Nisu mi trazili nikakav dokaz ili tako nesto,samo opalili porez i pdv i to je to. Svakog dana je bio update, ono 'podnosenje na carinski pregled'.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Pozdrav svima... Unapred se izvinjavam, jer ne nisam potpuno siguran da li je ovaj pravo mesto za moje pitanje... Radi se o sledecem... Imam zelenu kartu i radim u USA..Devojka mi zivi ovde i cesto dolazim ovde i odlazim tamo... Tamo radim posao, pa zbog posla i zbog ostalih okolnosti uvek zelim da imam dobar telefon... Ove godine sam kupio telefon... Dakle ja nikada nisam preprodao nista u svom zivotu... Kupio sam telefon cim sam stigao u usa... Koristio ga, to je jedan jedini telefon koji imam.... Juce sam sleteo u bg... Na carini su mi pretresli kofer, a zatim trazili da izvadim sve iz dzepova.... Pitaju me za telefon... Ja kazem to je moj telefon, medjutim oni su nasli na netu cenu telefona i naplatili mi carinu 300 dolara... Trazio sam da mi posalju kaznu na kucnu adresu u Srbiji, medjutim oni su rekli da je to dug proces i da ce za sve to vreme zadrzati moj telefon kod njih...Nisam imao izbora... Ja sam rekao da sam ja u usa kupio i ovu odecu na sebi koja vredi vise od sto dolara, onako ironicno, ali eto na to mi nisu naplatili carinu, rekli su da zbog toga imam srece... Posto sam i ranije imao problema zbog racunara koji sam nosio sa sobom, te su mi napomenuli da ga moram prijaviti... Ja sam prosle godine otisao da prijavim taj svoj racunar pre odlaska u usa gde mi je zena za pultom odmahnula rukom i rekla ma ajde bre idi to je tvoj racunar sta ima to da prijavljujes... Ne znam kome da se zalim, bice da ne mogu nikome?...Hvala sto ste me saslusali....Iznerviran sam...Izvinjavam se....pozdrav....

Imam jedno pitanje, drug mi je poslao paket iz Amerike pre mesec dana i još uvek mi nije stigao (u pitanju su slušalice koje sam lepo platila, pa ne bih da se zagube)... Nažalost nema tracking, pa ne mogu da znam šta se dešava sa njim... Da li bi trebalo da zovem carinu i na koji broj/mejl? Pošto apsolutno ne mogu da se snađem na njihovom sajtu, ima sto nekih telefona...

Poslato sa VTR-L29 uz pomoć Tapatoka

Šta ćeš da im kažeš?
Da čekaš neki paket iz Amerike?[emoji28]
Bez broja ti niko ništa ne može reći.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Pa mora biti neki broj pošiljke na računu, čekam da mi javi... Ali nema tracking da se prati dokle je stigao paket...

Poslato sa Huawei P10 uz pomoć Tapatoka

Molim za mišljenje i savet u vezi sledeće situacije:
- sa inostranog sajta bih (kao fizičko lice i za svoje potrebe isključivo) naručio vitaminski preparat (dodatak ishrani) koji košta 10 EUR,
- na tom sajtu postoji stalna akcija "3 for 2 Saving", što znači da, ako naručim 3 pakovanja, platio bih samo dva, tj. 20 EUR, što bih ja i učinio.

Pitanja:
- da li postoji opasnost da na našoj carini ovo, ipak, protumače kao nabavku za dalju (pre)prodaju, a ne za lične potrebe (jer, eto, naručujem 3 primerka istog proizvoda) i, shodno tome, zatraže papire za uvoz na firmu?
- da li carinici sada uopšte prave neku razliku u odnosu na vrstu robe (tehnička roba, garderoba, suplementi... )?

(Inače, ja imam jedno iskustvo, ali je to bilo baš mnooogo davnooo, još u vreme drevnog dial up-a, pa me interesuju "sveže" informacije. Naručio sam tada neku linux distribuciju, pri čemu je sve naravno bilo besplatno, ali je problem bio u tome što je pošiljka sadržala 5 istih CD-a. U pošti carinjenja u Beogradu tada nisu hteli da "propuste" taj paketić, već su tražili da ga zvanično uvezem.)

Poslaće račun uz paket tako da ne brini.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Ako nema nikakav broj za praćenje onda niko ne može ništa da ti kaže.

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

- sa inostranog sajta bih (kao fizičko lice i za svoje potrebe isključivo) naručio vitaminski preparat (dodatak ishrani) koji košta 10 EUR,
- na tom sajtu postoji stalna akcija "3 for 2 Saving", što znači da, ako naručim 3 pakovanja, platio bih samo dva, tj. 20 EUR, što bih ja i učinio.

Pitanja:
- da li postoji opasnost da na našoj carini ovo, ipak, protumače kao nabavku za dalju (pre)prodaju, a ne za lične potrebe (jer, eto, naručujem 3 primerka istog proizvoda) i, shodno tome, zatraže papire za uvoz na firmu?
- da li carinici sada uopšte prave neku razliku u odnosu na vrstu robe (tehnička roba, garderoba, suplementi... )?

(Inače, ja imam jedno iskustvo, ali je to bilo baš mnooogo davnooo, još u vreme drevnog dial up-a, pa me interesuju "sveže" informacije. Naručio sam tada neku linux distribuciju, pri čemu je sve naravno bilo besplatno, ali je problem bio u tome što je pošiljka sadržala 5 istih CD-a. U pošti carinjenja u Beogradu tada nisu hteli da "propuste" taj paketić, već su tražili da ga zvanično uvezem.)
Ne bi trebalo da bude problema, ja sam pre mesec dana kupio iz Engleske vitamine za bebu, isto je bila akcija 3 po ceni dva, stiglo bez problema.

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

Meni pre 15-tak dana stigao paket sa robom (neću da kažem sa kojom za slučaj da neko sa carine ovo čita). Račun sa cifrom u EUR. Carinik se prevario pa umesto te cifre u EUR upisao tu istu cifru u USD i računao kurs USD. Carinu i porez sam platio nekih 15% manje. Ko radi taj i greši.

Pitanja:

Ja sa iHerba uvek poručujem po 3 pakovanja magnezijuma za moje roditelje i to po 250 tableta u svakom. Nikad problema. Isporuče DHL expressom i ako je do 50 eur nema ni poreza ni carine.

Isto. Sa iHerba nikada problem. Lupe PDV koliko pise na papiru i cao. Narucivao sam i ja gomilu omaga 3, gomilu magnezijuma, nikakav problem.

Tapatalk from Poco loco

@bakara, @vodka_commando, @NIMARK, @[SAJ]ber Kurajber

Hvala svima na odgovoru. Dakle, poručujem "3 for 2".

Poslednja izmena:
Bez frke, narucivao sam ja i po 4-5 komada istih i sve je ok. Ne brini nista.

Tapatalk from Poco loco

Meni pre 15-tak dana stigao paket sa robom (neću da kažem sa kojom za slučaj da neko sa carine ovo čita). Račun sa cifrom u EUR. Carinik se prevario pa umesto te cifre u EUR upisao tu istu cifru u USD i računao kurs USD. Carinu i porez sam platio nekih 15% manje. Ko radi taj i greši.

Dešavalo se njima da upisuju singapurske i honkoške dolare kao američke :d

Preporuka za ubuduće, vrednije stvari ili stvari koje su ti bitne uvek naručuj SA (internacionalnim) brojem za praćenje.
Kad nema tog broja, ako paket negde usput "nestane" ne možeš ništa da uradiš, možeš da tražiš povrat novca preko paypala ali ako se to više puta ponovi u istoj prodavnici oni će jednostavno izbaciti srbiju kao destinaciju za isporuku i rešili su problem a kupce ko šiša, ili će omogućiti samo DHL express shipping koji košta više od samog proizvoda pa ti naruči onda...

Da li neko možda zna, da li postoji smetnja da poručim laser za sečenje i graviranje sa aliexpressa kao fizičko lice? Da li se to gleda kao i bilo koje drugo parče potrošačke elektronike, ili moram da imam firmu...? Vrednost je nešto iznad 1000e.

Mora firma za to, nema sanse da ti carina to pusti kao fizicko lice.

Ne mora 3d stampac, a to je slicna naprava. Zapravo neki 3d stampaci mogu i da graviraju ako im namestis dodatak. To je hobisticki uredjaj koliko je i za posao. Sad ne znam za gravere, ali 3d stampaci dolaze u delovima, DIY varijanta zbog lakseg i jeftinijeg slanja.

Edit: Ne bih ja tako nesto nikad porucio sa AE iz vise razloga. Jedan je cena slanja, salju obicnom postom a traze preko 12000 dinara za slanje. Imas na ebay iste te Kineze koji barem 3d stampace salju iz nemackog skladista, valjda ima slicnih varijanti i za manje ozbiljne gravere. Cena slanja je naravno daleko manja a i u sistemu si paypal ako dodje do problema, mnogo je lakse resiti nego sa Aliexpress supportom.

Edit: Hiljadu dolara kombinovano? Pa to ima jaci laser od 15W u sebi. E vidis to je problem, ne toliko namena uredjaja nego taj laser posto su laseri velike snage opasne spravice. Jedno je poruciti igracku sa laserom snage vat, vat i po a drugo nesto mnogo ozbiljnije.

Imaj u vidu da se Kinezi gadjaju specifikacijama. Sad sam na Aliju nasao lasere od 50W za oko hiljadu dolara sa besplatnim slanjem ali ne bih rekao da je ono sto pise. Jedan car je stavio MW umesto mW :D

Poslednja izmena:
Nije on mislio na one lasere što izgledaju kao 3D štampači već industrijski laser za sečenje od tipa 60-80W ili više...
image_56070.jpg
U firmi gde radim smo upravo naručili iz Kine takav laser i jednu rezervnu CO2 lasersku cev da se nađe za svaki slučaj, stiže za oko mesec dana...

Poslednja izmena:
Tačno kao što je Sirius9 rekao. U pitanju je laser koji je snage 80W, a narednih dana će biti na nekom ozbiljnijem sniženju. Težak je 130kg i prema fotkama kupaca dolazi lepo spakovan na paleti i ništa se dodatno ne naplaćuje slanje u Srbiju.

@Sirius9
A da li ti je poznato da li mogu da poručim sa svog ličnog naloga, pa kad stigne na carinu, da onda rešavam papire oko uvoza ili se baš poručuje preko firme?

Sent from Samsung Galaxy S7 using tapatalk

mozes ti preko licnog naloga ali adresa i racun ako ga ima moraju biti na firmu. carina ce ti traziti potvrdu tj izvod iz banke za placanje a to tesko da ces dobiti sem ako ti kartica nije biznis tj firmina

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

Isto. Sa iHerba nikada problem. Lupe PDV koliko pise na papiru i cao. Narucivao sam i ja gomilu omaga 3, gomilu magnezijuma, nikakav problem.

Tapatalk from Poco loco
DHL ima poseban status i sve dok je do 50€ može milion čega god hoće da naruči i neće biti problema.
Ako ide običnom poštom 3 komada identične stvari se računa da je za dalju prodaju i mogu da traže dokumenta za koju firmu naručuje, koje naravno nema jer naručuje fizičko lice i onda ode paket nazad.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno