Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Prosle nedelje sam od lika sto radi u pošti dobio info da će opet biti štrajka! Pa čisto da se posle ne pitamo otkud tolko čekanje ponovo!

Послато са SM-J730F уз помоћ Тапатока

Posiljka sa Sombor stojala mesec dana na carini u Beogradu. Meni sat juce stigao na carinu, ja poslao mail da pitam kada se moze ocekivati zavrsetak carinjenja. Danas stigao bez troškova.

Sent from my Mi Max using Tapatalk

Cudno je to sto nekima stoji na carini po pet dana, a nekima po mesec i vise. Ako je zastoj, onda je zastoj za sve...

Nije vise FIFO metoda, sada se sortiraju po razlicitim kriterijumima.
Stvari koje prepoznaju kao kvarljive, a koje smeju da se uvezu, bacaju u fast lane. Elektroniku sitnu, koja ce verovatno biti carinjena, stavljaju na kraju, jer ona nema kvara.

Prosle nedelje sam od lika sto radi u pošti dobio info da će opet biti štrajka! Pa čisto da se posle ne pitamo otkud tolko čekanje ponovo!
Strajk u Posti vrlo malo uspori. To ili ne stizu nikome (ako uopste moze Posta da uopste ne radi), ili mozda dan/dva vam kasne.
Drugo je carina, gde ima mnogo manje radnika na isti broj posiljki (koje raznose 1000x vise postara nego sto ima carinika).

Nije vise FIFO metoda, sada se sortiraju po razlicitim kriterijumima.
Stvari koje prepoznaju kao kvarljive, a koje smeju da se uvezu, bacaju u fast lane. Elektroniku sitnu, koja ce verovatno biti carinjena, stavljaju na kraju, jer ona nema kvara.

Odakle Vam ova informacija, stvari biološkog porekla i kvarljiva roba, moraju da prođu sanitarnu inspekciju, to je totalno drugi način carinjenja, a i trebaju papiri za uvoz takve robe. Pri tome ne mislim na ove što naručuju suplemente i semenke itd. to ima mnogo duži rok trajanja i nije tako lako kvarljivo, pa ne vidim razlog razdvajanja robe.

Koliko sam upucen, ne postoji sanitarna ili bilo koja druga inspekcija za fizicka lica - prosto zabranjeno je da fizicka lica takve stvari uvoze postom.
Ali se u praksi to ignorise, pa hrana i suplementi prolaze. Suplementi imaju duzi rok, medjutim, ne i duzi rok u "random uslovima skladistenja", kakvi su u carini.

Ovo samo iz isksutva tvrdim za kvarljive stvari, jer mi je kakao brze prolazio od drugih stvari. Istog dana dodju, cak isti carinik kroji :) Nije nikakav insider info.

Ali da razvrstavaju po nekim kriterijumima, koji vise nisu FIFO obican (first in, first out), to je sigurno.

Ja ukoliko ne dobijem crno na belo, reći ću da me je taj neko koji je naplatio 250 rsd a na papiru stoji 95rsd, ukrao i ne vidim problem. Savršeno me kao krajnjeg korisnika ne zanima princip funkcionisanja pošte, niti zašto ne daju neku potvrdu za naplaćene pare u slučaju carinjenih pošiljki. Kako mogu za sve drugo da daju, poštar mi na kuću donosi pare za otkupninu i daje onaj žuti papir.... kako onda za ovo ne?

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока

Sve je to lepo ali pošta može da kaze molim vas uplatite taksu 150 dinara pa sa potvrdom o uplati dodjite da podignete paket ili još gore kad njima legne uplata [emoji3]
Tako da je bolje ovako :)

Sent from my MI 5s using Tapatalk

mrsimudi zavirivaju u svaki paket, pa mrmotima treba duže vremena da zapakuju svaki paket.

Ma ko odavde narucuje bio robu i jos kvarljivu. Svi odavde narucuju elektroniku i nekima sat stigne za pet dana, a meni wifi prekidac stoji mesec dana. E to mi ne ide u glavu nikako. Prvog marta mi valjda istice rok na ebay do kad paket treba da je stigao. Ako se budem zalio, ne znam kako sad to funkcionise na ebay, ali neki su pricali ako je tracking ispracen do zemlje odredista smatra se kao da sam ga primio pa mogu da ga pod*vam. A ovaj neki tn daje info samo do ulaska u srb, posle nista. Pojma nemam sta je sa paketom sad.

Kako ko porucuje, pa ja stalno porucujem kakao?
I suplementi su kvarljivi. MNOGO vise od elektronike. Dovoljno je da ne budu na dobroj temperaturi u magacinu i gg ;)

Ja ukoliko ne dobijem crno na belo, reći ću da me je taj neko koji je naplatio 250 rsd a na papiru stoji 95rsd, ukrao i ne vidim problem. Savršeno me kao krajnjeg korisnika ne zanima princip funkcionisanja pošte, niti zašto ne daju neku potvrdu za naplaćene pare u slučaju carinjenih pošiljki. Kako mogu za sve drugo da daju, poštar mi na kuću donosi pare za otkupninu i daje onaj žuti papir.... kako onda za ovo ne?

Ti si onako ljudski, korisnicki i rezonski u pravu. Bilo bi lepo da uz izvestaj o naplacenom PDV-u ili carini - dakle, onome sto sam do sad uredno dobijao kad bi mi globili posiljku - eksplicitno bude navedeno na koji nacin duze ostatak iznosa. Toga nema, ali nisam narocito siguran da borba protiv vetrenjaca ima svrhe u ovom slucaju. Ne znam sta i kako mislis da postignes, a i prilicno sam siguran da neces daleko stici. Nazalost. U svakom slucaju, srecno.

Posto je tema nedavno nakratko okupirala i mene, pokusao sam da ustanovim sta smo tacno platili i o kom iznosu je rec, ali to je otprilike taman kao i ti sa tih 95-250. Znaci, razlika je 155. Nama je sampon oporezovan s 240 dinara, a ukupni trosak je bio, cini mi se, 394. Naravno, odranije mi je poznato, a imas nedvosmisleno navedeno i na sajtu carine, da carinik samo zviri, a postanski sluzbenik se bori s posiljkom, te se to kao usluga placa. Mene je kopkalo sta je stalo u tih 154 dinara razlike. Inace, na papiru koji mi je postar poturio da potpisem, ispod naznacene sume pisalo je jos 45,00. Pitao sam ga da li je to +45, na sta je odgovorio da je ukljuceno u ukupan iznos. Paket je bio ~400 grama i kao takav spada u pisma (mislim da je do 2 kg). Na sajtu carine je navedeno:
"odnošenje na carinski pregled (radi se o taksi koju naplaćuje pošta za otvaranje pošiljke i uprkos zvaničnom nazivu nema nikakve veze sa carinom) i u slučaju pisma košta 65,80 dinara, a u slučaju paketa 266,90 dinara."

Posto svakako nisam platio 266,9, a i nije bio paket po definiciji istog, ja sam na tih 65,80, koji su neizostavni, dodao onih pripadajucih 45 i ukalkulisao jedini preostali iznos koji se navodi na sajtu carine, a da nema veze s porezom i samom carinom, a to je: "Ležarinu za pošiljke takođe ne naplaćuje carina, već pošta. Trošak ležarine iznosi 11 dinara po danu za pošiljke preko 350 gr. "

Naravno, bilo bi mi logicnije da se lezarina placa u onim danima tokom kojih posiljka eventualno ceka na preuzimanje, nakon urucenja kartonceta o prispecu posiljke. Zapravo, nemam pojma koga, kad i u kojim slucajevima kaci. Tek, sa 65,8+45 dodao sam sebi odokativno cetiri dana lezarine (da bih upotpunio iznos) i stigao do 154,8 dinara sto je priblizno tih 394 kad se doda obracunati porez od 240 dinara. Time sam se "utesio" tj. sad "znam" sta sam platio. Ako neko stigne dalje u kalkulaciji, super. U sustini, zaista se ne treba opterecivati. Cemu? Ako smatrate da ste osteceni, ostaje pravo na zalbu, ali to vrednoscu samog obrasca prevazilazi vrednost vecine prosecnih posiljki i zaista se ne isplati maltretirati se. O utrosku vremena i zivaca da ni ne govorim.

To su stare cene, pre više od 3 godine su promenjene. 100 dinara je otvaranje pismonosne pošiljke a 300 dinara paketa i naravno 45 dinara uplata na račun.
Nema nikakve lezarine 5 radnih dana, posle toga se vraća u Kinu. Jedino se naplaćuje ako si sam tražio da ti čuvaju pakete 30 dana

100 dinara je otvaranje.... a onih 60 dinara do 160 je zatvaranje?

Nagađanjima samo zbunjujete druge forumase, lepo sam napisao sta se i koliko plaća.

U mom slučaju se savršeno poklapa sa ovim što je Dejan. napisao, bar ova 2 paketa ove godine na koja sam platio PDV. Jedan 258 din a plaćeno 403 (razlika je 145) i drugi 912 din a plaćeno 1057 (razlika opet tačno 145). Doduše ja mog poštara častim sam pa on ne neplaćuje više;)
Moram da dodam, ovaj paket od 258 je procenjen manje nego što je plaćen, a ovaj od 912 sam platio 48 eur a procenjen je na 48 usd. Dakle za oba paketa sam platio manje nego što je trebalo. Inače jako retko plaćam bilo kakve dažbine (uglavnom prolazi bez toga i ako se PDV mora platiti i za vrednost od 1 usd - ali logično da utrošeno vreme carinika a bogami i papira i tonera ne opravdava naplatu PDV-a od 20 din).

Nego ono što sam hteo da pitam, pošto iz mog iskustva a koliko sam čuo i od drugih ljudi isto je. Uglavnom se taj PDV ne naplati a i ono što je naplaćeno proceni se na manju vrednost... pa za one retke pakete koji se procene na veću vrednost ljudi kažu "ok, toliko puta nisam platio, i kad platim sad više nego što treba opet sam u plusu". I ja bih tako rekao, ali kao što rekoh nisam imao ni jedan takav slučaj.
E sad, jel vi što se žalite plaćate skoro uvek (kažu da je u NS tako) i jel vam UVEK procene veću vrednost nego što ste platili? Ili ne naručujete desetine paketa godišnje već samo jedan, dva i baš njih procene više nego što ste platili?

Da se razumemo, ne osporavam ja nikome pravo žalbe, ko ceni da je vredno tog novca ili samo pravde da troši vreme i novac neka se žali.

Ali kakvo je vaše iskustvo u količini naručenih paketa, paketi koji prođu bez dažbina i paketi koji prođu sa dažbinama. A ovi poslednji i da li ste ih platili više ili manje od prave cene?
Opet kažem, razumem ja isterivanje pravde i za jedan dinar. Meni je iskreno skroz bez veze ovo zaokruživanje sa 257,64 na 258 i sa 911,95 na 912 recimo, ja sve moje račune plaćam u paru, nikad ne zaokružujem pri elektronskom plaćanju, na šalteru naravno mora da se zaokruži. Ali u kakvoj državi živimo... kradu nas na svakom ćošku. Pa trošiti vreme i novac na ovako nešto, tj. isključivo na pravdu - jer čisto sumnjam da ste svi vi oštećeni za više od 500-1000 din pa da se i finansijski isplati (mada se ja ne bih cimao toliko za par stotina din). Naravno, računajući koliko ste u minusu uzmite u obzir i pakete koji su vam prošli a niste ništa platili, zato se i pitam koliko paketa naručujete godišnje, a na koliko platite dažbine i koliko više od potrebnih...

Kod mene je carinjeno kako bi i trebalo u cent, ali kinez je na paketu zalepio broj pošiljke cenu i naziv uređaja, na carinskoj deklaraciji od naše carine u cent tačan iznos predmeta, znači da je carinik proverio na netu paket i sadržinu kao i cenu, i na tu cenu koja je realna (nekih 4,5e) odradio 95 dinara carine. Pozdravljam takve koji realno procene, i savesno rade svoj posao, ali ovo s naplatom otvaranja/zatvaranja a da ne dobijem ništa ne da je bezobrazluk nego za Goli Otok. Ne poštar, već svi u komandnom lancu koji takvu pljačku odobravaju. Gde je taj novac otišao, kome? Ako ga nema u papirima znači da ga je lako prebaciti ili slučajno zagubiti.....
Koliko ljudi poruči x neki iznos to je rođaci mnogo para....
Koliko se krade u ovoj državi dobro i funkcionišemo....

Na vrednost od 4.5€ ne ide carina. Kako je mogao da ocarini pošiljku? Da nije u pitanju PDV?

@Dejan. Ne zbunjujemo ljude, nego to oni rade samim tim što ne izdaju nikakve potvrde kad se plati....
@Jeremy ne bunimo zbog toga što se plaća, i treba državi da se plati.... problem je evo što u mom slučaju ne dobiješ potvrdu da si dao novac.... to dal negde piše na sajtu pošte je nebitno, zamisli neko te zaduži od starijih ljudi da mu platiš tako nešto, i ti daš 250 dinara, a na papiru 95.... i ti kažeš meni poštar naplatio 250 a čovek vidi na papiru 95.... pa ja bi prvi rekao da me taj neko ukrao, bolje onda ništa da ne piše.....
@DariusIII šta god da je piše na onom papiru "za carinu" il tako nešto 95 rsd....

Poslednja izmena:
Ma kažem u pravu ste vi za sve što pišete, sve to stoji a pogotovo za tu potvrdu!!! I koliko vidim nekima stvarno više naplaćuju, niti pismo niti paket...
Nego moja poenta je da živimo tu gde živimo, država je takva kakva je... i zato čuvajte živce i zdravlje koliko god možete!

Dhl -troskovi ,na paket vrednosti oko 100usd(Nisam imao mogucnost izbora kurira) .Zanima me sledece:1)usluga speditera je obavezna ?tjst jel moguce izbeci te troskove?2)Da li imaju pravo na jos neka dodatna potrazivanja?Hvala

DHL naplaćuje spediciju 4000 dinara, za fizička lica je obavezna ali ne mora je DHL raditi.
Postoji mišljenje ministarstva finansija po kojem i DHL može cariniti po skraćenom postupku (kao pošta). Probaj da se pozoves na to, mada mislim da i skraćeno carinjenje naplaćuju.

DHL naplaćuje spediciju 4000 dinara, za fizička lica je obavezna ali ne mora je DHL raditi.
Postoji mišljenje ministarstva finansija po kojem i DHL može cariniti po skraćenom postupku (kao pošta). Probaj da se pozoves na to, mada mislim da i skraćeno carinjenje naplaćuju.
Hvala

Zvao sam dhl podrsku...Troskovi spedicije iznose 3240 din ,skraceni postupak nije moguc za fizicka lica .Ostaje mi samo da se raspitam kod ostalih speditera koliko naplacuju uslugu :(

Cini mi se da i u slucaju da nadjes drugog speditera DHL ce da ti naplati otkup dokumentacije (oko 1500 din).

Hvala

Zvao sam dhl podrsku...Troskovi spedicije iznose 3240 din ,skraceni postupak nije moguc za fizicka lica
Kako nije pa skraćeni postupak je jedino moguć za fizička lica, druga je stvar što DHL to ne želi. Rekoh da se pozoves na mišljenje Ministarstva finansija, br. 483-00-00053/2016-17 od
25.7.2016. god.

Poslednja izmena:
Kako nije pa skraćeni postupak je jedino moguć za fizička lica, druga je stvar što DHL to ne želi. Rekoh da se pozoves na mišljenje Ministarstva finansija, br. 483-00-00053/2016-17 od
25.7.2016. god.

Hvala na detaljnim informacijama ,rekla mi je da skraceni postupak ne rade za fizicka lica....

Skraćeni postupak možeš samo ako nije stiglo dhl-om najjeftinije je da ti oni odrade špediciju, nema alternative.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Skraćeni postupak možeš samo ako nije stiglo dhl-om najjeftinije je da ti oni odrade špediciju, nema alternative.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Pazi po ovome sto pise u ovom clanu to nije slucaj, tjst trebalo bi da su uslovljeni zakonom da prihvate ako korisnik usluga to izricito trazi (mozda uspe :) )

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno