Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Spedicija je valjda 30 ili 35e (bila je 4400, sada pise 3500 u cenovniku, sto mi se ne uklapa nesto).
Carina i PDV idu na 250e. Posto ovo nije nesto za sta imas neka dokumenta za umanjenu stopu, mislim da ti ide barem 10% carine.

A u kom slucaju je nesto oslobodjeno carine i pdv-a kada ide preko dhl-a? Mislim da sam tako nesto procitao na nekoj od prethodnih strana...

Samo ako je vrednost do 50e.

Aha. Hvala na odgovorima!

Treba da trazim da promene prvi post, nije bas jasan za DHL stvarno :)

Pa da... :) konfuzno je malo napisano... Kao da je izvuceno iz konteksta...

Koliko je zadrzavanje na NS carini?

Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока

Carina na računare je tačno 1% i naravno PDV 20%. Znaci plaćaš 21% na cenu sa postarinom + špedicija 4000 dinara.

Da li je neko skorije naručivao neki telefon sa aliespresa i kako ste prošli na carini?

Meni danas ili sutra dolazi Bluboo Maya javim ti kako sam prosao.

Zna li neko koliko je zadrzavanje na NS carini?

Oko 5 dana...

Mhhhmm meni vec 6 dana stoji ono izmenična pošta za carinu izgleda da su usporili.

Evo da javim da su mi za carinu Bluboo Maya uzeli oko 2600 din.
Kad sam narucivao u novembru ovakav mobilni onda su mi uzeli oko 2300...
Sta li je poskupelo od tada ???

Nista nije poskupelo nego oni carine odokativno,kako se kome zalomi...

Xiaomi Redmi Note 4x

Da li je neko narucivao skoro sa vitacosta?Za koliko stize paket i kako je prosao na carini.

Ns carina zadrzavanje 6-7 dana.Meni je paket stigao na carinu 21 a juce je pusten sa Carine danas je na dostavi

Izbezobrazili se na niškoj carini. Više ne prihvataju ono šta napišu sa gearbesta već traže proizvod (cenim po onom SKU broju) na sajtu. Lupili su mi pdv precizno do u cent. Problem je što je cena koju sam platio bila manja (miband bio ~20 a sad 30$) plus sam iskoristio poene. *** neće one naslovne strane same da se plate.

Ma i novosadska se izbezobrazila narucio sam xeona i procenili su ga tacno u cent kao da su na aliju trazili cenu

Beogradska jos uvek nije toliko losa po nas ;)
Do duse ja nista skuplje od 25 $ nisam uzimao,a samo su mi jednom uradili pdv na sijalice koje su bile oko 21$,Kinez napisao oko 12$ kako sam mu i rekao,a carina procenila na 18,svih ostalih 30-ak puta mi nista nije naplaceno,ali kao sto rekoh verovatno jer ni ne kupujem Bog zna sta skupu robu. ;)

Poslato sa KIW-L21 uz pomoć Tapatoka

Izbezobrazili se na niškoj carini. Više ne prihvataju ono šta napišu sa gearbesta već traže proizvod (cenim po onom SKU broju) na sajtu. Lupili su mi pdv precizno do u cent. Problem je što je cena koju sam platio bila manja (miband bio ~20 a sad 30$) plus sam iskoristio poene. *** neće one naslovne strane same da se plate.
pa nije bitno koliko si ti platio proizvod vec koliko on vredi. Ako dobijes i kao poklon opet placas pdv i carinu na vrednost proizvoda. Cak i kad imas racun u paketu carina moze da carini na procenjenu vrednost a ne onu sa racuna !!!

Sent from my MI 5s using Tapatalk

Pozdrav, interesuje me ovo oko vrednosti od 50 evra za carinjenje. Ako u paketu sa gearbesta imam 3 komada nekog proizvoda, i na carini ih procene na po 20 evra. Da li se ova vrednost od 50 evra gleda u odnosu na zbirnu cenu artikala koji se nalaze u paketu, dakle 60evra, ili se gleda u odnosu na svaki artikl iz paketa ponaosob, znaci 20 evra ?

.

Poslednja izmena:
Paket se gleda.

Ali to je bas bitno samo za DHL i kurirske sluzbe, zbog spedicije, ako ne uspes da izboxujes da se radi po skracenom postupku (ranije sam mogao bez problem, sada nece, mozda bi moglo uz ono misljenje ministarstva, ali ne vidim da na njemu pise da moraju da prihvate skraceni postupak).
Za obicnu postu - to je samo 10% vise za carinu (tj. 12% vise, zbog PDVa), ne igra veliku ulogu.

Pa šta je tu bezobrazluk tačno? To što moraš da platiš carinu i PDV na pravi iznos?

Dobro, trebalo je da stavim izbezobrazili pod znake navoda jer sam mislio u poređenju sa onim kako su do sada radili. A drugo, nije pravi iznos već veći. Na gearbestu je jedna cena kad proizvod izađe u pretrazi a znatno niža kad se otvori njegova strana. Na kraju krajeva nisam u obavezi da budem srećan ni kad je nešto po zakonu. :)

@Kutija
Trebas platiti PDV na onoliko koliko si platio, ne na cenu koju nadju. Posto na GBu cesto dobiju poene, neke refunde i sl. moze ispasti velike razlika. A oni gledaju trenutnu cenu umesto toga.
To ne treba da se radi. GB/DX ne lupaju cene kao random Kinezi, vec stave koliko se plati stvarno.

Ja recimo imam 40$ od refunda nekih (znaci na tih 40$ sam vec platio ili bio oslobodjen PDVa kada sam dobio, a ne mogu da vratim taj PDV ako je placen!), a proizvod je 50$. Oni naplate PDV na 50$ - ja duplo placan na 40$ PDV, jer sam vec platio na ovih 40$ sto imam od refunda.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno