Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nisam ja kriv vama dvojici sto nemate srece,nemoj da ste ljubomorni ;)

Послато са KIW-L21 уз помоћ Тапатока

EDIT: U stvari, tvoja je mozda EMS iz Svedske, sto moze olako doci i pre subote :)

Za 14 dana da ti stigne, ako se carini kod nas, racunaj da nece. Ne da su sanse niske, da ih nema, nego nece :)
Toliko ce se na carini zadrzati sada oko NG.

U svakom slucaju, to ti je samo da posta (svedska ili cija vec se koristi za tvoju posiljku) ima informaciju o posiljci. Na 17track.net mozes malo vise informacija dobiti, ali dok ne dodje na nasu carinu samo mozes znati da li je imaju kod sebe i da li su je poslali.

Dobices ovako nesto otprilike:

2016-12-22 17:12
Order received into final destination country
2016-12-20 08:00
Order departed from sorting hub
2016-12-12 07:31
Order departed on flight from origin
2016-12-09 11:25
Item received for processing
2016-12-08 14:12
Order dispatched

Item received for processing - znaci da tek tada su dobili item
Order departed on flight from origin - znaci da je poslat ka Srbiji
Order received into final destination country - stigao kod nas

Ako nije PostSE, nesto slicno ce biti. Ali ovaj prvi status je valjda samo znak da su dobili informaciju po posiljci i nista vise neces preko nase Posta.rs trackinga videti dok ne dodje na carinu.
Sta rece da znaci ovo "...from sorting hub"?
To mi trenutno stoji za dijagnostiku sto sam porucio.

Ne plaćaš ništa. Da li je to nečija greška ili prevara nije tvoj problem. Nikome se neće ni odbiti od plate pa da te grize savest. PDV se plaća PRE preuzimanja paketa. Taj papir bih bacio, a ako me neko nekada bude pitao za to (što se neće desiti nikad) rekao bih da ga nisam dobio. Niti se to tako radi, niti bi iko mogao dokazati da sam to dobio.

odbiće od plate poštaru jer su ga zadužili sa tim. znam dešavalo se i moji da preuzmu bez plaćanja pa poštar dođe sutradan da pita za pare :-devil-:.

Ako ga bude sramota neće ni doći :wall: ali ćemu odbiti od plate

da cekas :-devil-:

@kiaTech

ima li ikakva informacija na

http://www.posta.rs/struktura/lat/aplikacije/alati/posiljke.asp

??:wall::smash:

Pogledajte prilog 217706

moj je prvo zadržan na carini pa poslat u tursku pa je poslat sa aerodroma beograd :D :whip: :crash: :laugh:

epilog

kad posiljka sa USPS brojem udje u Srbiju posta joj dodeli svoj broj i to broj za slanje posiljke u inostranstvo (RRXXXXXXXXXRS)!!!!

Screenshot_2016-12-23-18-19-03.png

Screenshot_2016-12-23-18-19-16.png

a mozemo da nakosutra da buljimo u TN broj koji smo platili :smash::whip::-devil-:

PDV naplacen na cenu robe, cena postarine nije uracunata!!!!

amer uredno prilozio racun :wave:

Ne znam, obicno ili nisam imao to, ili je bilo pre "Order departed on flight from origin". U ovom slucaju je na pogresnom mestu izgleda, i ne znaci mi nista. Ove sto sam pomenuo imaju konkretna znacenja

Evo sta mi pise za taj paket (stavio sam sve u jednu fotku):

1. slika je sa trackitonline sajta
2. slika je sa 17track sajta

Bez naslova.png

Jel sad odredjenije da bi znao sta se zbiva? ;)

Poslednja izmena:
23. je poslo iz Svedske do nas.

Znaci sutra ce stici na carinu,a?

Hahahah, koji optimista :D

Nada poslednja umire,ma neki stigne i za nedelju,dve bas me briga,samo ako me zaobidje pdv bice super ;)

Pozdrav svima.

Pročitao sam prvi post i manje više sve mi je jasno, ali kad to primenim na svoj slučaj i dalje nisam siguran da li ću platiti carinu, može li neko da mi razjasni:

22.11.2016 14:46:00 HK- Prijem
09.12.2016 13:58:24 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
09.12.2016 16:34:48 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu
10.12.2016 11:09:31 10200 GPC BEOGRAD - 10200 GPC BEOGRAD Otprema PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED
12.12.2016 07:40:41 10200 GPC BEOGRAD - 10200 GPC BEOGRAD Otprema PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED
13.12.2016 07:45:43 10200 GPC BEOGRAD - 10200 GPC BEOGRAD Otprema PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED
14.12.2016 07:43:17 10200 GPC BEOGRAD - 10200 GPC BEOGRAD Otprema PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED
15.12.2016 08:07:06 10200 GPC BEOGRAD - 10200 GPC BEOGRAD Otprema PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED
16.12.2016 07:45:09 10200 GPC BEOGRAD - 10200 GPC BEOGRAD Otprema PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED
17.12.2016 08:25:15 10200 GPC BEOGRAD - 10200 GPC BEOGRAD Otprema PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED
19.12.2016 07:51:49 10200 GPC BEOGRAD - 10200 GPC BEOGRAD Otprema PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED
20.12.2016 08:11:39 10200 GPC BEOGRAD - 10200 GPC BEOGRAD Otprema PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED
21.12.2016 08:03:01 10200 GPC BEOGRAD - 10200 GPC BEOGRAD Otprema PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED
22.12.2016 08:01:05 10200 GPC BEOGRAD - 10200 GPC BEOGRAD Otprema PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED
23.12.2016 17:11:46 10200 GPC BEOGRAD - 26200 PC Pančevo Otprema
23.12.2016 17:29:10 61200 CARINA GPC BEOGRAD - 26200 PC Pančevo Otprema
24.12.2016 04:00:49 26200 PC Pančevo - 26101 Pančevo 1 Otprema

Najverovatnije hoćeš, a paket ti u ponedeljak donosi poštar.

Neki USA brojevi za praćenje ne važe kad pošiljka uđe u našu zemlju. Naša pošta zalepi svoj broj, ali ga ne znaš dok pošiljka ne stigne.

Znam to, ali kod mene nije bio taj slučaj. Na paketu nema nikakvog traga koji je ostavila naša pošta, ili carina.
Kada je stigla u Srbiju navodno posiljka? Jel nije problem da ostavis tracking number ili sliku statusa? Hvala :)

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Stigla je u zemlju 16.12. a meni ostavljena u sanduče 19.12. Vikend je bio između tih datuma. Ne mogu ti ostaviti tracking broj, jer se uz njega dobiju i moji lični podaci. Čudno, i ja sam se iznenadio. Slika mi je komplikacija s telefona... Nema ničeg posebnog u podacima. 12.12. pošiljka krenula iz LA, 4 dana kasnije stigla kod nas.

Bez obzira što nemam ono Od Carine?

Otišao paket u poštu iz koje će poštar da ti donese paket, ul. Svetog Save 11, Pančevo.
Ako ne budeš kući ili iz nekog razloga tvoj poštar ne nosi pakete ili je paket preko 2kg, podićićeš ga u svojoj pošti, koja je možda ova ista ili ako imaš neku manju bližu mestu stanovanja, onda ta.

Aha, to mi je jasno, nego mislim za carinu. Nemam stavku Od Carine pa mi je čudno. Koliko vidim, ovo PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED je ustvari taksa za otvaranje paketa od strane službenika, nema mnogo veze sa carinom, bar tako piše na sajtu pošte.
Bilo kako bilo, hvala. Sutra stiže pa ćemo videti. U pitanju je neka replika sata, pa ako je carinik ukucao naziv brenda i model i video pravu vrednost, bojim se da se ne iznenadim carinom od 300 000 Dinara. :)

Jel svaki paket mora da prodje carinu i to cekanje nevezano za to dal ce biti carinjen?

Koliko ja znam ne mora. Stigao mi je iz GB jedan sat pre oko 9 meseci za 4 dana. Nisam pratio pošiljku, ali verujem da za ta 4 dana nije prošao kroz čekanje i carinu.

Za koliko mogu da ocekujem NL post da dostavi paket do Srbije? Imam iskustva kada sam cekao 10ak a i kada sam cekao vise od 20 dana, kakva je sada situacija? Btw cekam paket vrednosti 5 dolara tako da ne verujem da ce biti carinjen

Aha, to mi je jasno, nego mislim za carinu. Nemam stavku Od Carine pa mi je čudno. Koliko vidim, ovo PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED je ustvari taksa za otvaranje paketa od strane službenika, nema mnogo veze sa carinom, bar tako piše na sajtu pošte.
Bilo kako bilo, hvala. Sutra stiže pa ćemo videti. U pitanju je neka replika sata, pa ako je carinik ukucao naziv brenda i model i video pravu vrednost, bojim se da se ne iznenadim carinom od 300 000 Dinara. :)
pa morao bi znati da carina moze da ti zabrani da uvezes repliku tj kopiju [emoji56]

Sent from my mobile

Tako je.

Može da se desi:

1. Carinik pogleda fakturu (ako je ima) i ocarini na tu vrednost ili ne ocarini, već samo naplati pdv 20%.
2. Carinik ne nađe fakturu, ode na net, nađe cenu originala i carini ti na tu cifru
3. Carinik nađe fakturu, ali posumnja u ispravnost (pogotovo ako je poslato iz Kine), nađe vrednost na internetu i carini na osnovu te vrednosti. Imaš opciju da uložiš prigovor, platiš, priložiš izvod na osnovu koga će se videti koliko si stvarno to platio i da ti uvaže. Ovo zezanje može da traje do 60 dana, čisto da znaš, a novac kojim si platio to što si uložio žalbu ti se ne vraća.
4. Carinik pogleda fakturu, učini mu se sumnjivo, nađe cenu na internetu, shvati da je to kopija, pa zapakuje i vrati za Kinu, a tebi može da piše carinski prekršaj (iako je ovo besmisleno, pošto uvek možeš da se vadiš da nisi znao, zato se u praksi ovo ne radi) - ovako bi po zakonu morao da postupi.

Digresija... Mnogi ovde mešaju carinu i pdv. PDV se plaća na svu robu koja ulazi, nevezano koliko košta i na izveštaju carine ćeš to da vidiš. Carina se plaća na vrednost robe preko 50 EUR, ali tako da se prvo zaračuna PDV, pa na to ide carina po jedinstvenoj stopi od 10%. Otrpilike izađe komplet 32% na neto nabavnu.

Poslednja izmena:
Još ako je marka poznata široj publici kao skupa, carinik će svakako da baci pogled na cenu. Onda si gotov. Evo šta kaže carina za skuplju robu:

U slučaju da su pošiljke vrednije od gore navedenog iznosa (3.000 evra) ili kada ih naručuju pravna lica tada je obavezno podneti deklaraciju u pisanom obliku (Јedinstvena carinska isprava - ЈCI) i započeti postupak redovnog carinjenja. Ono podrazumeva da će se roba cariniti po stopi utvrđenoj Zakonom o carinskoj tarifi.
Tada će da utvrde da si pokušao da uvezeš kopiju, pa možeš da budeš u ozbiljnom problemu.

Za koliko mogu da ocekujem NL post da dostavi paket do Srbije? Imam iskustva kada sam cekao 10ak a i kada sam cekao vise od 20 dana, kakva je sada situacija? Btw cekam paket vrednosti 5 dolara tako da ne verujem da ce biti carinjen

Meni u petak stiglo nesto NL postom,priblizne vrednosti kao i tebi za 17 dana od dana narucivanja....

Послато са Le X620 уз помоћ Тапатока

Ljudi jel ovi razvrstavaju pakete i nedeljom?
Pitam jer mi od juce oko 16-17h stoji jedan "za carinu".
Ranije svaki koji mi je tako imao status i taj status bio do jednog dana nisu mi nista tarifirali,ali mi se nikad nije desilo da ovo "za carinu" pise od subote pa ne znam sta da ocekujem ;)

Poruceno 29. novembra:
2016-12-23 18:30
The item is processed at the PostNL sorting center
2016-12-23 18:29
The item is at the PostNL sorting center
2016-12-14 03:10
The item is ready for shipment
2016-12-12 01:36
The item is pre-advised

A jos nije ni poslat ;) 10 dana ga procesuiraju samo! :) U pitanju je zadnja od 5 probnih jakni (nesto obicno sam trazio od poliestera, ali da bude prijatna i lagana bas, imam dve takve, 20 godina stare, najbolja odevna stvar koju imam ;))
Od toliko smaranja, ona ce biti ili nesto najbolje sto sam video, ili najgore ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno