Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa bi... za to mora da stampa i trosi vreme.

Što je, opet, preteška rabota od 3 dana... Toliko o ozbiljnosti prodavca, dobiće adekvatan feedback pa nek posle kuka majci svojoj...

Kad sam kupovao LED module maltene od fabrike, kinez je stavio 13 i kusur dolara u cent kao vrednost pošiljke i još napravio screenshot i spakovao. Dobio sam module tačne snage kako je i navedeno, u stoti deo wata.

Ali kad neko mulja, taj mulja...

Ako si i watt dobio tacne module daj link odakle si kupovao? Video sam kod jednog tipa sto ih je 100ine rastavio, sve su 50 posto snage koju tvrde otprilike.

Sto me i ne cudi, jedna fabrika izgleda sve radi a ovi samo preprodaju :)

Ako si i watt dobio tacne module daj link odakle si kupovao? Video sam kod jednog tipa sto ih je 100ine rastavio, sve su 50 posto snage koju tvrde otprilike.

Sto me i ne cudi, jedna fabrika izgleda sve radi a ovi samo preprodaju :)

U watt burazeru, 2,4w obećano, mrzi me se penjati na plafon da ih merim sad pa da ti slikam. :) prodavnica se zvala Deme share co ltd, mada ih sad vise ne nadjem. Jeste da je modul koštao 1 i kusur, ali vredi svaku paru. Krnuo sam devet komada gore, morao sam dimmer staviti jer je svetlo jace nego u operacionoj sali :D koristim ih na 50% najčešće.

Našao sam u maloprodaji jednoj slične,isto deklarisane na 2,4 ali na kraju ispalo 1,7 ili 1,8...

Ja sam mislio da od iste firme pogledam obicne sijalice ako su tako precizni.

Potrazicu tnx!

Mozda je pitanje vec bilo prethodno postavljano i zato se izvinjavam na dupliranju.Koji je postupak za uvoz drona sa kamerom konkretno Syma.X5c-1

Послато са m2 note уз помоћ Тапатока

Mozda je pitanje vec bilo prethodno postavljano i zato se izvinjavam na dupliranju.Koji je postupak za uvoz drona sa kamerom konkretno Syma.X5c-1

Sve zavisi iz kog si carinskog podrucja i koliko imas srece. Meni kroz Novosadsku carinu 2 puta nije prosao dron JJRC H6C koji je duplo manji od SYMA X5C-1. Oba puta su ga vratili nazad za Kinu, dok je bilo ljudi iz podrucja Niske i BG carine kojima su prolazili dronovi bez problema.

A inace na legalan put i pribavljanje dozvola za uvoz zaboravi. U tom slucaju ti je jeftinije da ga kupis kod nas.

Ja sam na kraju odustao i kupio kod nas DJI Phantom 2 :)

- Narucis sa neta i platis. Kad stigne na carinski pregled, otvore, vide sta je, i posalju ti pismo na kucnu adresu ako treba da im dostavis dokaz o placanju i potvrdu ministarstva trgovine da za taj dron nije potrebna posebna dozvola za uvoz.
- Kad ti stigne pismo odes u ministarstvo predas molbu (i uplatnicu da je placena taksa 1400din), posle dan-dva te pozovu da mozes da dodjes da podignes. I to spakujes u kovertu zajedno sa odstampanom stranicom narudzbine sa sajta gde si kupio (da se vidi cena koliko je placeno) i posaljes carini ili odneses licno u GPC na NBG.
- Za nekoliko dana dron ce ti biti na kucnoj adresi ili u posti (u zavisnosti od velicine kutije i raspolozenja postara).
- Iznos za placanje dazbina okvirno izracunas:

cenaDrona > 50 e ------ carina+pdv=cenaDrona*0.35

cenaDrona < 50 e ------ pdv=cenaDrona*0.2

Generalno meni se isplatilo jer su me na cenu drona $85 dodatni troskovi izasli $40 sto je ukupno u evrima oko 115e, isti taj dron je po domacim oglasima tad bio 200-250e.

Poslednja izmena:
Sve zavisi iz kog si carinskog podrucja i koliko imas srece. Meni kroz Novosadsku carinu 2 puta nije prosao dron JJRC H6C koji je duplo manji od SYMA X5C-1. Oba puta su ga vratili nazad za Kinu, dok je bilo ljudi iz podrucja Niske i BG carine kojima su prolazili dronovi bez problema.

A inace na legalan put i pribavljanje dozvola za uvoz zaboravi. U tom slucaju ti je jeftinije da ga kupis kod nas.

Ja sam na kraju odustao i kupio kod nas DJI Phantom 2 :)
Koliko te je sad izasao p2?

Kad dobijete dozvolu za određeni model da li ona važi i za kasnije?
Recimo danas uzmete dozvolu za dronovima koji je na carini i pokupite ga, a posle mesec dana naručite opet isti model, jel opet mora da se traži dozvola i plaća taksa ili važi stara?

I nije mi jasno zašto carina (i/ili ministarstvo) ne naprave spisak dozvoljenih modela (ako ništa drugo makar po dozvolama koje su izdavali) pa da ne juri sto ljudi dozvolu za isti model i muči se carina da šalje pisma pa opet procena...

Poslednja izmena:
Koliko te je sad izasao p2?

Ja kad sam ga uzimao pre godinu dana, kostao me je 300e (daljinac, 2 baterije, punjac, dron i rezervne elise). Pa se zato sad zezam sa kamerom, pa onda monitor i tako u nedogled :)

Mada sad po oglasima ima da se nadje za 400-450e Phantom 2 Vision koji na sebi ima kameru pa ne moras da se posebno cimas sa gimbalom i kamerom. Phantom 2 je vec mator model, tako da mu cena pada.

Izvini sto se ubacujem, znaci oni su ti naplatili carinu 2300 i plus jos pdv ? Koliko te je onda izaslo ukupno ?

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Zamolio bih da ako neko zna napiše da li postoji ijedna belosvetska kurirska služba (za koju sam čuo ili nisam čuo, svejedno), a koja nije "pokrivena" tzv. "špediterima" na aerodromu? Drugim rečima da li postoji ikakav način da vaš paket za koji ste platili poštarinu trgovcu, a koji nije poslat "običnom" poštom, ne presretne neko na aerodrumu i nazove vas telefonom tražeći da mu platite 7-8 hiljada dinara (+ 10% "carine" + 20% PDV-a) na ime troškova "špedicije" i "špeditera" (tj. njih), da bi "carinili" i dostavili vam vaš paket čija vrednost je 30-40€?

Nijedna sluzba ne naplacuje troskove carinjenja za pakete vrednosti ispod 50 €. Za manje FedEx naplacuje PDV, DHL ne.

@nemanja123

Meni je receno da je potvrda(dozvola) jednokratna. I da ako hocu opet da kupim isti ili neki drugi model, moram da predajem ponovo molbu. I iz carine su zahtevali da im dostavim original potvrdu dobijenu iz ministarstva.

Drzavu kosta 20din da ti posalje pismo, al zato uzme 1400din za svaku predatu molbu. ;)

Kamera stigla danas, ukupno naplacenih dazbina 2300,00 dinara carina + PDV.

Racunali su je kao 60$, tako da je ipak nisu precenili :)
Izvini sto se ubacujem, znaci oni su ti naplatili carinu 2300 i plus jos pdv ? Koliko te je onda izaslo ukupno ?

Sve ti je čovek napisao.
Q: Koliko te je onda izaslo ukupno ?
A: ukupno naplacenih dazbina 2300,00 dinara

znači carina + pdv = ukupno 2300 din...
To možeš i sam da izračunaš, znaš da je pdv 20% a carina 10% tj. ukupno to bude 32%.
Racunali su je kao 60$, dakle 60$ * 0,32 (to je 32% od 60$) = 19,2$
19,2$ * 111 = 2.131 din
plus ono što se uvek plaća kad carine, 100 dinara za otvaranje i zatvaranje paketa i 40-45 din za uplatu dažbina na žiro račun države (ovaj deo uzima pošta).
Dakle ukupno 2.276,2 din tj. čovek je zaokružio na 2.300 din

Nije teško izračunati, zar ne?

A evo i domaći zadatak za tebe:
ako je pdv 20% a carina 10% kako to da su zajedno 32% :d
I nema prepisivanja :D

Poslednja izmena:
Prvo, hvala ti sto pokusavas da ispadnes pametan, takve glavice najvise volim. Drugo, da sam znao koliko naplacuju ukupne troskove za pakete preko 50e ne bih ni pitao coveka. Lepo je sto si izdvojio svoje vreme da napises post, ti si sigurno onaj koga mnogo "gotive" u drustvu. ;)

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Poslednja izmena:
Nijedna sluzba ne naplacuje troskove carinjenja za pakete vrednosti ispod 50 €. Za manje FedEx naplacuje PDV, DHL ne.

To naravno nije tačno, inače ne bih postavio pitanje. Za DHL ne znam, ali za FedEx (tačnije za one koji su stali između FedEx-a i mene kao primaoca pošiljke, glumeći "zastupnika" FedEx-a) znam da naplaćuju špediciju, carinski magacin, PDV ("simboličnih" 7-8 hiljada dinara više negoli da je roba stigla običnom poštom). To isto važi i za špeditere koji glume zastupnike kurirskih službi za koje nikada nisam čuo, kao npr. Aramex. Na osnovu ovoga sam pretpostavio da su sve kurirske službe (osim DHL-a koji jedini ima zvaničnog prdstavnika ovde) pedantno pokrivene ovakvim "špediterima", što znači da nikako nije pametno koristiti njihove usluge. Carina zna za ovo i da "namaju pravo to da rade, ali eto... rade", kao i za nebrojene žalbe tim povodom, ali pošto to ne spada pod njihovu ingerenciju, onda oni "nažalost ne mogu da pomognu".

To naravno nije tačno, inače ne bih postavio pitanje. Za DHL ne znam, ali za FedEx (tačnije za one koji su stali između FedEx-a i mene kao primaoca pošiljke, glumeći "zastupnika" FedEx-a) znam da naplaćuju špediciju, carinski magacin, PDV ("simboličnih" 7-8 hiljada dinara više negoli da je roba stigla običnom poštom). To isto važi i za špeditere koji glume zastupnike kurirskih službi za koje nikada nisam čuo, kao npr. Aramex. Na osnovu ovoga sam pretpostavio da su sve kurirske službe (osim DHL-a koji jedini ima zvaničnog prdstavnika ovde) pedantno pokrivene ovakvim "špediterima", što znači da nikako nije pametno koristiti njihove usluge. Carina zna za ovo i da "namaju pravo to da rade, ali eto... rade", kao i za nebrojene žalbe tim povodom, ali pošto to ne spada pod njihovu ingerenciju, onda oni "nažalost ne mogu da pomognu".

Ako je paket preko 50 € naplacuju usluge spedicije. Na manje ne. Mrzi me da skeniram FedEx racun (Flying Cargo yu) ali samo je PDV naplacen - oko 700 din na 30 $. Ako su ti naplatili jos nesto neko je nesto zeznuo.

Ako je paket preko 50 € naplacuju usluge spedicije. Na manje ne. Mrzi me da skeniram FedEx racun (Flying Cargo yu) ali samo je PDV naplacen - oko 700 din na 30 $. Ako su ti naplatili jos nesto neko je nesto zeznuo.

Nema potrebe da skeniraš, jer sam se pre godinu-dve upravo sa tim flying cargo (ili kako se već zovu) 3 dana svađao telefonom, pretio sudom i šta sve ne, da bih na kraju platio samo PDV uz "izvinjenje" da "eto nisu videli da po članu 21. bla... bla...", a paket je vredeo 45€. Neka hvala, ne treba mi ovaj način "isterivanja pravde". Sada sa ovim drugima ni to nije pomoglo, jer kada su videli da sam ozbiljan da im neću platiti 7-8 hiljada dinara (+ carinu 10% + PDV 20%) za paket koji takođe košta 45€, jednostavno su šutnuli paket u carinski magacin i rekli mi da ne moram ništa da im platim, ali ako hoću svoj paket moram da nađem bilo kog špeditera koji će to da izvuče odatle ili da odem na aerodrom i sam pokušam da dođem do paketa i platim šta god, koliko god, kome god, to njih ne zanima, a ako hoću da oni to urade cena je ta. Ne pišem ovo da bih se žalio, već samo kao upozorenje svima koji se odluče za kurirsku službu (ili se ne odluče, ali ne mogu da biraju, kao ja u ovim slučajevima) na to šta ih čeka, a moje pitanje je bilo da li su sve kurirske službe pokrivene ovim "špediterima" na ovakav način?

Sve ti je čovek napisao.
Q: Koliko te je onda izaslo ukupno ?
A: ukupno naplacenih dazbina 2300,00 dinara

znači carina + pdv = ukupno 2300 din...
To možeš i sam da izračunaš, znaš da je pdv 20% a carina 10% tj. ukupno to bude 32%.
Racunali su je kao 60$, dakle 60$ * 0,32 (to je 32% od 60$) = 19,2$
19,2$ * 111 = 2.131 din
plus ono što se uvek plaća kad carine, 100 dinara za otvaranje i zatvaranje paketa i 40-45 din za uplatu dažbina na žiro račun države (ovaj deo uzima pošta).
Dakle ukupno 2.276,2 din tj. čovek je zaokružio na 2.300 din

Nije teško izračunati, zar ne?

A evo i domaći zadatak za tebe:
ako je pdv 20% a carina 10% kako to da su zajedno 32% :d
I nema prepisivanja :D

Moja je greska. Trebao sam da napisem ovako "Kamera stigla danas, ukupno naplacenih dazbina 2300,00 dinara, carina + PDV. " :D:D:D

Danas mi posle 2 nedelje stigne pisamce da dostavim dokaz o vrednosti za apollo lite. Posto nisam u mogucnosti da dostavim pozovem (carinik Jagoda) i ona tu meni kako nemas drsko ovo ono, ja rekoh pa oko 150 dolara kosta. Tu onda dobro na 150 usd carinimo, ja rekoh moze malo manje :D? Kaze ne moze ni manje ni vise nego 150... i dobro hajde to je ok ali nije mi jasno sto mi salje ovo samo odlazu cekanje i koliko stoji tamo ....

Paket koji je 4.8 stigao u izmenicnu postu, a 5.8 bio prvi status "podnosenje na carinski pregled", danas 10.8 dobio status, otprema sa carine...
Znaci danas je 6. dan, a nedelja je neradna...:) Da, GPC Beograd...
Iznenadio sam se, mislio sam da ce zadrzavanje biti duze...:D
Inace, paket i sa carinskim pregledom ce stici za 14 dana, brzo...

Poslednja izmena:
03.08. Plaćeno 10.08. doneo poštar Tokyo-Beograd, svaka im čast

Послато са SM-G900F уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Stigao mi je danas paket sa vitacosta. deklaracija je jasna, na kutiji je sve lepo napisano. medjutim, nije prihvacena ta vrednost, vec vrednost uvecana za 20%. znaci da ja nisam platio toliko, vec je poreska osnovica neopravdano uvecana. ono sto je interesantno je da su naplatili i pdv na bebece mleko - koje je i bio razlog narucivanja, a za koje se i u srbiji ostvaruje pravo na povracaj pdv-a.

ovo je drugi put da narucujem i oba puta me doceka natasa sa povecavanjem poreske osnovice.

To su dve razlicite stvari: oslobadjanje od placanja PDV-a i mogucnost povracaja iznosa PDV-a.
Pozdrav

naravno da jesu. to je dodato kao kuriozitet. poenta je bila druga stvar.

narucujem sta god hocu i spreman sam da platim. ali je procedura i izvesnost na carini, zahvaljujuci cariniku natasi na vrlo niskom nivou. nepouzdano, nepredvidljivo. neshvatljivo mi je da se racun ne postuje vec da carinik na svoju ruku odredjuje vrednost robe iako je paket stigao iz SAD sa jasnom carinskom deklaracijom. cekam priliku, kada ne bude nesto bitno, pa cu da isteram na cistac ovo sibicarenje za 100-200-300 dinara. o drzanju na carini XX dana ne treba trositi reci.

Pričam napamet ali moguće je da je proizvode koji tome podležu moguće osloboditi PDVa u redovnom carinskom postupku (gde je potrebno dostaviti dokumentaciju carini pre no što roba dođe) a ovo što mi prolazimo je skraćeni postupak (mislim da se tako zove, ironično s obzirom na trajanje postupka) . Mada, naša carina je divlji zapad, oni svakako izvrću zakon kako im odgovara...

Usput evo još informacija oko rada BG carine:
02.08.2016 13:25:28 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
02.08.2016 14:05:01 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu
03.08.2016 11:13:51 10200 GPC BEOGRAD - 10200 GPC BEOGRAD Otprema PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED
04.08.2016 07:28:23 10200 GPC BEOGRAD - 10200 GPC BEOGRAD Otprema PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED
05.08.2016 07:36:57 10200 GPC BEOGRAD - 10200 GPC BEOGRAD Otprema PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED
06.08.2016 07:35:10 10200 GPC BEOGRAD - 10200 GPC BEOGRAD Otprema PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED
08.08.2016 07:46:09 10200 GPC BEOGRAD - 10200 GPC BEOGRAD Otprema PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED
09.08.2016 07:47:16 10200 GPC BEOGRAD - 10200 GPC BEOGRAD Otprema PODNOŠENJE NA CARINSKI PREGLED
10.08.2016 09:00:03 61200 CARINA GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema

znači 2-gog je istovareno iz aviona, 3-ćeg je carina registrovala da je paket došao i odlučila da će da zaviri u paket, da vide oni šta to ima unutra, naplate PDV (nadajmo se ne i carinu), 10-tog (danas) su završili i poslali paket u mom pravcu, sutra (11-ti) ujutru će to biti u mojoj pošti i moći ću da podignem .

A evo još jedan primer, paket koji ću takođe sutra ujutru moći da podignem na pošti ali za razliku od prethodnog, na ovaj nije obračunata nikakva dažbina:
10.08.2016 07:49:39 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
10.08.2016 09:35:01 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu
10.08.2016 13:58:09 61200 CARINA GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema

Da budem jasan: ja ni ne ocekujem da me oslobode pdv-a. ali ne zelim da paketu dizu carinsku osnovicu po svojoj volji. a posebno mi je gnusno da je formula ubedljivo najskuplja stvar u paketu i njoj je povecana osnovica.

U zivotu nisam primio paket sa jasnijom deklaracijom zalepljenoj na kutiji. ime za svaki artikal, broj komada i cena. na dva stikera. cela strana paketa je bio u carinskoj deklaraciji.

mislim da je takva deklaracija jasna i carini u nemackoj i zanzibaru i mongoliji i somalijil. ali nije nasoj carini. nasa carinica procenjuje na 20% vecu vrednost - vitacost laze, sada cu ja da vidim pravu vrednost? znaju da 99,99% ljudi cuti i uostalom odakle pravo carini da se ne pridrzava carinske deklaracije.

a posebno me je iznervirala situacija gde mi je drugar slao 3 ista paketa.

prvi paket je otvaran i nije nista naplaceno
drugi nije ni otvaran
treci je otvaran, pa ocarinjen, ali je preko toga neko zalepio 2,3 nalepnice da ne podleze carini i naplaceno mi je otvaranje paketa.

vrednost svakog je bila 17usd.

znaci, procedura ispod svakog kriterijuma.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno