Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pazi, što više informacija dobiju veća je verovatnoća da će to da odrade kako treba.

Moje iskustvo sa kinezima (sainsonic 3d glasses) i DHLom od juce, ukratko odlicno!
Porucio u petak 4 para 3D naocara ($100 roba + $46 DHL), stiglo juce na ruke bez ikakvih dodatnih troskova, doneo DHL kurir na vrata.
Zacudio sam se sto nije bilo dodatnih troskova i sto je stiglo bukvalno preko vikenda iz Kine.

Sto se troskova tice, posle vidim da je kinez na fakturu stavio total $62 iako mu to nisam ni trazio ni napomenuo.
Verovatno je zato paket preskocio carinu.

To je jedini razlog. Da je bila stvarna cena, ovi iz DHL-a bi te odrali kao zeca.

Nadam se da cu ja biti takve srece kad narucujem telefon. Meni danas stigla 2 paketa, 1 sicusan, i jedan poveci sa punjacem za baterije, kinez napisa 10$ i naravno samo ostavljeno ispred vrata (ali bukvalno, sto polako pocinje da nervira)

Danas sam predao papire u mojoj posti. Nadam se da ce biti OK. Hvala na pomoci, javljam da li sam uspeo. U suprotnom ode paket nazad za Kinu. Ne dam im 5x vise para nego sto treba.

Dobro, onda cu tako i uraditi.

Na koju email adresu mogu fizicka lica da im se obrate, radi mog zahteva. Na njihovom sajtu ima mali milion adresa?

Ja ti na žalost tu ne mogu pomoći, pošto sam sve završavao telefonom i faksom (ili ličnim odlaskom u Savsku, kod železničke stanice):(

Posto su oni tamo objavili mejlove samo kojekavih direktora, tesko da ce neko od njih da ti odgovori. Jedina normalnija je ova adresa carinarnice Beograd, mada i oni ako ti odgovore mogu da te upute na nekog 3.

[email protected]

Ovo nije postanska carina, nego klasicna. Mejl postanske nema na sajtu. Slabo oni to koriste, vecinom hoce FAX, valjda zbog toga sto je on ipak u fizickom smislu, odmah se stampa, kao da ne mogu da nabave program koji ce da stampa mejlove, ako im vec to treba.

Poslednja izmena:
neke torbice za bajs od 5$ sa aliexpressa
460din po komadu, 2 komada bilo (4.79$ po jednoj)
smejanje

Jel to onda procenili da kostaju obe oko $40+takse za otvaranje/zatvaranje i donosenje 110 dinara?

Kupio baterije i punjač sa http://ru.nkon.nl/, i na kutiji piše lepo, baterije 7 i punjač 28€, suma 35, a pored još piše 700 kao gramaža i ova Snežana Ćirilović doda i gramažu na cenu i obračuna pdv na osnovicu 42€!!! Platim šta ću!!!!

cekaj bre zar ne ide i racun uz nkon tj kako ona moze da ti obracuna drugacije nego sto pise na fakturi tj racunu? Koliko ti je ukupno naplaceno? Oko 1000din? i sta ti pise kao osnov carine tj na sta je carina, trebalo bi ta pise baterije po racunu ili roba po racunu ili tako nesto?

Poslednja izmena:
Ovo samo. Ukupno oko 1070din sa ptt uslugom .

Prilozi

• uploadfromtaptalk1378978002672.jpg
    uploadfromtaptalk1378978002672.jpg
    76.6 KB · Pregleda: 162
Po iznosu ti jeste ocarinjeno na 42 eura umesto 35...razlika ti je mala jako mala mozda 100din pa ti je svejedno ali opet nije u redu. Mene zanima sta pise na onom papiru sto je carina odradila na kome pise potpis i pecat a ne na tom dokumentu, oni uvek salju fakturu uz paket digitalnom stampom pa me interesuje da li su te oporezovali po fakturi ili po tom dokumentu, jer po fakturi mora da bude u dinar a po tom dokumentu to je kao kineska carinska deklaracija, totalno nevazno...Meni je na tom papiru pisalo baterije po racunu kao osnova za carinjenje i uzet je iznos sa fakture koju ja nisam dobio i ostala je carini. Pa ako i tebi pise nesto po racunu onda je na fakturi pisalo drugacije...aaaaaaaaaa sad sam se setio...pa ti nisi racunao postanske troskove, to je ta razlika tih 42 i 35 tih 7 evra postarine jer i postarina ide na obracun za osnovicu carine.

Sve u svemu neopravdano si napao sluzbenika Snežana Ćirilović i nemoj da je blatis kad posteno odradi svoj posao, jer ako vidi i naljuti se na uvrede svi smo nadrljali posle :)))

Poslednja izmena:
E da, moguće :smash:
ja mislio sabrali grame i evre:d
Na carinsko deklaraciji stoji
"roba oc po fakt u prilogu", ali te fakture nema u kutiji.

ne ne ne, čekaj, zar do 50evra nije bez shippinga?

odakle ti to nkon salje TNT postom i normalno da naplacuju uslugu, koliko god da uzmes naplate uslugu...a cim pise da je po fakturi nema brige oni to ostavljaju kod njih...a ako si mislio na pdv do 50 evra ne ide na shipping to nije istina jer pdv ide na svaki iznos i postarinu included.

E da, moguće :smash:
ja mislio sabrali grame i evre:d
Na carinsko deklaraciji stoji
"roba oc po fakt u prilogu", ali te fakture nema u kutiji.

ne ne ne, čekaj, zar do 50evra nije bez shippinga?
Transport nazalost uvek ulazi u osnovicu za PDV.
Ako je vrednost robe do 50EUR nece ti naplatiti carinu vec samo PDV na vrednost robe + transport a ako je preko 50EUR vrednost robe, onda ce ti naplatiti cariinu na robu + transport, pa na taj iznos PDV.
Naravno, pricamo o teorijskom/zakonskom pravilu a u praksi se desava svakojako :).

Evo sad sam gledao na njihovom sajtu. Ako si narucio punjac i jedan paket od 4 baterije. Postarina do Srbije 6,75 Eura. Znaci sve je u redu samo se pogodilo da gramaza odgovara priblizno Eurima.

Inace da potvrdim da se uvek placa PDV na postarinu.

Poslednja izmena:
paket koji sam odbio zbog carine koja je 100% u odnosu na placenu cenu i za koji sam poslao sve moguce papire kao dokaz o vrednosti i placenoj robi se izgleda vraca nazad, nisu prihvatili obrazlozenje sudeci po trackingu, pise ponovo prva posta 11003 otprema...verovatno vracaju nazad.

12.09.2013 08:49:32 11200 GPC BEOGRAD - 11003 IZMENIČNA POŠTA Otprema
12.09.2013 08:58:29 11200 GPC BEOGRAD - 11003 IZMENIČNA POŠTA Otprema

Poslednja izmena:
Izgleda da je tako. Ova 11003 je aerodromska posta.

Mada i to je bolje nego placati sulude iznose za necije izivljavanje.

Ne mora da znaci, ja koliko znam uvek kad se pogresi ili odbije paket valjda treba da se vrati na izmenicnu postu na aerodromu, tako su meni rekli u posti kad sam pitao zasto mi paket ide na aerodrom, onda su mi objasnili da mora tamo da se vrati pa onda sve ispocetka, sad ne znam tako je bilo sa mojim jednim paketom kad su pogresno poslali a mogli su odmah u Savsku da ga posalju ali nisu vec moraju na aerodrom pa tek onda ovi za Savsku, ako su oni mene lagali lazem i ja vas.
Ja mislim da ti paket ide ponovo u Savsku, ali ne garantujem, ajd zivota ti napisi kad budes imao sledeci status sta je bilo bas me zanima da li sam bio u pravu ili ne.

napisacu naravno ali me buni ovo, sto za tu postu pise otprema a ne prijem, ili za carinu ako me razumes, nego otprema...aj ako te ne mrzi pogledaj kod od tvoje posiljke pa pastuj ovde da vidim kako je on putovao sobzirom da se i tvoj vratio na ponovno carinjenje.

Poslednja izmena:
Nemoj da brineš, paket je krenuo iz Srbije do adrese sa koje je poslat.
Videćeš to, ali tek kad stigne tamo gde treba, pisaće "prijem". Do tada će ti stajati "otprema".

Nisam siguran da te razumem? Krenuo je iz Srbije gde? Posto je paket svo vreme u Srbiji. I sta je to razlog da ne brinem, mislim ako se vraca primaocu ti nema niceg dobro za mene :(

Poslednja izmena:
pisali su u temi, ima opcija u pošti za 45din da se svi pristigli paketi sačuvaju mesec dana. Valjda se zove post restrant ili kako već, da se ne blamiram više...

Da li mogu i kako da ovlastim zenu da primi paket umesto mene? Mozda ne budem u drzavi duzi period, a imam neke narucene pakete, pa da znam cemu da se nadam...

Ne moras nikoga da ovlastis za bilo sta ako primas paket, ja nijedan svoj paket nisam primio jer nikda nisam kod kuce kad dolazi postar, na poslu sam i uvek je cale ili keva primali, bez ikakvih pitanja i problema.

Post restant - 44 din
Ovlascenje - 44 din.

Ako odes negde, mozes da trazis post restant da ti se cuvaju posiljke do mesec dana, a i da ovlastis nekoga da umesto tebe podize.

napisacu naravno ali me buni ovo, sto za tu postu pise otprema a ne prijem, ili za carinu ako me razumes, nego otprema...aj ako te ne mrzi pogledaj kod od tvoje posiljke pa pastuj ovde da vidim kako je on putovao sobzirom da se i tvoj vratio na ponovno carinjenje.

Track Global Postal - 17track 2013-09-13 10-20-23.png

Evo obrati paznju da je otislo u NS i da je iz NS opet vraceno na aerodrom pa kad sma video to na statusu odmah sam zvao postu na aerodromu da pitam zasto se moj paket vraca posiljaocu oni su rekli da se ne vraca nego posto je greskom poslato mora da se vrati na aerodrom pa odatle da se salje na pravu postu, glupo mnogo gubi se vreme i trosi se bezpotrebno gorivo, ali avaj ovo je Srbija, he a pazi za koliko mi je stiglo i jos da nisu pogresili grad hehe a dva dana pre toga sam porucio drugi dan je napustilo HK, ali to sad nema veze sa ovom temom.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno