Šta je novo?

Carina na pošiljke (2024 / 2025)

Zvala me je danas fina teta sa Niške carine da im na e-mail dostavim dokaz koliko sam platio onaj jeftini projektor. Poslao sam im screenshot iz banke gde se vidi cifra i datum plaćanja i screenshot stranice na Aliexpress-u gde se vidi cena i datum kupovine. Nadam se da je to dovoljno.

Nema skraćenog postupka kod kurirskih službi. Neko je pre par godina pominjao da to kao može ali, barem koliko se ja sećam, nije objašnjeno šta i kako.
Može, ali oni rade uglavnom špediterske usluge za firme i šište im 00 za skraćeni postupak, ovako naplate više, a ko neće ne mora, nije im neka šteta.

Koliko mene to nervira sto oni naplacaju spediterske usluge a pre toga uzelu 50e sa shipping, meni je to max vacarenje i odna imam drugara koji radi spedciju on mi to zavrsi njega castim a oni kad mogu izvacare za lezanje u magacinu ili tako nesto kada ne mogu onda nista ali jako veliki slepci su komplet svi FEDex, DHL nema velike razlike.

Pozdrav kolege,
Imam pitanje u veži špedicije, nije mi baš jasno kako i šta....
Poručio bi sa Alija panel za laptop, cifra je preko 50e, tako da ide carina + pdv, ali kako ide sa špedicijom da li može da se izbegne, da li to zavisi i od metode slanja, koja cifra može da se očekuje?
Evo šta imam od ponuđenog:
1732745997587.png

99% ne moze posto ti kao fizicko lice ne mozes da komuniciras sa carinom tako nesto ima ne znam sada tacno kako se to kaze.

Pozdrav kolege,
Poručio bi sa Alija panel za laptop, cifra je preko 50e, tako da ide carina + pdv, ali kako ide sa špedicijom da li može da se izbegne, da li to zavisi i od metode slanja, koja cifra može da se očekuje?
Pogledajte prilog 468716
Naruci sa ali express standard shipping i onda nema spedicije...

Pozdrav kolege,
Pogledajte prilog 468716
Izaberes aliexpress standard shipping i ici ce dostava preko nase poste, s tim sto ce gotovo sigurno da ga otvore na carini kod nas, ali bar nema spedicije.

Hvala na odgovorima, da li se zna koja je tarifa za špediciju, ako uzimam "običnu" dostavu tu je doplata 15e, kolika razlika može biti?
Što se sigurnosti tiče, paneli su lagani, kad se dobro upakuju, ne mogu da se slome tako lako.

DHL Express, ne obican DHL. obican DHL ide preko Poste

Meni se sad desila situacija da sam porucio dodatak za herman miller stolicu, 24500,00 din sa shippingon dhl express. Ponedeljak kupljeno i poslato stiglo juce. Nije me dhl zvao za carinu, niti mi je ista naplacena. Na koju foru je to proslo da ne naplate pdv, carinjenje i carinske usluge? Ocekivao sam i bio spreman 10000 da platim :D

ima da prodavac preuzima sve troskove na sebe. tako je meni bilo za Andar leather case za iphone. sve troskove su oni pokrivali

ima da prodavac preuzima sve troskove na sebe. tako je meni bilo za Andar leather case za iphone. sve troskove su oni pokrivali
Pa bre kako im se onda isplati, malo mi je nelogicno. Ako je cena proizvoda 20000,00 RSD, 4500 DHL Express, pritom nije mali paket. Jedino ako ima neka fora, al opet ne verujem da DHL ima prodju da zaobidje srpsku carinu PDV 20% i Carinu 10%. Bas cu za par dana da proverim dal su sad izbacili shipping proizvoda za Srbiju ako su oni platili troskove.

"Orders shipped outside the United States may be subject to additional duties and taxes. Additional duties and taxes are due on delivery and are your responsibility to pay."

Mislim da ipak nisu oni platili ako im je ovo u shipping policy
:D

U svakom slučaju bi tražili dokumentaciju bez obzira ko plaća. Možda je bilo deklarisano na nižu vrednost.

Ako je porudžbina manja od 50e na iHerb-u, a dostava preko UPSa, da li postoje dodatni troškovi posto nije Local Post?

Može prodavac da pokrije troškove, ali i dalje špediter od tebe traži papire za carinu, iako ne plaćaš ništa.

Pitao radnju da stave vrednost paketa na 50eu i oni odbili :D
Elem koliko da ocekujem da ce me rebnuti za 84eu vrednosti paketa?

Pa 32%, ali na vrednost koju carina proceni, ako pricamo o Aliexpressu 😀

Naručio sam paket koji sam platio 300$ na akciji, inače košta 500$, poslat je DHL-om i u fakturi piše da je cena 460$. Vidim da treba da im dostavim nekoliko dokumenata, između ostalog i dokaz o plaćanju prodavcu gde se vidi da sam platio 300$. Kakva su iskustva, koju cenu će uzeti u obzir i šta raditi ako gledaju veću cenu?

meni su spediteri rekli da se ne gleda cena sa popustom vec full price, ali da stavim koliko sam platio pa ako prodje. i proslo je, a sa tim discount je bilo tacno ispod 50€ :)

Procitao sam vec u FAQ da kada stoji "11003 Za carinu" da je posiljka prebacena za carinjenje, posiljka je iz Kine, taj status stoji vec 8 dana, prethodna mi je stigla odmah bez tog izvestaja na pracenju isto iz kine. Niko me nije kontaktirao, i koja je verovatnoca da je posiljka zaplenjena a koja da ce stici? Ne znam zbog cega bi drzali ovoliko dugo a porucene su neke ukrasne bocice... Obicna posta je ranije uvek dostavljala.

Procitao sam vec u FAQ da kada stoji "11003 Za carinu" da je posiljka prebacena za carinjenje, posiljka je iz Kine, taj status stoji vec 8 dana, prethodna mi je stigla odmah bez tog izvestaja na pracenju isto iz kine. Niko me nije kontaktirao, i koja je verovatnoca da je posiljka zaplenjena a koja da ce stici? Ne znam zbog cega bi drzali ovoliko dugo a porucene su neke ukrasne bocice... Obicna posta je ranije uvek dostavljala.
8 dana je verovatno 4,5 radnih dana, sto i nije neki dug vremenski period. Ne vidim zasto bi "zaplenili", da je nesto nedozvoljeno, vratili bi nazad u Kinu. Ovako, samo strpljenja i stici ce.

Vrh Dno