Šta je novo?

Canon S2 IS...

Verujem da je ovo resenje za vase probleme :D. Mogu da se kladim da pravi sasvim upotrebljive fotke. Cena, ma jednom se zivi, ko jos brine o parama. :D

byMaX je napisao(la):
castore, S2 IS ako ne racunamo zoom, nije mnogo upotrebljiviji aparat od A95, recimo. Mislim da ni ne pravi bolje slike...! AKo ne zelis filmove ni UZ, a ni sjajne slike, A95 je odlican za tebe.

E vidi, mene zanima, a pitam tebe jer si ti jedini ovde koji si na strani ovog aparata :D . Imam a95 i svestan sam da S2 IS ne pravi bolje slike od njega, ali me interesuje samo zbog velicine CCD-a (1/1.8 kod a95, naspram 1/2.5 kog IS2), da ne pravi losije slike od a95!? Posto se bas ne razumem u ove odnose velicina CCD-a i optickog zuma, da li zbog ove razlike u velicini CCD-a moguce da IS2 ima vise suma od a95???
Ovo me zanima, jer sam se jako "zagrejao" da uzmem ovaj fotic kad se pojavi :d
Hvala!

1/1.8" je znacajno veci cip naspram 1/2.5" sto se uostalom jednostavno izracuna (sto jednostavno, kad moze komplikovano da se pise u obliku razlomka). Da, samim tim S2 ima vise suma, kao i svi ultra zoom aparati u toj klasi. Da je drugacije, odnosno da imaju veci ccd, bili bi mnogo skuplji, ali i mnogo veci. Slike su verovatno losije, ali je zato mnogo zabavnije imati ultrazoom aparat i moguce je napraviti slike koje A95 ne moze.

Mislim da preterujete sa ocenama da je Canon S1 IS najgori aparat u klasi. Ne moze da bude najgori, samom cinjenicom da ima opticku stabilizaciju.

Castore, ne moras cekati S2, slobodno kupi S1. Ja ne vidim neku bitnu razliku osim u ceni. Megapixeli su po meni nebitni, cip je zanemarljivo veci, tft takodje zanemarljivo veci a objektiv cak za nijansu 'tamniji'.

Poslednja izmena:
Lazo, najgori je u klasi zbog bitnih stvari. Najgore slike (nerealne boje, neoshtro, chesto totalno promasheni WB, mnogo CA, kontrasta nigde, bilo koji A canon ima bolje slike), i brzina kao kod svakog Canona A klase, a to je neoprostivo za aparat tog cenovnog ranga.

Ako vec nisi, pogledaj ove primere i uporedi sa Minoltom Z3, Panasonic FZ3, Oly C770, Fuji S5500, jasno je da je S1 IS pravljen za Maxu :)

http://www.imaging-resource.com/NPICS1/SAMSUNG_2005IE_2_L.JPG

Digimax Pro 815

28-420mm (15X) Schneider objektiv (mozda ce biti IS)
8MP - bolje da su stavili 7MP...
3.5" ekran... (mislim, cemu??? 2" je sasvim dovoljno) bolje da su napravili bolji EVF...
Statusni ekran je u boji pa ce se moci koristiti za komponovanje (bzvz...)
Pored fokus i zoom prstena imace i, pazite sad... EV kompensation prsten...

Jedva cekam da ga vidim...

Poslednja izmena:
HM... Samsung ide stopama Sonya? - Mislim pre svega na poznato ime na objektivu (koje naravno nema veze sa realnošću, al bože moj)... I V700 ima Schneider-Kreuznach objektiv. Ako se ljudi i upola budu ložili kao što se lože na Zeiss, može se reći da dolazi još bolje vreme za Samsung :)...

Ništa... sad je red da Mustek napravi neki objektiv za Hasselblad H1(D) :D

Poslednja izmena:
Kodak gaji Schneidera, ali samo one najskuplje varijante DX serije...Moram da priznam da je ta optika odlicna, samo treba prezivite Kodak-ovo vidjenje boja :). Nekome to smeta, nekome ne, meni su poneke slike sa Kodak aparata daleko bolje ispale (npr. 6490) od npr onih sa Canon G5.

driver je napisao(la):
Ma pogledaj 30fps posle toga, da vidish koja razlika ;)

u foto kvalitetu snimka - nikakva
u fps-15 ;)

Poslednja izmena:
trt milojka pa na kvadrat...

napljuvaste s1 IS bez ikakvog razloga.
IS...odlican
JPEG...odlican
WB...kome to radi bas 100%?
Slika...neko voli, neko ne....ali odlicna cista 10a, ko i vecini takvih aprata.
AF...moze bolje u low light, ni na ostalima mozda nije najbolji
ergonomija-opet 10a
CA- ne lezi vrazi, a sta fali?
Neostro, ako se nije usotrilo...samo tada.

cena je takva kakva mu je, to je kiriki lova za trziste kome je namenjen. ako hoce da mu se zameri nesto...moze kao i svakom aparatu.

IS...odlican - slažem se
JPEG...odlican - ok
WB...kome to radi bas 100%? - slažem se
Slika...neko voli, neko ne....ali odlicna cista 10a, ko i vecini takvih aprata. - lošije slike zaista do konkurencije... ništa strašno u principu, ali zaboli ponekad kad treba cropovati nešto (a s1 ima pritom i 3mpx)
AF...moze bolje u low light, ni na ostalima mozda nije najbolji - loš AF, baš loš (mislim na malo svetla, po danu sve zna da fokusira)
ergonomija-opet 10a - slažem se
CA- ne lezi vrazi, a sta fali? - uglavnom izraženije od (većine) konkurenata
Neostro, ako se nije usotrilo...samo tada. - slažem se

PS. Moja mišljenja :)

Poslednja izmena:
Tvoja misljenja, koja i ja zastupam. A pogledaj postove one lozane drajvera. Cinjenica da ima IS koji RADI, bez obzira sto pravi malo losije slike od C770 recimo, omogucava da iz ruke sa zoomom napravis dobru fotku i sa 1/30s ekspozicijom. Svetlije i ostrije slike u tele poziciji. UZ aparati se na prvom mestu ni ne takmice suvim kvalitetom slike vec upotrebljivoscu. O filmovima da i ne govorimo. IS mi omogucava da snimam i u kolima iz ruke (o tome svedoci mnogo filmova, od letovanja u turskoj do posete CeBit-u) a da sve bude gledljivo.

byMaX je napisao(la):
castore, S2 IS ako ne racunamo zoom, nije mnogo upotrebljiviji aparat od A95, recimo. Mislim da ni ne pravi bolje slike...! AKo ne zelis filmove ni UZ, a ni sjajne slike, A95 je odlican za tebe.

Ali ja želim filmove i ultra zoom. Koliko smo svi puta bili u situaciji da želimo slikati nešto što nam je daleko, a ne možemo da priđemo? Pritom ne mislim na komšinicu koja izvodi late night strip u drugoj zgradi. :eyebrows: :d hahaha

Kao i svako drugi, gledam da prođem što bolje za što manje love. E, sad i po tom pitanju sam spreman za rad kvaliteta napraviti kompromis sa lovom, tj. daću i više love, ako to opravdava kvalitet. S1 ispada da je po gro stvari BOLJI od konkurencije (barem na papiru), ali je zapravo tu negdje ili LOŠIJI (prema praksi).

Ipak, iz svih testova što sam pročitao, što sa Bench-a što sa drugih sajtova (dp(c)review), Canon zna da oslušne tržište i da napravi aparat prema željama korisnika. Ne znam kakav će S2 biti, ali bi trebao da bude bolji od prethodnika.

Kako god da okrenem, ne mogu sada da ga kupim, a i ne žuri mi se. Do jeseni će se pojaviti S2, kao i gomila testova istoga. Max će ga imati sigurno, tako da će se sve moći provjeriti i u praksi. ;)

Obzirom na sve postove iz ovog thread-a, možda ne bi bilo loše da se napravi kratak praktični uporedni test spominjanih aparata. Naravno, ako Bane može da odradi. Dakle, da se zaborave specifikacije na papiru, već da se napravi klasičan uporedni test fotografija.

Možda je čitav post malkice predugačak, sorry za to.

Poslednja izmena:
Ja samo mogu da ti kazem da ne pravi losije slike od A70, posto sam njega imao pre, ali je daleeeeeko upotrebljiviji. Ima mnogo bolji objektiv, cak i kada ga koristim kao studijski aparat, za slikanje hardvera. 99% slika iz mojih tekstova u poslednjih godinu dana je sa tog aparata. Ako te zanima, pogledaj PM...

Informacija iz ProFoto da u toku naredne sedmice snabdevaju svoje prodavnice sa S2-iS

Filip17 je napisao(la):
Informacija iz ProFoto da u toku naredne sedmice snabdevaju svoje prodavnice sa S2-iS

Ovo bi trebala da bude odlična informacija... Još samo kad bi znali koja je cijena u pitanju, pa da znam da li da štekam kintu ili da uzmem S1.

Mada, juče sam se malo igrao sa Fuji-jem FinePix S5500 i mogu da kažem da je aparat ok. Ali, opet poslije čitanja brojnih komentara, jednostavno opet nisam pametan šta uzeti.

Evo da podijelim neke informacije sa vama.

Ne znam da li se neko već interesovao, ali ja sam upravo kontaktirao e-dućan povodom nabavke S2.

Situacija je slijedeća: na 500 US$ koliko je aparat u Amerikama ide 10% za e-dućan + US shipping za Njujork (tamo im je centar). Na to onda ide 4 US$/kg za overseas shipping paketa + 8.5 US$ na ime manipulativnih troškova u Njujorku. Onda kad aparat dođe ovamo, carina je 5% na 500US$ + NY shipping i 18% PDV-a. I još treba da se plati e-dućanu 4400 dinara za odlazak na carinu i obavljanje carinskih zavrzlama i donošenje paketa na noge.

Obzirom da su 1GB kartice oko 80 US$, aparat i 1 kartica, će biti barem 100-150 EUR jeftiniji nego da se kupi kod nas. A i dobija se važeća garancija.

Šta mislite?

Mene kopka... :D

Poslednja izmena:
Evo još malo detaljnih informacija.

Postoje dvije opcije: jedna je e-dućan, a druga opcija su privatne kombinacije.

Što se tiče e-dućana, situacija je slijedeća (ovo je iz emajla koji su mi poslali):

$ 499.99 - Canon Powershot S2 IS 5MP Digital Camera with 12x Optical Image Stabilized Zoom
$ 49.99 – 10% provizija
$ FREE - transport do New York-a
$ 8.00 - transport air cargo do BGD
$ 8.50 - manipulativni troskovi

$ 566.48 – total za E-ducan u dinarskoj protiv vrednost, moze i kreditnim karticama Visa, Visa Electron, Master i Maestro.

Ove stavke Vam daju total koji placate u E-ducanu u dinarskoj protiv vrednosti.

Kad proizvod stigne na Aerodrom Beograd za 20-ak dana i isporucimo na Vasu kucnu adresu, pouzecem imate dodatni trosak od 2000.00 dinara u koji je uracunato:
- spediterski troskovi transporta do kucne adrese,
- carinska taksa,
- aerodromska lezarina i
- otkup tovarnog lista.

Carinska stopa za digitalne foto aparate je 5% a PDV 18%. Carinska osnovica je: Cena + Transport NY+ USATax.

Carina – 25$, PDV 95$, pouzecem.

Availability: This item will be released on June 30, 2005. You may order it now and we will ship it to you when it arrives.

U pitanju je PRE ORDER , proizvod izlazi tek Juna 30, 2005, lista cekanja vec postoji.

Kad se sve sabere i oduzme, njima se plaća 566.48 dolara, a 120 dolara i 2000 dinara poštaru kad isporuči paket, naravno, sve u dinarima.

Kad se sve prevede u eure, aparat košta 560 eura.

Dodatna kartica od 1GB (SanDisk SD Ultra II 1GB) košta 80-90 dolara, a obzirom da i to može biti u paketu, na to im ide procenat i na to se plaćaju carina i PDV.

Druga kombinacija je privatna. Dakle, nađeš (kao ja) nekog u Amerikama ko će da dolazi za koji mjesec, pa i da dođe na jesen, on ti to tamo kupi za 500 dolara + 80/90 dolara za SD karticu i donese ti to. I u najgorem slučaju platiš carinu i porez za to. To te onda, kad se sve sabere, izađe 500 EURA i u odnosu na PiN i ostale takve kombinacije (dakle, radnje koje rade sa foto opremom) u startu ti je ostalo 200 eura u džepu.

Jedina začkoljica u ovoj drugoj kombinaciji je garancija, ali neka neko (bane, bymax) kažu koliko se novih digitalnih aparat pokvarilo u godini garancije.

Ja ću da idem preko druge kombinacije, 99%. Za ostale ne znam

Znam samo da više ništa vrijednije od 150 eura neću kupiti kod nas.

Toliko od mene. Nadam se da će to sve barem nekom pomoći da uvidi koliko nas zapravo pljačkaju :), tj. koliko nas vole da nam nešto nabave.

PS: Ah, da. Zaboravio sam da kažem da se može kupiti i SanDisk SD 2GB Ultra II kartica za 200 dolara (150 eura), pa ko voli, ...

E, da. Zaboravih da se sad postavlja pitanje uzeti S2 ili G6, jer je G6 540 eura. Biti S2 ili G6, pitanje je sad... :D

Pozdrav.

PS2: Ima li neko zainteresovan da kupi Canon aparate po pristojno nižoj cijeni od krajnje cijene iz PiN-a? Ma razbucaću im prodaju... ahahhahahahahahaah

Poslednja izmena:
Eh, kad tako kažeš ispada kao da Pin ima najniže cene kod nas..

Ne znam da li ste gledali slike napravljene sa S2. Ako niste link je tu.

Ima li neko ideju kakve su Canon-ove baterije i punjač? Da li uzeti Canon-ov punjač sa baterijama ili nečiji drugi? Inače, cijena punjača sa 4 baterije je 49 dolara.

castor je napisao(la):
Ne znam da li ste gledali slike napravljene sa S2. Ako niste link je tu.

Ima li neko ideju kakve su Canon-ove baterije i punjač? Da li uzeti Canon-ov punjač sa baterijama ili nečiji drugi? Inače, cijena punjača sa 4 baterije je 49 dolara.
canon ne proizvodi baterije to su samo nalepnice unutra su verovatno Sanyo ili Panasonic celije, sto znaci da su dobre ali mozes da prodjes jeftinije u Srbijici

Poslednja izmena:
Pa dobro. Ako su stigli.

Ajde, kad saznas, a ti postuj cijene. Čisto da znamo koliko žele da oderu...

Filip17 je napisao(la):
Zasto??Cak tvrde da su im stigli i da je u toku formiranje cena,provlacenje sifre tralala

Zato sto jos nijedna prodavnica u civilizaciji ga nije dobila, zasto bi canon (tj njegovi dileri) isporucio samo profoto-u iz Srbije??

Upravo tako. Na Canon Talk na DPreview ga ima par srecnika koji su dobili semplove. Dakle, u vaskolikom svetu ga jos nema... U prodaji je najavljen za end of June!

ona fora da moze da napravi fotografiju u punoj rezoluciji, a dok se snima film...je stvarno necuveno dobra.........
bravo.

ima-li-koga-tu je napisao(la):
ona fora da moze da napravi fotografiju u punoj rezoluciji, a dok se snima film...je stvarno necuveno dobra.........
bravo.

na veoma malom broju mjesta piše da se snimanje filma IPAK PREKIDA prilikom opaljivanja te fotke i da je potrebno kasnije spajanje tih filmića sa šupljinom u vremenskom trajanju koliko je aparatu potrebno da snimi tu slikicu. u prevodu, zavisi koliko ti je brza kartica.

ima li neki realan test?

Jos uvek nema...!

Nazad
Vrh Dno