Šta je novo?

Canon S2 IS...

Bez veze je pričati o bilo čemu dok se ne vide slike. Koliko se sećam , S1 se baš nije proslavio sa kvalitetom objektiva.

NShappy je napisao(la):
Bez veze je pričati o bilo čemu dok se ne vide slike. Koliko se sećam , S1 se baš nije proslavio sa kvalitetom objektiva.
Tacno, sacekajmo prve slike i utiske.

Ma video sam te, u redu su :)
Cekam da vidim testove na ozbiljnim foto sajtovima i misljenja relevantnih ljudi, ne navijaca, distributera i u konkretnom slucaju hvale direktno od Canon-a ;)

byMaX je napisao(la):
Jos jedna potvrda (u moru PS2 i Honda tredova) da jos uvek ne mozes da prerastes ono "hvalim ono sto imam" i "namecem svoje misljenje/svi ostali su budale". I HP ima Pentax optiku pa im to dugo vremena nije mnogo pomoglo da budu i blizu Pentax-ovih aparata.

Ne kapiram, zar ja imam FZ20 ili nekog panasonica ? :)
I jel to znachi da panasonic nije oduvao sve u svojoj klasi po kvalitetu slike, za shta je bash zasluzna Leica ? :) Pa ti brate josh nisi ukapirao sa je S1 IS najgori aparat u klasi, shta dalje da prichamo ;)
Ja hvalim ono shto je moje, ali ja nishta ne kupujem napamet i "da budem prvi u selu", to ti radish ;)

...I jel to znachi da panasonic nije oduvao sve u svojoj klasi po kvalitetu slike, za shta je bash zasluzna Leica ?...
Sve mi se cini da ta prica sa Leica-om i Zeiss-om vise marketinske prirode. Da to nema neke veze sa realnosu. Ipak su Sony i Panasonic skorojevici u svetu fotografije, pa im je prijao "brak" sa nekom familijom sa imenom koja je pred gasenjem. A da i Sony i Panasonic znaju i sami da naprave vrhunska stakla, ne sumnjam. U najboljem slucaju verujem da su neki inzenjeri iz Leica-e i Zeiss-a pomagali u izradi stakala. Negde sam cuo da je Zeiss u svojim pogonima proizveo staklo samo za jedan Sony model, ne secam se koji. Zna li neko nesto vise o ovome?

driver je napisao(la):
Ne kapiram, zar ja imam FZ20 ili nekog panasonica ? :)
I jel to znachi da panasonic nije oduvao sve u svojoj klasi po kvalitetu slike, za shta je bash zasluzna Leica ? :) Pa ti brate josh nisi ukapirao sa je S1 IS najgori aparat u klasi, shta dalje da prichamo ;)
Ja hvalim ono shto je moje, ali ja nishta ne kupujem napamet i "da budem prvi u selu", to ti radish ;)

Najgori aparat u klasi koji je dobio najvise pozitivnih kritika. :D
Ajde, idi malo na Ušće i vozi Juga... :wall:

Najgori aparat u klasi koji je dobio najvise pozitivnih kritika.

Canon da nalepi objektiv na kontejner dobio bi pozitivne kritike :D . Sala, naravno ne mislim da je S1IS kontejner, ali zaista nije nista spec. Canon-u stvarno jedno veliko priznanje, ali priznanje za njihovo marketing odeljenje. Svaki njihov proizvod je savrseno odmeren, ima tacno ono sto je treba da ima za tu klasu. Recimo S1/2IS nemaju stopicu za blic, ali prosecnom korisniku UZ aparata ona ni ne treba (samo primer). Ne sumnjam da ce S2 biti hit, a da li ce to biti opravdano, to je druga prica.

byMaX je napisao(la):
Najgori aparat u klasi koji je dobio najvise pozitivnih kritika. :D

Pa da li je moguce da si toliko ogranichen ? :) Ti stvarno mislish da je S1 IS dobar aparat za te pare i u odnosu na konkurentne ?
Da li si ti uopshte video slike sa drugih aparata, da zanemarimo brzinu na nivou Canona Axxx ? :)

Nego, shta za Ushce ? Jel to znachi da ne smesh na crtu sa tim plastikanerom ? :D

Poslednja izmena:
kad sam ja rekao da s1 pravi ruzne slike, mene napljuvali, a vid sada |)))

osecam se odgovorno za ovaj offtopic, a ustvari SVE sto sam rekao da je da se malo smire strasti i saceka realan test, jer te novosti nisu bas nista cime se treba hvaliti... jel ako on opet bude imao travu koja izlgeda ko zeleni tepih, dzaba mu af lampica i stabilizacija |)))

a da je plastikaner i da mi je fuj i da mi je moj c770 duplo lepsi, to svakako |))

i da, u klasi je prosle godine c765 bio proglasen za najboljeg na jako puno mesta, best buy naravno...

Max, shta ti je reko :D:D

Poslednja izmena:
driver je napisao(la):
Pa da li je moguce da si toliko ogranichen ? :) Ti stvarno mislish da je S1 IS dobar aparat za te pare i u odnosu na konkurentne ?
Da li si ti uopshte video slike sa drugih aparata, da zanemarimo brzinu na nivou Canona Axxx ? :)

Nego, shta za Ushce ? Jel to znachi da ne smesh na crtu sa tim plastikanerom ? :D

Aman, ne lozim se ja guru samo na fotografiju niti mislim da je S1 IS najbolji aparat u klasi. Za mene jeste i mrzim kad mi neko namece misljenje. Kao da ne znam da sam za iste pare mogao da dobijem bolju fotografiju u vreme kad sam ga kupio i kao da nisam procitao bar pet testova (i skidao slike). Cak sam nekoliko UZ aparata i sam probao. Ako jos nisi shvatio iz onoga sto sam vise puta pisao, meni je movie mod bitan onoliko koliko i fotografija i jako mi je bitno da : 1) ne grebujem materijal. 2) ne vucem DV sa sobom 3) ne placam za DV kameru i smaram se sa kasetama 4)uvek imam i foto aparat i video sa sobom. u UZ klasi jedino je S1 IS mogao to da mi pruzi, a posto mi je i sam Zoom bitniji od kvaliteta slike (koji je i na S1 ok), taj aparat je bio prava stvar za mene. Da se lozim na fotografiju kao fotografiju, uzeo bih jos onda G5 i tad ti nikakav Fuji a ni Leica ne bi pomogao. I sledeci korak nece biti 350D (koji je stvarno do jaja) nego S2. Kako da ti kazem, bolje mi radi posao od voonsterskih Fujija ;)

Eto lepo je covek rekao sta mu je bitno...
i meni je bio bitan video mod, pa su mi ovde rekli da sam vuna, ali sam zeleo i dobar objektiv, pa sam uzeo oly c770

tuzno je da panasonic namerno pravi los video mod, da ne bi konkurisao sam svojim kamerama... ali sta je tu je...

danijel00 je napisao(la):
Eto lepo je covek rekao sta mu je bitno...
i meni je bio bitan video mod, pa su mi ovde rekli da sam vuna, ali sam zeleo i dobar objektiv, pa sam uzeo oly c770

tuzno je da panasonic namerno pravi los video mod, da ne bi konkurisao sam svojim kamerama... ali sta je tu je...
pa sta znam, ja ne vidim neku specijalnu razliku izmedju 320x240@15fps i 640x480@30fps video moda iz prostog razloga sto ni jedno ni drugo nije pal dv; video mod na fotoaparatu je cisto za zezanje. ;) ako nije za zezanje onda ne vredi zezati se :d nego kameru u sake. :)

byMaX je napisao(la):
Aman, ne lozim se ja guru samo na fotografiju niti mislim da je S1 IS najbolji aparat u klasi. Za mene jeste i mrzim kad mi neko namece misljenje. Kao da ne znam da sam za iste pare mogao da dobijem bolju fotografiju u vreme kad sam ga kupio i kao da nisam procitao bar pet testova (i skidao slike). Cak sam nekoliko UZ aparata i sam probao. Ako jos nisi shvatio iz onoga sto sam vise puta pisao, meni je movie mod bitan onoliko koliko i fotografija i jako mi je bitno da : 1) ne grebujem materijal. 2) ne vucem DV sa sobom 3) ne placam za DV kameru i smaram se sa kasetama 4)uvek imam i foto aparat i video sa sobom. u UZ klasi jedino je S1 IS mogao to da mi pruzi, a posto mi je i sam Zoom bitniji od kvaliteta slike (koji je i na S1 ok), taj aparat je bio prava stvar za mene. Da se lozim na fotografiju kao fotografiju, uzeo bih jos onda G5 i tad ti nikakav Fuji a ni Leica ne bi pomogao. I sledeci korak nece biti 350D (koji je stvarno do jaja) nego S2. Kako da ti kazem, bolje mi radi posao od voonsterskih Fujija ;)

To je vec druga pricha, a to se tek zove vuna :D I neko ko ovako kupuje aparat, teshko da moze da komentarishe bilo kog digitalca :)

@Bahati, razlika je abnormalna :) 640@30fps je skoro kao DV kamera, razlikuje se samo malo u oshtrini i shumu...320@15fps je neupotrebljivo, pa i web kamere prave bolje :)

Poslednja izmena:
nije istina. moj canon a70, razbija i na 320 i na 640/15fps...kada pustim na TVu to je to....kada su malo brzi pokreti smesno je, ali ima shmeka, no kvalitet same slike je odlican.

driver je napisao(la):
@Bahati, razlika je abnormalna :) 640@30fps je skoro kao DV kamera, razlikuje se samo malo u oshtrini i shumu...320@15fps je neupotrebljivo, pa i web kamere prave bolje :)
pa jasno je vuno da postoji razlika ali kakve veze ima kad je sr@nje kako god okrenes. :D

Ne moze niko da me ubedi da dv kamera od 400eu pravi toliko neuporedivo bolji snimak od c770 ili s1 da je ovo sto pravi fotoaparat neupotrebljivo...

da je tako, ne bi niko pravio kamere od 2000eu |>

za moje potrebe filmovanja je ovo sasvim dovoljno |) naravno treba biti svestan ogranicenja... ja sam se igrao malo panasonicom g8 ili tako neki, mislim ok je to, ali opet daleko od fantasticnog, po mraku ocaj naravno...

medjutim fotke koje pravi dv kamera od 400eu ne moze da se uporedi ni sa onima koje je pravila moja toshiba 2mpix od pre 3-4 godine... tako da je pobednik tu jasan...

Namena DV kamkordera je da snimaju video materijal, a fotoaparata da snimaju fotografije, to je bar ocigledno :).

Ono sto si ti naveo nije bas tacno. Naime, S1 IS kao sampion snimanja video materijala medju fotoaparatima ima par falinki - snimak je samo 640x480 naspram 720x576, otvor blende mu je F2.8 prema 1.8 (ili 1.6) koliko ima vecina kamkordera, nema nikakve mogucnosti snimanja u mraku, a limitiran je prostorom zapisa. Kada izracunas da jedan S1 IS kosta sa PDV-om negde oko 450-500 evra, i da mu treba CF kartica od 2GB da bi snimio 35 minuta materijala (sto je jedno 160-170 evra, bez PDV-a :)), dodje cifra na nekih 6xx evra, cifra za koju se moze kupiti solidan DV kamkorder, cije mogucnosti prevazilaze S1 IS. Da napomenem da je cena miniDV kasete reda 5 eura.

O kvalitetu snimka je izlisno pricati, gledao sam snimke kod byMax-a...dobro je za zezanje, ali ni mic od toga.

Tu se vracamo na prvi pasus mog posta :).

Sa druge strane, za ljude koji se bave snimanjem video materijala iz hobija, i nece da se cimaju oko DV-a, resenja poput MPEG4-ke i boljih codec-a su sasvim ok.

ima-li-koga-tu je napisao(la):
nije istina. moj canon a70, razbija i na 320 i na 640/15fps...kada pustim na TVu to je to....kada su malo brzi pokreti smesno je, ali ima shmeka, no kvalitet same slike je odlican.

Ma pogledaj 30fps posle toga, da vidish koja razlika ;)

Bahati [SiD je napisao(la):
]
pa jasno je vuno da postoji razlika ali kakve veze ima kad je sr@nje kako god okrenes. :D

Ovo je sr*nje? :)

Poslednja izmena:
divna je sva ova priča, ali ako može samo jedno pitanjce.

ne treba mi digitalac za remek djela (ali je bolja slika za prihvatljivu razliku u cijenu poželjnija), niti da snimam film od 2 sata. obzirom da dolaze nekako, otprilike u isti rang - cijena, mogućnosti, dimenzije (nemojte se "precizno" hvatati za ovo), broj megapiksela - a i da potiču iz iste kuće, ima li smisla čekati s2 ili ipak kupiti a95?

gledao sam danas sve ovo što se piše za s2, aparat bi trebao biti fenomenalan. ali ipak, dati skoro 600injak evrića za nešto što već ima za 300, a razlika je zanemarljiva, pitanje je koje ipak ne prestaje da me kopka.

ajde sad. odvažite vrline i mane, barem sa papira za sad dok s2 ne dođe na neki test, pa presudite. oslonite se na korišćenje a7?/8?/95 serije i (sve) mane koje je s1 imao i bio najgori. povucite paralelu između svega i kažite vrijedi li sve to?

ne bi da započnem (ja ili neko sa nekim odgovorom, mada je i ovo do sad moglo možda tako da se protumači) flejmovanje neko, ali me živo zanima šta bi rekao neko ko je imao puno, puno digitalaca u rukama (npr. bane).

eto.

i da, hvala. :)

ps: hoću da kupim digitalac, ali je danas odluku ipak teško donijeti, naročito ako je prvi. slikao sam relativno dosta sa nikonom f90, ako to išta znači.

driver je napisao(la):
ma super je za zezanje, kao imam klip od 5sec i mnogo mi je lepo. :D

elem, jasno da je bolje imati sto kvalitetniji video mod na fotoaparatu, sto da ne ako moze, al' ljudi koji su spreni da zrtvju neki drugi kvalitet zbog toga su promasili uredjaj...

danijel00 je napisao(la):
da je tako, ne bi niko pravio kamere od 2000eu |>
ovo ti je klasicna zamena teza. :) poredimo kamera vs. aparat, a ne kamera vs. kamera, pa da razmatramo njihove cene i mogucnosti, a posebno ne na taj pojednostavljeni "skuplje je bolje" nacin. ;)

driver je napisao(la):
To je vec druga pricha, a to se tek zove vuna :D I neko ko ovako kupuje aparat, teshko da moze da komentarishe bilo kog digitalca :)

S tom razlikom sto sam se ja bavio fotografijom otprilike kad si ti koristio *****a sa buvljaka. Ja sam tad imao Leicu (tj. keva je imala, dva), a za mene, za igranje su bili Zenit-E i kasnije Zenit-M.

castore, S2 IS ako ne racunamo zoom, nije mnogo upotrebljiviji aparat od A95, recimo. Mislim da ni ne pravi bolje slike...! AKo ne zelis filmove ni UZ, a ni sjajne slike, A95 je odlican za tebe.

byMaX je napisao(la):
S tom razlikom sto sam se ja bavio fotografijom otprilike kad si ti koristio *****a sa buvljaka. Ja sam tad imao Leicu (tj. keva je imala, dva), a za mene, za igranje su bili Zenit-E i kasnije Zenit-M.

Pa brate, ako cemo tako, ja sam profesionalac ;) Cale mi se bavio fotografijom otkad znam za sebe, a znam za sebe pre nego shto si se ti rodio ;)
Svako od nas je uz nekoga iz porodice imao prilike da isproba i slika tim aparatima, ali to ne znachi da si zahvaljujuci tome pro, i da imash smisla za fotografiju. Ali zato, kupovati aparat na osnovu toga kakav video mod ima, govori suprotno od toga shto pominjesh. Jedno je praviti kompromis, a drugo kupiti najgori aparat u klasi zbog video moda.

Poslednja izmena:
Au dokle ste vi dosli, e lozi se jedan lik iz mog starog kraja kako njegova nova kamera pravi super fotke pa mu ne treba digitalac ;)

Nazad
Vrh Dno