Šta je novo?

Canon A530/A540

nije onda vec bolje ixus od A serije?
nije puno veca cena a mnogo je manji, kompaktniji, ima svoju bateriju, alu kuciste...
jeste da napr samsung nudi iste te funkcije za mnogo manje para,ali Canon brend se placa, i vec neki ustaljeni kvalitet. kao i kod telefona za nokiu

Agilni je napisao(la):
I šta ti na kraju predlažeš za nekoga ko želi da uči (da ipak vrti točkić)? A540 ili A620?

Ako koshtaju isto ili slichno, A620 je naravno bolji, ne pratim te cene. Pogotovo ako A540 nema Av i Tv modove, koji su bitniji od M.

Poslednja izmena:
Ima Av i Tv. Ima ih čak i A75, koliko znam.
ZYTOP-LG.JPG

U svakom slučaju, hvala.

Pa oće li neko reći šta su to Av i Tv zaboga. Meni to za sada zvuči kao i Šž, Čš ili Žđ. Malo objašnjenje.
Da li ovaj A530 može da pravi noćne fotografije, ono bez blica ali da slika ispadne extra (kao što vidi ljudsko oko, a ne samo mrakača), valjda sa povećanom expozicijom??? Da li smeta ako npr. slikam Sunce i povećam expoziciju na najduže (palo m na pamet pa da pitam)?

Pa oće li neko reći šta su to Av i Tv zaboga.

Modovi prioriteta blende i brzine zatvaraca.

Da li ovaj A530 može da pravi noćne fotografije, ono bez blica ali da slika ispadne extra (kao što vidi ljudsko oko, a ne samo mrakača), valjda sa povećanom expozicijom??

Da.

Da li smeta ako npr. slikam Sunce i povećam expoziciju na najduže (palo m na pamet pa da pitam)?

Smeta.

Hvala puno!

Što volim ovakve odgovore. Kratko ali je*itačno!

Jeste da ima kondom na glavi, ali što bi me ložio???

Worf je napisao(la):
Da li smeta ako npr. slikam Sunce i povećam expoziciju na najduže (palo m na pamet pa da pitam)?
Za pocetak, stavi je na najkrace.

Sunce obično ispadne loše, kako god okreneš. Za stvarno dobru i oštru fotku sunca, treba imati filter. Možeš da probaš da fotkaš kroz tamne cvike, ali da posle središ boje u photoshopu ili odradiš white balance kroz cvike, što obično ne ispadne kako treba.

Slikao sam pomračenje kroz tamne cvike i to je ispalo vrlo simpatično. Direktnim slikanjem se ništa nije videlo, samo blještavilo, čak i na 1/2000 sa maksimalno zatvorenom blendom na A510.

A jel' se smije i pod kojim uslovima se smije slikati sunce? Negdje sam čitao da ga se smije slikati samo onda kad ga možeš i očima gledati.

Tachno Vader. Ako tachno znash shta radish, nece biti problem da ga slikash i u sred dana, ali direktno bez dodataka sunce se moze slikati malim digitalcima tek kada ne smeta oku.

Poslednja izmena:
Ja sam probao da slikam kroz ono tamno staklo sa maske za varenje, ali ne vredi; treba ti pravi filter...

Cini mi se da sva rasprava vezana za to da li je bolji A540 ili 610/620 pada u vodu s obzirom na cenu Fuji S5600.Mislim da je Fuji ipak daleko bolje resenje.

Jeste, ali nekom treba manji aparat :)

Pa dobro...mada S5600 i nije bas veliki aparat...samo nemoj molim te opet o FX-u :D
salu na stranu, imam prilicno losa iskustva sa Canon modelima A80 i A430...doduse to je doslo posle lepog iskustva sa Sony DSC-F505 aparatom :p

Poslednja izmena:
Yeah, CCD + ultraviolet zraci is a bitch :( Meni je glupo sto Canon fotoaparati prave nekako sivkaste fotke iako je WB podesen na manual. Inace kakav S5600... Sa njim mozete samo izgledati profi i hvaliti se sto imate 10 opticki zum, al' ko ce to da nosi na izlet, ekskurziju, odmor... A610/620 rulaju!

Dorry je napisao(la):
Yeah, CCD + ultraviolet zraci is a bitch :( Meni je glupo sto Canon fotoaparati prave nekako sivkaste fotke iako je WB podesen na manual. Inace kakav S5600... Sa njim mozete samo izgledati profi i hvaliti se sto imate 10 opticki zum, al' ko ce to da nosi na izlet, ekskurziju, odmor... A610/620 rulaju!

Licno jos uvek stavljam kvalitet ispred "komfornosti"...dzaba mi mali aparat koji mogu malte ne da stavim u dzep ako su slike...necu da kazem lose ali losije nego sto mogu da ispadnu sa S5600.Ja fotografiju dozivljavam da kazemo na malo drugaciji nacin...to je uspomena koju vredi sacuvati ali u najboljem mogucem kvalitetu.U jednom od predhodnih postova sam spomenuo da imam losa iskustva sa Canonom...naime sticajem prilika sa A80 sam pravio fotke na cerkinom rodjendanu.Ne mogu da vam opisem koliko mi je zao sto nisam pri ruci imao bolji aparat.Kada uporedim slike sa predhodnog rodjendana (snimano sa Sony F505) i sa ovog poslednjeg...pa to je nebo-zemlja.Ali ajde da ne poredimo babe i zabe nego zabe i zabe :D odnosno A610/620 i S5600...opet je malte ne nebo-zemlja.
thunderchase jeste xD kartica skuplja od SD ali ne toliko da ne moze da se priusti recimo neka od 512Mb.

Ma nije stvar u tome da je A620 dobar, nego je S5600 mnogo upotrebljiviji. Sa A610 necesh moci nishta vishe shto si mogao sa A70 pre dosta godina, a S5600 moze mnogo vishe od nekih starijih ultrazumova, za vrlo slichne pare kao A620. xD kartice vishe nisu toliko skupe da budu razlog zashto ne kupiti bolji aparat, a velichina je tek druga pricha. Pa zar nekoga mrzi da nosi aparat velichine S5600 na letovanje ili ekskurziju, gde ce imati daleko vece mogucnosti da zabelezi neponovljivo:).

Meni aparat sa opremom ima oko 3Kg i ja to nosim svaki dan k'o ixusa, a pogotovo cu da ga nosim ako idem negde, makar to bio izlet na koshutnjak :)

E sada jos kada bi nasao negde koriscenog a ocuvanog S5600 po pristojnoj ceni bilo bi super....ovo nije konstatacija nego hocu da ga kupim :)

Ma aparati samo novi ;) , ništa polovno...

OK, jeste S5600 upotrebljiviji, ali toliko koliko je i skuplji od A610. Recimo, pokretni LCD je mnogo dobra stvar, tako da dođu na slično. Sve u svemu, oba su dobra aparata sa par različitih "features"-a i onaj ko kupuje odmah zna šta mu je važno, koji da izabere...

thunderchase, sad ispada da je A610 bolji od fujija zbog pokretnog LCDa :) Pokretni LCD jeste dobra stvar, ali je u isto vreme sam LCD mnogo losh, pa bih pre voleo da imam bolji LCD nego pokretni na kome se nishta ne vidi :D

Kao shto rekoh, sa A610/620 nishta novo necesh moci shto si mogao sa A75 recimo, dok je S5600 aparat kojim mozesh mnogo vishe. Shta bi onda rekao za S2 IS ili nedaj boze S3 IS za skoro 500e, koju su daleko skuplji od S5600 a jedina prava razlika je IS.

Shto se tiche novih i polovnih aparata, tu ne postoji pravilo. U zivotu sam mnogo vishe imao polovnih stvari nego novih i nikada nisam imao neke ozbiljne probleme.

Poslednja izmena:
driver je napisao(la):
Shta bi onda rekao za S2 IS ili nedaj boze S3 IS za skoro 500e, koju su daleko skuplji od S5600 a jedina prava razlika je IS.
A kako S5600 kompenzuje nedostatak IS-a?

Kompenzuje odlichnim ISO400.

Potpuno je bespredmetno porediti A610/620 sa S5600. Na godišnjem sam se pošteno naigrao sa A620, odličan je aparat, ali sem pokretnog ekrana, pored S5600 nema šta da traži.

Mislim da će dobar fotograf amater mnogo više da se raduje da u rukama ima Fuji. Jednostavno A610/620 ima previše stvari koje će ga ograničavati.

Uostalom, zato su u pitanju potpuno različite klase aparata i to je sasvim normalno. Canon predstavlja krunu kompakt aparata, mada je prevelika cigla i pretežak za moj ukus, dok sa druge strane Fuji otvara vrata malo ozbiljnijem fotografisanju.

Nidzo, kako si se bre naigrao sa A620, jel ti to prvi aparat u zivotu ? :)

Mrljo, nisam znao da je pala cena tako brzo, ali opet za 170-180e vishe, S3 is je po ko zna koji put najgora UZ kupovina :D S6500 ima da ih oprlji sve :)

Poslednja izmena:
nidza je napisao(la):
Uostalom, zato su u pitanju potpuno različite klase aparata i to je sasvim normalno.

Ali u istom cenovnom rangu...a to je upravo ono sto ja hocu da kazem.Ili je S5600 greskom dospeo u tu da kazemo nizu cenovnu klasu ili je Canon preskup.Pogledajte samo A700 koji je skuplji od S5600 a po karakteristikama ne moze ni da mu prismrdi.Imam utisak da se previse placa ime odnosno brand...jeste Canon veliko ime ali ipak...

Nazad
Vrh Dno