Šta je novo?

Canon A530/A540

Da li se pojavio A540 kod nas? Nešto merkam ovih dana aparate, pa mi on trenutno deluje kao najbolji odnos cena/performanse za ono što meni treba.
U principu bih uzeo i A530 da mu nisu osakatili video mod :(

Dandy je napisao(la):
Da li se pojavio A540 kod nas? Nešto merkam ovih dana aparate, pa mi on trenutno deluje kao najbolji odnos cena/performanse za ono što meni treba.
Samo jedan savjet: možda da ipak pogledaš i uporediš A610 sa tim A540. A610 je jeftiniji a i bolji. A540 je skuplji jer je nov, ali mu je početna cijena manja nego što je bila za A610 kad je on izašao, što isto nešto govori. Jedino što A540 ima je 1 megapiksel više, ali na manjem senzoru, s tim da je broj megapiksela bitan (samo) kod izrade većeg formata fotografija. A540 ima veći ali manje kvalitetan displej. Ima dve baterije koje sporije pune blic, autonomija mu je manja nego kod A610.

Ovo je samo savjet, ako tebi više odgovara A540 onda OK.

Sad ja imam pitanje za znalce: do koje veličine (cm x cm) se mogu izrađivati slike sa A610 i njegovih 5 Mpx a da ispadne dobro? A kolika je ta veličina sa 6 Mpx i sa 7 Mpx?

Izvoli Vader; ovo su preporucene, ako si na to mislio:

1051 x 1500 piksela za format 9x13 cm
1205 x 1795 piksela za format 10x15 cm
1500 x 2102 piksela za format 13x18 cm
1795 x 2551 piksela za format 15x21 cm
2126 x 3000 piksela za format 18x24 cm
2398 x 3602 piksela za format 20x30 cm
3000 x 4500 piksela za format 25x38 cm

Inace i ja licno bih uvek bez razmisljanja uzeo pre 610 nego 540 canon.

Poslednja izmena:
Vader je napisao(la):
Samo jedan savjet: možda da ipak pogledaš i uporediš A610 sa tim A540. A610 je jeftiniji a i bolji. A540 je skuplji jer je nov, ali mu je početna cijena manja nego što je bila za A610 kad je on izašao, što isto nešto govori. Jedino što A540 ima je 1 megapiksel više, ali na manjem senzoru, s tim da je broj megapiksela bitan (samo) kod izrade većeg formata fotografija. A540 ima veći ali manje kvalitetan displej. Ima dve baterije koje sporije pune blic, autonomija mu je manja nego kod A610.
U stvari i ja se sada kolebam među njima. Malo me nervira što je A610 veći i teži, a koristi i 4 baterije što je mala nezgodacija. Lakše mi je da nosim 2 nego 4 rezervne baterije, a pošto trenutno stalno nosim A510 sa sobom i na granici je veličine koju mogu da podnesem stalno uz sebe plašim se da će mi A610 biti jednostavno preglomazan.
Još nešto, da li je tačno da mu se objektiv jako čuje dok zumira?

Tachno je za objektiv. Chuje se ko bushilica.

Ja sam tamo negdje ljetos bio zainteresovan za A510, ali nisam imaš baš novca a najavljen je bio i A610 sa dosta boljim karakteristikama pa sam šicao njega, ali za njega pogotovo nisam imao novca. Ni meni se nije svidjelo što A610 koristi 4 baterije, jer sam i ja mislio da će biti problem vući 4 rezervne baterije. Ali nekako mi je sad OK što koristi 4 baterije, kažu da može dosta da radi sa njima, jer navodno DIGIC II procesor manje troši od DIGIC I, a 4 baterije su stavili zbog veće brzine punjenja blica, išli su na to da u svemu ubrzaju A610 jer je mala brzina bila možda jedina mana dosta hvaljenog A510. Pa sad ovih dana šicam A610, još ga nisam nabavio, nadam se da ću ga uskoro nabaviti. Sumnjam da ću mnogo koristiti blic, više me privlači slikanje u prirodi, vani, pa mi blic tu neće trebati. Zato računam da će u tim uslovima A610 moći dosta dobro raditi sa 4 baterije, i da neću morati vući rezervne baterije sa sobom.

Nisam nikad vukao neki fotoaparat sa sobom pa zaista ne znam koliki je problem zbog veličine i težine A610, ali mislim da nije mnogo teži i veći od A510 i A540, a svi se slažu da je ozbiljniji. Meni se ni ne sviđaju suviše mali aparati, djeluje mi da je teško raditi sa njima tako malima, IXUS ne bih uzeo jer su baš mali, i dosta skupi.

A i ja sam čuo po forumima da A610 ima prilično bučan objektiv. Šeta, ali šta se može, u toj cjenovnoj klasi djeluje kao najbolji. A meni se A serija sviđa i dizajnom.

Aj' da i ja kažem nešto za dnevnik...

Guru, jeste FX01 "lepši" aparat od 610. Više je fensi, zanimljiviji je. To stoji. Ali to pali kod takvih kao što si ti, koji furaju neki DSLR i sad im je gušt da džeziraju sa FX01. Kod nas to ne pali :) . Mi koji imamo digitalna govanca tipa HP ili ni toliko, a mislimo da se razumemo u fotografiju, nama treba pristupačan aparat sa što više manuelnih kontrola. Šta me briga za rezoluciju LCD-a? To služi za kadriranje, a manual settings nećeš pogrešiti zbog njegove rezolucije. Dovoljno je da je dobro osvetljen, što i jeste, kod A610. I broj Mp je OK, kao i zum. Znači bombona. Jeste ružan, ali je sposobniji od FX01. Kad ja jednog dana budem kupio D200, onda će mi kao backup aparat biti zanimljivo da furam bilo šta što nije Canon A klasa (pogotovo što podseća na Mečku ;) ) ...

E, otkucah A4 stranu filozofiranja, i forum mi obrisa sve :) Ajde sutra cu da vas nauchim nekim stvarima :D

ajde driver prosvetli nas

Driver je u pravu. Sa jedne strane. Kada imas "pravi veliki" aparat, FX01 je bolje resenje jer se kupuje kao dzepno svakodnevna varijanta ali ako se kupuje jedini aparat A610 je ipak zahvalniji. Ipak ima vise kontrola i bolji kvalitet fotografija.

Imam Canon a610 i extra sam i zadovoljan.Jedine manu su mu "busilica" :p i neupotrebljiv viewfinder :smash: .Cena je pala dosta tako da uopste ne treba razmisljati.btw skoro izlazi sony dsc-h2, ako nije vec,to bih jedino voleo da imam od aparata a da nije canon ili nikon :-devil-: :banana:

Poslednja izmena:
Abdee je napisao(la):
Driver je u pravu. Sa jedne strane. Kada imas "pravi veliki" aparat, FX01 je bolje resenje jer se kupuje kao dzepno svakodnevna varijanta ali ako se kupuje jedini aparat A610 je ipak zahvalniji. Ipak ima vise kontrola i bolji kvalitet fotografija.
Abdee, to sam ja rekao, nije Guru ;) . Al' nema veze, bitna je suština što sam hteo da kažem...

Ma to "p&s je bolji samo ako vec imash pravi aparat" stoji, ali ne ultimativno :)

Malopre sam slikao Gumball sa A610 i mogu da kazem da mi je muka pripala :) Treba mi shiroko - nema, treba mi fill-in blic - chekam po 5 sekundi izmedju shotova da se napuni, super bi leg'o wide i IS na videu - nema, shot to shot/paljenje aparata je brze na panasonicu, to mi je bash falilo za iznenadne snimke. Panasonic bi mi bolje odradio posao, bilo za fotke, bilo za video.

Shto se tiche manuelnih modova, pa shta bih dobio na A610 time ? DOFa nema kako okrenesh, sweet spot blendu ce i panasonic uvek stavljati kada fotkash napolju, tek sada kada koristim DSLR vidim da su ti modovi preslikani sa ozbiljnih aparata, ali su oni fizichki ogranicheni bash onim stvarima koje su potrebne da bi ta podeshavanja bila rishcena.

Poslednja izmena:
Evo ja imam i wide i IS na Panasonicu al opet ne valja nista - jer nema budilnik da te probudi za slikanje takvih dogadjaja :) :d

Inace nisam gledao kako A610 fotka mo mrklom mraku - ali sad se trenutno nocu igram sa "60 sekundi mirovanja" modom na FX01 :)

Slike su dojajne :)

Iam f11 i ostalih prednosti ne samo manual ;o)

majka je napisao(la):
drajveru a sto onda narucujes F11 kad ti ne trebaju manuelni modovi?

Prvo zato shto ga imam za 10e vishe nego F10, a i stalno imam trip da bez manuelnih ne moze, ali to je tachno samo za DSLR.

Poslednja izmena:
Na A70 nisam nikada upotrebi ni jedan od tih auto scenskih modova. Eventualno, kada aparat dajem drugom u ruke, kliknem točkić na AUTO.

majka je napisao(la):
ma, kad se jednom covek navikne na prioritet blende nema povratka na beach, sunny i ostale igrarije.

Ma to je ok, ali koga boli uvo da li ce biti maksimalni moguci kvalitet kada slikash sa tim prcvoljkom. Ja uopshte nemam nikakav osecaj vishe sa tim aparatima, ko da si uzeo u ruku bilo kakvo parche plastike i kao shkljocash neshto, niti mi je interesantno da to radim, a fotke su prave "digitalske" pa mi uopshte nije bitno da li sam bio na pravoj blendi.

Ma druga pricha je F717, skoro sam fotkao sa 828 i uopshte nije tako losh osecaj, ali ovi mali plastikaneri koje svi imaju su uzasni i vec godinama da se pomere od nule. Ljudi menjaju A70 za A510, a ja ne bih menjao A70 ni za A610, jednostavno se za dobitak razlika ne isplati. Recimo polovan Fuji S5500 je sigurno najbolje reshenje za tu oko 200e, jer je daleko ispred tih aparata koji se prodaju na lopate, a svejedno nijedan od njih se ne moze nositi bez sopstvene torbe. Filozofiram i ja sad, ali jednostavno sam odushevljen FXom, ne bih Ixusa pogledao pored njega, dok je A610 samo josh jedan A.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno