Da, znam. Wav-prg sam i koristio. Iz njega sam i iscupo i prilagodio ovaj loader. Pre svega jer ne znam iz kog razloga ali sve sto Wav-prg napravi u slow modu ja na svom komodoru jedva uspevam da ucitam. Jedan od deset puta uspe. Bilo da je cela igra u slow modu il samo loader koji posle ucitava igru u turbo modu. Jednostavno ne moze da ukaci pocetak fajla. Kad to uspe jednom u deset puta onda i ucita igru.
U svakom slucaju loader koji pravi wav-prg se ucitava 17sec. Gledao sam moze rucno da mu se secne nekih 5 sekundi s pocetka wava jer mu je taj pocetni carrier signal jedno 7.5 sekundi. Tako da s intervenisanjem nad svakim napravljenim wavom moze da se kaze da se ucita za 12 sekundi. Ovaj sto sam ja izvukao mi je na disketi i ucita se za par sekundi i radi mi uvek. Plus eto wavovi koje pravim su kraci za tih 17sec loadera ako je danas usteda prostora nekom uopste i bitna. Plus kad nadje fajl automatski nastavlja i ne mora da se brze bolje pritiska space posto wav ide pa ide nezavisno od toga sto komodor tu iskljucuje motor kasetofona.
Takodje vidim da je loader 2 puta jedan za drugim kreiran u wavu. Pokusao sam da obrisem prvi pa da ucitam. To bi onda stvarno bilo samo par sekundi ucitavanja i iz wava ali nije uspelo. Jel u slow modu bese i mora fajl da bude dupliran radi provere koju komodor bese vrsi?
Inace uspeo sam iz vise pokusaja da ucitam tvoj wav na 160 c.c. to je stvarno mislim donja granica gde nastaju problemi. Verovatno kad bi se pustalo sa kvalitetnog CD playera sa kvalitetnim DA konvertorom da bi moglo da se ide i nize al sa mobilnog 170 mi je sigurna varijanta. Wav na 102 naravno nisam uspeo da ucitam.
A reci mi za Spektrum, jel tu u pitanju i kvalitetniji hardver, kasetofon, da li je on zasluzan i omogucio brze loadere il su samo jednostano kvalitetnije sa vise entuzijazma pisani?
Pravo da ti kažem, kasetni turbo za c64 sam koristio od 87 do 90, a posle sve ređe, niti sam se bavio custom loaderima za c64 jer nisam video svrhu nakon nabavke disk drajva, niti je vidim danas, osim ovako zbog retro zanimacije.
Na Spectrumu sam se dosta zanimao za custom loadere jer je najveći deo Spectrum softvera sačuvan upravo u obliku različitih kasetnih imidža.
Razlika je i u tehnikalijama ali i u kvalitetu loadera i kreativnosti autora, što može i da se vidi po količini i raznolikosti.
Spectrum u osnovi piše sa 1200 boda, dok c64 samo sa 300bps i onda možeš da zamisliš muku onih koji su učitavali originale u ranim osamdesetim.
Dalje, Spectrum je dizajniran da učitava sa bilo kog kasetofona, dok je c64 i pored specijalizovanog imao neshvatljivo sporu rutinu za učitavanje.
Koliko se sećam, podaci su se snimali originalnom rutinom dva puta, zbog sigurnosti, ali čak i bez toga brzina bi bila samo 600bps i dalje duplo sporije od Spectruma.
Ovde ima nekih tehničkih detalja, kako Spectrum tretira zapis na kaseti i kakav je potencijal za ubrzavanje:
http://www.myprius.co.za/tape_storage.htm
U teoriji može se ići čak do 35000 bauda ali praksa je pokazala da je 19600 bauda vrh što se tiče stabilnosti na pravim mašinama, a toliko otprilike može i Amstrad, barem od računara za koje ja znam.
U praksi to izađe oko 2.2 Kb/s , a sve brže od toga može da radi samo na emulatorima u idealnim uslovima.
Sa ovom brzinom sam napravio onaj Knight Lore loader, a svih 48K bi se učitalo maksimalno za 22 sekunde.