Šta je novo?

C= Commodore ponovo jashe :)

• Začetnik teme delimir
  • Datum pokretanja
nema sanse sto se tice CPU-a. Freescale (ex. motorola) ima zamene za MC68K seriju ali koliko ja vidim nema ni jednu opciju koja je dovoljno dobra/kompatibilna ;) kao punokrvni 68060. iskreno ni ne znam da li se ovaj chip uopste i proizvodi, koliko je meni poznato: ne.

a sumnjam da bi se remake A500 prodao u 100.000 primeraka... mozda u vidu joysticka sa 10tak igara ali kao komp sa sve hardiskovima, usb... sumnjam.

mislio sam pre svega na remake A1200, koji sa svim dodacima koje sam nabrojao moze ladno da posluzi kao skromni kucni komp za net, obradu teksta, igrice.... Razumem ja da sve sto sam nabrojao kao spisak zelja moze da se nadogradi na A1200 u vidu posebnih kartica, dodataka, hardverskih zahvata ali je sve to prilicno skupo, kao sto je neko rekao blizi se cifri od 1000E sto je nedopustivo mnogo.
Nemora ultimativno da bude 060 procesor moze i 030 ili 040, jedino par igara nece ici punom brzinom (doom, quake, descent...) ali po meni to nije presudno.

Ja sam rekao da je npr. Atari falcon sa svim tim dodacima oko 1000e. :)

nisam siguran da bi se isplatilo praviti tu masinu, mada je to stvarno ne bitni sta mislim ali evo krecem od sebe; ja sam poceo za falcona da kupujem sve te dodatke i stvarno ce me ta akcija izaci 1000e. Voleo bih kad bih mogao da prodje 3x jeftinije ali ni ovako ne zalim pare jer jednostavno volim to. CT63 sa 060/100MHz kosta 300e., mini-box 120W napajanje ce biti oko 90e, ethernet + USB oko 120e.. ...to su sve dodaci koji se prave u par stotina primeraka na celu planetu :)

btw Qake ni sa 060 ne ide punom brzinom - oko 15fps sa 060/66MHz :) dok Doom... ;)

Voleo bih kada bi neko komercijalno ponovo izdao A500 ili jos bolje A1200. Naravno danas je tehnologija daleko savrsenija verujem da ceo komp moze da stane u 2-3 cipa. Spisak zelja kako bi A1200 po meni trebala da izgleda.

1. Obavezno 100 (99%) kompatibilna sa originalom.
2. Pored AGA grafike integrisana moderna graficka kartica (u principu bilo sta samo da radi 2d u visokim rezolucijama)
3. Zvuk (po meni nemora da se menja)
4. Obavezna podrska za USB, PS/2 misa, PS2/ tastaturu....
5. Integrisan LAN
6. Poboljsan IDE kontroler
7. 030, 040, 060 procesor (u zavisnosti sta je dostupno)
8. Integrisan RGB, SVHS, Chinch i VGA izlaz
9. Eksterni izvor napajanja (kao kod originala, besumni hladjen uljem)
10. Integrisan DVD Rom ili jos bolje Combo moze i DVDRW
11. Integrisan modem (najverovatnije hardverski)

Naravno Amiga mora da ima originalni dizajn, ali i mogucnost lakog montiranja u ATX kuciste
Neverujem da ovakav komp moze da kosta vise od 200E u maloprodaji, pa i da je 300 ja bih ga kupio, za godinu dana bi prodali najmanje 500000 komada, uz dobru markentisku kamanju.
1. To ne bi bio toliki problem da bude kompatibilna. WIN-UAE je prilicno kompatibilan sa amginim igrama.
2. Problem kod grafike je to sto ona zastareva za pola godine. :d Mogli bi da naprave grafiku tipa Sony PS3
3. Zvuk mora da se menja, mora da bude daleko vece rezolucije - 16bita ili 24bita, bar 5.1, sa digitalnim izlazom, ali kompatibilan sa starim
4. Naravno, standardi moraju da se postuju da bi taj uredjaj preziveo u danasnjem svetu, USB 2.0, PS2 itd...
5. Gigabitni LAN se podrazumeva.
6. Integrisan SATA kontroler i/ili Serial SCSI ! :)
7. Ne treba mu tako star procesor, poput 68k, emulacija je toliko brza da na A64 @2.8 Ghz prevazilazi G3 @900 Mhz, a da pri tom rade sve starije stvari. Procesor moze da bude bilo koji moderan dual core X86 ili PPC ili cak CELL sa emulatorom 68k.
8. TV-out i HDMI se podrazumevaju na tako modernoj masini.
9. A500 bi mogla da ima externi PSU, a A2000 normalno restilizovano desktop kuciste.
10. Integrisan DVD RW ili jos bolje blue ray
11. modem naravno....
12. OS koji sve to podrzava koji ima ugradjen 68k emulator i koji podrzava multithreading.

@sasamil: izgubljena u smislu - ne zna se ko je poseduje. Amiga je promenila mnogo vlasnika, a ovo sto je sada Amiga Inc je komedija.

@kovacm: 060 se koristi u mnogo industrijske opreme kao i u stand alone Cisco ruterima. ovde mozes detaljnije procitati o 060.

p.s. jel moze neki moderator da Amigiste i Atarijevce ishutira odavde u neki drugi thread? :D

Poslednja izmena:
hm... cool znaci jos uvek postoji originalni 68060 samo sto kosta 372$ ako se kupuje direktno od Freescale! :S: Ja sam mislio da su kompletnu 68K liniju zamenili sa ColdFire procesorima... jer ColdFire procesori sa 150MIPSa kostaju oko 20-30$ (duplo brzi od 68060 a 12x jeftiniji, doduse nisu 100% kompatibilni sa 68K)

btw kaze se AmigiSTe i AtariSTe :D
cini mi se da se amigina zajednica previshe rasplinula na 10 strana...

mozda moze da se napravi u FPGA tehnologiji.. za 100 evra i par godina kucanja koda u vhdl-u :)

Xex, malo sam pročešljao po sajtovima... Ljudi nisu normalni, šta su sve pravili od debeljka: napravili su DOS emulator za njega, WEB server, WEB browser, stanicu za video nadzor i ko zna šta još...

http://www.tkk.fi/Misc/cbm/

isto je i sa svim ostali 8bitashima.... :) i sa hardwareske strane su napravili svashta: nakachili im CD romove, USBove... i onda neko ko ima ~15 godina lupi "I gde su oni svi sada ??"* ko da nisu ni trebali da postoje :/

*misli se na kucne kompjutere

http://www.pro-g.co.uk/news/15-03-2007-5016.html
"Commodore Gaming has unveiled its new range of high specification gaming PCs complete with new levels of personalisation.

The full range will be unveiled at CeBIT 2007, and will include four models ranging from an entry level gaming PC to an extreme spec model which will feature a quad core intel processor, 4GB of memory and two nVidia 8800 GTX 768MB graphics cards.

Bilo je vec reci o tome.

Da ali nije bilo o konfiguraciji same mašine,kao što vidiš imaće quad core duo procesor i 4 GB memorije i dve 8800GTX grafičke u najjačoj verziji.

kakve to ima veze ? u krajnjem slucaju i novi MacPro ima to vec sad ...so?... to nije commodore - ne mozes da gurnes kasetu u njega :D

To si u pravu ali početna tema nije bila stari C64,već da je izašao novi računar pod tim imenom,zar ne?

moguce :)

ima i neko igrice za c64 na kasetama, i ako ima Giana Sisters nek mi posalje pm..

progutao sam slovo, mislio sam "ima li neko igrice za C64.."

edit: pa dobro, cemu sluzi dugme Edit? :smash:

Poslednja izmena od urednika:
Kako mislis da ti igricu na kaseti posalje na PM :S::p

Tesko da ces naci nekoga ko ima na ispravnoj kaseti. Bolje nadji i instaliraj VICE emulator, a evo ti u attach-u Gianna (nisam proveravao da li je to bas ta, ali probaj).

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Prilozi

• giana.zip
    43.1 KB · Pregleda: 48
Ili još bolje nek napravi x1541 kabel, poveže na lpt port pc-ja, startuje Star Commander i direktno učitava igre iz d64 image fajlova.
"nothing beats the real thing"

Mislio sam da spakuju u .zip kasetu pa mi posalju :d
Cek jel sam dobro ukapirao? Povezem tim kablom PC i C64 i preko Star Com. programa mi ucita u C64 igricu preko PC-a?

DO yaya, lepo sam se izigrao sa emulatorom, hvala!:banana:

hvala za 64hdd, bas cu probati.. Pozz:wave:

Poslednja izmena od urednika:
hvala za 64hdd, bas cu probati.. Pozz:wave:

Ako ćeš koristiti neki pc do 486/100 mhz, onda pravi x1541 kabl. Inače, pravi xe1541 kabl koji radi i na novijim ecp/epp lpt portovima.
Pošto je dos aplikacija u pitanju,ili ga koristi u dos-u ili dos promptu na windows 95/98/me.
Sumnjam da će raditi na win 2000/xp zbog direktnog pristupa portu, ali probaj sa ovim , možda pomogne.

Ja sam ga svojevremeno koristio na 486 i radio je odlično. 6-pin din imaš u itc electronic, to znam 100%
Sretno. :wave:

Uh ima tu dosta zayebancije, mozda je bolja opcija ako ima neko ispravnu kasetu:d
Hvala na korisnim informacijama..

Hvala na ovim informacijama :), al imam jos jedno pitanje. Posto nisam nasao "Giana" igricu na ovoj listi .tap fajlova, jel postoji mogucnost da konvrertujem .d64 file (koji je za emulator) u .tap ?

Поздрав, имам једну малу молбу пошто видим да овде има доста Ц64 стручњака. Памтим кад сам био клинац да је другар укуцавао програмчић на Ц64 који је чинио да се телевизор понаша попут строб светла. Сећам се и да је програм био јако мали, можда 5-6 редова плафон. Е сад пошто се програма не сећамо ни он ни ја може ли неко од вас да помогне?

Хвала :)

LDA #$00
STA $D021
LDA #$01
STA $D021

:D po nekom tutorialu na koji sam neleteo za C64...

Isto to, samo malo drugacije:

10 POKE 53280,0: POKE53281,0: POKE53280,1: POKE53281,1: GOTO 10
RUN

Hehe dobra stara vremena
Ja sam svoji prvi komp a to je bio upravo debeli, dobio negde tamo u 4. razredu osnovne - donela tetka iz Nemacke, samo usli jedan dan kuci kada na stolu stoji kutija za C64 sa slikom onog fudbalera ili sta vec :smoke:
Pikali smo u pocetku najvise one igre sa ketridza koji je dosao uz njega - sah, onaj Silicon Skyboards ili kako bese i naravno fudbal, tek kasnije smo provalili kako se ucitava igra sa kasete i kako se steluje glava i ucitava Turbo 250 :)
Nismo se skidali sa Arkanoida i Double Dragona, po ceo dan maltene :d
Debelog sam prodao nege '94 godine kada sam uzimao Amigu, uvaljao sam ga tada za solidnih 100e :D bio je u sasvim dobrom stanju sem sto je space taster bio malo ulegao i sto su se razdrndala vratanca od kasetofona :,,:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno