Šta je novo?

Bus Plus tehnologija

Ipak je bus daleko jeftiniji od bilo kakvog auta... ako uzmete da vam je mesecno dosta 20L, to je vec 3000 din, mozete u zavisnosti od auta da predjete od 200 do 300 km (naravno Beograd spic ujutru i po podne, cak i taxisti priznaju da je to ta potrosnja). Sto znaci da do posla mozete da imate oko 5-7km. Medjutim za auto imate fixne troskove, zamena ulja, odrzavanje, registracija, sto izadje bar jos 3-4000 din mesecno i to zajedno sa gorivom cini vec dosta vise od markice.

Sad moguce je da neko vozi na plin ili dizel i time stedi oko 1000 din, ali ovde ide potencijalno skuplje odrzavanje i veca amortizacija. Moguce je i da neko ima manje do posla, tipa 2-3 km, ali onda je pravo pitanje zasto ne ide pesaka 15-20 minuta...

Poslednja izmena:
Gorivo me izađe oko 7-8.000 mesečno, ali to nije samo za posao. Nisam analizirao koliko me tačno košta prevoz do posla. To smatram luksuzom koji mogu da priuštim i ne zanima me koliko košta. Troškove plaćam sam, ali povremeno povezem nekoga od kolega/koleginica, ako idemo u istom smeru.

U prethodnom postu kazes da nam nikada nece biti bolje jer ljudi gledaju samo svoje d..., a kazes da ides na posao kolima svaki dan manje vise sam. E pa vidis jedan od problema grada Beograda je taj sto i kurta i murta hoce kolima u centar grada (u vecini sami), ne moze prevoz normalno da funkcionise stalno su neke guzve i zastoji, parking u centru mozes da zaboravis. U toj Evropi u koju toliko zelimo da udjemo ljudi idu i biciklom na posao.

Sto se tice ovog sistema ulaska u autobus to je tek smejurija, dali nekom *****u poziciju da odlucuje i on sad kao da bi ispalo da nesto radi donosi ove nebulozne odluke koje su primenjive ali na Islandu, ne u Beogradu gde na Zelenjaku preseda 100k putnika i voznim parkom od '70 i neke pa na ovamo, sa vozilima konstruisanim za hobite, te svako ko ima preko metar i sezdeset ne moze da sedne vec mora da stoji na prolazu sirine 35cm. I za koji moj su stavljali ove validatore na sva vrata onda, kad su samo nekoliko meseci kasnije doneli odluku da se ulazi napred i pozadi? Sta da necu da se validiram dok izlazim?

Poslednja izmena:
Primer toga koliko ljudi koji su odgovornim funkcijama ne znaju svoj posao jeste nabavka španskih tramvaja - ko se vozio njima mogao je primetiti da jesu jako konforni, ali nikako nisu za beogradske gužve. Ja kad vidim "španca" koji je iole pun, bežim od njega ko đavo od krsta, jer sam se dva puta vozio u punim špancima u kojima nema skoro uopšte gornjih držača, a u zadnjem delu (baš poslednja platforma) ljudi padaju jedni preko drugih kao u šleperu punom krompira.

I tako u krug... Grad naruči fensi tramvaje kojima kupi glasove birača, neki baja koji sedi ceo dan u kancelariji i igra preferans dobije ideju da ispretura malo načine ulaza/izlaza u prevozu, itd. (zašto imam utisak da smo marionete jednog velikog lutkarskog pozorišta zvanog Srbija™???)

@maxx - samo dokaz koliko se radi stihijski, nestručno i u stvari - totalno amaterski.

Smatram sebe uzornim gradjaninom... plaćam sve račune na vreme, ne švercujem se u GSP-u, itd.

Kažnjavaju nas što ne poštujemo pravila i regulative??? Ok... A šta ćemo sa drugom stranom???

Od uvođenja letnjeg reda vožnje apsolutno ne računam na tramvaj broj 14 kada se vraćam sa posla. Četiri dana zaredom po 40+ minuta čekanja, i kada nazovem broj za žalbe i reklamacije koji je naveden na info tablama na stanicama - (gle čuda!) ne javlja se niko... Red vožnje te linije - u špicu 13 min, van špica do 20min.
Na tom vilom Zapadu koga svi uzimamo u usta kada treba naplatiti kaznu građaninu koji pokušava da zahebe sistem, vozač (u stvari prvenstveno dispečer zadužen za tu liniju) bi debelo osetio ova kašnjenja po svom džepu

A BusPlus sistem informacija je apsolutni pobednik... Prva poruka koju ukucam - ne radi sistem. Drugu poruku ponovim kroz 20sec, kaže - nema podataka za tu stanicu. Treći pokušaj - daje informaciju da je moja linija udaljena celih 47(!) stanica. Četvrta poruka - moja linija je udaljena 2 stanice. Primera je milion...

Šta hoću da kažem - svi hoće da uzmu pare ili da kazne - a niko neće da odgovara za lošu ili nepruženu uslugu.

Ja kapiram da smo svi nezadovoljni zbog sistema koji ne funkcionise kako treba. Tacnije, problem je u tome sto zakoni postoje ali se ne sprovode, implementacija je jedan od najvecih problema ove drzave. Da bi sistem radio bolje on mora da se menja od vrha piramide tj. vlasti i onda da se ta promena prenosi na nize slojeve skroz do dna piramide tj. naroda. Ne mozes ocekivati da se preko BusPlus sistema promeni i "ona druga strana" na zalost.

Kako oni misle djacima da naplate tu kaznu ili studentima ?
I ko treba da da potvrdu da si ušao na pogrešna vrata, ti vodiči možda.
Pa kontrolori ne mogu da te legitimišu a sad će neki vodič da te kazni i to ni manje ni više nego sa 75.000,00 dinara.
Udješ na pogrešna vrata nekim slučajem, i dodje taj vodiš i šta će on da radi, da neće možda da za šiju hvata i da te drži dok ne dodje policija.
Hoće li možda lisice nabaciti ako ti pokušaš da izadješ na idućoj stanici ?
Ovo mi liči na kažnjavanje gradske vlasti zato što su izgubili republički nivo.
E da interesuje me i šta se dešava ako izadješ na pogrešna vrata, vodič iskače iz autobusa za tobom i juri te ulicom ne bi li te uhvatio.

Beograda je taj sto i kurta i murta hoce kolima u centar grada (u vecini sami), ...
i voznim parkom od '70 i neke pa na ovamo,

A jesi pametan... ;-) Znači, ako hoću kolima, da stanem na autobusku stanicu, pitam gde ko ide pa da ga povezem?

Vozni park gsb-a, što je najgore uopšte nije mnogo star. O kvalitetu autobusa ne bih ovom prilikom.

I da, ne ide mi s radnim mestom da idem biciklom na posao. ;-) Imam službeni parking u sred centra grada, ali nemam mesto za ostavljanje bicikla. Radije bih išao autobusom, tj tramvajem.

Pa, čovek je u pravu. Kad sam na centru u većini automobila vidim samo jednu osobu-vozača. Oni što mogu krenu kolima, i cvrc. Rusvaj, haos, gužve...

Što se tiče bus plusa. Kupio sam običnu karticu, napunio sa 120 din i da, švercujem se. Kada su se vadile pretplatne bus plus kartice ni na kraj pameti mi nije bilo da čekam u redu 2-3 sata i da gubim vreme. Zašto su se kartice vadile u bankama? U MTS prodavnicama? U tempo centrima? Mogli su postaviti one kontejnere, plus su imali na rasploganju GSP lokalitete. Zašto se to uopšte i izdavajalo iz GSP-a? Voziš se GSP-om a kartu plaćaš nekom petom... Ma da...

A vozni park... Ma milina. Dosta autobusa je poklon Japana, zatim tramdže-švajcarci... A gde odlaze pare na nabavku vozila? U Španiju! Ili, još bolje,, naruče od nekog našeg vozila, ovaj uradi i posle isečeš prst na držaču od vrata jer šraf izgleda kao da je brušen plus nije ni dotegnut do kraja što za rezultat ima otpadanje držača posle par vožnji. Burazersko-ortačka nabavka...

A ovom narodu treba vojna disciplina da se nauči redu i kulturi za početak.

Danas u tramvaju 5 pravac Ustanicka-Beko je tri puta ušla kontrola jednom kod Cvetka sledeća kod Liona i treća kod Vuka. Maltretiranje prve vrste, žena sa detetom od godinu dana tri puta se cima da im pokaže kartu. Neki čilager od oko 60 godina i bukvalno oterao u qrac i rekao im neću da vam pokažem kartu dva puta ste me proveravali prevršilo je svaku meru. Oni kao gospodine izađite iz vozila... Užas. Pre neki dan ne rade dva validatora pozadi u tramvaju br. 6, solidna gužva oni ulaze na prednja vrata valjda je tamo radio i kao trkeljišu nekog matorca, sreća pa je devojka bila normala i odustali su od kontrole. Primena sistema je užasna a izostanak dnevne karte iz ponude je lopovluk prve vrste. Takođe su trebali da uvedu i da pojedinačna karta vremenski važi recimo 45min da mogu kad pičim sa Dorćola da navatam recimo dvojku pa da presednem kod Vuka na 6,7,14...kad trola smrdi na izgorelu gumu mogu da pređem u sledeću... Strašno sam razočaran

A jesi pametan... ;-) Znači, ako hoću kolima, da stanem na autobusku stanicu, pitam gde ko ide pa da ga povezem?
Ne, nego da ne ides kolima u spicu.

car-bus-bike.jpg

Za sve one koji tvrde da je bus jevtiniji od auta.
NIJE!
Pogotovo ne za nas koji ne živimo u Beogradu.
Za Lastu + GSP moram dnevno da izdvojim minimum 700 dinara.
To je samo ako idem od kuće do tačke A u Beogradu.
Ne švercujem se, i nikad i nisam.
Kaznu su mi napisali samo jednom, jer nisam znao da su promenili karte, pa mi karta koju sam imao nije priznata, iako sam je regularno platio!
GSP me od stanice do stanice košta ne mnogo manje nego Lasta, koja me doveze samo do Beograda.
Autom za 700 dinara dođem do Beograda, prošvrljam po Beogradu gde treba i vratim se kući, pa i da mi ostane goriva, što može da se uračuna u održavanje.
Zato, ne lupetajte, molim vas.
Znam mnogo ljudi koji glavnicu plate daju baš na GSP, i tu ne računam Lastu!

Često se "napolju" vozim javnim prevozom.
To koliko je bolja usluga i ne treba pominjati.
Ono što je bitno je koliko je usluga bolja za cenu, i to čak i da se izuzme standard!

Poslednja izmena:
Za sve one koji tvrde da je bus jevtiniji od auta.
NIJE!
Pogotovo ne za nas koji ne živimo u Beogradu.
Za Lastu + GSP moram dnevno da izdvojim minimum 700 dinara.
To je samo ako idem od kuće do tačke A u Beogradu.
Ne švercujem se, i nikad i nisam.
Kaznu su mi napisali samo jednom, jer nisam znao da su promenili karte, pa mi karta koju sam imao nije priznata, iako sam je regularno platio!
GSP me od stanice do stanice košta ne mnogo manje nego Lasta, koja me doveze samo do Beograda.
Autom za 700 dinara dođem do Beograda, prošvrljam po Beogradu gde treba i vratim se kući, pa i da mi ostane goriva, što može da se uračuna u održavanje.
Zato, ne lupetajte, molim vas.
Znam mnogo ljudi koji glavnicu plate daju baš na GSP, i tu ne računam Lastu!

Često se "napolju" vozim javnim prevozom.
To koliko je bolja usluga i ne treba pominjati.
Ono što je bitno je koliko je usluga bolja za cenu, i to čak i da se izuzme standard!

True.
Kolega mi je pomenuo da mu markica sada kosta preko 6 hiljada. Zaposleni, dve zone, mozda i ona presedacka. Jedini razlog sto ne ide kolima je zbog parkinga. Firma nema svoj parking a na ulici je druga zona.

bus je jetiniji i to ne malo nego 5-6 puta... za nas koji zivimo u beogradu.

True.
Kolega mi je pomenuo da mu markica sada kosta preko 6 hiljada. Zaposleni, dve zone, mozda i ona presedacka. Jedini razlog sto ne ide kolima je zbog parkinga. Firma nema svoj parking a na ulici je druga zona.

6500 mesečna karta BusPlus za Bgd i tri lastine zone, to mu dođe oko 45l benzina/dizela, neka ti auto troši prosečno 5l na 100km, bez amortizacije i sl. E sad uzmimo da si u trećoj zoni npr Mladenovac. Mladenovac - Beograd je koliko 45-50km što znači da prelaziš minimum 100km dnevno što znači da bez amortizacije možeš 9 puta da odeš do Beograda i vratiš se. Ako koristiš plin onda duplo više tj. 18 puta pod pretpostavkom da ti auto troši 5l plina što je naučna fantastika ali ajde...

Poslednja izmena:
Ne, nego da ne ides kolima u spicu.

car-bus-bike.jpg

Ovo je genijalna slika🙂

Pa još na to dodati količinu otpadnih gasova, količinu ulja i goriva, broj guma za sve aute,realno dobro imamo vazduha za disanje.

Poslednja izmena:
Mene interesuje zašto GSB nije iskoristio tehnologiju koju imaju ugrađenu u svoja vozila da nauče svoje pojedine dispečere i vozače redu.
- Mogu da vide polaske, kašnjenja i odrede im uzrok
- Mogu da izračunaju i sile kočenja koje pojedini prevoznici krompira upražnjavaju ako se malo potrude

Meni jedino što pada na pamet je: boli ih briga.

Baš kao što već godinama opstaju mice-ubice šalteruše tako će i nasilnici-vozači GSBa da opstaju. Neka odvoje žito od kukolja jer zbog tog (nadam se) malog procenta *****a, narod ima lošu sliku o GSBu.

Ja 360 dana godisnje na posao idem kolima... Sam put do i od posla me kosta mozda 1000 dinara vise nego sto bih platio mesecnu markicu... manje od 20km ubijem dnevno, x 25 dana = 500km... 50L plina = 3750 din.
Pre 2-3 dana ostavim auto u servisu, ajd preguracu dan dva da idem gsp-om.
1. Nemas gde da kupis kartu.
2. Kad imas gde, nemaju one papirne karte, a boli me xxx da kupujem plasticnu da bih je jednom godisnje koristio.
3. Kad kupis kartu, ako je kupis, udjes u po pravilu pun bus na prednja vrata na kojima visis, a ako si spretan mozda i ranac/kesa koju nosis udje sa tobom da ne viri i leprsa kroz zatvorena vrata.
4. Validator ne vidis a i ne pomisljas da kucas kartu kada levitiras u autobusu na 55C.
5. Izadjes iz autobusa koji ima klimu al ne radi iscedjen, smrdis na sve i svasta, iscrpljen i polumrtav...

I sad nek neko kaze da nisu sami krivi sto ljudi ne placaju voznju... Da su ulagali u vozila, da idu na par minuta, da su topla/hladna zimi/leti, da leti idu kao zimi, da ih ima bar 50% vise garant bi im se isplatilo za 2-3 godine i svi bi bili na dobitku.

Klasicno kukanje i izvrtanje cinjenica. A sto si usao na pogresna vrata, ko te terao? Jel pise lepo gde je ulaz? Jel u svoju kucu ulazis kroz prozor ili vrata? Ne kapiram cemu bunjenje i plakanje.

Ne moze "nek se raspadne autobus". Da li si ti svestan da ako je vozilo pretovareno ono je automatski manje bezbedno? Da li zbog svoje neodgovornosti i nepostovanja pravila trebaju svi zajedno da poginu? Kakve ima veze sa bilo cim ko je pravnik a ko ne, to je zdrava fundamentalna logika koju treba svako da ima, bio pravnik, kurava ili obican covek. I dalje ne kapiram sta si ti meni hteo da kazes - da pravila mozda treba parcijalno postovati, ono sto ti se ne svidja to iskuliras a ono sto bas moras - to ****ga moras? Jel to znaci da treba omoguciti i voznju ljudi na krovovima da bi se ustekalo na benzinu, po tvojoj logici i to je opravdano?

Sve ostalo, vezano za plateznu moc, ko se koliko odricao i ostalo - ne mozes da prozivas bilo koga jer ne znas ko kako zivi ili kako je ziveo. Ja ovde pricam o cistoj logici i zdravom razumu a ti si krenuo da mi pricas standardnu "sve je sivo, sve je ocajno" pricu a to ne pije vodu.
Ovo je utopistički presmešno.

E,da je samo presmešno...Sve same poštenjačine koje ceo svoj život žive po PS-u,i nikad nisu ništa prekršili u životu...Pazi molim te,kisleo groždje.:smoke:

a ako se vratimo na temu, a to je tehnologija koju nam je donela Busplus firma, videcemo pre svega sledece:
-dosta uredjaja za ocitavanje je osteceno/van funkcije i izgleda kao da to niko ne gleda/menja/popravlja;
-sms servis je izgleda skroz pukao izgleda usled prelaska na letnji red voznje;

ovo je samo po sebi dovoljno da potvrdi ono oko cega smo se u prvim stranama svi vise manje slozili (bez ulasko u zasto je to tako): da je sistem implementiran samo da proradi, bez dugorocnog plana odrzavanja kvaliteta rada, da se naplata nije znacajno povecala a voznja bez karte otezala, tj tehnologija nije ispratile potrebe koje je imala jedna prezagusena sredina.

samim tim, vecina se (opravdano) zgrazava od narednih koraka u busplus evoluciji, koja samo povecava stepen opsteg nezadovoljstva stanjem u javnom prevozu grada ..

Upravo tako, posle 6 meseci nove tehnologije otisli smo u nazad par godina, vozaci i dalje nemaju strpljena dok se narod popenje posto je zastoj od overavanja, i cesta slika je da se varata zatvaraju dok jos niste usli, ili ste na pola stepenika ...

Plus, zaboravlja se jedna od bitnih stavki. Ceo taj sistem, a posebno ono provlačenje, overavanje, validiranje karte prilikom svakog ulaska, je uveden, napravljen, sastavljen kako bi se video promet putnika i na osnovu toga pojačale, dodale, produžile neke linije, medjutim...

Lol danas scena iz 9ke. Na razmaku od 7 stanica uslo je 3 grupe kontrolora. Jos kod prvih kad su usli vidim da pitaju dve devojke i momka,koji inace uredno sede, za karte. Oni joj se (kontrolorki) smeju u facu i kazu da nemaju karte i da ih u sustini bole uvo i ona nastavlja dalje. Ulaze drugi dolazi lik do njih, imate kartu, jok, dobro ae cao. Isto tako i treci.
Pa koji djavo ffs?! Ae zensko nece da se raspravlja za kartu ali sto kontrolori ne izbacuju?!
Iskreno razmisljam da prestanem da dajem hiljade dinara godisnje za markicu jer ocigledno ostale bole uvo a i kontrolore sa njima. Fuck it. Od toga cu da ustekam HDD od 2TB i cao...

Ali kad nalete na kontrolu sa kumunalcima onda ce da im pisu kaznu, inace dvojica trojica idu sa kontrolorima i to vec duze vreme, samo je mali broj komunalaca pa se retko vidjaju.

Kad su svi na adi, voze skutere i bicikle, videćemo na jesen.

Leto je, treba deca da se osunčaju😀

a boli me xxx da kupujem plasticnu da bih je jednom godisnje koristio

kosta 40 din a to nije mnogo ni za jednom godisnje. mislim, papirna. mozes da dopunjavas kolko oces, ako sam dobro razumeo.

procena troskova i ustede je individualna, meni svaki dan od borce do novog beograda pos'o, plus ada, banovo brdo, zemun, centar... bio bi skuplji nekoliko puta auto...

Poslednja izmena:
Plasticna kosta 250 dinara, samo kartica, bez dopune... papirna kosta 40 dinara.

Nazad
Vrh Dno