Šta je novo?

Buka i komsije...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

mcrazy

Slavan
Učlanjen(a)
20.12.2006
Poena
350
Tesko je pronaci mesto za ovakvu temu posto je jedino sto je veze za IT zapravo zvucnik :D
Naime, komsinica je pocela da preti, naziva pogrdnim imenima jer posle 10 sati cuje igranje igara i eventualno filmove/muziku...
Zvucnici su ugradjeni u monitor (da imate predstavu koliko je to 'bucno' cak i na max.) i iako bi mogao nesto tise, s vremena na vreme bih se morao naprezati da cujem kako treba. Za igre bi resenje mogle biti sluske ali mrka kapa za filmove (posto ne gledam sam :D ).
Najvise me zanima ako neko ima nesto da kaze sa pravnog aspekta. Koliko sam ja 'kriv' sto su zidovi tanki i njen krevet sa druge strane zida gde je moj komp? Da li mogu te pretnje da iskoristim nekako? Znam da je ovo tema za nekog drugog foruma, ali mrzi me traziti adekvatan i registrovati se. Izvinjavam se ako je tema vec bila ili ne postoji mogucnost da se nesto ovako postavi ovde.
:wave:

Sa pravnog aspekta ne znam nista. Al stavi sebe u njene stikle :d i probaj da shvatis kako bi tebi bilo da imas 40+ godina i moras da slusas muziku i pucnjavu nekoliko sati dnevno pogotovu uvece kad zelis da iskuliras.
Nisam na nicijoj strani samo mozda bi mogao ili slusalice da uzmes ili da malo pre 10 uvece rokas

Poslednja izmena:
Reci joj slobodno da ide da se leci kod psihijatra.
Ja imam identicnih probelema na poslu sa komsijom kome smeta ako ljudi pricaju ili telefoniraju pored otvorenog prozora.

Ja imam kucu,tako da mogu da mi pljunu pod prozor:beat:
:d

Sa pravnog aspekta ne znam nista. Al stavi sebe u njene stikle :d i probaj da shvatis kako bi tebi bilo da imas 40+ godina i moras da slusas muziku i pucnjavu nekoliko sati dnevno pogotovu uvece kad zelis da iskuliras.
Nisam na nicijoj strani samo mozda bi mogao ili slusalice da uzmes ili da malo pre 10 uvece rokas

Ma jasno je meni to ali nikako razlog za pretnje. Zvala je i policiju. Muziku skoro i ne slusam, najvise su u pitanju igre i filmovi. Ako ja prestanem onda kvarim svoj komfor da bi ugodio njoj. Ste ce biti sutra kada dobijem dete i ono bude plakalo po 100 puta i po citavu noc? Porucice mi da mu zapusim usta?

Kakvi deciveli?
A kucni red?
Sorry,ali zena je u pravu 100%,***:smackbum:
;)

A sta je kucni red? Da ne mogu gledati film nakon 10? Mislim da je jasno koliko glasni mogu da budu zvucnici '1w' + integrusa... Zato je to sa dB logicnije resenje, samo mi se cini da je to 'izvadak iz zakona neke zemlje sa zapada'.

Član 2.
Javni red i mir, u smislu ovog zakona, jeste usklađeno stanje međusobnih odnosa građana nastalo njihovim ponašanjem na javnom mestu i delovanjem organa i organizacija u javnom životu radi obezbeđivanja jednakih uslova za ostvarivanje prava građana na ličnu i imovinsku sigurnost, mir i spokojstvo, privatni život, slobodu kretanja, očuvanje javnog morala i ljudskog dostojanstva i prava maloletnika na zaštitu.

Službena lica nadležnih organa zaštićena su u obezbeđivanju javnog reda i mira.

:d

Ko svađom ili vikom remeti javni red i mir ili ugrožava bezbednost građana - kazniće se novčanom kaznom od 500 novih dinara ili kaznom zatvora do 20 dana.

Ko ugrožava sigurnost drugog lica pretnjom da će napasti na život ili telo tog ili njemu bliskog lica - kazniće se novčanom kaznom do 700 novih dinara ili kaznom zatvora do 30 dana.

Ko vređanjem ili zloupotrebom drugog, vršenjem nasilja nad drugim, izazivanjem tuče ili učestvovanjem u njoj, ugrožava spokojstvo građana ili remeti javni red i mir - kazniće se novčanom kaznom do 1.000 novih dinara ili kaznom zatvora do 60 dana.

Kad se prekršaj iz st. 1. do 3. ovog člana izvrši u grupi - kazniće se kaznom zatvora do 60 dana.

http://www.euprava.gov.yu/files/File/Zakoni/03Zakon o javnom redu i miru.doc

Nema u zakonu ništa konkretno, kao što sam i pretpostavljao, ali kao što vidiš, ona što te vrijeđa krši zakon, tako da ako baš hoćeš da "tjeraš mak na konac", prijavi ti nju. :)

Da,ona krsi zakon jer to ne bi smela da radi (vredjanje),ali zato postoji kucni red i zakon okacen na ulazu svake zgrade.Mozda to malo da se pretrese..?

Kakvi deciveli?
A kucni red?
Sorry,ali zena je u pravu 100%,***:smackbum:
;)

Ma gde je u pravu?

Ako jacina zvuka u vecernjim casovima posle 22h ne prelazi nivo normalne konverzacije, a rece covek da kada smanji mora da se napreze da cuje zvuk sa monitora, onda nema govora o remecenju kucnog reda. To sto su u nekim zgradama zidovi slabo izolovani ili pojedinci imaju sluh na nivou slepog misa nije razlog da se zivi u potpunoj tisini i da se ugadja svakom isfrustriranom komsiji/komsinici.

Sledeci put kada pozove policiju dogovori se sa njima da idu do njenog stana i provere koliko se tacno cuje "buka" na koju se zali.

Da,ona krsi zakon jer to ne bi smela da radi (vredjanje),ali zato postoji kucni red i zakon okacen na ulazu svake zgrade.Mozda to malo da se pretrese..?

A čime se on obavezao na isti? Ako nije ništa potpisao, ne vidim šta ga spriječava da krši kućni red? A isto tako ne mislim da kućni red predviđa apsolutnu tišinu poslije određenog vremena.

Poslednja izmena:
Nema nista okaceno u zgradi...
Kada igram igre, glasnoca je optimalno podesena da dovoljno cujem na nekih 70cm udaljenosti posto inace imam sluh osetljiv na buku. Opet, ja ovo mogu 'prestati/utisati' ali sta kada dodje nesto sto ne mogu kontrolisati (beba)?

Hm..sve je to oK sto pricate i u pravu ste..ali da ona potegne policiju ne bi se nista desilo ,ovi bi uzeli podatke pa neka se tuze..e sad, ko bi bio u pravu to bi sud odlucio_Oni ce ici i logikom, 'zasto bi zena potezala pitanje da joj ne smeta'.., bez obzira na zakon.
Imam ja drugara ,zivi u zgradi u vece i posle 00h ne da se cuje svaki sum,ali svaki..to je zbog tankih zidova i lose zvucne izolacije.Pitanje je ko bi tu dobio, ako bi stvarno sve to doslo na sud..mrtva trka.

Tu gde je komp stavi neki ormar, a komp premesti na drugu stranu. :)

Isto tako bi ona mogla da premesti krevet... Ormar na taj zid ne mogu staviti a cisto sumnjam da bi udaljenost kompa za 1m nesto znacila. Kako je gore spomenuto, zidovi su tanki, njima ju tu samo spavaca soba i ja cujem kada se npr. ona nakaslje. Da joj kazem da ne kaslje nakon 10? :)

Pogledaj cene za zvucnu izolaciju [sundjere] ,nece biti ruzno da ih nalepis na zid na toj strani zida ,a nisu ni debeli puno.To ce redukovati zvuk pa joj nece smetati.

Ne treba to da radiš, al nikako. Opet bi se žalila, jer nije problem buka, nego njen bezobrazluk. Nema šta da radi, pa za*ebava pošten svijet. Imao sam sličan problem. Samo ti nastavi da gledaš filmove i pikaš igrice u nekoj normalnoj jačini. Ne može ti ništa. Ako nastavi sa vrijeđanjem, prijavi je policiji, prema gore navedenom zakonu. :)

Ne bas isti ali slican problem (suprotna strana).

Komsija, zid do mene stavio prastari neki zamrzivac do zida, i to izgleda bukvalno na zid nageo ili sta vec.

I svaki put kada se upali kompresor ili sta vec zid zveci nas sve strane. Zalio se, djaba. Nisam zvao policiju jer od toga nema nista.

A posto je bezobrazan i nece da pomjeri ni 1 cm zamrzivac , ja sam u moju sobu preselio papagaja (mali aleksandar - ko ih ima zna koliko su glasni i koliko kreste) i vise ne stisavam muziku.

A nasao sam i rjesenje kad hocu da spavam. Cepovi za usi, sundjerasti , tako da mi vise ni zamrzivac ne smeta.

Rjesenje:

Kupi komsinici cepove za usi, 50tak dinara u apoteci :D

A čime se on obavezao na isti? Ako nije ništa potpisao, ne vidim šta ga spriječava da krši kućni red? A isto tako ne mislim da kućni red predviđa apsolutnu tišinu poslije određenog vremena.

A čime si se obavezao da nikoga ne smeš da vredjaš, govoriš klevetu, pretiš? Ako idemo tom logikom čemu onda uopšte i služe zakoni?
Po tebi bi svako od nas trebao da dobije jedan primerak zakona i ustava da ga lepo pročita, potpiše i vrati:d

Što se tiče slučaja pokretača teme, vrlo je moguće da oboje preterujete, ljudi u godinama su nervozni, pritiska ih mnogo više problema nego nas mlade (naravno postoje i oni namćori, ali ja se vodim pretpostavkom da ste obe normalne osobe).
Postavi se u situaciju, kada već pominješ bebu, staviš bebu da spava u 19h i ona počne da usisava nekim nenormalno glasnim usisivačem...kako bi se osećao, a ne možeš joj ništa ona to radi u periodu kada nije kućni red???
Sa komšijama kad god možeš postupaj lepo, jer će ti pre u nevelji pomoći komšija nego tvoj najrodjeniji:wave:

Beba, zvucnici, pegla, i sta god je u tvojoj kuci je tvoja odgovornost... prosto i jednostavno.
Ja kad odem u Nemacku kod strica ne smem u bilo koje doba dana da hodam bez popkica jer se komsija dole zali ako i golim stopalima se "udara" u pod..
Mislim da je to bash preterivanje, ali ako ti ne cujes dobro zvuk od igre to ne znaci da ona ne cuje - em sto tebi "Treba" taj zvuk a njoj nije potreban, taj aspekt nije sitnica.

Zakonski ne znam da li kod nas postoji ista po tom pitanju, ali nije nimalo korektno od tebe da to radis. Ja licno sam navikao na mnoooogo gore komsije i vec duze vremena spavam sa cepovima (bio neki blesav kafic u zgradi... srecom dosao neki badza i nalepio im zatvor :D)0.
Jedno je da ti pravis rodjendan, pa taj dan najavis "smetnje", ali da to maltene svaki dan radis - ***, ti njoj remetis zivot.
Granica tvoje slobode treba da bude tamo gde remetis tudji zivot u granicama razuma ;)

Opet, pravno, ne znam da li ona ista moze kod nas - ali ne slazem se sa tobom. Za to je realno kriv izvodjac radova sto nije stavio zvucnu izolaciju, ali sad sta je tu je.

1. Ako si 100% siguran da joj je spavaća soba tu, ona opušteno ide metoda zub za zub Tj. onog trenutka kad počne da ti se žali na buku iz tvog stana. Ti počni da se žališ kako ne možeš da spavaš od buke iz njnog stana a kao izvore buke navedi: buku koju stvara tokom sex-a, hrkanje, sat koji je budi u jutranjim satima...

2. Metoda dobrog komšije. Pošto su u pitanju kako kažeš zvučnici u monitoru. A ti lepo kupi neke dobre slušalice, em ćeš imati bolji zvuk em će komšinica biti mirna neko vreme dok ne nađe neki drugi razlog da te blati.

3. Metoda terora: Staviš neki od onih starih budilnika u neku rezonantnu kutiju i zakačiš na zajednički zid, danima puštaš stavrno glasnu muziku...

4. I stara ne prevaziđena metoda dovedeš par drugara na pijanku, ali u radničkim kombinezonima i dva tri dana bušite neko parče drveta prislonjeno uz zid. Kayd krene da se žali na ovu buku ti joj kažeš da to ugrađuješ zvučnu izolaciju zbog nje.

Opusti se ako buka nije velika neka zove policiju, niko neće da ti piše prijavu kada ustanovi kolika je buka. Posle 2 ili 3 dolaska patrole komšinica ide na crnu listu i niko više ne obraća pažnju na nju može da zove koliko hoće.

Poslednja izmena:
1. Ako si 100% siguran da joj je spavaća soba tu, ona opušteno ide metoda zub za zub Tj. onog trenutka kad počne da ti se žali na buku iz tvog stana. Ti počni da se žališ kako ne možeš da spavaš od buke iz njnog stana a kao izvore buke navedi: buku koju stvara tokom sex-a, hrkanje, sat koji je budi u jutranjim satima...

3. Metoda terora: Staviš neki od onih starih budilnika u neku rezonantnu kutiju i zakačiš na zajednički zid, danima puštaš stavrno glasnu muziku...

Svaka čast. :smoke:

Kad je neko ovakav prema tebi (mislim na komšinicu), mišljenja sam da treba vratiti duplo. :guitar:

ne otvaraj joj vrata,iskuliraj je skroz.

Meni je jasno da to njoj smeta i da bi se ja osecao slicno kada bi mi kao sto kazes 'probudila bebu' i ne znam je li do mene ali ja joj ne bih nista rekao a kamo li pretio jer pretpostavljem da je ona morala da koristi taj usisivac pa bilo to tada ili nekada kasnije. Verovatno bih resavao problem koji su zidari napravili. Ne zelim da se pomirim da radi greske zbog koje ispastamo oboje (tanak zid), ja moram da remetim svoje potrebe i nacin zivota.
Napomenuo sam da cujem jako dobro i sigurno ne moze tise jer ni na ovoj glasnoci dosta ljudi ne bi pola culo kako treba.
Komsija prekoputa ima psa koji neprestano laje ujutro od 8 do 11. Ako za vikend hocu da se naspavam, meni smeta ali ni na kraj pameti mi nije bilo da uradim sto je uradio drugi komsija iznad mene, a to je gadjanje tog psa raznim predmetima.

Najkonkretnije resenje za sada je da kupim cepove za usi i okacim joj na vrata. Zahvaljujem @bacteria :D

@antonio upravo tako, njen budilnik me gotovo redovno probudi u 6 ujutro. A to sto si rekao u p.s.-u (kojeg si, sada vidim, izbrisao u edit-u :d) je izlgeda istina jer je vec ranije bila situacija gde se zalila na odredjene zvukove :) Kada sam to ukinuo, sada ovo...
@midgard ne otvaram joj vrata, ostavlja mi poruke :D

Poslednja izmena:
U kombinatima za jaja, kokoska ima komsiju levo i komsiju desno,
a mi sto zivimo u zgradama imamo i gore i dole i napred i nazad. :D
U svakom slucaju, treba biti solidaran i shvatiti i tudje navike, a ne samo ja ja ja pa ja.

Poslednja izmena:
Meni je bilo logicno da kada sam se iz kuce prebacio u stan da kupim neke bolje slusalice i tako rostiljam igrice. Ipak to se bas dernja i nisu prijatni zvukovi...

Nocu isto filmove gledam sa slusalicama posto necu da mi niko skace povodom toga. Danju slusam muziku redovno preko zvucnika ali u razumnim granicama i niko se na to nije bunio.

U zgradi sa sada jos niko nije srecom pravio nikakve zurke i rodjendane.. sto smatram vrhuncem gluposti u zgradi. Kada slavim nesto lepo odem sa drustvom u kafanu i tamo divljam.
A ne da ja jedan meltretiram celu zgradi zbog rodjendana... ***.. mislim sta tu vredi najava toj rodjendana... kad komsiji dole beba ne moze da zaspe od divljanja.

E sada u prosloj zgradi sam i ja imo bisera to jest baba kojima smeta i kada komarac prdne i tu nema pomoci take samo iskuliras.

Poslednja izmena:
Odgovor-Shaddow-u
Imao sam tu nesrecu da sam slusao predmet u vezi sa bukom.
U kratkim crtama-3 uzastopne noci merenje,u odredjenom periodu,uredjajem kojeg u Srbiji mozda ima 5.komada.Pisanje resenja da se smanji buka,pod pretnjom smesne novcane kazne.
Jedan izrazito uzaludan posao.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno