Šta je novo?

Buduce zanimanje !!!!!

sh0ne

Slavan
Učlanjen(a)
08.08.2005
Poena
349
Zanima me misljene ljudi gde se krije buducnost IT industrije kod nas???
Za koje se zanimanje oduciti a da ce u narednih 15 do 20 godina obezbediti egzistenciju?!!!!
Za koje se oblasti racunarstva tj. informatike odluciti u nasoj zemli u buducem poslu???? Da li je to e-busines ili 3d modeling, programiranje ili neka druga oblast koja ima buducnost kod nas a koja je na Zapadu (ili Istoku) odavno zazivela i od koje covek moze PRISTOJNO da zivi!!!!!

Thx :,,: :banana: :wave: :type: :whip: :smash: :mad:

Skroz OK pitanje. Licno mislim da ni jedna grana nece biti zapostavljena, ali ce proci jos puno vremena dok se od posla u IT-u bude moglo PRISTOJNO ziveti. Poslednjih par godina smo interesantno trziste za development aplikacija najrazlicitijih vrsta jer smo u poziciji da jeftino prodajemo znanje, ali i to ce se izvestan broj godina "normalizovati". Teze je ljudima koji nemaju vremena za gledanje u "blisku" buducnost od 15-20 god, vec zele da zive PRISTOJNO sada i ODMAH...

Mislim da je buducnost u telekomunikacijama...da li to bila mobilna telefonija 245-te generacije ili nesto drugo,vreme ce pokazati,ali definitivno telekomunikacije :D

Ja mislim da razmislis o otvaranju fast food kioska, pekare ili butika sa jeftinom i trash robom. Ako ti se bas prcka oko racunara, napravi mini LAN izmedju peci za hleb i prodavacice pa se zezaj kad ti je dosadno :)

ako postavis takvo pitanje, definitivno poslusaj S_Kid-a.

Moje je misljenje da radis ono sto te zanima, jer kad radis nesto sto te i zanima, imaces bolje rezultate nego neko ko je to priucio zbog prinude, i zbog para... Ja sam recimo isao od programiranja, pa preko web dizajna, dtp-a, i na kraju zavrsio na mrezama (mada nisam stao, dalje idem u srž infratrukture :) )

Zelim da kazem da u zivotu nikada necu biti srecan ako radim nesto sto ne volim. Isto savetujem i tebi...

SpawnSCG je napisao(la):
Zanima me misljene ljudi gde se krije buducnost IT industrije kod nas???
Za koje se zanimanje oduciti a da ce u narednih 15 do 20 godina obezbediti egzistenciju?!!!!
Nijedno zanimanje ti ne garantuje egzistenciju (naročito u ovoj zemlji).

Ronnie Coleman je napisao(la):
Nijedno zanimanje ti ne garantuje egzistenciju (naročito u ovoj zemlji).
Ne samo u ovoj već svuda u svetu. Sve je pitanje ponude i potražnje, sada te ima a sutra ko zna. Zadnji primer koji sam čuo je Soni, skoro je otpustio oko 10000 radnika jer mu trenutno nisu potrebni.

"Samo je smrt siguran posao!"

PS
Shalu na stranu, ono sto je konstanta u IT industri u zadnjih 20 godina je stalni razvoj DBMS-a na najrazlicitijim platformama.

Ja jedino mogu da ti preporučim da se ne baviš IT novinarstvom. :type:

Licno bih zeleo da otvorim firmu koja bi se bavila IT consulting-om u svakom pogledu, ali ubija me taj sukob zelja i mogucnosti ;)

S_Kid je napisao(la):
Ja mislim da razmislis o otvaranju fast food kioska, pekare ili butika sa jeftinom i trash robom. Ako ti se bas prcka oko racunara, napravi mini LAN izmedju peci za hleb i prodavacice pa se zezaj kad ti je dosadno :)
mada nisu lose ni varijante kafane ili restorana sa sekom aleksic na svecanom otvaranju
pa cak i po cenu da ne mozes da ih umrezis :banana:

Kafana sa Sekom znaci vec uknjizen prvi milion :) ali salu na stranu, na masi foruma gde se pominje ugostiteljstvo u Beogradu napominje se da ne postoji dobar veggie restoran, mislite o tome ako neko zaista planira nesto da otvara...

A sto se tice ozbiljnijeg odgovora... Jako je vazno sta ti vise lezi, da li da budes operativac ili "pametni lelemud" :) tako da ces se vremenom vec malo vise usmeriti sam od sebe...
Inace, misljenja sam da se u Srbiji nabolje moze zaraditi nekom IT prevarom jer je previse stanovnistva IT nepismeno... Dakle, kad ti je dosadno, smisljaj nesto originalno i legalno a da nije do sada provaljeno, kao Zarko kad je poceo biznis...

Ja sam inace 3 godine intenzivno radio sa mrezama, to mi je malo dosadilo pa se sad sve vise zanimam za programiranje i baze podataka... jedino u sta sam siguran to je da se necu celog zivota baviti IT-jem jer je previse cimanja za malo para osim ako te nesto gadno ne usere.

Ah,da,prelistaj staaaare brojeve SK-a,imala je rubrika Cvet kompjutera,i u njoj niz clanaka pod naslovom "Prevarom u kompjuterski svet".Vrlo korisno i apsolutno primenjivo :D

Meni je tata lepo govorio da treba da postanem foteljas. Bilo koje vrste. ali ne, ja zapeo za elektroniku, reko mi profesor da je to buducnost. sada kad otvorim mobilni od 10e ili neku igracku iz kineske radnje shvatam da o elektronici NE ZNAM NISTA! dobro, omov zakon, cisto da me ne ubije struja.
Klinci, upisujte medicinu ili dizajn i j***te kolegenice, ionako samo 5% ljudi radi u struci.

ja sam skeptican da ima ikakve buducnosti kod nas, to su stvari koje se grade godinama

Ako bas nista ne upali, uvek preostaje provereni "najstariji zanat na svetu".
Poenta je da posla uvek ima, za one koji se ne stide raditi... ;)

Cika Pera je napisao(la):
Meni je tata lepo govorio da treba da postanem foteljas. Bilo koje vrste. ali ne, ja zapeo za elektroniku, reko mi profesor da je to buducnost. sada kad otvorim mobilni od 10e ili neku igracku iz kineske radnje shvatam da o elektronici NE ZNAM NISTA! dobro, omov zakon, cisto da me ne ubije struja.
Klinci, upisujte medicinu ili dizajn i j***te kolegenice, ionako samo 5% ljudi radi u struci.
kad budem imao nekog sina(AKO budem...) ja ga upisujem u srednju frizersku :eyebrows:
a ako bude hteo dalje da se skoluje bez rasmisljanja ide na fon ili farmaciju ili stomatologiju ili tako neki fax slican po kolicini koleginica

Frizerisanje nije zdravo za ledja! :d

@SpawnSCG
Odluci se za bilo sta, ali budi DOBAR u tome za sta si se odlucio i neces imati problema. I nemoj da cekas da te neko "pronadje", vec se "laktaj"! ;)

Neces se ti ovde od IT-a leba najesti... u najboljem slucaju ako mozes masovno da uvozis neke jeftine kineske divx playere mozes dobro da prodjes....

Salu na stranu, baze podataka definitivno, pre svega zato sto to niko ne moze da ti piratizuje, znaci svakom klijentu pravis prema njegovim potrebama, i nikome ne odgovara tudje (sem ako nije u pitanju BP tipa telefonski imenik), ti poslovi se dobro placaju, recimo BP za prosecnu opstinu u unutrasnjosti (naravno ovo radi tim min 5-6 ljudi, bar 3-4 meseca) se radi za oko 30k€, znaci kad skines troskove ostane oko 700 po coveku mesecno nije ni malo... a posle ide i odrzavanje itd. cisto jedan primer....

Sa 700e mesecno ne moze da vozi kola mladja od 10 godina, ima stan u kome ce svako imati svoju sobu, overiti letovanje koje nije Sutomore... Mislim mozda nesto od toga posle ko zna koliko godina, nerviranja oko kredita i kamata... opet nije resio pitanje udobnog zivota u meri u kojoj mu to omogucava otvaranje jedne obicne pekare na dobrom mestu, a ubija se od posla i krivi kicmu za monitorom :) ovo zvuci smesno ali tako je...

@Filo
Tebi se druze svidjaju one frizerke sto nam se motaju po VETS-u?
Ima tu da se probere nije da nema, ali poslusaj reci nekoga ko je zavrsio gimnaziju drustvenog smera, sina pravo u gimnaziju drustvenog smera :) naucice mnogo a da to nece biti nista od gradiva iz knjige :)

700 evra od programiranja (posle godinu dana rada + plata polako ide na gore kako se povecava level u firmi) uz puno rada (6 dana po 9-10 sati) se vrlo lako nalazi, al' ko je lud da zivi takvim zivotom?

S_Kid je napisao(la):
Sa 700e mesecno ne moze da vozi kola mladja od 10 godina, ima stan u kome ce svako imati svoju sobu, overiti letovanje koje nije Sutomore... Mislim mozda nesto od toga posle ko zna koliko godina, nerviranja oko kredita i kamata... opet nije resio pitanje udobnog zivota u meri u kojoj mu to omogucava otvaranje jedne obicne pekare na dobrom mestu, a ubija se od posla i krivi kicmu za monitorom :) ovo zvuci smesno ali tako je...

@Filo
Tebi se druze svidjaju one frizerke sto nam se motaju po VETS-u?
Ima tu da se probere nije da nema, ali poslusaj reci nekoga ko je zavrsio gimnaziju drustvenog smera, sina pravo u gimnaziju drustvenog smera :) naucice mnogo a da to nece biti nista od gradiva iz knjige :)
Ako to vec zeli zasto uopste ostaje ovde? Valjda je svakome jasno da ovde od postenog rada moze eventualno da se prezivi, nikako da se zivi... spremis pasos u red ispred ambasade po zelji i to je to...

Bar u Kanadu/Australiju/Novi Zeland moze uvek da se ode...

p.s. Licno bih pre u Kanadu, posto mi je mila moja koza. :d Ko razume-shvatice! :p

Vidim ja da ovde ima dosta ne ozbiljnih odgovora a pitanje sam postavio sa namerom da cujem mislenja OZBILJNIH ljudi koji se nekim delom bave strukom iz oblasti IT. Verujem da osim mene ovakvo pitanje interesuje veliki broj ljudi..

Licno zavrsio sam gimnaziju, upisao Ekonomski fax, pukao prvu godinu, odmah zatim i drugi put istu, pa sam se prebacio na Beogradsku poslovnu skolu (ex Visu poslovnu). Veoma sam zainteresovan za smer Informacioni sistemi i e-biznis, pa me samim tim interesuje misljenje vezano za e-biznis. Ima li barem neku buducnost. Naravno, ne zelim da se ceo zivot bavim racunarima i da provodim 9-10 sati dnevno na kompu ali svaki pocetak je tezak. Prvih par godina bih radio kao rob u nekoj firmi ali bih, kao i svako od nas, tezio da otvorim nesto svoje i da budem sam svoj gazda (nije bitno sta: pekaru, frizerski salon, javnu kucu.... ). Eto to je moj slucaj zato bih zamolio da ljudi iskreno i bez *******cije daju svoje misljenje... Hvala puno svim OZBILJINIM likovima koji su do sada dali odgovor i malo me prosvetlili...

Delija je napisao(la):
Bar u Kanadu/Australiju/Novi Zeland moze uvek da se ode...

p.s. Licno bih pre u Kanadu, posto mi je mila moja koza. :d Ko razume-shvatice! :p
Nije nego! Ja racimo nisam uspeo da odem kada sam pre par godina pokušavao.

SpawnSCG je napisao(la):
Vidim ja da ovde ima dosta ne ozbiljnih odgovora a pitanje sam postavio sa namerom da cujem mislenja OZBILJNIH ljudi koji se nekim delom bave strukom iz oblasti IT. Verujem da osim mene ovakvo pitanje interesuje veliki broj ljudi..

Licno zavrsio sam gimnaziju, upisao Ekonomski fax, pukao prvu godinu, odmah zatim i drugi put istu, pa sam se prebacio na Beogradsku poslovnu skolu (ex Visu poslovnu). Veoma sam zainteresovan za smer Informacioni sistemi i e-biznis, pa me samim tim interesuje misljenje vezano za e-biznis. Ima li barem neku buducnost. Naravno, ne zelim da se ceo zivot bavim racunarima i da provodim 9-10 sati dnevno na kompu ali svaki pocetak je tezak. Prvih par godina bih radio kao rob u nekoj firmi ali bih, kao i svako od nas, tezio da otvorim nesto svoje i da budem sam svoj gazda (nije bitno sta: pekaru, frizerski salon, javnu kucu.... ). Eto to je moj slucaj zato bih zamolio da ljudi iskreno i bez *******cije daju svoje misljenje... Hvala puno svim OZBILJINIM likovima koji su do sada dali odgovor i malo me prosvetlili...
Bojim se da je trenutna situacija u IT-u kod nas jednostavno takva da tesko mozes da akumuliras dovoljno da bi otvorio nesto svoje, tj. ono sto zaradis jedva ce biti dovoljno da podmiris neke osnovne potrebe, a daleko od toga da steknes neki kapital koji bi investirao u nesto... to je bar prosek, sigurno ima izuzetaka ali...

A ovo za gimnaziju je tacno zato sam je i ja upisao ima riba u PIIIP materinu,ali frka je sto su malo staromodne ("ja i ortak pitali neke ribe znate da se smuvamo a one nas odjebale ono u principu staaaa,pa neda mi mama:)A ako hoces kintu, valjajh neku IT robu,bar ces biti u zizi.A ovo za komp prevare u opste nije losa ideja ako imas ekipu,kontas ba.

@SpawnSCG
Sa takvim CV-jem se bas i neces proslaviti. :(

@morbius
Koji fax si zavrsio? Sa Elektro fax-om i finim prosekom (kao i interesantnim akademskim projektima) ne bi trebalo da bude problem.

Ja se bavim vec 4 godine IT novinarstvom, jer imam priliku da isprobam i medju prvima kod nas da testiram nove igrackice i sa tom mojom novinarskom mrezom sam upecao dosta igraca i igracica na nasoj IT sceni i sada mi salju veoma dobre i korisne informacije. Nisam zadovoljan novcem, ali je dovoljno za moje potrebe da ne moram traziti da me roditelji finansiraju. Ali lepota je ovog posla u tome sto sam usao iz ljubavi i bavicu se istim, samo sto planiram da zavrsim fax telekomunikacije i baze podataka i da od toga zivim, a IT novinarstvo ce mi biti pomocni posao. IT novinarstvo nije losh posao ako poznajes prave ljude, ja sam u pocetku obilazio sve prodavniice IT opreme po gradu i molio oh da mi neke novotarije daju na test, naravno imao sam pocetni kapital 200e da im ostavim kao kaparu, ali kasnije mi nisu trazili, samo da im potpisem da ce biti ispravno vracenje. Ako pogedas moj user i postove videces samo delic tih veza koje imam baveci se IT novinarstvom, konkretno o ADSLu. Ako zelis da udjes na mala vrata u IT svet moja ti je preporuka IT novinarstvo i dosta znoja.

Znate kako, sve zavisi od snalazljivosti a jos vise od znanja... Znam dosta ljudi sa ETF-a, narocito sa RI smera, koji zaradjuju mnogo i ovde i napolju. Znanje i samo znanje. A zanat nikad nije placen bog zna koliko osim ako ne radis kao crnac.

Nazad
Vrh Dno