Šta je novo?

Buduce zanimanje !!!!!

ok, ponovo zanimljiva razmisljanja ali nemam vremena ni zelje da se raspravljam niti dokazujem sa bilo kim tako da... neka svako ostane cvrst u svojim verovanjima (ipak je ovo srbija).
sve najbolje!
p.s. ono sto vi dozivljavate kao it posao nije ono sto ja zelim da radim. dakle, kodiranje, dizajn, skalapanje racunara itd. nisu stvari o kojima sam ja pricao. npr, mozete otici na sajt US ministarstva rada i pogledati vodic za buduce zanimanje (sto i jeste tema o kojoj raspravljamo) i procitate info o poslovima poput "software engineer", "hardware engineer" itd, pogledate potrebne kvalifikacije i prosecnu zaradu. kao i opis radnog mesta i sta se tu zapravo radi.
toliko od mene, necu vise da se objasnjavam OBECAVAM :)))
SVE NAJBOLJE JOS JEDNOM! POZ!

Najnovija vest koju su objavili u Telefaktu BK i mislim da je na RTS-u u Dnevniku 2 u vezi sa podelom na privatne i drzavne faxove da su podjednako priznati i da svi privatni faxovi koji imaju licencu ministarstva prosvete prosli istu proceduru kao i drzavni faxovi za licencu. Toliko u vezi sa prednoscu drzavnih faxova u odnosu na privatne po kvalitetu. Merodavno je to da fax ima licencu MP.

Ovo je jos jedan dokaz da su podjednako priznati.

Poslednja izmena:
Samo mi nije jasno zasto poredite Megatrend ~ Fakultet za poslovne studije (tj. obicno se prica o ovoj konkretnoj instituciji, na MTD inace ima i drugih fakulteta sada vec 6 cini mi se), sto je najslicnije EkoF-u i nesto manje FON-u, sa ETF-om koji je sasvim druga vrsta fakulteta?

Drugo pricate ocigledno sa predrasudama prema istom i smatrate da ako vas profesor na drzavnom na ispitu poglead popreko, saslusa ~30 sec i zavali 5-icu (iako nista stigli nista da kazete), da ste zbog toga na velikom dobitku, jer cete istu teoriju (obicno nesto davano prevazidjeno) nabubati od korice do korice i poloziti iz 10-og puta.

Ocigledno da je taj socijalisticki sistem gde profesori cesu dupe o koga stignu za vecinu i dalje sinonim dobrog obrazovanja... izaci na ispit jednom i ako je znanje korektno poloziti iz prve, e tu vec nesto nije u redu...

Da jasam se ukljucio u ovu temu kada je pocela rasprava oko sprege ekonomije i IT-ja.
I zato sam poceo da vodim ovu raspravu, nemoze se ni porediti dva kokosija jajeta, a kamoli FPS, FON i ETF ili neki drugi

ok, ponovo zanimljiva razmisljanja ali nemam vremena ni zelje da se raspravljam niti dokazujem sa bilo kim tako da... neka svako ostane cvrst u svojim verovanjima (ipak je ovo srbija).
sve najbolje!
p.s. ono sto vi dozivljavate kao it posao nije ono sto ja zelim da radim. dakle, kodiranje, dizajn, skalapanje racunara itd. nisu stvari o kojima sam ja pricao. npr, mozete otici na sajt US ministarstva rada i pogledati vodic za buduce zanimanje (sto i jeste tema o kojoj raspravljamo) i procitate info o poslovima poput "software engineer", "hardware engineer" itd, pogledate potrebne kvalifikacije i prosecnu zaradu. kao i opis radnog mesta i sta se tu zapravo radi.
toliko od mene, necu vise da se objasnjavam OBECAVAM ))
SVE NAJBOLJE JOS JEDNOM! POZ!

A ko je od nas pricao o sklapanju ili dizajnu racunara?

Stvar i jeste u tome da nasi fakulteti sa aktuelnim programom mogu tesko da pripreme coveka da svez sa fakulteta moze da se prihvati odmah posla pravog IT inzenjera u praksi (ne nasoj, njihovoj - kod nas sve moze, a u ovoj zemlji su svi majstori). Program nije dovoljno aktuelan ni dinamican, nema stvarnog prakticnog rada (bez cega nema nista), postoje velike rupe u znanju oko organizacije projekta (od procene primenjivosti tehnologija, jezika, frameworkova, itd, njihovog zivota u projektu, procesa zamene, itd, itd), rada u grupama i sa grupama, itd. I zbog toga moras sve to sam svojim trudom da nadoknadis. Nekada paralelno sa studiranjem (ako si svestan sta to u tvom it obrazovanju nedostaje), a nekada tek kada krenes kao pripravnik u nekoj firmi. Tek kada krenes da radis (stvarno da radis) na ozbiljnim projektima zajedno sa x ljudi, primecujes koliko odredjene vrste znanja nedostaju i koliko vremena i napora u svakodnevnom radu odlazi na suvo kodiranje. Pricam ovo iz ugla nekoga ko je prosedeo sva ta predavanja i vezbe kod nas i vec godinama radi na tom trulom zapadu kao sw architect i developer (a ne na osnovu opisa necijeg ministarstva rada).

Poslednja izmena:
Naravno PRAKSA I SAMO PRAKSA sa podrskom teorije. Tek ce se videti na 1. danu posla i na prvom zadatku. Licenca predstavlja samo merilo da li fax zadovoljava odredenje kriterijume.

silverglider je napisao(la):
.... postoje velike rupe u znanju oko organizacije projekta ...,
rada u grupama i sa grupama, itd.... Tek kada krenes da radis na ozbiljnim projektima zajedno sa x ljudi,...

Upravo to.

Tek sad je silver dotakao sustinu i steta sto ovo ne cita neko iz ministarstva prosvete, vec vecina koja je tek na ulaznim vratima neke "ozbiljne" skole.

Procitao bi ministar sta srpski srednjoskolac misli i ocekuje od fax-a i verujem da bi ga glava zabolela. :wall: :wall: :wall:

PS
Verovatno bi pozeleo da je Deda Mraz

GEOM je napisao(la):
Najnovija vest koju su objavili u Telefaktu BK i mislim da je na RTS-u u Dnevniku 2 u vezi sa podelom na privatne i drzavne faxove da su podjednako priznati i da svi privatni faxovi koji imaju licencu ministarstva prosvete prosli istu proceduru kao i drzavni faxovi za licencu. Toliko u vezi sa prednoscu drzavnih faxova u odnosu na privatne po kvalitetu. Merodavno je to da fax ima licencu MP.

Ovo je jos jedan dokaz da su podjednako priznati.

Ne zaboravi da je to ministarstvo PROSVETE I SPORTA (znaci i skolstva i fudbala??!)...
Ovo gore navedeno moze biti i kontraproduktivno. Svi znamo kako se u nasim ministarstvima "trguje".

To i jeste prva stvar u ovom i ovakvim topicima upada u oci - oko nekakvog kotiranja fakulteta (kao maltene najvaznije stvari oko zanimanja) se najvise sukobljavaju ljudi koji ili tek treba da upisu neki fakultet ili su studenti i jos nista nisu zavrsili - a jako je malo tu ljudi koji zavrsili to sto su studirali i rade neko vreme, pa da iznesu na koji nacin i u kolikoj meri je taj-i-taj fakultet odnosno program zasluzan za njihovu trenutnu poziciju, znanje, iskustvo, zaradu, koliko stvari su morali jos da savladaju, itd. Sve nesto "pricao mi brat od strica koji ima tetku ciji je kum upisao, pa se razocarao...".

Program IT fakulteta se toliko koncentrisao na pojedinca i to da mu utuvi u glavu osnove programiranja (ili elektronike/komunikacija/dodati oblast po zelji) da su sasvim smetnuli sa uma da taj covek skoro sigurno nece raditi sam i da oko tog programiranja ima x stvari bez kojih ce to programersko znanje da propadne u praksi. Cak i ako obuhvatimo tu i projektovanje samog programa (koje se u nekim rudimentarnom obliku izucavalo u moje vreme studiranja), opet ostaje dosta toga sta nedostaje. Fali vremensko planiranje, cost-analiza, treba organizovati sistem dokumentacije (i za krajnje korisnike, i za unutar developer tima), treba organizovati support ili saradnju sa supportom, version control, bug reporting, itd. Ako se propuste neke od tih stvari, sve zajedno moze mnogo da kosta (ponekad cak da se plati i propadanjem biznisa). Ako se pogleda cak i takva stvar koja naizgled biva sasvim banalna - dokumentacija za druge developere - moze da kosta poprilicno; dolaze novi programeri u firmu, a nema niko vremena ni dokumentacije da ih uvede u posao. Mogu oni neke stvari da provale analizirajuci kod i komentare po kodu (mada model najcesce ne), ali to traje i traje. To znaci da postaju produktivni nakon 8, 10, 12 meseci, a ti ih placas u medjuvremenu punom platom (i time placas kaznu sopstvenih gresaka).
Naravno, ne bi svi da krecu od iste polazne tacke (programmer, sw developer, architect, project manager), ali te stvari su jako vazne i negde moraju da se izucavaju i ispredaju ljudima. Uostalom, mozda nekome ko je poceo kao obican programer (i tada mu nije trebalo) dodje vreme da napreduje na vise mesto i sta onda? Tema nije vezana samo za programiranje, ubacite hardver umesto softver u celu pricu i opet se sve slaze. Takvih stvari nije bilo u "moje vreme" (ali zato jeste recimo "odbrana i zastita") i iskreno se nadam da stvari pocele da se krecu u tom pravcu u medjuvremenu.

Pa dobro, meni je ostalo jos 5 ispita do kraja, al' sam poceo vrlo ozbiljno da se informisem oko zaposlenja. Najgore je sto jace studente jure sa vise strana (ni ja nisam verovao da ce tako biti), al' sa ne bas privlacnim ponudama. Cenim da necu jeftino prodati svoju kozu.
Lepo je sto sa automatikom mozes da radis u raznim bransama, a nikako nisi vezan za cisto programiranje, al' te nista ne sprecava da se bas time bavis. Ja cu verovatno da se orijentisem na programiranje SCADA sistema, posto "samouki" programeri jako tesko mogu time da se bave, a zarada nije mala, samo se treba dokazati i nikad ne prestati sa ucenjem i samousavrsavanjem, posto tehnologija rapidno napreduje.

@ GEOM
Odlično po vas ako vam je diploma u stranim zemljama jednako priznata kao sa državnim fakultetima. Ja sam čuo suprotno u vezi verifikacije sa naših privatnih univerziteta...

Jos nesto...

Svima preporucujem da se grabe na faxu oko raznoraznih projekata, jer je to jedini nacin da se dodje do neke prakse pre zavrsetka faxa. Na taj nacin se uce razne tehnologije koje se jedva pominju u redovnim studijama + uci se rad u timu + polako saznajes sta ti je potrebno da bi bio team leader, tj. organizator (menadzer) projekta, sto se svuda trazi.

Na krajnje pomenutoj poziciji ne moze bas svako da bude. Moras da bude extra siguran u sebe, ali da iza toga kao potporu imas znanje, al' opet ni sirovo znanje bez menadzerskih sposobnosti, smisla za organizacizaciju i podelu posla, kao i obavezne komunikativnosti i harizme, ne znaci nista. Naravno, ne tvrdim da ja sve ovo posedujem, al' se trudim da polako udjem "u fazon". :)

Podrazumeva se da niko ne ocekuje od nas da cim zavrsimo fax krenemo u samostalno projektovanje. Cak postoji zakonska regulativa da inzenjer mora raditi u timu projektanta koji ima licencu najmanje 2 godine pre nego sto moze i sam da polaze za istu i da sam potpisuje projekte.

Poslednja izmena:
Jedno je zakonska regulativa, a drugo je fakt da bilo dobro da covek od pocetka zna kako te stvari funkcionisu (makar i zbog boljeg uklapanja u projekat, ne nuzno da se vodi odmah), a ne da ih kupi samouk sa stapa i kanapa. Mozda je bas ta organizacija slaba tacka u firmi gde dolazis kao "mlada radna snaga". A i zakon sutra moze da se promeni pokretom pera...

U pravu si, ali po zakonu se elektro projekti vode kao podrgrupa gradjevinskih, koliko god to cudno delovalo. Pri tome je jako bitna sigurnost i bezbednost, tako da ne moze neko ko je pocetnik da potpise neki takav projekat u kome su hipoteticki ukljucene aktivnosti opasne po zivot coveka, zastitu zivotne sredine i slicno... To bi bilo kao da neko ko je zavrsio gradjevinski fax, a u zivotu nije radio ni na jednom gradj. objektu, projektuje neku zgradu.

p.s. Bas mi je u friskom secanju predmet Projektna dokumentacija u automatici...

Zavrsio sam Geodetsku Tehnicku Skolu i nemate pojma koliko je to odgovorno zanimanje dovoljno je da se napravi greska od samo 1 cm i da stradaju neduzni zato u geodeziji je neophodna tehnologija i sada su instrumenti usavrseni da daju odlicne rezultate, ali naravno te instrumente ne moze da koristi lajk tj. moze samo nece znati sta da radi sa tim podacima.

Poslednja izmena:
Cynic je napisao(la):
@ GEOM
Odlično po vas ako vam je diploma u stranim zemljama jednako priznata kao sa državnim fakultetima. Ja sam čuo suprotno u vezi verifikacije sa naših privatnih univerziteta...

Naravno da su sve diplome priznate, pogotovu ako fax radi po Bolonjskoj dekleraciji. Do 2010. bilo koji fax ,drzavni ili privatni, ako ne bude radio po BD-u nece biti priznat. I po BD-u je fax duzan da ti uradi original diplomu u SRP i ENG jezicnoj varijanti.

To ne znaci da ti napolju nece trebati bar neki vid nostrifikacije diplome. Znaci, ako ti je fax slab - ugasio si ga!

Znam Delija, veceras nisam rasporozen za svadju, ali za diskusiju uvek, jer mi je nakon 22 dana puten adsl!!!!!!!!!!!! :banana: :banana: :banana: :) :)

Ovo je zanimljivo.

GEOM je napisao(la):
Zavrsio sam Geodetsku Tehnicku Skolu i nemate pojma koliko je to odgovorno zanimanje dovoljno je da se napravi greska od samo 1 cm i da stradaju neduzni zato u geodeziji je neophodna tehnologija i sada su instrumenti usavrseni da daju odlicne rezultate, ali naravno te instrumente ne moze da koristi lajk tj. moze samo nece znati sta da radi sa tim podacima.

Ni ti nemas pojma koliko je odgovorno zanimanje tetkice u skoli/firmi. Ako nisi gledao Utisak nedelje, prenecu ti da je Tomica Milosavljevic rekao da se meningitis prenosi prljavim rukama i zbog lose higijene u prostorijama :d Znaci, da nije njih bilo bi mnoooogo ljudi koji imaju raznorazne bolestine i ostala ****** :D

Kad rece za ove instrumente, je l' ti znas da radis na strugu? Ili za CNC masinom? Mnogo dobre sprave, a laik (znaci laik, a ne lajk :d ) ne moze da ih koristi, tj. moze ali nece znati kako tacno da radi sa njima :)

Nemoj da se ljutis, ali moras da imas neku sirinu da bi mogao da solis pamet drugim. Pokusaj ovo da shvatis kao pokusaj da na koliko-toliko pristojan nacin ti stavim do znanja da tvoja skola/fakultet nisu nesto sto bi trebao posebno da istices. Ima ovde mnogo velikih igraca (tu ne racunam sebe) koji su prosli mnogo toga, tako da tvoja, pa i moja prica ipak deluje malo naivna. Bar za sada...

Dobronameran pozdrav od Marka!

Hvala, Marko. Ja sve sto pricam je iz svog iskustva i ako si pomislio sa onim postom da potcenjujem druge profesije- grdno gresis. Ja samo pokusavam ovde da budem od pomoci drugima i da poslusam savet. Znas naraodnu poslovicu: Covek se uci dok je ziv, a umre glup.

Hvala na savetu, Marko.

slazem se sa delijom...

Delija je napisao(la):
U pravu si, ali po zakonu se elektro projekti vode kao podrgrupa gradjevinskih, koliko god to cudno delovalo. Pri tome je jako bitna sigurnost i bezbednost, tako da ne moze neko ko je pocetnik da potpise neki takav projekat u kome su hipoteticki ukljucene aktivnosti opasne po zivot coveka, zastitu zivotne sredine i slicno... To bi bilo kao da neko ko je zavrsio gradjevinski fax, a u zivotu nije radio ni na jednom gradj. objektu, projektuje neku zgradu.

p.s. Bas mi je u friskom secanju predmet Projektna dokumentacija u automatici...

E tu postoje razne "faze". Mislim da nije drugacije ni kod Silvera u germaniji.
Mozes da ucestvujes u projektu, i da nemas zavrsen fax, i da znas sve da isprojektujes, ali ne mozes da potpises projekat ako nisi ovlasceni projektant. Za to treba strucni ispit, verifikacija, i naravno, tada naucis sve o propisima, zakonskim ili drugim aktima, koja treba ispostovati pri projektu.
Ali tada si veliki Baja.
Cak i da neko "mazne" posao, TEBE moraju da zamole na kraju bar da potpises, dok su mravi odradili posao. A i to ima svoju cenu ,) .
To sada vazi cak i za tenderske ponude, i bez celog prrojekta.

Poz.

Bas to...

Ranije je po nasem "zakonu" bilo dovoljno da doktoriras i automatski dobijas projektantsku licencu, sto je u principu teska glupost, posto danas kod nas krsh ljudi doktorira na "gajenju puzeva", a profesija im je masinstvo... :S:

p.s. U prevodu, to sto je neko doktorirao uopste ne znaci da je strucnjak, posto recimo da imam kolege koji za pare rade doktorate bas masincima... :wall:

Vrh Dno