Šta je novo?

Buduce zanimanje !!!!!

Pozdrav svima,
Ja se slažem sa kolegom GEOM-om, zbog toga što sam svedok svega što je GEOM rekao!

Best regards,
T. ,)

Hvala, kolega, trabl-e ili Tane, budno oko, najzad da me neko podrzi mislio sam da ce ovo biti moj pohod na vestice

GEOM je napisao(la):
PS. Jel ti je krivo zbog toga sto su mi koleginice kandidatkinje za MISS SCG, jel tako??? Da znas u pravu si i ja bih zbog toga bilo ljubomoran.

Ma da, to je najbitnije. Znam puno ljudi na megatrendu, i znam koliko uče, šta uče, i kakvi su kriterijumi.

Ako si ti mišljenja da je to ozbiljan fax, ja tu ništa ne mogu. Megatrend je u stanju da završi u roku neko ko na FON-u ne može da položi 2 ispita iz prve godine u 5 rokova. Ne kažem ni da je FON neko srećno rešenje, niti bilo koji državni fakultet, oni su svoja krajnost - mada FON pokazuje tendencije da se iz učmalosti pomeri na bolje. Megatrend je, sa druge strane, potpuno druga krajnost, i to tek ne podržavam.

Mislim da je pravo rešenje negde na pola puta, ali u svojoj firmi ću pre da zaposlim bilo koga sa državnog fakulteta nego sa Megatrenda.

Da ne ispadne da pričam napamet, 2 člana moje uže familije pohađaju Megatrend Univerzitet, od kojih je jedan pri kraju studiranja.

Što se kvotovanog dela tiče, bilo je i na FON-u uvek šta da se vidi, verujem da ima i dalje. Sa tom razlikom što su FON-ovke za 5 klasi pametnije, i sa njima može i da se proćaska. Vaše klonirane silikonske barbike ograničenih mentalnih kapaciteta mi uopšte nisu reper lepote devojke. Nisu već godinama takve devojke u trendu niti gde u svetu, ali mi, po svom običaju, kasnimo decenijama, tako da je to sasvim normalno. ;)

Evo ja imam par drugara koji su se extremno mucili na ekonomiji i onda upisali Megatrend i ide im ko od sale...

Ne vredi stvarno da raspravljamo o nekim stvarima koje su opste poznate... ;)

Poslednja izmena:
Ni ja ne pricam napamet, ortak ima dva starija brata na FON-u. I dalje mislim da FPS, FON i ETF daju najbolje IT strucnjake, ali FPS daje bolje u sprezi oblasti ekonomije i IT-a. Planiram da upisem magistarske studije na FON-u, a da doktoriram na ETF-u pa onda koce da bude u prednosti za posao
POZ SVIMA

Imas lepe ambicije, ali...

Prvo skoci, pa onda kazi hop! ;)

Hvala, ne boj se ja uvek prvo skocim pa kazem hop. To su moji planovi koje cu radom i trudom da ostvarim

Poz svima!!!!

Poslednja izmena:
Mislim da ti je ipak bilo pametnije da upises neki jaci fax, al' sta je tu je...

Apsolutno se slažem sa delijom. Moja drugarica je odustala od magistarskih studija na FON-u, posle Megatrenda, koje generalno važe za dosta lake. Jednostavno ni to malo nije bila u stanju da istera kako treba, a tamo je bila odličan student.

Ne kažem da je nemoguće, iako smatram da je nepravedno, da nakon što se prošetaš kroz Megatrend budeš magistar FON-a i doktor ETF-a ali to je već krivica uprava ovih fakulteta.

GEOM, želim ti da ostvariš sve što si naumio, naravno. Na mladim i ambicioznim treba ova zemlja da se izgradi, i čeka ih velik posao.

Nisam mogao, ne zbog prijemnog imao sam dovoljno bodova da udjem na budet FON-a, vec neki licni razlozi o kojima ne bih da...

nidza je napisao(la):
GEOM, želim ti da ostvariš sve što si naumio, naravno. Na mladim i ambicioznim treba ova zemlja da se izgradi, i čeka ih velik posao.

H V A L A na podrsci i zeljama. i ja tebi zelim da ostvaris svoje planove, kolega sa foruma nadam se da cemo se druziti na ovom forumu jos dugo.

hmmm... ima ovde dosta zanimljivih ideja mada bi se pre mogle nazvati dezinformacijama... a to sto ako odradis postdiplomske na fonu i doktorat na etf-u(!!!!!) mislis da ce nesto da vredi, varas se... prvo, ocigledno niko od vas nije nikad bio blizu zgrade etf-a kad moze da poredi megatrend (pa cak i fon) sa istim... idi na zvanicni sajt fakulteta->osnovne studije->racunarska tehnika i informatika pa pogledaj malo sta se uci tamo... da ne pricas napamet.

drugo: ovde ako imas vezu mozes da se zaposlis gde hoces i bez skole (u prevodu sa fiktivnom diplomom nekog megatrenda). ako nemas vezu, nece ti gledati gde si doktorirao (ako uspes - zelim ti srecu) jer doktori nauka rade po institutima i bave se naucno-istrazivackim radom a ne u firmama koje traze da nesto opipljivo radis. A za opipljivo ce gledati sta znas da radis, tj. koji si fax zavrsio

trece: napolju ti ne vredi nista ni titula marshala nego te lepo provere, vide da l' znas ista pa onda odlucuju da li da te uzmu...

aj' sa srecom!

Moji iskustvo sa drzavnim fakultetima je da im je primarni cilj da upisu/obore sto vise studenata kako bi popunili djepove za svoje plate....
E sad ko koliko nauci primarno zavisi od pojedinca i njegovog strpljenja da se nosi sa nebulozama koje povlaci studiranje na drzavnim fakultetima i ideologijom profesora/dekana koji mogu da rade sta im je volja..
Mada nemam pojma kako ide sa ETF/FON-om posto sam ja apsolvent na t.f. u zrenjaninu koji mi se smucio
Sa pricom sa ljudima koji studiraju napolje sramota me da na bilo koji nacin poredim sa studijama ovde....

Ne zelim da budem neprijatan, ali ne mogu samo da se nacudim stvarima koje citam.

Prvo, nemoj ni da sanjas da mozes da posle Megatrenda mozes da doktoriras na ETF-u. U stvari mozes, samo sto treba da polazes razliku od nekih 30-35 ispita. Uglavnom bi ti priznali Sociologiju i mooozda neki jezik. Ostalo zaboravi. Znam puno njih koji su sa ETF u NS presli ovamo, pa im pola nisu priznali. Ne znam da li si upucen da na ETF-u postoje elektronike? Da ne idem dalje.
Ili, pitaj nekog ko je posle Vise elektro probao da predje na ETF.
Drugo, tvoja prica me podseca na onu koju svi pricaju kad su klinci, tipa: "moj brat moze da pojede najvise na svetu" ili "moja mama je najlepsa". E onda covek odraste i shvati koliko ne zna. Znas kako se kaze - sto vise ucis sve ti se cini da manje znas. Ti vidim da nemas pojma koliko su tezi ovi fakulteti sa kojima se poredis pa zato tako pricas.
Evo ti kakvo je i moje licno iskustvo.
Posle nekoliko godina na ETF-u (na kom sam i sad), odlucim da upisem Visu elektro, nije bitno zasto. Resim da polazem prijemni i sa drugarom sam se spremao 3 dana izuzetno neefektivno (pola vremena smo racunali koliko mozemo da *****emo a da budemo redovni:)). Izadjem na prijemni i nas dvojica budemo jedini sa 100 poena, a ja prvi na listi zbog abecede :) (prosle godine). Zasto sam ovo pomenuo? Zato sto sam pre toga polagao na ETF-u Algebru (Mata 1) 15 puta!!! Inace, na prijemnom ne dolaze te stvari, da ne mislis da mi je pomogla Algebra. Namucio se samo tako.

Ne kazem da su ovi drzavni faksovi idealna resenja, daleko od toga, ali ipak drze neki nivo koji Megatrendovi i tako to nikad nece dostici, jer ne mogu sebi da dopuste da im studenti padaju godine. Kod njih ne vazi prirodna selekcija, vec dubina dzepa.

Kol'ki tekst :D
Pozdrav!

@zeljko
Nazalost, imam i par drugara koji su pukli na elektro odseku na FTNu u NSu, a na zrenjaninskom redjaju 9-ke i 10-ke i bez i malo problema ciste godine...

U Vrscu mi je jedan magistar??? sa vaseg faxa (slucajno tvoj imenjak :)) godinu dana predavao informatiku i licno mu ne bi dao ni da mi promeni tocak na autu. :d

A znam i decka koji je zavrsio u ZR i nije los. Jedino, on je mnogo vise radio van faxa, nego na faxu. :)

Poslednja izmena:
Jos nesto, u vezi korupcije na drzavnim faxovima...

Na jacim tehnickim fakultetima vecina profesora (i asistenata!) ne zive od profesorske plate, vec ili poseduju neku jaku firmu ili rade na visokom polozaju u nekoj jakoj firmi ili rade projekte na faxu za vrlo ozbiljne cifre.

Ovo je 100% cinjenicno stanje na racunarstvu i automatici u NSu!!! Recimo, da i ja zbog visokog proseka i dosta odradjenih prakticnih projekata mogu da ostanem na faxu i dobro cu da razmislim sta cu da radim. Tu automatski spada stipendirana magistratura, ali ono sto me odbija je asistentski posao, tj. predavanje mladjim kolegama. Nemam bas puno strpljenja da objasnjavam, a nacin razmisljanja mi se ne retko razlikuje od ostalih... :)

dzaba se pojedini ovde cimaju da dokazu koji je fax bolji. niko ne gleda sta sam zavrsio vec da li znam da radim posao. tako da mislim da je bespotrebno dalje raspravljati. tako je stanje i tako ce i ostati u IT industriji.

da se ovde raspravlja o nekim drugim zanimanjima pa da razumem. :)

@Delija slazem se sa tobom ..
Samo nesto nemojte da zaboravite tezina ispita/fakulteta automacki neznaci da je taj fakultet odlican....
I naravno netreba porediti direktno dva namenski razlicita fakulteta pa pljuvati sve privatne ili obrnuto
Ja samo ocu da naglasim da ljudi koji studiraju vani prioritet im je da ih nesto nauce posalju na praksu u firmi i daju im mogucnost da se sami snadju, kod nas je nazalost to susta suprotnost, polozi ispit (koji je po pravilu napravljen da je prolaznost ispod 10%) i dobijes diplomu.

to je tacno... medjutim kakva smo zemlja, neki fakulteti su znatno iznad proseka okruzenja... i zato u microsoftovim, motorolinim, siemensovim (i da ne nabrajam dalje) razvojnim timovima rade nasi ljudi, za velike pare.

Mda, nas obrazovni sistem je nepresushni izvor vrhunskih strucnjaka koje najvece firme uzimaju samo za kljucna mesta. Riiiiiight...

pa, razvojni timovi i nisu bas kljucna mesta, s obzirom da si jedan od 20 jednakih u timu. a ima ih i na kljucnim mestima (npr. motorola). samo kazem da odredjen broj ljudi iz ove jadne zemlje stekne dovoljno znanja (ovde) da bude na zapadu konkurentan njihovim strucnjacima koji su se obrazovali na MITu, Kornelu, Perdju-u itd...

Ima ljudi koji steknu ta znanja, ali iskreno (i iz licnog iskustva) sumnjam da je bilo koji od nasih fakulteta odgovoran za to; ti ljudi su to postigli na vlastite misice i vezivati to za zasluge naseg obrazovnog sistema (odnosno ovog ili onog fakulteta) je poprilican overkill.

U krajnjem slucaju, postojanje nasih ljudi u razvojim timovima stranih firmi je prosto statisticka neminovnost. Kad pogledas koliko Srbija ima stanovnika, postoji verovatnoca da ce da se zalomi neka grupica koja je dovoljno dobra da se nalazi iznad stranog proseka. U toj grupici ce biti i onih koji imaju dovoljno entuzijazma i inicijative da ostvare nesto i u praxi u tim firmama.
Ali kad bi sad uporedio broj tih nasih pojedinaca sa brojem tih stranih razvojnih timova, brojem diplomaca MIT-a i ostalih relevantnih univerziteta, brojem ostalih zaposlenih u tim timovima (koji nisu odavde), itd - cifre su tako nepovoljne po nas da uspeh tih pojedinaca ne moze da se objasni nekim fixnim uzrocno-posledicnim pravilom, vec prostim ucescem u statistici i pomenutoj maloj (ali neizbeznoj) verovatnoci.

silverglider je napisao(la):
Ima ljudi koji steknu ta znanja, ali iskreno (i iz licnog iskustva) sumnjam da je bilo koji od nasih fakulteta odgovoran za to; ti ljudi su to postigli na vlastite misice i vezivati to za zasluge naseg obrazovnog sistema (odnosno ovog ili onog fakulteta) je poprilican overkill...

Apsolutno tacno!!!

silverglider je napisao(la):
Ima ljudi koji steknu ta znanja, ali iskreno (i iz licnog iskustva) sumnjam da je bilo koji od nasih fakulteta odgovoran za to; ti ljudi su to postigli na vlastite misice i vezivati to za zasluge naseg obrazovnog sistema (odnosno ovog ili onog fakulteta) je poprilican overkill.

Slazem se sa tobom, ali nasi faxovi daju dobru podlogu za razvijanje sopstvenih misica, koje i ja treniram, jer bez diplome necu moci da udjem u uzi krug za izbor na bilo kakvom konkursu. Bez obzira da li studirao na drzavnom ili privatnom faxu najbitnije je da ti to volis i zelis, daba ti drzavna ili privatna diploma ako to ne shvatis ozbiljno. Firme samo biraju najbolje od ponudjenih. IT kod nas ima veliku buducnost, jer ce uskoro, po nekim ekonomskim predvidjanima, da jake kompanije se presele iz Azije u Evropu posto u Aziji sve postaje skuplje. Navode da u Aziji cena rada u It-u godisnje skace za oko 25%, dok u Evropi za samo 7%, a u istocnoj Evropi samo 2%...

velko je napisao(la):
dzaba se pojedini ovde cimaju da dokazu koji je fax bolji. niko ne gleda sta sam zavrsio vec da li znam da radim posao. tako da mislim da je bespotrebno dalje raspravljati. tako je stanje i tako ce i ostati u IT industriji.

da se ovde raspravlja o nekim drugim zanimanjima pa da razumem. :)

Evo ja znam vrlo jaku firmu (u kojoj sam i ja dobio posao, ako zelim da radim kad zavrsim fax), koju ne zanima puno sta si zavrsio, vec koliko si dobar u programiranju! ;)

p.s. Firma pretenduje da u vrlo kratkom roku postane najjaca programerska firma kod nas... Ozbiljno...

GEOM je napisao(la):
Slazem se sa tobom, ali nasi faxovi daju dobru podlogu za razvijanje sopstvenih misica, koje i ja treniram, jer bez diplome necu moci da udjem u uzi krug za izbor na bilo kakvom konkursu. Bez obzira da li studirao na drzavnom ili privatnom faxu najbitnije je da ti to volis i zelis, daba ti drzavna ili privatna diploma ako to ne shvatis ozbiljno. Firme samo biraju najbolje od ponudjenih. IT kod nas ima veliku buducnost, jer ce uskoro, po nekim ekonomskim predvidjanima, da jake kompanije se presele iz Azije u Evropu posto u Aziji sve postaje skuplje. Navode da u Aziji cena rada u It-u godisnje skace za oko 25%, dok u Evropi za samo 7%, a u istocnoj Evropi samo 2%...

Ne verujem da je namena faxova da daju dobru podlogu u tom smislu; dok ti dodjes do fakulteta i tek od njega planiras da razvijas misice, vec je kasno. Cilj faxa je da te nauci da sistemski razmisljas, da vodis neke projekte od pocetka do kraja, popuni neke rupe u znanju i da ti prikaze drill koji te ceka u stvarnom zivotu u toj profesiji (ako vec nesto hoces njome da postignes). Bilo ko ko smatra da je fakultet dobra polazna tacka za ulaz u IT svet definitivno kasni nekoliko godina. Do momenta ulaska na fakultet "kandidat" jednostavno mora imati odredjeno predznanje. Ako pricamo o programerima, do ulaska na fakultet covek je morao vec da progamira u barem jednom modernom jeziku, mora da poznaje minimum osnove programiranja, strukture podataka, itd. A na faxu da uci naprednije algoritme, optimizaciju, sistematizaciju, planiranje, itd. Tu vec ima toliko drugih teorijskih predmeta da covek nema vremena ni snage da tu tek pocinje da uci sta je to konstanta, a sta varijabla. Tako nesto je jednostavno luxuz, jer je oblast suvise siroka.

Sto se tice Azije, zenit mozda dostizu Japan, Tajvan, Singapur i slicne high-tech zemlje, ali tu su Kina i Indija sa ogromnim trzistem, kako potrosackim, tako i radne snage. A nema sanse da se u skorije vreme standard u ove dve zemlje toliko izjednaci sa evropskim standardom pa da kompanijama postane isplativa selidba za Evropu.

ne nisam ja novi u IT-u, vec od mog prvog PC-a davne 1998. pa cak i pre od lengendarnog Wina 95 na bratovom kompu tako da ja nisam zakasnio za IT, jer sam kupio tu kartu jos odavno od pre nekih 10 godina tacnije u sept95 samo sto sam imao manu jer dosta duugo nisam imao pristup prvo BBS-u pa kasnije Internetu za to mogu da zahvalim... znate kome...

Dosta nas ovde je PC videla/imala jos pocetkom 90-tih, na zalasku ere Amiga-e, a pre toga se "igralo" sa 8-bitnim masinama.
BTW, Win95 je daleeeeeko od legende. DOS 6.x i Win 3.X mozda... ;)

GEOM je napisao(la):
ne nisam ja novi u IT-u, vec od mog prvog PC-a davne 1998. pa cak i pre od lengendarnog Wina 95 na bratovom kompu tako da ja nisam zakasnio za IT, jer sam kupio tu kartu jos odavno od pre nekih 10 godina tacnije u sept95 samo sto sam imao manu jer dosta duugo nisam imao pristup prvo BBS-u pa kasnije Internetu za to mogu da zahvalim... znate kome...

Ne, nisam ja tebe "propitivao" kada si poceo da radis sa racunarima, nego sam napravio generalnu opasku da fakultet tesko moze da bude pravi ulaz u svet racunara za nekoga kome bi to trebalo da bude profesija.

pa sa obzirom da sam tada imao 9 godina mislim da nije lose.
Ni nekazem silverglider-u da me propitujes, ako si to pomislio izvini.

@Delija
Video sam ja PC i pre toga, ali od sept95 sam upoznat i meni je Win 95 predstavljao tada revoluciju. Ti si ipak 5 godina stariji od mene.

Vrh Dno