Šta je novo?

Buduća 5G mreža...?

Znaci nista od ove godine za 5G mrezu 🥲

Vec neko vreme kruzi ovaj predlog pravilnika ali sam hteo da sacekam da bude zvanicno objavljen pa da dam komentare...

Prvo i osnovno dobro je sto je pomeren rok za aukciju sa kraja sledece godine na sredinu godine ( dakle sa realno sredine Q4 na kraj Q2, tako da bi trebalo da bude pred pocetak leta kako bi se za leto krenulo sa radovima)...

Odlicna stvar je sto su konacno dosli do razuma i prihvatili logicnu stvar da idu svi opsezi i oni kojima istice dozvola 2026/27. pa ce biti znacajno vise prostora pre svega za SBB... i naravno da su dodali 2100 spektar...

Druga odlicna stvar je sto su paketi uparenih odnosno neuparenih frekvencijskih blokova sada mnogo bolji ( moglo je malo bolje realno za neke opsege ali je ovo odlicno) pa ce tako u opsegu 3400-3800 minimalno ici na 10 opsega neuparenih od po 10Mhz sto ce realno omoguciti sirinu kanala 100Mhz sto je fantasticno... ono sto ne valja je sto je ukupno 30 blokova a potencijalno je 4 operatera ali to se moze lako srediti jer postoji prostor... Brzo ce biti aukcija za nezauzete sto je isto odlicno...

Naknade su sasvim korektne i ispod ocekivanih sto je dobro za razvoj mreze a ne bas za budzet ali mora se gurati tehnologija...

I jako bitno teritorijski i tehnoloski minimalni uslovi za pokrivenost su poprilicno dobri i realni... Minimalni broj gNodeB je cak propisan po mestima sto je fantasticno pa nece moci da se ide zaobilaznim putem a dodatno ne racuna se DSS ...

Generalno, veoma dobro su ovo odradili i bice odlicno kako za korisnike tako i za operatere pod uslovom da stvarno daju dozvolu SBB ( sto bi bilo ravno katastrofi da se ne dogodi)

Timeline za razvoj 5G je sada:

Q2 2025. aukcija
Q4 2025. pustanje mreze ( rok po pravilniku je godinu dana od dobijanja dozvole)
2026. pokriveni najveci gradovi sa ukupno vise ili jednako 200 gNodeB ( gradovi Beograd, NS, Nis, KG, Subotica sa odnosnom bz 120, 20, 15, 10, 5) + svi naucno tehnoloski parkovi moraju imati barem 1 gNodeB...
2027. vise ili jednako 1000 gNodeB sa pokrivenim svim vecim gradovima sa vise ili jednako 5 gNodeB + turisticki centri sa 1 gNodeB + aerodromi koji rade 24h i granicni prelazi
2028. vise ili jednako 2000 gNodeB sa pokrivenim svim mestima sa vise od 10000 stanovnika + drzavni putevi Ia reda
2029. vise ili jednako 3300 gNodeB
2030. 4500 gNodeB sa svim naseljenim mestima preko 3000 vise ili jednako 1 gNodeB
EXPO 2 gNodeB u roku od dve godine + za svaki izgradjeni put mora u roku od dve ili tri godine u zavisnosti od reda...

Kako smo se nadali udali smo se fantasticno :)

edit: pisao sam na brzinu iz glave pa mozda postoji neka greskica, slobodno ispravite...

Huh, kakva disertacija, pola nisam razumeo, ali shvatam da debelo kasnimo. U kom su od ovih faza makar zemlje u okruženju HR, RO, HU, SI, ... da ne pitam za neke normalne zemlje. Hvala.

Svi su u završnim fazama pokrivanja cele populacije gde samo Rumunija kaska pa je na oko 40% doduše uz sličan broj baznih stanica kao Hr npr… ostali su od 80-90% na dobrom putu da to bude 98% do kraja 2025. sto se smatra punom pokrivenošću.
Bugarska isto malo kaska pa je na oko 70% ali ne koristi bas dosta spektra…

još jednom da naglasim ovo su procenti pokrivenosti populacije a ne teritorije…

I jako bitno teritorijski i tehnoloski minimalni uslovi za pokrivenost su poprilicno dobri i realni... Minimalni broj gNodeB je cak propisan po mestima sto je fantasticno pa nece moci da se ide zaobilaznim putem a dodatno ne racuna se DSS ...
2030. 4500 gNodeB sa svim naseljenim mestima preko 3000
Za ovo sam se najvise brinuo, i na kraju su se crne slutnje obestinile. Posto je ovo trenutak kada 5G postaje glavna mreza u srbiji, a to ce biti dakle tek za 5 godina. Nekih 65% teritorije i 90% stanovnistva.
A posto si i sam rekao da evropa do 2025. dostize potpunu pokrivenost, pet godina kasnjenja za njima mi se cini previse. Tj. nije čak ni pet vec mnogo vise, 7-8 godina, jer od tih 90% treba da se stigne na 98%. Mnogo.
Oni zavrsavaju kada mi pocinjemo.

Poslednja izmena:
Za 5 godina po ovome je puna pokrivenost kod nas, sto znaci ~98%... procenat teritorije je svakako manje bitan... Malo je nezgodno pricati o glavnoj mrezi jer zavisi od mnogo faktora, kako ce ici gasenje 3G prvenstveno, koegzistencija sa 4G, procenta pokrivenosti stanovnistva koji je minimum da bude 90% kao sto si napisao, odluka o sudbini 2G koja ce sigurno ostati najduze zbog nekih servisa itd...

Komplikovano je, ali svakako nisu najcrnje slutnje, bolje je nego sto je bilo ko ocekivao :) a da kasnimo, kasnimo iz jednog jedinog razloga koji je svima jasan...

Koliko kasne siguran sam da se niko ne bi bunio kada bi rekli odustajemo od 5G i već sad krećemo pripreme (bar pravne) za uvodjenje 6G medju prvima u Evropi. (pa kad god to bilo).

Javno nadmetanje za 4g je bilo zavrseno u februaru 2015, a dva meseca kasnije je pusten u rad, u aprilu 2015.
Dakle, 5G dobijamo tacno 10 godina nakon 4G.

2017. godine
, to je inace godina kada je Vip ponudio Neo pakete i Kucni net (rekao bih godina kada su operateri po prvi put poceli da pruzaju usluge u skladu sa mogucnostima i ocekivanjima 4g mreze), pokrivenost srbije LTE signalom je bila 65% teritorije i 93% stanovnistva. To je postignuto sa 1600 baznih stanica.

Dakle, nakon dve, dve i po godine je dostignuta ova pokrivenost
, a to vizuelno izgleda ovako:

Screenshot_20240914_074523_Microsoft 365 (Office).jpg

Ovo je dakle trenutak kada mozemo da kazemo da je Srbija dobila 5G: Pokrivena i manja mesta, putevi, turisticka mesta, sve karakteristicne regije, postoji kontinuitet pokrivenosti. To je, dakle, sve dostignuto sa 65% teritorije i 1600 baznih stanica, i operaterima je za to bilo potrebno od sredine 2015, do kraja 2017. godine.
5G dolazi posle tacno 10 godina, tako da videcemo sta ce u praksi operatsri postici od 2025, do kraja 2027. godine.

Za slucaj da razvoj 5G mreze ide sporije, ili mu se pristupa na neki drugaciji nacin (ne nuzno sporije, vec izgradnja gusce mreze, na primer), ovde mozete da vidite kako izgleda trenutak kada pokrivenost dostize 50% teritorije i 85% stanovnistva.
4G mrezi je za to bilo potrebno 1100 baznih stanica.

Screenshot_20240914_074557_Microsoft 365 (Office).jpg

Mislim da sve ispod toga ne mozemo smatrati znacajno, tako da kada budemo gledali roadmap, gledamo kada ce se dostici 50% pokrivenosti teritorije (85% stanovnostva), a onda mozemo da se nadamo dalje.

I za kraj, razlika izmedju 50% pokrivenosti i 65% pokrivenosti, ne bi trebalo da bude veca od godinu dana, pitanje je samo kada ce se to desiti. Realna nada moze da bude da privatni operateri budu isli "ispred licence", pa recimo docekamo pokrivenost od 65% vec 2028.

Poslednja izmena:
IMG_3279.jpeg

Da li je plan širenja 5G igde pominje kada ćemo dobiti 5G SA?
Očigledno da ga u Hrvatskoj još uvek nema.
Prva slika je A1 SRB Temerin, druga A1 HR Osijek u ovom momentu.
Zanimljivo da je u mom slučaju ping čak i manji, a UL neznatno veći nego ovde na 5G.
Razumem koje su prednosti u žestoko opterećenim delovima velikih gradova, ali periferija Osijeka i centar Temerina…

Prilozi

• IMG_4796.jpeg
    IMG_4796.jpeg
    198.5 KB · Pregleda: 38
Komplikovano je, ali svakako nisu najcrnje slutnje, bolje je nego sto je bilo ko ocekivao :) a da kasnimo, kasnimo iz jednog jedinog razloga koji je svima jasan...
Procitao sam pravilnik detaljno, i sada razumem tvoj entuzijazam. Iskreno nisam ocekivao da ce uslovi da budu tako precizno definisani - tacno se zna sta znaci pokriven grad, sta znaci pokriven put (na koliko km, jacina signala), naglaseno je da pruge mora da budu pokrivene, koliko baznih stanica je minimalno potrebno da bi se grad smatrao pokrivenim (dakle, nije dovoljna "seljacka fora" da u svakom gradu stavis baznu stanicu u centar i kao ispunio si uslove).
Ovde zaista moze da se kaze da ce srbija za pet godina temeljno biti pokrivena, sto i nije tako strasno kako je moglo da bude da nam je data veca "umetnicka sloboda" u tumacenju licence.
Da li je plan širenja 5G igde pominje kada ćemo dobiti 5G SA?
Očigledno da ga u Hrvatskoj još uvek nema.
Prva slika je A1 SRB Temerin, druga A1 HR Osijek u ovom momentu.
5G Advanced-a nema bez 5G SA, a 5G Advanced postoji zvanicno kao tehnologija tek od ovog leta, nije postojao pre, pa verovatno nije bilo ni preke potrebe za SA. Jos uvek nema cipova koji je podrzavaju, pitanje je dal ce samsung stici da ubaci cipove koji bi eventualno izasli krajem godine u svoju galaxy S seriju, s obzirom da im S serija tradicionalno izlazi pocetkom godine.
Okej, nije sve samsung, ali hocu da kazem da jos uvek nema ni uredjaja, ni komponenti, zato se nikome do sada nije zurilo sa SA. Ali 5G Advanced je po meni sve sto je 5G trebalo da bude od pocetka (kompletira je), tako da ce biti velika stvar kada operateri krenu da ga uvode.

Poslednja izmena:
Sve su to kolege objasnile do u sitnice i sve je to lepo. Ali paketi su samo ove godine 2 puta poskupeli, koliko ce puta poskupeti jos dok krene 5g sam bog zna. Koliko ljudi ce imati 5g telefon kad krene 5g. A sa paketima koji imaju 1, 2 do 10gb bas ce se nagledati 5g mreze. I ja sam imam jos 4g telefon sreca star 4g pa ga treba menjati uskoro. Lep marketing ce biti dali samo vam 5g ali internet nema dok vas ne oderemo. 😄

Podići će operatori količinu gb po paketima sigurno, prosto kapacitet mreže će se drastično povećati, plus će sama 4G mreža da se rastereti malo.
Što se tiče telefona, mislim da je danas većina novih telefona 5G capable.
Mislim ista situacija je bila kad smo prelazili sa 3G na 4G..

U Ratelovom izveštaju, mobilni internet saobraćaj u milionima GB je:
  • Q2 2017: 18,5 (ovo je godina kad je dostignuta dobra pokrivenost 4G signalom)
  • Q2 2018, 47,2
  • Q2 2019: 73,5
  • Q2 2020: 109,5
  • Q2 2021: 149,3
  • Q2 2022: 192,4 (+ 29% od 2021)
  • Q2 2023: 256,3 (+ 71% od 2021, +33% od 2022)
  • Q2 2024: 294,8 (+ 1500% od 2017, + 97% od 2021, +15% od 2023)

Tj za 3 godine se količina prenetih saobraćaja u mobilnim mrežama u Srbiji povećala 2x, za 5 godina 4x, prosečno 41% godišnje povećanje, koje se smanjilo u poslednjim godinama jer su operateri smanjili GB u paketima za istu cenu (jedan od razloga je inflacija, drugi je kapacitet 4G mreže - čak i uz sve carrier aggregation, treći je kapacitet radio linkova do baznih stanica).

Koliko ljudi ce imati 5g telefon kad krene 5g. A sa paketima koji imaju 1, 2 do 10gb bas ce se nagledati 5g mreze. I ja sam imam jos 4g telefon sreca star 4g pa ga treba menjati uskoro. Lep marketing ce biti dali samo vam 5g ali internet nema dok vas ne oderemo. 😄
To su stare price. Gotovo svi najnoviji telefoni preko 150 evra vec sada imaju 5G. Svako ko je u poslednje dve godine kupio telefon verovatno vec ima 5G, hteo ne hteo. U naredne dve godine ce dakle gotovo svi vec imati 5g uredjaj, i to ako racunas ciklus od cetiri godine.

Sto se tice sadrzaja paketa, paketi od 1, 2 ili 10 GB polako se zamenjuju paketima od 30+ GB, pri cemu su paketi od 100 GB ili neograniceni vec sada spadaju u regularnu ponudu.

Dakle, ni jedno ni drugo nisu usko grlo za uvodjenje 5G, i ako je mozda takva percepcija kod vecine stanovnistva.

Sve su to kolege objasnile do u sitnice i sve je to lepo. Ali paketi su samo ove godine 2 puta poskupeli, koliko ce puta poskupeti jos dok krene 5g sam bog zna.
Pazi, slazem se, ali sve je to u skladu sa inflacijom na zalost. Medjutim probaj da se setis nivoa cena od pre desetak godina. Ja sam u to vreme koristio skuplje pakete, sa sto vise smartova, gledao kako da izvucem sto vise neta, i placao sam to 3000 dinara. Sada za 3000 dinara imam paket od 100 gb. Ali 3000 danas nije isto sto i 3000 tada. Danas su 3000 smesne pare.

Generalno, veoma dobro su ovo odradili i bice odlicno kako za korisnike tako i za operatere pod uslovom da stvarno daju dozvolu SBB ( sto bi bilo ravno katastrofi da se ne dogodi)

Izgleda da ne nameravaju.

Члан 9.
По спроведеном поступку јавног надметања, Регулаторно тело за електронске комуникације и поштанске услуге (у даљем тексту: Регулатор) ће издати највише три појединачне
дозволе.

Izgleda da ne nameravaju.
Naravno da nece, nazalost su svi u talu sa 'drzavom' da bi se odrzalo kontrolisano dranje korisnika.
Ne znam sta treba da se desi da u Srbiji pocne zaista da se uvodi slobodno trziste.

Podići će operatori količinu gb po paketima sigurno, prosto kapacitet mreže će se drastično povećati, plus će sama 4G mreža da se rastereti malo.
Što se tiče telefona, mislim da je danas većina novih telefona 5G capable.
Mislim ista situacija je bila kad smo prelazili sa 3G na 4G..
Kao i uvek do sada, zapakovace u lep papir i prodati skuplje nego u bilo kojoj zemlji svaki paket. Previse su dugo zasticeni kao beli medvedi da bi se odrekli takve zarade.

Naravno da nece, nazalost su svi u talu sa 'drzavom' da bi se odrzalo kontrolisano dranje korisnika.
Ne znam sta treba da se desi da u Srbiji pocne zaista da se uvodi slobodno trziste.

Kao i uvek do sada, zapakovace u lep papir i prodati skuplje nego u bilo kojoj zemlji svaki paket. Previse su dugo zasticeni kao beli medvedi da bi se odrekli takve zarade.
Ma evo koliko kod nas razvlače i puštanje Starlinka. U Americi je direktno poboljsao kvalitet interneta i onima sto koriste a i onima što ne koriste. Kod nas naravno bi manji uticaj imao ali garantujem da bi satelitski pristup omogućio bolji razvoj 5G odnosno konkurentnosti (pokrio bi delove gde nema mreže) a pritisnuo bi ponudu da imas konkurenciju na mobilnom polju.

U 2025. će 5G biti dostupan u 5 najvećih gradova Srbije: Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Subotici.
U 2026. će 5G biti dostupan u 30 gradova u Srbiji, sva mesta koja imaju status grada, kao i duž državnih puteva 1a reda, i 3 truristička centra: Kopaonik, Zlatibor, Stara Planina
U 2027. će 5G biti dostupan duž ostalih državnih puteva, kao i u većini manjih mesta.
U 2028. će 5G biti dostupan u svim mestima preko 3000 stanovnika, duž skoro svih puteva, i u manje razvijenim područjima (na nivou 4G pokrivenosti danas ili nešto više od toga).

Za 4 godine ćemo biti na mestu na kom je veći deo država EU sa 5G mrežom danas.

Nije rekao da ce sredinom juna pustiti vec da ce operateri polako uci u proceduru uvodjenja 5G, realno je ono sto sam napisao u timeline na pocetku stranice, dakle pocetak Q4...

Necemo biti za 4 godine nego za 5, posto ovi rokovi koje si napisao ( a ja ih ispisao na pocetku stranice sa sve brojem gNodeB :ROFLMAO: ) se odnose na istek tih godina, znaci 01.01.2026. se meri pokrivenost da se vidi da li su se ispunili uslovi iz pravilnika za prvu godinu itd...

edit: da ne misli neko da je 01.01.2026. datum kad se meri to je figurativno, godina se racuna od datuma dobijanja dozvole, dakle bice tipa dobijanje dozvole 05.05.2025. rok i merenje 05.05.2026.

Koja je šansa da neki od operatera ide malo ispred roka?
Koliko sam shvatio A1 je već prilično spreman.
Nisam u materiji pa ne znam baš kako bi to trebalo da funkcioniše.
Da li nešto sprečava operatere da brže pokrivaju ili moraju da se drže tih planiranih rokova?

U teoriji mogu, ali neće, jer neće imati wow efekat. Za "kazaljku" na speedtestu preko 1Gbps, neophodan im je spektar 3400-3800MHz. Bez toga nema probijanja "psihološke" granice od 1Gbps.

Bilo je ovde na temi kad je A1 greškom "pustio za javnost" 5G signal na jednoj BS, brzine su bile >500Mbps, ali da li je stvarno wow kad sa nekih 300-400Mbps kolko max izvlači 4G sada vidiš "pišljivih" 500-600Mbps? Pa nije baš, zato svi čekaju dodatnih 100MHz širine elektro-magnetnog spektra da bi "kazaljka" otišla preko 1Gbps.

Druga je stvar da li će bilo koja druga aktivnost na telefonu u narednim godinama "dotaći" taj gigabit... Možda APP update... Taj gigabit koristim na optici već na dve lokacije, i cela kućna mreža i opet, retko kad (osim na kratko kad nešto downloadujem) uopšte "dotaknem" 1Gbps.

Sve u svemu, nije striktno poenta u speedtestu, poenta je što taj kapacitet dele svi korisnici na jednom sektoru pa što više ima kapaciteta, to se manje oseća opterećenost mreže. 5G bi trebao da pruži taj osećaj da mreža uvek radi, da nije preopterećena, da korisnik ne primeti usporenja...

Ne sprecava ih nista, ovo su minimalni uslovi da se ne bi placali penali i/ili izgubila licenca ( manje verovatno, gotovo nemoguce)... Sigurno ce neko ici sa tim prva 5G mreza i ako ce biti bas malo stanica ( samo ce brzine biti veca od ovih sto prica poglavicas jer ide i na aukciju i taj spektar 3400-3800Mhz i operateri ce ga naravno koristiti pa ce <1Gbps biti sasvim normalne, naravno, na ogranicenom broju mesta) ... Ali ce svakako biti patkometrije kako se bude razvijala mreza ko je najbrzi ( doduse sad su svi najbrzi, zavisi od toga kome plate merenje :ROFLMAO: )

Kao u svetu i kod nas ce biti prezentovani rezultati koji nece biti prosek nego na odredjenim lokacijama... Za prosek da se podigne ce trebati vremena, kako operaterima da razviju mrezu, tako i korisnicima da krenu da koriste 5G i naravno da mnogi koji nemaju telefone spremne za 5G, a takvih je vecina u Srbiji kupe nove...

Zapravo, A1 nije greskom pustio, to je bio live test, prvenstveno kako ce se 5G ponasati u uslovima jako opterecenog spektra na NBG sa velikim brojem koncentrisanih korisnika i poprilicno dalekim gNodeB...

Od dobrih vesti, 25. je javna rasprava, pa ce se potegnuti pitanje i sto su stavili 3 licence i pitanja koja muce SBB pored ovog osnovnog hoce li dobiti uopste licencu, tipa nacionalni roming itd... Poprilican je lobing da se da i SBB-u, videcemo hoce li pokleknuti...

I da, niko nije spreman, svi imaju pred sobom veoma ozbiljan proces implementacije, to sto je A1 pustio video kako testiraju i sto pricaju kao Lucic da su spremni, samo da okrenu prekidac na ON ( dok ne dodje Terzic sa Fifom...) je prica za siroke narodne mase... Svi su testirali, svi se spremaju u saradnji sa stranim vendorima i partnerima ali tek kada krene implementacija bice izazova i trebace vreme... ali ocekivano je da se ide brze od ovih minimalnih uslova, pogotovo na pocetku ali je dobro sto su minimalni uslovi jasno propisani i sto su veoma dobri za krajnje korisnike...

Ovo je BRUKA da se ogranicava pravo SBB-a da aplicira. Taj clan 9 je diskriminatorski (da ce izdati samo 3 dozvole). To treba poslati na sud! oh, wait

IMG_4875.jpeg

Kod mene u mestu su sva tri operatora na jednom predajniku i kod sva tri su bili band-ovi 3 i 20. A1 je od pre nekoliko dana dodao i band 1, pa mi je palo na pamet da se možda spremaju.
Realno mislim da nije bilo potrebe za još jedan band jer ionako radi fenomenalno, a posle dodavanja ovog treceg nema apsolutno nikakve promene u brzini.

Blizu je autoput, svega par km, a ovaj regionalni put koji prolazi kroz mesto je baš prometan.

Koja je šansa da neki od operatera ide malo ispred roka?
Koliko sam shvatio A1 je već prilično spreman.
Nisam u materiji pa ne znam baš kako bi to trebalo da funkcioniše.
Da li nešto sprečava operatere da brže pokrivaju ili moraju da se drže tih planiranih rokova?
Pa za 4g se islo ispred (prvih par godina mts je kasnio godinu dana za ostalima), tako da negde se nadam da je ovo roadmap za mts, a da ce bar A1 da ide ispred toga.
Za yettel ne znam, njih malo dozivljavam kao "profesionalne menadzere opste prakse", verovatno ce razvijati mrezu po principu maksimalne finansijske isplativosti, a ne po "kurometriji" sto rece neko 😄

... da li će bilo koja druga aktivnost na telefonu u narednim godinama "dotaći" taj gigabit... Možda APP update... Taj gigabit koristim na optici već na dve lokacije, i cela kućna mreža i opet, retko kad (osim na kratko kad nešto downloadujem) uopšte "dotaknem" 1Gbps.

Sve u svemu, nije striktno poenta u speedtestu, poenta je što taj kapacitet dele svi korisnici na jednom sektoru pa što više ima kapaciteta, to se manje oseća opterećenost mreže. 5G bi trebao da pruži taj osećaj da mreža uvek radi, da nije preopterećena, da korisnik ne primeti usporenja...
Upravo to, 4G radi super, ali kada se zagusi (sto nije retka pojava) ide ispod 10 mbps. To da spreci 5G i on je svoju svrhu opravdao.
Takodje, video sam ponude nekih stranih kompanija koje nude opticki internet + televiziju (naravno), ali daju i opciju da to bude 5G + televizija (5TB fair usage). Tu prosto vidis da 5G moze da se posmatra kao "bezicna optika", i da su mogucnosti sa njom neogranicene.
Znam da su ljudi i za 3G pricali da je dovoljan, ali svi znamo da je tek sa dolaskom 4G doslo do eksplozije striming servisa, netfliksa, hbo, spotifija, deezera, mobilne televizije... e sada na to dodaj nizak ping i dobijas VR/AR, cloud gaming, nesto sto vec postoji, ali ga prosto ne povezujes sa mobilnim telefonima, handheld konzolama, outdoor koriscenjem. VR je tu, ali kao da nije, znaci sve to ceka neki komad slagalice da eksplodira.

Upravo to, 4G radi super, ali kada se zagusi (sto nije retka pojava) ide ispod 10 mbps. To da spreci 5G i on je svoju svrhu opravdao.
Ako je ukupan kapacitet sektora uz 4CA konfiguraciju na 4G mreži u idealnim uslovima oko 450Mbps, a sa NR (5G carrierima) dođe do 1500Mbps, to mu dođe 3x kapacitet, odnosno može da podnese dosta veće opterećenje. Ako ubaciš i mmwave onda kapacitet ide i 10x od ovoga. mmwave ima doduše ogroman problem sa preprekama, ne prolazi ni kroz drveće ni kroz ljude, a o zidovima da i ne govorimo. Upotrebljiv je na stadionima, velikim koncertima i za fixed wireless pristup (kućni net ali isključivo sa spoljnim antenama - ili ako je baš dobra vidljivost, ruter može i na prozor).
Takodje, video sam ponude nekih stranih kompanija koje nude opticki internet + televiziju (naravno), ali daju i opciju da to bude 5G + televizija (5TB fair usage).
Taj fair usage je klučna klauzula, jer kod 5G (midband) u idealnim uslovima na sektoru imaš 1500Mbps, dok na naj jeftinijoj mogućoj optici (GPON), po vlaknu imaš 2500Mbps. Sa nešto malo skupljom opremom na oba kraja istog vlakna, dobijaš 10Gbps, 25Gbps, 40Gbps po vlaknu. To vlakno deli realistično 64 korisnika, a kod 5G imaš malo više od 64 korisnika na sektoru.
Da ne postoji pristup internetu preko fiksnih mreža, nema šanse da bi bežične komunikacije (pa ni 5G) mogao da izdrži sav taj saobraćaj.
Tu prosto vidis da 5G moze da se posmatra kao "bezicna optika", i da su mogucnosti sa njom neogranicene.
5G može da zameni donekle optiku, možda u ovom trenutku, ali kapacitet optičkih vlakana je neuporedivo veći - sa danas dostupnom (doduše skupom) tehnikom moguće je u produkcionim (real world) uslovima poslati 3600Gbps kroz samo jedno vlakno, to nije ni blizu krajnjeg kapaciteta. Što se mass-market optike (PON) tiče, u komercijalnoj upotrebi su: GPON (2.5/1.25Gbps), XGPON (10/2.5Gbps), XGSPON (10/10Gbps), 25GPON (25/25Gbps) po vlaknu. 25GPON obezbeđuje bar za red veličine (10x) veći kapacitet od 5G-a.
Znam da su ljudi i za 3G pricali da je dovoljan, ali svi znamo da je tek sa dolaskom 4G doslo do eksplozije striming servisa, netfliksa, hbo, spotifija, deezera, mobilne televizije... e sada na to dodaj nizak ping i dobijas VR/AR, cloud gaming, nesto sto vec postoji, ali ga prosto ne povezujes sa mobilnim telefonima, handheld konzolama, outdoor koriscenjem. VR je tu, ali kao da nije, znaci sve to ceka neki komad slagalice da eksplodira.
Cloud gaming troši lagano 30-40Mbps konstantnog protoka, što je u odnosu na sve ostalo bukvalno ogroman zalogaj za telekomunikacione mreže. Čak i 5G neće doneti baš masovnu upotrebu istog, jer jedan 5G sektor na midband implementaciji može u idealnim uslovima da podrži 50 cloud gamera. Čak i GPON optika ne može da obezbedi 64 istovremenih 4K cloud game stream-a, ali sam već pisao da postoje noviji i brži standardi. 5G bez mmw implementacija jeste dobar, ali nije nikako zamena za sve postojeće fiksne mreže.

Da se nadovezem: Irci su dolaskom 5G imali odlicna snizenja: sim kartica za 15e, obracunski period je 28 dana, neograniceno sve (5G, pozivi, SMS, plus 16Gb interneta u EU zemljama).
Na zalost, nisam optimista da ce se ovako nesto desiti u Srbiji, jer realno nema neogranicenog interneta u mobilnom saobracaju.

Nazad
Vrh Dno