I jako bitno teritorijski i tehnoloski minimalni uslovi za pokrivenost su poprilicno dobri i realni... Minimalni broj gNodeB je cak propisan po mestima sto je fantasticno pa nece moci da se ide zaobilaznim putem a dodatno ne racuna se DSS ...
Za ovo sam se najvise brinuo, i na kraju su se crne slutnje obestinile. Posto je ovo trenutak kada 5G postaje glavna mreza u srbiji, a to ce biti dakle tek za 5 godina. Nekih 65% teritorije i 90% stanovnistva.2030. 4500 gNodeB sa svim naseljenim mestima preko 3000
Nažalost to je nekako i bilo za očekivati, zna se kako stvari funkcionišu.Dakle, 5G dobijamo tacno 10 godina nakon 4G.
Procitao sam pravilnik detaljno, i sada razumem tvoj entuzijazam. Iskreno nisam ocekivao da ce uslovi da budu tako precizno definisani - tacno se zna sta znaci pokriven grad, sta znaci pokriven put (na koliko km, jacina signala), naglaseno je da pruge mora da budu pokrivene, koliko baznih stanica je minimalno potrebno da bi se grad smatrao pokrivenim (dakle, nije dovoljna "seljacka fora" da u svakom gradu stavis baznu stanicu u centar i kao ispunio si uslove).Komplikovano je, ali svakako nisu najcrnje slutnje, bolje je nego sto je bilo ko ocekivao a da kasnimo, kasnimo iz jednog jedinog razloga koji je svima jasan...
5G Advanced-a nema bez 5G SA, a 5G Advanced postoji zvanicno kao tehnologija tek od ovog leta, nije postojao pre, pa verovatno nije bilo ni preke potrebe za SA. Jos uvek nema cipova koji je podrzavaju, pitanje je dal ce samsung stici da ubaci cipove koji bi eventualno izasli krajem godine u svoju galaxy S seriju, s obzirom da im S serija tradicionalno izlazi pocetkom godine.Da li je plan širenja 5G igde pominje kada ćemo dobiti 5G SA?
Očigledno da ga u Hrvatskoj još uvek nema.
Prva slika je A1 SRB Temerin, druga A1 HR Osijek u ovom momentu.
To su stare price. Gotovo svi najnoviji telefoni preko 150 evra vec sada imaju 5G. Svako ko je u poslednje dve godine kupio telefon verovatno vec ima 5G, hteo ne hteo. U naredne dve godine ce dakle gotovo svi vec imati 5g uredjaj, i to ako racunas ciklus od cetiri godine.Koliko ljudi ce imati 5g telefon kad krene 5g. A sa paketima koji imaju 1, 2 do 10gb bas ce se nagledati 5g mreze. I ja sam imam jos 4g telefon sreca star 4g pa ga treba menjati uskoro. Lep marketing ce biti dali samo vam 5g ali internet nema dok vas ne oderemo. 😄
Pazi, slazem se, ali sve je to u skladu sa inflacijom na zalost. Medjutim probaj da se setis nivoa cena od pre desetak godina. Ja sam u to vreme koristio skuplje pakete, sa sto vise smartova, gledao kako da izvucem sto vise neta, i placao sam to 3000 dinara. Sada za 3000 dinara imam paket od 100 gb. Ali 3000 danas nije isto sto i 3000 tada. Danas su 3000 smesne pare.Sve su to kolege objasnile do u sitnice i sve je to lepo. Ali paketi su samo ove godine 2 puta poskupeli, koliko ce puta poskupeti jos dok krene 5g sam bog zna.
Generalno, veoma dobro su ovo odradili i bice odlicno kako za korisnike tako i za operatere pod uslovom da stvarno daju dozvolu SBB ( sto bi bilo ravno katastrofi da se ne dogodi)
Члан 9.
По спроведеном поступку јавног надметања, Регулаторно тело за електронске комуникације и поштанске услуге (у даљем тексту: Регулатор) ће издати највише три појединачне
дозволе.
Naravno da nece, nazalost su svi u talu sa 'drzavom' da bi se odrzalo kontrolisano dranje korisnika.Izgleda da ne nameravaju.
Kao i uvek do sada, zapakovace u lep papir i prodati skuplje nego u bilo kojoj zemlji svaki paket. Previse su dugo zasticeni kao beli medvedi da bi se odrekli takve zarade.Podići će operatori količinu gb po paketima sigurno, prosto kapacitet mreže će se drastično povećati, plus će sama 4G mreža da se rastereti malo.
Što se tiče telefona, mislim da je danas većina novih telefona 5G capable.
Mislim ista situacija je bila kad smo prelazili sa 3G na 4G..
Ma evo koliko kod nas razvlače i puštanje Starlinka. U Americi je direktno poboljsao kvalitet interneta i onima sto koriste a i onima što ne koriste. Kod nas naravno bi manji uticaj imao ali garantujem da bi satelitski pristup omogućio bolji razvoj 5G odnosno konkurentnosti (pokrio bi delove gde nema mreže) a pritisnuo bi ponudu da imas konkurenciju na mobilnom polju.Naravno da nece, nazalost su svi u talu sa 'drzavom' da bi se odrzalo kontrolisano dranje korisnika.
Ne znam sta treba da se desi da u Srbiji pocne zaista da se uvodi slobodno trziste.
Kao i uvek do sada, zapakovace u lep papir i prodati skuplje nego u bilo kojoj zemlji svaki paket. Previse su dugo zasticeni kao beli medvedi da bi se odrekli takve zarade.
Pa za 4g se islo ispred (prvih par godina mts je kasnio godinu dana za ostalima), tako da negde se nadam da je ovo roadmap za mts, a da ce bar A1 da ide ispred toga.Koja je šansa da neki od operatera ide malo ispred roka?
Koliko sam shvatio A1 je već prilično spreman.
Nisam u materiji pa ne znam baš kako bi to trebalo da funkcioniše.
Da li nešto sprečava operatere da brže pokrivaju ili moraju da se drže tih planiranih rokova?
Upravo to, 4G radi super, ali kada se zagusi (sto nije retka pojava) ide ispod 10 mbps. To da spreci 5G i on je svoju svrhu opravdao.... da li će bilo koja druga aktivnost na telefonu u narednim godinama "dotaći" taj gigabit... Možda APP update... Taj gigabit koristim na optici već na dve lokacije, i cela kućna mreža i opet, retko kad (osim na kratko kad nešto downloadujem) uopšte "dotaknem" 1Gbps.
Sve u svemu, nije striktno poenta u speedtestu, poenta je što taj kapacitet dele svi korisnici na jednom sektoru pa što više ima kapaciteta, to se manje oseća opterećenost mreže. 5G bi trebao da pruži taj osećaj da mreža uvek radi, da nije preopterećena, da korisnik ne primeti usporenja...
Ako je ukupan kapacitet sektora uz 4CA konfiguraciju na 4G mreži u idealnim uslovima oko 450Mbps, a sa NR (5G carrierima) dođe do 1500Mbps, to mu dođe 3x kapacitet, odnosno može da podnese dosta veće opterećenje. Ako ubaciš i mmwave onda kapacitet ide i 10x od ovoga. mmwave ima doduše ogroman problem sa preprekama, ne prolazi ni kroz drveće ni kroz ljude, a o zidovima da i ne govorimo. Upotrebljiv je na stadionima, velikim koncertima i za fixed wireless pristup (kućni net ali isključivo sa spoljnim antenama - ili ako je baš dobra vidljivost, ruter može i na prozor).Upravo to, 4G radi super, ali kada se zagusi (sto nije retka pojava) ide ispod 10 mbps. To da spreci 5G i on je svoju svrhu opravdao.
Taj fair usage je klučna klauzula, jer kod 5G (midband) u idealnim uslovima na sektoru imaš 1500Mbps, dok na naj jeftinijoj mogućoj optici (GPON), po vlaknu imaš 2500Mbps. Sa nešto malo skupljom opremom na oba kraja istog vlakna, dobijaš 10Gbps, 25Gbps, 40Gbps po vlaknu. To vlakno deli realistično 64 korisnika, a kod 5G imaš malo više od 64 korisnika na sektoru.Takodje, video sam ponude nekih stranih kompanija koje nude opticki internet + televiziju (naravno), ali daju i opciju da to bude 5G + televizija (5TB fair usage).
5G može da zameni donekle optiku, možda u ovom trenutku, ali kapacitet optičkih vlakana je neuporedivo veći - sa danas dostupnom (doduše skupom) tehnikom moguće je u produkcionim (real world) uslovima poslati 3600Gbps kroz samo jedno vlakno, to nije ni blizu krajnjeg kapaciteta. Što se mass-market optike (PON) tiče, u komercijalnoj upotrebi su: GPON (2.5/1.25Gbps), XGPON (10/2.5Gbps), XGSPON (10/10Gbps), 25GPON (25/25Gbps) po vlaknu. 25GPON obezbeđuje bar za red veličine (10x) veći kapacitet od 5G-a.Tu prosto vidis da 5G moze da se posmatra kao "bezicna optika", i da su mogucnosti sa njom neogranicene.
Cloud gaming troši lagano 30-40Mbps konstantnog protoka, što je u odnosu na sve ostalo bukvalno ogroman zalogaj za telekomunikacione mreže. Čak i 5G neće doneti baš masovnu upotrebu istog, jer jedan 5G sektor na midband implementaciji može u idealnim uslovima da podrži 50 cloud gamera. Čak i GPON optika ne može da obezbedi 64 istovremenih 4K cloud game stream-a, ali sam već pisao da postoje noviji i brži standardi. 5G bez mmw implementacija jeste dobar, ali nije nikako zamena za sve postojeće fiksne mreže.Znam da su ljudi i za 3G pricali da je dovoljan, ali svi znamo da je tek sa dolaskom 4G doslo do eksplozije striming servisa, netfliksa, hbo, spotifija, deezera, mobilne televizije... e sada na to dodaj nizak ping i dobijas VR/AR, cloud gaming, nesto sto vec postoji, ali ga prosto ne povezujes sa mobilnim telefonima, handheld konzolama, outdoor koriscenjem. VR je tu, ali kao da nije, znaci sve to ceka neki komad slagalice da eksplodira.
Da se nadovezem: Irci su dolaskom 5G imali odlicna snizenja: sim kartica za 15e, obracunski period je 28 dana, neograniceno sve (5G, pozivi, SMS, plus 16Gb interneta u EU zemljama).Podići će operatori količinu gb po paketima sigurno, prosto kapacitet mreže će se drastično povećati, plus će sama 4G mreža da se rastereti malo.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari