- Učlanjen(a)
- 15.12.2001
- Poena
- 955
2025Nekih novosti za 5G mrezu u Srbiju ima li 🥹
Misliš oprema je ista samo na tastaturi pukneš 5G i enter i to radi?Sta je razlika između 4G i 5G. U Nemačkoj su apsolutno iste antene kao i kod nas. Cak imaju i slicne sektore ko kod nas? Jedina razlika sto su im stubovi cilindrični kao bandere a ne kao kod nas rešetkasta konstrukcija... Ali to mi ne lici na 5G da je standard kako stub izgleda 🤣.
Ne salu na stranu nigde nisam video antene da su ista drugacije nego kod nas za 4G, jedino su malo manje neke od njih. Znaci nista fensi... Ne znam sta kod nas odlažu toliko... Doslovno se izmenja oprema ako i toliko, ne treba nista budziti fizički...
Pa fizički nema neke razlike. Znaci ili ubacis na iste nosace druge antene i opremu. Ili je jednostavno da puknes 5G enter. Doduse sa obzirom da smo imali NR da je radio na A1 mislim da nije daleko istina od pucanja entera.Misliš oprema je ista samo na tastaturi pukneš 5G i enter i to radi?
Ali ako ide više radio elemenata da bi se postigao zeljeni MIMO moraju da se stave kvadratne antene tipa ako imaju 64 elemenata. 8x8 antena i slično. Tamo nisam video nijednu takvu... Što znači da ne moras da imaš neku specijalnu opremu za neki 5G.Sve je to radio talasi. Veličine antena su određene talasnom dužinom tj. frekvencijom, oblik zasvisi od (ne)usmerenosti. to nema veze sa 3-4-5G itd.
Jasno, nego sam vise mislio ne treba novi stub ili ojačavanje istog, odnosno neke kvazi antene. Očigledno može i na postojeće. Znaci osnov je isti. Niti su fizički veće. Cak su i manje mahom. Cisto sam hteo kao poentu da kažem. Niti su bazne stanice bliže u nemačkoj. Niti imaju neke antene ili nešto. Što znači da kod nas odugovlače bez neke potrebe. Čak šta više tamo ima više prekida i slabijeg signala nego ovde kod nas sto sam video...To je još uvek samo broj antena u različim kućištima. Antene mogu da se naprave da rade naj bolje za jednu frekvenciju ili za ceo neki opseg. To što vidiš golim okom je samo kućište i možeš da kažeš samo koji od glavnih tipova, Omni. Sector, tanjir.... a unutra je ono što je važno. Sve anten imaju nešto zajedničko, za prijem, radio (elctro magnetni) talasi indukuju struju koje sa posle pojačava a za odašiljanje struja stvara elektromagnetne talase. Čak i da piše na njoj velikm slovima 5G a napravljena za recimo 800MHz to je ne sprečava da bude isto tako dobra za slušanje radija na istoj frekvenciji i obrnuto.
Upravo tako, bukvalno je moguce koristiti stare regularne TV antene (loga, yagi) za prijem 4g signala (antene proizvedene kada ni gsm nije bio u planu). Tehnicki je moguce i 5G, s tim sto za sada operateri bacaju akcenat na frekvencije preko 1Ghz, pa se cesto na netu moze naci kako 5G ne radi sa tv antenama. Medjutim, 5G nije samo 3500 Mhz, za rural se koriste frekvencije ispod 1Ghz, a u tom slucaju radi.Čak i da piše na njoj velikm slovima 5G a napravljena za recimo 800MHz to je ne sprečava da bude isto tako dobra za slušanje radija na istoj frekvenciji i obrnuto.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari