Šta je novo?

Kućna multimedija Bubice

Koji TV, projektor, zvučnike, soundbar i ostale multimedijalne komponente kupiti?
Planiram da porucim bubice od firme tronsmart i dvoumim se izmedju dva modela pa me interesuje neko vase misljenje sta izabrati od ova dva modela ili juriti nesto drugo?
U pitanju su modeli
1.tronsmart Onyx Apex Bluetooth 5.2 TWS Active Noise
2.tronsmart Apollo Air+ ANC TWS Earphones Qualcomm
Cene su tu priblizno iste i iznose nesto malo preko 30 eura.
Ove apollo air+ su inace nekih blizu 90 eura na sajtu i sad su kao na snizenju pa me izadju nekih 32 eura.
Dok su ove onyx apex u punoj ceni nekih 44 eura ali i njih imam za skoro istu cenu pa sam u dilemi sta uzeti ili ima nesto bolje za pribliznu lovu?
Sestra je skoro kupila ove tronsmart onyx apex i sta znam onako nisu lose probao ih par sati.Rade dobro cak i veza ne puca prilikom razgovora.Rade solidno.Sad ne znam da li su ove apollo air+ bolje?Za njih ima i aplikacija sa play stor-a vezano za ekvilajzer pa racunam da cu moci jos malo da ofarbam zvuk ako bude trebalo dok ove onyx apex jos uvek nisu podrzane kroz tu aplikaciju sa play stor-a.
Sebi sam bio kupio one lg hbs fn4 i prodao sam ih posle par dana.Rade odlicno sredina i visoki ali za moj ukus imaju tanak bas cak i preko one aplikacije koja se skine sa play stor-a.Plus su iskljucivo AAC i citajuci po raznim forumima ne preporucuju se za android uredjaje nego vise za iphone.
Imaju ove lg vrhunski Noice-Cancelling ali jednostavno za moj ukus fali malo vise basa.
Ono sto meni treba je to da na maloj snazi osetim bas,da ne moram da pojacavam volume preko pola da bih dobio na basu.
Imam neke zicane sluske sony i preko kabla i na maloj snazi bas dosta bolje radi nego kod ovih lg koje sam imao a koje se konektuju putem blututa.
Pa eto ako je neko koristio ova dva pomenuta modela od firme tronsmart cekam neko vase misljenje sta je bolje uzeti?
Ili ako ima provereno nesto bolje do maksimalno 50 eura dajte neki predlog.
 
Pozdrav, uzeo bih bubice, koristio bi ih za slušanje muzike, yt, razgovor i voleo bih da mogu da ih koristim i za sastanke na poslu u okviru teams-a, ako je moguće, da ne vučem kabl stalno. U gigatronu su mi preporučili honor choice, vidim da na kp ima i za 30e. Šta vi kažete?
 
Ja bih voleo da se otvori nova tema za žicne bubice, jer mi ova tws prica nema veze sa IEM pričom koja nas par zanima... Mislim kao da se u temi o kafi piše o koka koli.

Lično sve što sam od Xiaomi, Huawei I samim tim honor video, nije bilo blizu čak ni tronsmart ili sličnih kineza koji se bave slusalicama. E sad nisam probao skuplje modele, ali se tu već stiže do edifier ili čak samsunga, cenovno.
 
Mislim da mogu biti fake, ali ajd nek ti neko kaze ko je više u tome šta se uvaljuje kod nas.


Edit: da pišem svoje - dobio pre nedelju dana moondrop Aria, to su IEM koje važe za najbolje ispod 100usd. Vrede razliku u odnosu na sve ostalo što imam :) sledeći skok, bar na 300, ne vredi oko 150, 200, neću primetiti...
Zadovoljan sam. A lepo radi i autoeq u waveletu.
 
Poslednja izmena:
Ja se dvoumim izmedju Honor Choice i Anker Soundcore Life p2, jedne su 30e druge 50e. Verovatno cu naruciti na kp ove jevtinije posle ng, jer sad ni nemaju na stanju, mada me danijel00 malo poljuljao za honor :D Samo sto mi se cini da Anker nema touch vec neke dugmice, mislim da je to neprakticno i cini mi se da su lose za razgovor, po yt testovima. Mada izgleda od tih jevtinih varijanti ne treba puno ocekivati.
 
Ja se dvoumim izmedju Honor Choice i Anker Soundcore Life p2, jedne su 30e druge 50e. Verovatno cu naruciti na kp ove jevtinije posle ng, jer sad ni nemaju na stanju, mada me danijel00 malo poljuljao za honor :D Samo sto mi se cini da Anker nema touch vec neke dugmice, mislim da je to neprakticno i cini mi se da su lose za razgovor, po yt testovima. Mada izgleda od tih jevtinih varijanti ne treba puno ocekivati.
Ja sam Honor furao par meseci dok mi nisu ukrali u teretani, po mom misljenju sasvim solidne sluske. Sad jurim sluske za devojku pa cu verovatno njih opet uzimati jer su prilicno kompaktne.
Sto se Ankera tice, ja sam (kad su mi ukradene Honor) uzeo Soundcore life dot 2 i zadovoljan sam (kvalitet zvuka, nenormalno dobra baterija, fina izrada) ali nemaju nc i cak mislim da su jeftinije honor bile bolje sto se razgovora tice.
 
Pa šta onda uzeti od tih jevtinih..? Ima ih mali milion. Ili su za ta pare u suštini sve krš..?
Sve je to krs za slusanje muzike..ako ces samo da pricas onda je nebitno, mada ces imati lutriju oko kvaliteta u smislu hoce li da ti radi ok ili da ti se prekida konekcija i sl.

Ako ces da slusas muziku, onda Sony WF-1000xm4 ili Apple Airpods Pro..
 
Meni je recimo sa tronsmart spunky, zvuk podnosljiv, metalni prizvuk, ali ok. Konekcija je stabilna, čak i u gužvi.
No, mikrofon ni blizu nije za sastanak u bucnijem okruženju.
Najjeftinije žicne qkz slušalice koje imam, tipa 1.5eur, su bolje I za muziku i mikrofon je bolji, jer je bliže ustima.

Novije slušalice imaju 2,3 mikrofona po slusalici i trebalo bi da bude bolje, al nemam još pozitivno iskustvo.
 
Mislim da mogu biti fake, ali ajd nek ti neko kaze ko je više u tome šta se uvaljuje kod nas.


Edit: da pišem svoje - dobio pre nedelju dana moondrop Aria, to su IEM koje važe za najbolje ispod 100usd. Vrede razliku u odnosu na sve ostalo što imam :) sledeći skok, bar na 300, ne vredi oko 150, 200, neću primetiti...
Zadovoljan sam. A lepo radi i autoeq u waveletu.

Odakle si narucio moondrop? :D
 
Donesi neki par kad nije to uglavnom i imaš pivo :D

Šalu na stranu, ponadah se već ima provereno odakle stiže kod nas, moraću malo da pročačkam na stranicama šta isporučuje kod nas a da je ok cena
 
Verovatno ništa :)) linsoul pa da probaš do 49usd i platiš tridesetak DHL i nadas se da je to to..
nudio sam one kz zex pošto mi stoje u Ns i skupljaju prašinu i niko nije hteo, po ceni sa alija :) ako mi dosade do sledećeg dolaska ponudicu i Ariu, ali onda moram dobro da promislim šta bih kupio.
Pitanje je je i šta ima smisla, tj u kom momentu mi izvor (telefon plus typeC dac-ovi) obesmisljavaju dalju investiciju, a kad moram prvo izvor da rešim :) mogu ja lako neki dap da kupim, ali ja slušam tidal I to uglavnom van kuće, sigurno se neću baviti skidanjem muzika i nošenjem još jednog uređaja.
 
Smislio sam sta bi mogao biti upgrade za Ariu ;)
još samo da smislim use case da to opravda,

Ono što još razmišljam... Cny I 2.2. Akcije Sony wf1000xm3, da li još vredi? Koliko mu je slab mikrofon za razgovore i kakav mu je realno anc?
 
Jel postoji neki naziv, neka merna jedinica, neka funkcija, neka karakteristika kako god to nazvali za zvuk iz slusalica za okolinu?

Tacnije zanima me sta da gledam kod slusalica kako bih izmedju dva modela koje korisnik isto cuje izabrao one koje osoba do korisnika ne čuje?

Ne znam da li sam jasan ali hocu da kupim slusalice da kad ja slusam muziku ne ometam kolegu do mene, odnosno da on ne cuje zvuk iz slusalica.

Kad kazem slusalice mislim na bubice.
 
Postoji termin - sound leakage.
U ozbiljnijim testovima autori obično u nekoliko rečenica navedu i ocene karakteristike izolacije (u oba smera) i tog curenja zvuka, mada postoje i sajtovi (npr. rtings) koji to detaljnije testiraju - Sound Leakage Of Headphones

In-Ear Headphones vs. Earbuds — Is There a Difference?
Earbuds vs In-Ears/In-Canal Earphones

Tebi bi više odgovarale in-ear slušalice, koje se postavljaju dublje u ušni kanal i samim tim je izolacija bolja.
Ali to nije sve, za što bolju izolaciju i što manje curenje zvuka, potrebno je i da in-ear slušalice budu zatvorenog dizajna, što znači da nemaju otvoren zadnji panel kućišta slušalica, ili da generalno imaju što manje otvora u konstrukciji slušalica.

Primer in-ear slušalica otvorenog dizajna:
61nxvOfD20L._AC_SX679_.jpg

Primer poluotvorenih in-ear, koje uz to imaju i mali ''ventilacioni'' otvor na prednjoj strani (verovatno za poboljšanje basa):
https%3A%2F%2Fae01.alicdn.com%2Fkf%2FH1bd687c1056b4fb8bcedb3cf7b498ba8l%2FSENFER-DT6-1BA-1DD-Hybrid-In-Ear-Earphone-HIFI-Running-Sports-Earplug-Earbud-Detachable-MMCX-Cable.jpg

Primer in-ear zatvorenog dizajna, koje takođe imaju mali vent. otvor napred (mada se i ne vidi na ovoj slici):
at-34-1.jpg

Otvorene in-ear iz prvog primera su skupe i generalno retke, posebno u smislu veličine i tog otvorenog dizajna.
Slušalice iz drugog i trećeg primera koristim godinama i Senfer (sa poluotvorenim dizajnom) imaju izraženije curenje zvuka, posebno kada se zvuk malo više pojača.
ATH zatvorenog dizajna nude primetno bolju izolaciju i minimalno curenje zvuka - kada su u ušima. Bilo koje slične slušalice da staviš oko vrata, na sto ispred sebe i pojačaš muziku, svakako će se čuti bar malo curenje zvuka. Ali kada su u ušima, onda tog curenja nema, ili je prisutno samo kada se povežu na neko pojačalo a zvuk brutalno pojača, a tada je svejedno nemoguće slušati tako glasan zvuk.

Dakle, potrebne su ti in-ear potpuno zatvorenog dizajna, i to je to.
Napiši budžet i gde bi kupovao (AE ili u Srbiji) pa da se malo suzi izbor.
 
Poslednja izmena:
Kakav profi odgovor 😁 Hvala!!
Sad znam sta da gledam.

U sustini nemam neki ogranicavajuci budzet ali to je prakticno jedina stvar koja mi je bitna kod slusalica pa ne bih bespotrebno davao neke vece pare ako ne moram. I da imaju mikrofon.

Znaci izbor kabl/bluetooth ne utice za sound leakage? Ako imas neku preporuku, citao sam u medjuvremenu ovu temu vidim da si dosta aktivan i upucen u materiju, ti napisi.

Srbija ili AE isto mi nije toliko bitno. Kazem samo da je sound leakage sto manji - must have.
 
Trebalo bi da ti odgovaraju bilo koje, kvalitetne in-ear, zatvorenog dizajna. Upravo ta zatvorenost poboljšava izolaciju i sprečava curenje zvuka, ali svakako postoje manje razlike i na tom polju, između toliko hiljada in-ear slušalica na tržištu.

Da se i dalje proizvode ATH-CKX9(is), predložio bih te slušalice, jer su se sjajno pokazale za punih 7 godina korišćenja. Koštale su oko 85€ ali ih odavno nema na stanju u domaćim prodavnicama, poslednji put sam ih video prošle godine, ali za 100€.

TWS ponudu slabo pratim, ima i tu dobrih slušalica za 50-60$ ali ne znam koje se sada preporučuju, prelistaj ovaj TWS review sajt.

Ali da zanemarimo AE ponudu (zbog viših cena, čekanja, dažbina). Većina kineskih slušalica ima izmenjive kablove, što je prednost u odnosu na 20-100$ modele poznatih brendova, ali uz neku normalnu upotrebu ne bi trebalo da bude problema sa kablovima.

Ima i u domaćim prodavnicama zanimljivih, klasičnih modela (50-100€, Sennheiser, Denon, Beyerdynamic, Marshall, Focal, Fostex). Ne znam kakav zvuk preferiraš pa je zato najbolje sam da pogledaš ponudu, npr. u Plejeru, pa da listaš testove tih slušalica.

Videh da u poslednje vreme hvale ove Marshall, nisu mnogo skupe, 5880 din.
https://oldtimemusic.com/marshall-mode-eq-review/
https://www.pcmag.com/reviews/marshall-mode-eq



Trebalo bi da dobro izoluju, uz ''minimalno'' curenje zvuka (kada nisu u ušima) ali ih nisam probao pa ne mogu da garantujem.
Imaju ok mikrofon, nemaju volume kontrolu na kablu ali imaju EQ taster, kojim se reguliše jačina basa:
The main sound feature of these earbuds is the EQ switch. There are two different EQ settings to choose from with just the flick of a switch.


EQ switch toggles between a fairly flat sound signature or warmer, bass-heavier mix. The first EQ mode gives you a warm and full sound with emphasis on the low-end. This mode is great for bass-heavy musical genres. The second EQ mode is bright and lively, where the focus is on the mids and highs. Choose the EQ 2 mode for rock, folk, jazz, classical, and voice-orientated music.


Additionally, the EQ mode applies to calls as well. This adds some extra clarity to the sound quality of your calls. Not a major feature, but a subtle enhancement to the overall quality.

Po istoj ceni, tu su i Sennheiser CX 300s ali stvarno ne znam da li su bolje od Marshall, posebno na polju izolacije i curenja zvuka.
Za 2-3 hiljade više imaš i Focal, Beyerdynamic, Klipsch, takođe zatvorenog dizajna.
 
Poslednja izmena:
Naručio Moondrop Ariu sa aliexpressa, stigle danas, poručene 10.1. uveče, 23. stigle na granicu, danas kod mene u rukama :D

Moraću neko bolje testiranje da odradim kad dođem kući, tamo je K5 pro, ne ide ovde direkt na zvučnu poslovnog laptopa koji bih rekao da ima poprilično lošu zvučnu xD

P.S. Ako neko ima preporuku za neki dobar DAC za Arie (portabilan poželjno), zahvalan unapred :D
 
Sennheiser momentum 2 mada imas na ko i librty 3 pro ali sam kontaktirao lika koji ima obe i kaze mi sto se zvuka tice da su momentum za klasu iznad. Funkcije i aplikavija je bolja na liberty ali zvuk na momentum-u. Ja sam imao momentum kratko jer mi izleteo bw pi7 poviljno i bilo mi zao da propustim priliku
 
Nazad
Vrh Dno