Ja sam do decembra imao Sennheiser CX 300-II i iPod Shuffle. Preživele su godinu i po dana prilično nepažljivog korišćenja - redovno sam ih nosio u teretani, često mi de dešavalo da ih zakačim - najčešće tako što mi vise oko vrata, a ja povučem slingshot torbu da izvadim aparat. Na kraju su izdržale jedno pranje u mašini (ostale u džepu košulje). Obe slušalice su radile posle toga, ali se kabl prekinuo na jednom mestu. IPod nije preživeo. 🙂
Sada sam uzeo Sansa Clip i Sennheiser CX 380 Sport II. Clip mi se više sviđa od iPod-a, ima dosta bolji zvuk (moje subjektivno mišljenje), ne moram da se zezam sa iTunes-om više, ima display i više kontrola, više memorije i koristi običan mikro USB (tako da mogu da ga punim i na poslu i kod kuće). Jedino što meni smeta je što je malo veći od iPod-a i nema shuffle dugme koje je lako dostupno (moram da ga vadim iz džepa da bih uključio i iskljušio shuffle). Ali zato ima "Recently added song" playlistu sa pesmama koje su poslednje snimljene. 🙂
CX380 su dosta robusnije od CX300. Prvo što im one gumene navlake ne ispadaju svaki put kada ih zakačim. Na CX300 sam izgubio sigurno 6 komada do sada (najčešće kada ih zakačim torbom ili neckstrap-om aparata), dok mi na ovim CX380 još uvek nisu ni jednom ispale. Kablovi takođe izgledaju drugačije i meni se čini da su malo jači. Jedino ako ti ne smeta što su narandžaste i što se uz njih ne dobija ona crna futrola kao uz CX300, već neka bela plastična. Mada je prilično zgodna dok treniraš - staviš MP3 player u nju i neće biti mokar od znoja.
Ako je player ima nominalnu izlaznu impedansu od 16oma a slušalice su 32, zvuk može da bude dosta tiši. Ako na player koji je projektovan za 32oma staviš slušalice od 16oma, dobićeš glasniji zvuk, baterija će ti trajati kraće i rizikuješ da oštetiš pojačalo u njemu.