Šta je novo?

Brutalno - Crysis

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Deluje optimisticno, nadam se da cje tako i biti.

Nego oni likovi izgleda ne znaju da poteraju one makine:

"Just get an E4300 (Like I have, see specs in sig) and I have overclocked it to 2.42GHz, according to system requirments lab thats a 1.4GHz performance increase"

Ovo nije jedini lik koji je surovo kloknuo svoj C2D:p
Ili sam ja istripovao, chini mi se da je ovde prosek mnogo vishi:)
Plus svi imaju zahebana napajanja itd.

Poslednja izmena:
siguran sam da ce raditi dobro,kad su alphu terali sa single gtxom onda stvarno.verujem da ce napraviti cudo sto se tice optimizacije.

Pitanje je i šta je kome dobro. Likovi žele 1920 x 1080 (ili makar 1680 x 1050) sa 8xAA, 8xAF, maksimum detalja + tweakovi iz configa koji dodatno povećavaju nivo istih, i to sve da radi u 60 fps. Naravno, i kada se to ostvari, onda idu primedbe da se vidi kako fps padne na 35 u pojedinim trenucima, što je dovoljan znak da PC gejming propada :(

Pitanje je i šta je kome dobro. Likovi žele 1920 x 1080 (ili makar 1680 x 1050) sa 8xAA, 8xAF, maksimum detalja + tweakovi iz configa koji dodatno povećavaju nivo istih, i to sve da radi u 60 fps. Naravno, i kada se to ostvari, onda idu primedbe da se vidi kako fps padne na 35 u pojedinim trenucima, što je dovoljan znak da PC gejming propada :(

Filipe, vrh post :)

Filipe, vrh post :)
post je pun cinizma u filipenkovom maniru. ima i takvih ljudi, ali sta cemo sa onima koji daju 300e na graficku i ne mogu da se igraju ni u 12x10 kako valja, a njih je nemerljivo vise?

Meni je zaista nepoznato da igra ne radi u 1280 na karti koja u datom trenutku košta 300 evra (pretpostavljam da je u pitanju 8800 GTS), osim ako je žešće neoptimizovana - a tada je džaba bilo koja karta. Npr. Max i njegovi problemi sa Rainbow Six Vegasom koji je i na njegovoj zverini seckao u rezoluciji od 1440x900 (mada opet i tu sa "8xAF bez koga se ipak ne može" - ako se dobro sećam). To ne radi ni na 8800 GTX-u kako treba i to bi bilo to. Nevezano za probleme sa seckanjem, meni je npr. ta igra žešći krš :) Sve u svemu, zaista ne vidim kako to igre ne rade u 1280 generalno...

da, mislio sam na 8800GTS 320...
ako se dobro secam, neko je rekao da je morao da pravi kompromise i u Dirtu recimo (na stranu vegasi, suprim komanderi, stalkeri, gotici i ostala neoptimizovana cuda). a cak i da uzmemo da sada vecina igara radi dobro u 12x10 na 8800GTS 320 karti, jos koliko dugo ce raditi? jos 3 meseca? mozda eventualno 6? koliko ce prosecan igrac odigrati igara na toj karti dok ne pocnu da seku nove igre? da li dovoljno da opravda 300e? i naravno da ce neko na 8800GTX karti ukljucivati AA i AF (cudi me da nije osinuo celih 16xAF). zamisli da das pravo malo bogatstvo na kartu i gledas nazubljene ivice i muljave teksture?! e zato umire PC gaming...sa jedne strane igre su sve losije (na prste jedne ruke se pojave igre na godisnjem nivou za koje bih mogao da kazem da bi mi bilo zao sto sam ih propustio, sve ostale koje predjem su, eto tako, lagana zabava, nista vise, i bez njih mi zivot ne bi bio ni malo manje sadrzajan (odlican primer npr. Infernal)), a sa druge hardver se obezvredjuje preko noci...kada se ukrste ta dva vidi se da je PC gaming u krizi. jednostavno, ljudi se osecaju namagarceni kada daju tolike pare na HW...da li igra sece zato sto je jednostavno zahtevna, ludacki neotimizovana, lose portovana, bagovita, ne valja drajver, sta to mene briga? ja nisam platio sa pravih 200e i jos falsifikovanih 100 pa da tako gledam. dakle, ja sam dao toliko i toliko i gledam sta dobijem za uzvrat...
moje misljenje, niko ne mora da se slozi :)
edit: mislite li da ce i Crysis raditi dobro na maxu u 12x10 na karti koja u tom momentu bude kostala 300e? :)

Poslednja izmena:
Ljudi smorishte bre:)
Pazite, onaj ko daje 300 e za kartu, verovatno cje je relativno brzo zameniti boljom, uz mali gubitak vrednosti, i naravno tako u krug, kontam da niko ne kupuje extra kartu da bi se sa njom "ozenio".
Vozis dok ima smisla, posle prodas i to je to.
PC gaming mrtav?
I don't think so.
Negde je konzola bolja, negde ne.
Iza PC-a je velika industrija, necje tek tako to sve da nestane, naravno isto vazi i za konzole.

Ali koji cje nam uopste vrag video igre?
Sta realno mozete doziveti u nekoj buducjoj igri sto vecj niste, ha?
Sve je vecj vidjeno, ali publika se menja, dolaze novi klinci koji cje "odrasti" na crysis-u.
Kakav gameplay mozete doziveti?
Jedino da se napravi neki FPS simulator, pa da stvari deluju realno, naravno to se necje desiti jos neko vreme, tako da za sada mozemo ocekivati sve bolju grafiku, i bolju fiziku.
Ako mislite da je PC gaming mrtav, onda je gaming kakav znamo mrtav.
I jos jedna stvar, svi smo se mnooogo razmazili, govorim i u svoje ime naravno.
Nekada sam bio srecjan da uopste pokrenem neku extra igru na svome racunaru, sada bih zeleo da to izgleda maximalno dobro, postao sam picajzla.
Pitanje je sledecje:
Da li da nastavimo da igramo?
Ili smo prezasicjeni vise celom pricom?
Mislite o tome.

mali gubitak? lol
8800GTS 320 je do pre par meseci kostala 320e za najlosiji brend, a danas je nova (i bolji brend) oko 260e. taj da bi prodao svoju kartu morace da je da taman za toliko da izgubi ~100e. i te pare je izgubio za 3-4 meseca...
inace, slazem se da su se svi razmazili, ali to ide sa godinama. nazalost, medium-low-off kombinacija detalja vise ne moze da zadovolji...ljudi imaju sve manje vremena i kada igraju igru hoce da izvuku maximum iz iste, a vizuelna komponenta je itekako bitna...
edit: i niko ne kaze da je PC gaming mrtav, ali da je u krizi - jeste...

Poslednja izmena:
ako se dobro secam, neko je rekao da je morao da pravi kompromise i u Dirtu recimo (na stranu vegasi, suprim komanderi, stalkeri, gotici i ostala neoptimizovana cuda). a cak i da uzmemo da sada vecina igara radi dobro u 12x10 na 8800GTS 320 karti, jos koliko dugo ce raditi? jos 3 meseca? mozda eventualno 6? koliko ce prosecan igrac odigrati igara na toj karti dok ne pocnu da seku nove igre? da li dovoljno da opravda 300e? i naravno da ce neko na 8800GTX karti ukljucivati AA i AF (cudi me da nije osinuo celih 16xAF). zamisli da das pravo malo bogatstvo na kartu i gledas nazubljene ivice i muljave teksture?! e zato umire PC gaming...
Kome se daju pare zbog toga neka ih daje. Lično, nikada neću priznati da zbog toga odumire PC gejming. Sada najednom igranje odumire jer se ne ispunjava dovoljan frejm rejt u suludoj rezoluciji sa 8xAA i 16xAF? Igračima je koliko do juče bio dobar CRT i igranje u 1024. Ubedljivoj većini igrača su dobri i dovoljni komparativni uslovi igranja i danas, a to što novinari potenciraju performanse u nekim suludim režimima njih ne interesuje. Kao ni mene :) To su novinarski fazoni i smaranja sa testiranjem video karti. Naravno, poneki korisnik i koristi te modove, ali oni su manjina i na ovom entuzijastičkom forumu, a kamoli u generalnoj populaciji. A i od tih koji koriste, kapiram da većini nije problem da ih isključi kada frejm rejt dođe u pitanje...

sa jedne strane igre su sve losije (na prste jedne ruke se pojave igre na godisnjem nivou za koje bih mogao da kazem da bi mi bilo zao sto sam ih propustio, sve ostale koje predjem su, eto tako, lagana zabava, nista vise, i bez njih mi zivot ne bi bio ni malo manje sadrzajan (odlican primer npr. Infernal)), a sa druge hardver se obezvredjuje preko noci...kada se ukrste ta dva vidi se da je PC gaming u krizi. jednostavno, ljudi se osecaju namagarceni kada daju tolike pare na HW...da li igra sece zato sto je jednostavno zahtevna, ludacki neotimizovana, lose portovana, bagovita, ne valja drajver, sta to mene briga? ja nisam platio sa pravih 200e i jos falsifikovanih 100 pa da tako gledam. dakle, ja sam dao toliko i toliko i gledam sta dobijem za uzvrat...
edit: mislite li da ce i Crysis raditi dobro na maxu u 12x10 na karti koja u tom momentu bude kostala 300e? :)
Pa naravno da ostaju namagarčeni zato što dopuštaju da to i budu. To je filozofija permanentnog apgrejda. To je izuzetno skup sport i oni koji se upuštaju u njega moraju biti svesni da će skupo platiti, da će uređajima brzo opasti vrednost i da će davati ogromnu količinu para. Ja sam doneo odluku da raskrstim sa time za sva vremena. Davaću pare na PC u momentu kada ja hoću, kada procenim da treba, a igre neće nikuda pobeći. Jurnjava za hardverom je pogrešna u startu, ukoliko se nema love. Treba to jednostavno prihvatiti. Znati da će mnoge nove igre seckati, pa ako se ima love kupovati novo, a ako se nema jednostavno ne zvocati već mirne duše odložiti igranje do neke druge prilike kada se bude apgrejdovao komp, ili pak spustiti detalje na pola ili nešto slično, ukoliko se želi odigrati nešto u smislu da igraču nije žao da odigra igru sa maksimalno nabudženom grafikom.

Sa boldovanim se apsolutno slažem. Opet, nimalo se ne slažem sa time da nema izuzetnih naslova. To što izlazi i gomila krša i što dobre igre nisu ravnomerno raspoređene po žanrovima je sasvim druga stvar. Meni je sasvim dovoljno da izlazi toliko dobrih naslova koliko izlazi, ni njih ne stižem da odigram.

Oko Crysisa - zavisi kada će se pojaviti :) Ne verujem da će ga baš izdavati tako da bude neigriv na 85% konfiguracija. U suštini, verujem da će biti igriv u 1280 (znači, da će generalno fps biti 30 i više) na karti koja bude koštala 300 evra u tom trenutku. Bez AA i AF - sigurno. Samo što ne verujem da će to biti karte koje sada koštaju toliko.

Kome se daju pare zbog toga neka ih daje. Lično, nikada neću priznati da zbog toga odumire PC gejming. Sada najednom igranje odumire jer se ne ispunjava dovoljan frejm rejt u suludoj rezoluciji sa 8xAA i 16xAF?
ne secam se da sam pominjao ludacke rezolucije i ta divljacka setovanja. pricao sam o 12x10. ako mislis da ne bi trebalo da neko moze da ukljuci recimo 2xAA i 16xAF (ovaj poslednji ionako malo skida frejmova) na karti od 300e, ok, tvoje misljenje, ja mislim da bi trebalo i da je kvarno da igras bez tih stvarcica na ipak skupoj karti (kada kazem skupa, ne mislim da je skupa samo za nas, ni Nemac ne kupi bas kartu od 300e od kusura od bureka). ne treba ni 60fps, i 30+ je prepuna kapa, ali izgleda da trazim previse...

Igračima je koliko do juče bio dobar CRT i igranje u 1024. Ubedljivoj većini igrača su dobri i dovoljni komparativni uslovi igranja i danas, a to što novinari potenciraju performanse u nekim suludim režimima njih ne interesuje. Kao ni mene :) To su novinarski fazoni i smaranja sa testiranjem video karti. Naravno, poneki korisnik i koristi te modove, ali oni su manjina i na ovom entuzijastičkom forumu, a kamoli u generalnoj populaciji. A i od tih koji koriste, kapiram da većini nije problem da ih isključi kada frejm rejt dođe u pitanje...
sto se tice 17" CRT-a i 1024. pa sve napreduje. ako igre izgledaju sve bolje, monitorima sa velikim dijagonalama je pala cena preko noci, svaka generacija grafickih donosi po ~100% ubrzanja, zar je mnogo zahtevati da se mainstream gaming rezolucija pomeri sa 1024 na 1280? ja mislim da nije i da je to normalna evolucija. pa necemo se i za 10 godina valjda igrati u 1024 :( a sada ide pitanje zasto smo se ranije duze igrali sa istom kartom (nebitno da li je srednja ili visa klasa) u ondasnjoj mainstream rezoluciji nego sto to cinimo danas sa njenim pandanom u danasnjoj mainstream rezoluciji...
sto se tice toga kome je sta dovoljno, pa recimo mali Perica (ne zelim nikoga da vredjam, daleko bilo) kupi 7600GT i pola godine kasnije skapira da mu igre seku. posto nema para za novi upgrade onda sam sebe ubedi (usled nedostatka para) da mu je karta dovoljna i onda imamo postove po forumu gde igre lete na 7600GT...autosugestija je cudo...

Pa naravno da ostaju namagarčeni zato što dopuštaju da to i budu. To je filozofija permanentnog apgrejda. To je izuzetno skup sport i oni koji se upuštaju u njega moraju biti svesni da će skupo platiti, da će uređajima brzo opasti vrednost i da će davati ogromnu količinu para. Ja sam doneo odluku da raskrstim sa time za sva vremena. Davaću pare na PC u momentu kada ja hoću, kada procenim da treba, a igre neće nikuda pobeći. Jurnjava za hardverom je pogrešna u startu, ukoliko se nema love. Treba to jednostavno prihvatiti. Znati da će mnoge nove igre seckati, pa ako se ima love kupovati novo, a ako se nema jednostavno ne zvocati već mirne duše odložiti igranje do neke druge prilike kada se bude apgrejdovao komp, ili pak spustiti detalje na pola ili nešto slično, ukoliko se želi odigrati nešto u smislu da igraču nije žao da odigra igru sa maksimalno nabudženom grafikom.
apsolutno se slazem i praktikujem isto: kada vidim da ne mogu da igram sa punim detaljima, narezem igru i cekam bolja vremena. da li cu odigrati npr. Dirt danas ili za pola godine, sve mi je jedno. kada odigram sve igre koje sam planirao na sadasnjem sporetu i kada skapiram da se vise ne pojavljuju igre koje bih mogao komotno da igram, uradicu upgrade i to je to. treba tu jos uracunati i faktor povoljnog trenutka za kupovinu itd itd...
Opet, nimalo se ne slažem sa time da nema izuzetnih naslova.
nigde ne rekoh da ih nema uopste, vec da ih ima na kasicicu :) mozda je moj problem sto igram 2-3 zanra?
Oko Crysisa - zavisi kada će se pojaviti :) Ne verujem da će ga baš izdavati tako da bude neigriv na 85% konfiguracija. U suštini, verujem da će biti igriv u 1280 (znači, da će generalno fps biti 30 i više) na karti koja bude koštala 300 evra u tom trenutku. Bez AA i AF - sigurno. Samo što ne verujem da će to biti karte koje sada koštaju toliko.
ne bih bio tako optimistican. pa i novi Kolin je neigriv na preko 85% konfiguracija, pa sta? uz svo postovanje Dirtu, Crysis se najavljuje kao graficka revolucija and that comes with a price. daj boze da si u pravu...:)

generalno, mislim da se slazemo oko vecine stvari. ono oko cega se ne slazemo (koliko sam ja uspeo da zakljucim) je to sto ja ocekujem od karte od 300e komforno (12x10, 2xAA, 16xAF, HDR kada ima) igranje od godinu dana, a ti imas malo skromnije kriterijume i to sto ja mislim da je svake godine sve manje i manje dobrih igara...

pozdrav

Poslednja izmena:
Hehe, nekad nam je i VHS bio vrh, a sada ne znam ama bas nikoga ko gleda filmove na VHS. Ili da gleda crno-beli televizor. Tako da te price nekad nam je nesto bilo super, a sada nije, ne piju vodu. Cinjenica je da je IT svet sve okrutniiji sto se cene kostanja tice. Nekad je top kartica kostala 300 maraka, a sada za 300 eura dobijes jedva sredinu. Suvisno je da bilo kome od nas neko kaze sta mu je dovoljno u zivotu (to me podseca na prodavce hardvera koji, kada trazis nesto egzoticno, pitaju sta ce ti to, i rizikuje shlajm u lice). I ja sam u nekom vremenu gurao sto je vise moguce dobar hardver. Vremenom sve to gubi smisao, prioritet su ti neke druge stvari u zivotu i postepeno se pitas da li si mulac sto ces bukvalno baciti pare na hardver ili nisi. Ovce su za shishanje, uvek je tako bilo, a i nemamo svi iste poglede na svet, niti imamo konstantno isti pogled na svet i prioritete. Ako neko moze da odvoji kesh, neka odvoji, to je samo njegova stvar.
Nekada, kada sam chachkao sa muzikom, bio spreman da i zadnji dinar dam za AKAI sempler(iako nisam nikad bio profi u tome, niti zaradjivao na tome), a sada, samo bih se samo nasmejao na to.

E ovo je suština.Toliko smaraju sa tim da je to neverovatno:wall: .*** gejmplej kao da više nije ni bitan,pored svih tih stvari,recimo Vampire Bloodlines sam sa uživanjem igrao;) ..

On topic:

Crysis Story Change is Official - July 20, 2007

http://www.crysis-online.com/?id=344

Ljudi, igracjemo crysis svakako, ja sam mozda malo sun'o flame:p
U sustini, treba se samo zaigrati, pa nek je i nivo detalja srednji, rezolucija mora biti native za LCD, i bicje o.k.
Crysis izgleda divno, treba uzivati u tome, meni je lichno dosta lepsi od varijacija UT3 makine.
Odledao sam par walkthrough-a i meni je ono extra, krabe na dnu okeana, pticice, kokoske koje mozes poneti, i gadjati neprijatelje jajima:p

kako igram company of heroes na ultra low tako cu igrati i crysis ako bude dobrih modova.

On topic:

Crysis Story Change is Official - July 20, 2007

http://www.crysis-online.com/?id=344

Ljudi, igracjemo crysis svakako, ja sam mozda malo sun'o flame:p
U sustini, treba se samo zaigrati, pa nek je i nivo detalja srednji, rezolucija mora biti native za LCD, i bicje o.k.
Crysis izgleda divno, treba uzivati u tome, meni je lichno dosta lepsi od varijacija UT3 makine.
Odledao sam par walkthrough-a i meni je ono extra, krabe na dnu okeana, pticice, kokoske koje mozes poneti, i gadjati neprijatelje jajima:p

A gameplay prazan, kao i moji dzepovi na kraju meseca ...

A to za kokoske, bilo bi dobro da su uradili da mozes da ih natrpas u grudi (u nanosuit) pa ih koristis kao pancir, a pri svakom pogotku perje leti na sve strane i one kokodacu. Mislim da bi to bas bio revolucionaran detalj. :D

Poslednja izmena:
Gorane mozda se neko seti i napravi mod sa tim detaljom:p
Poneses kokosku u alien ship, bacis je u zero-g okruzenje, kako bi se jadna kokoska snasla u svemu tome:)
Crysis: Pricha o kradljivcu kokoshi

A gameplay prazan, kao i moji dzepovi na kraju meseca ...

A to za kokoske, bilo bi dobro da su uradili da mozes da ih natrpas u grudi (u nanosuit) pa ih koristis kao pancir, a pri svakom pogotku perje leti na sve strane i one kokodacu. Mislim da bi to bas bio revolucionaran detalj. :D

Ne moras da je igras onda. Meni je gameplay na prvom nivou igre sasvim zadovoljavajuci, cak jako dobar.

Poslednja izmena:
ako se dobro secam, neko je rekao da je morao da pravi kompromise i u Dirtu recimo (na stranu vegasi, suprim komanderi, stalkeri, gotici i ostala neoptimizovana cuda). a cak i da uzmemo da sada vecina igara radi dobro u 12x10 na 8800GTS 320 karti, jos koliko dugo ce raditi? jos 3 meseca? mozda eventualno 6? koliko ce prosecan igrac odigrati igara na toj karti dok ne pocnu da seku nove igre? da li dovoljno da opravda 300e? i naravno da ce neko na 8800GTX karti ukljucivati AA i AF (cudi me da nije osinuo celih 16xAF). zamisli da das pravo malo bogatstvo na kartu i gledas nazubljene ivice i muljave teksture?! e zato umire PC gaming...sa jedne strane igre su sve losije (na prste jedne ruke se pojave igre na godisnjem nivou za koje bih mogao da kazem da bi mi bilo zao sto sam ih propustio, sve ostale koje predjem su, eto tako, lagana zabava, nista vise, i bez njih mi zivot ne bi bio ni malo manje sadrzajan (odlican primer npr. Infernal)), a sa druge hardver se obezvredjuje preko noci...kada se ukrste ta dva vidi se da je PC gaming u krizi. jednostavno, ljudi se osecaju namagarceni kada daju tolike pare na HW...da li igra sece zato sto je jednostavno zahtevna, ludacki neotimizovana, lose portovana, bagovita, ne valja drajver, sta to mene briga? ja nisam platio sa pravih 200e i jos falsifikovanih 100 pa da tako gledam. dakle, ja sam dao toliko i toliko i gledam sta dobijem za uzvrat...

Amen, vise nego tacno...
Ono sto je pre 6 meseci bilo fenomenalno, danas je osrednje a za 6 meseci obican krsh..i onda sledi nova tura kupovine hardvera, i tako u krug,u krug u krug..a kad jednom neko izadje iz tog kruga, dvoje novih ulaze:cigar:

Ko zeli da non-stop igra najnovije igre sa najvisim podesavanjima, onda i nema druge nego da kupuje novu graficku i ili/procesor (plocu) svakih 6 meseci. Meni je sasvim dovoljan upgrade na svakih 12 do 18 meseci.

Ono sto je pre 6 meseci bilo fenomenalno, danas je osrednje a za 6 meseci obican krsh..i onda sledi nova tura kupovine hardvera, i tako u krug,u krug u krug...

Sada ću reći nešto što će verovatno dići kosu na glavi pobornicima "konkurencije". Da bi se taj krug razbio, odnosno iz njega izašlo, moraju propasti jedan proizvođač grafičkih karti i jedan proizvođač procesora (ili samo jedan proizvođač, ako je u pitanju AMD :) ). Trka koju oni nameću jeste to što kreira taj magični krug. Da bi imali prednosti u tehnološkom smislu svakih par meseci forsiraju novu tehnologiju, a developeri znaju da nema potrebe optimizovati igru za išta manje od high enda, pošto on ionako izlazi na godinu dana, a 6-9 meseci nakon izlaska se pojavljuje nešto što premošćava jaz do sledeće generacije između mid i high segmenta (npr. 6800 GS svojevremeno). Svi pokušavaju da isprate feature-e novih karti i procesora, delimično zbog toga što dobiju pare, delimično što moraju, delimično što zaista koristi.

Mi smo imali zlatno doba igara na PCu. U to vreme je Intel dominirao procesorskim, a 3dfx grafičkim tržištem. 3dfx je filovao lovom developere i zato smo imali odlične, optimizovane i lepe 3D igre koje nisu imale problema sa performansama, pa su se i developeri fokusirali na evolutivne pomake u gejpleju, kombinovanje žanrova i sl. Da bi se to vreme ponovo vratilo, neophodno je da se ritam izbacivanja novih tehnologija uspori, da PC dobije predah, da se praktično pretvori u polukonzolnu konfiguraciju sa izmenjivim komponentama i da se developerima da određeno vreme da mogu da se fokusiraju na same igre i sisteme igranja, umesto na modeling i teksture. To se ne može desiti dok ne nestanu Intel i Nvidia ili AMD, odnosno dok neko od njih ne odmakne toliko drugima da ga ne mogu sustići. Mene baš briga da li će postojati konkurencija ukoliko ja od te konkurencije nemam ništa. Dobijem "kao" manju cenu i gomilu novih tehnologija, ali zato tu kartu moram da menjam posle 8 meseci, a na njoj ukoliko nije high end ni ne radi nova tehnologija kako treba. Da ne ulazim u to koliko je nekada koštao high end, a koliko srednja klasa, a da danas 220 evra košta jedan 8600 GTS. Užas. Sjajna konkurencija, nema šta.

Napomena: kada pominjem procesore, u stvari mislim na platforme, znači čipset, ploča, procesor, ono što daje dodatnu snagu.

Nemamo ni sad neke probleme sa performansama , sve je u percepciji :)

Jeste li videli kakav kvalitativni skok nas ocekuje nakon Crysisa, Bioshocka, UT3? Ono bogme mora da se plati. Jos malo pa cemo igrati igre koje su realisticnije od filmova. Imamo sve vece monitore, rezolucija je sve finija i pitanje je vremena kad ce neko da umre (ili dozivi orgazam ;) ) pred ekranom neke igrice :D

Sada ću reći nešto što će verovatno dići kosu na glavi pobornicima "konkurencije". Da bi se taj krug razbio, odnosno iz njega izašlo, moraju propasti jedan proizvođač grafičkih karti i jedan proizvođač procesora (ili samo jedan proizvođač, ako je u pitanju AMD :) ). Trka koju oni nameću jeste to što kreira taj magični krug. Da bi imali prednosti u tehnološkom smislu svakih par meseci forsiraju novu tehnologiju, a developeri znaju da nema potrebe optimizovati igru za išta manje od high enda, pošto on ionako izlazi na godinu dana, a 6-9 meseci nakon izlaska se pojavljuje nešto što premošćava jaz do sledeće generacije između mid i high segmenta (npr. 6800 GS svojevremeno). Svi pokušavaju da isprate feature-e novih karti i procesora, delimično zbog toga što dobiju pare, delimično što moraju, delimično što zaista koristi.

Mi smo imali zlatno doba igara na PCu. U to vreme je Intel dominirao procesorskim, a 3dfx grafičkim tržištem. 3dfx je filovao lovom developere i zato smo imali odlične, optimizovane i lepe 3D igre koje nisu imale problema sa performansama, pa su se i developeri fokusirali na evolutivne pomake u gejpleju, kombinovanje žanrova i sl. Da bi se to vreme ponovo vratilo, neophodno je da se ritam izbacivanja novih tehnologija uspori, da PC dobije predah, da se praktično pretvori u polukonzolnu konfiguraciju sa izmenjivim komponentama i da se developerima da određeno vreme da mogu da se fokusiraju na same igre i sisteme igranja, umesto na modeling i teksture. To se ne može desiti dok ne nestanu Intel i Nvidia ili AMD, odnosno dok neko od njih ne odmakne toliko drugima da ga ne mogu sustići. Mene baš briga da li će postojati konkurencija ukoliko ja od te konkurencije nemam ništa. Dobijem "kao" manju cenu i gomilu novih tehnologija, ali zato tu kartu moram da menjam posle 8 meseci, a na njoj ukoliko nije high end ni ne radi nova tehnologija kako treba. Da ne ulazim u to koliko je nekada koštao high end, a koliko srednja klasa, a da danas 220 evra košta jedan 8600 GTS. Užas. Sjajna konkurencija, nema šta.

Napomena: kada pominjem procesore, u stvari mislim na platforme, znači čipset, ploča, procesor, ono što daje dodatnu snagu.

ovo se i u najboljem slucaju moze smatrati kao delimicno tacno. Nedostatak konkurencije ne bi bio garant redjeg izlaska novijih generacija, nego samo garant skupljih komponenti (jer i trenutno iako je ATI relativno slab nVidia forsira 8xxx, a u najavi su 9xxx i vec i 10xxx...)
a to nema veze za konkurekcijom, jer svaki prozivodjac ima potrebu da sto ceste i sto vise prodaje svoje proizvode (sigurno da nVidia ne bi imala zelju da neko koristi njenu grafiku 5 godina i da u tom periodu ne uzme ni jednu novu- njihovi, zaposleni kao i vlasnici zele sto vise profita a to se nece ostavariti tako sto ce ljudi jednom u 5 godina menjati grafiku)

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno