Sada ću reći nešto što će verovatno dići kosu na glavi pobornicima "konkurencije". Da bi se taj krug razbio, odnosno iz njega izašlo, moraju propasti jedan proizvođač grafičkih karti i jedan proizvođač procesora (ili samo jedan proizvođač, ako je u pitanju AMD

). Trka koju oni nameću jeste to što kreira taj magični krug. Da bi imali prednosti u tehnološkom smislu svakih par meseci forsiraju novu tehnologiju, a developeri znaju da nema potrebe optimizovati igru za išta manje od high enda, pošto on ionako izlazi na godinu dana, a 6-9 meseci nakon izlaska se pojavljuje nešto što premošćava jaz do sledeće generacije između mid i high segmenta (npr. 6800 GS svojevremeno). Svi pokušavaju da isprate feature-e novih karti i procesora, delimično zbog toga što dobiju pare, delimično što moraju, delimično što zaista koristi.
Mi smo imali zlatno doba igara na PCu. U to vreme je Intel dominirao procesorskim, a 3dfx grafičkim tržištem. 3dfx je filovao lovom developere i zato smo imali odlične, optimizovane i lepe 3D igre koje nisu imale problema sa performansama, pa su se i developeri fokusirali na evolutivne pomake u gejpleju, kombinovanje žanrova i sl. Da bi se to vreme ponovo vratilo, neophodno je da se ritam izbacivanja novih tehnologija uspori, da PC dobije predah, da se praktično pretvori u polukonzolnu konfiguraciju sa izmenjivim komponentama i da se developerima da određeno vreme da mogu da se fokusiraju na same igre i sisteme igranja, umesto na modeling i teksture. To se ne može desiti dok ne nestanu Intel i Nvidia ili AMD, odnosno dok neko od njih ne odmakne toliko drugima da ga ne mogu sustići. Mene baš briga da li će postojati konkurencija ukoliko ja od te konkurencije nemam ništa. Dobijem "kao" manju cenu i gomilu novih tehnologija, ali zato tu kartu moram da menjam posle 8 meseci, a na njoj ukoliko nije high end ni ne radi nova tehnologija kako treba. Da ne ulazim u to koliko je nekada koštao high end, a koliko srednja klasa, a da danas 220 evra košta jedan 8600 GTS. Užas. Sjajna konkurencija, nema šta.