Kome se daju pare zbog toga neka ih daje. Lično, nikada neću priznati da zbog toga odumire PC gejming. Sada najednom igranje odumire jer se ne ispunjava dovoljan frejm rejt u suludoj rezoluciji sa 8xAA i 16xAF?
ne secam se da sam pominjao ludacke rezolucije i ta divljacka setovanja. pricao sam o 12x10. ako mislis da ne bi trebalo da neko moze da ukljuci recimo 2xAA i 16xAF (ovaj poslednji ionako malo skida frejmova) na karti od 300e, ok, tvoje misljenje, ja mislim da bi trebalo i da je kvarno da igras bez tih stvarcica na ipak skupoj karti (kada kazem skupa, ne mislim da je skupa samo za nas, ni Nemac ne kupi bas kartu od 300e od kusura od bureka). ne treba ni 60fps, i 30+ je prepuna kapa, ali izgleda da trazim previse...
Igračima je koliko do juče bio dobar CRT i igranje u 1024. Ubedljivoj većini igrača su dobri i dovoljni komparativni uslovi igranja i danas, a to što novinari potenciraju performanse u nekim suludim režimima njih ne interesuje. Kao ni mene 🙂 To su novinarski fazoni i smaranja sa testiranjem video karti. Naravno, poneki korisnik i koristi te modove, ali oni su manjina i na ovom entuzijastičkom forumu, a kamoli u generalnoj populaciji. A i od tih koji koriste, kapiram da većini nije problem da ih isključi kada frejm rejt dođe u pitanje...
sto se tice 17" CRT-a i 1024. pa sve napreduje. ako igre izgledaju sve bolje, monitorima sa velikim dijagonalama je pala cena preko noci, svaka generacija grafickih donosi po ~100% ubrzanja, zar je mnogo zahtevati da se mainstream gaming rezolucija pomeri sa 1024 na 1280? ja mislim da nije i da je to normalna evolucija. pa necemo se i za 10 godina valjda igrati u 1024
🙁 a sada ide pitanje zasto smo se ranije duze igrali sa istom kartom (nebitno da li je srednja ili visa klasa) u ondasnjoj mainstream rezoluciji nego sto to cinimo danas sa njenim pandanom u danasnjoj mainstream rezoluciji...
sto se tice toga kome je sta dovoljno, pa recimo mali Perica (ne zelim nikoga da vredjam, daleko bilo) kupi 7600GT i pola godine kasnije skapira da mu igre seku. posto nema para za novi upgrade onda sam sebe ubedi (usled nedostatka para) da mu je karta dovoljna i onda imamo postove po forumu gde igre lete na 7600GT...autosugestija je cudo...
Pa naravno da ostaju namagarčeni zato što dopuštaju da to i budu. To je filozofija permanentnog apgrejda. To je izuzetno skup sport i oni koji se upuštaju u njega moraju biti svesni da će skupo platiti, da će uređajima brzo opasti vrednost i da će davati ogromnu količinu para. Ja sam doneo odluku da raskrstim sa time za sva vremena. Davaću pare na PC u momentu kada ja hoću, kada procenim da treba, a igre neće nikuda pobeći. Jurnjava za hardverom je pogrešna u startu, ukoliko se nema love. Treba to jednostavno prihvatiti. Znati da će mnoge nove igre seckati, pa ako se ima love kupovati novo, a ako se nema jednostavno ne zvocati već mirne duše odložiti igranje do neke druge prilike kada se bude apgrejdovao komp, ili pak spustiti detalje na pola ili nešto slično, ukoliko se želi odigrati nešto u smislu da igraču nije žao da odigra igru sa maksimalno nabudženom grafikom.
apsolutno se slazem i praktikujem isto: kada vidim da ne mogu da igram sa punim detaljima, narezem igru i cekam bolja vremena. da li cu odigrati npr. Dirt danas ili za pola godine, sve mi je jedno. kada odigram sve igre koje sam planirao na sadasnjem sporetu i kada skapiram da se vise ne pojavljuju igre koje bih mogao komotno da igram, uradicu upgrade i to je to. treba tu jos uracunati i faktor povoljnog trenutka za kupovinu itd itd...
Opet, nimalo se ne slažem sa time da nema izuzetnih naslova.
nigde ne rekoh da ih nema uopste, vec da ih ima na kasicicu
🙂 mozda je moj problem sto igram 2-3 zanra?
Oko Crysisa - zavisi kada će se pojaviti 🙂 Ne verujem da će ga baš izdavati tako da bude neigriv na 85% konfiguracija. U suštini, verujem da će biti igriv u 1280 (znači, da će generalno fps biti 30 i više) na karti koja bude koštala 300 evra u tom trenutku. Bez AA i AF - sigurno. Samo što ne verujem da će to biti karte koje sada koštaju toliko.
ne bih bio tako optimistican. pa i novi Kolin je neigriv na preko 85% konfiguracija, pa sta? uz svo postovanje Dirtu, Crysis se najavljuje kao graficka revolucija and that comes with a price. daj boze da si u pravu...
🙂
generalno, mislim da se slazemo oko vecine stvari. ono oko cega se ne slazemo (koliko sam ja uspeo da zakljucim) je to sto ja ocekujem od karte od 300e komforno (12x10, 2xAA, 16xAF, HDR kada ima) igranje od godinu dana, a ti imas malo skromnije kriterijume i to sto ja mislim da je svake godine sve manje i manje dobrih igara...
pozdrav