Šta je novo?

Botovanje kao profesija

newcomer

Cenjen
Učlanjen(a)
12.05.2012
Poena
170
Zdravo svima,

nadam se da ne kršim neka pravila foruma. Nedavno sam čuo od drugara koji radi u jednom od najvećih IT radnji u Srbiji, da ta firma ima 20-tak zaposlenih koji su plaćeni da kucaju poruke i komentare na sajtovima koji se smatraju medijski uticajnim. Da ne okolišam, svi smo sigurno svedoci da se na b92 sajtu već mesecima unazad pojavljuje grupa ljudi koja klikće tamo na plusiće i šalje kao po komandi poruke podrške određenim političarima.

Da li neko zna nešto o ovome?

Nedavno sam čitao vest o "ruskoj fabrici botova", gde je neka ženska pričala o tome kako je radila baš to, kako je imala 16 naloga ili ne znam koliko itd.

Kako stojim sa tim u Srbiji? Ime ove firme koja navodno zapošljava ljude i to radi ne bih spominjao jer nisam siguran da je to istina, ali ako jeste, zvuči jezivo da IT radnja u kojoj kupujemo džidža bidže u stvari radi neke druge stvari iza zavese... Da nije tužno bilo bi smešno, podsetilo me na Alan Forda i grupu TNT :)

Pa u čemu je razlika između toga i neke reklame gde se javlja "potrošač" (običan statista) i hvali proizvod, ili neki dr mr reklamira lek, em ga on lično koristi i nama preporučuje (nije nego)? Sve je to deo "marketinga"

Naravno da postoji ;) kao sto postoje "reklame" u novinama, na radiju i tv-u samo sto su sada "svi na netu" pa su svi nesto kao "iznenadjeni" ;) i lakse se primecuje.
Bilo nekad "jul je cool" x puta na tv-u a danas: "odlican potez av, bla, bla..." uz 1000 pluseva na netu.
Od spikera na Rts-u do Sns botova ;) evolution by Serbia :)
Prilicno sam siguran da se "njima" koji placaju, svo to "botovanje" itekako isplati (daleko je jeftinije od tv reklama npr., itd...).
Kada se uzme u obzir visedecinijska tradicija "paljenja mase preko medija" na ovim prostorima to i nije nimalo cudno ;) novine, radio, tv i
(danas najvise) net su prave hepo kockice za narod ;) pogotovo ovde gde narod ima svojstva veoma lakog "paljenja" :)

Da. Mada, ja nisam toliko iznenađen da postoje botovi, naravno da je to očekivano i verujem da postoje svuda ne samo kod nas i Rusiji :)

Ja sam malo iznenađen da to radi maloprodajni lanac. Nekako sam očekivao da to recimo rade ove medijske kuće, agencije, sve te firme koje žare i pale po Srbiji godinama...

Ako je to sve tako kako jeste (izgleda) onda je verovatno opet priča "tamte za vamte" ili ja tebi klikćem plusiće i pričam da si super po sajtovima / forumima, gde stignem, a ti mene lepo štitiš od konkurencije. Zatvoriš mi lepo granice da mi ne bi došao neki stranac, onda ja lepo duvam cene kako hoću, i svi zadovoljni. Osim raje.

Nije ni čudo da ne možemo da se pomerimo iz mesta tolike godine. BDP nam je na nivou afričkih malenih zemalja, potrošnja nikakva, i sve pare koje zaradimo trošimo van zemlje.
To je krug bez kraja, cene će normalno ići onda još gore i gore, za one jadne koji moraju da kupuju ovde. A za uzvrat, ovaj klikće plusiće .... majko mila.

Ја сам помислио да је прича о ботовима који ће около да хвале конкретну фирму и производе, цене и шта већ. Ово са политичким ботовима у некој ИТ продавници ми делује мало ... као да је управо прича бота са друге стране. ;) Странке (све, не само оне на власти) имају и превише беспослених чланова који могу од куће да раде такве послове па ми је мало чудно да су из ИТ продавнице. Нешто не верујем да то тек тако може да прође, осим ако су у тој радњи запошљавани искључиво чланови неке странке.

Наравно, свуда у свету постоји овако нешто, ми се полако учимо. Ускоро ћемо да будемо равноправни пулицеровом начину писања.

Pa kad vidis da neka vest ima par hiljada pluseva i par hiljada minusa, random pohvale/kritikie, svadjanja,... odmah znas da botovi i jednih i drugih rade svoj posao. Da se razumemo, nisu ovi na trenutnoj vlasti izmislili botove, postoje oni vec dugo. ( :
Da neka IT firma radi botovanje i to naplacuje regularno vec ne verujem, pre ce biti da je vlasnik clan ove ili one stranke... To se javno i regularno ne radi jer bi lako moglo da se dodje do podataka o nalogodavcu i placene usluge.

Najodvratnije zanimanje na svetu, bez premca. To bi mi bilo ilegalnije od heroina, da sam ja na vlasti. A stvarno me zanima kako se ti ljudi vode, jesu zvanicno prijavljeni, gde su im prostorije (da bacim suzavac), i na koju foru je legalno..
Poredjenje sa reklamama na tv-u je glupo, ovo je 40 puta zlokobnije 'reklamiranje', mada koliko su re*ardirani i kako sklapaju recenice, gde se iz aviona vidi da je bot, ne znam kako je uopste delotvorno..

Ја сам помислио да је прича о ботовима који ће около да хвале конкретну фирму и производе, цене и шта већ. Ово са политичким ботовима у некој ИТ продавници ми делује мало ... као да је управо прича бота са друге стране. ;) Странке (све, не само оне на власти) имају и превише беспослених чланова који могу од куће да раде такве послове па ми је мало чудно да су из ИТ продавнице. Нешто не верујем да то тек тако може да прође, осим ако су у тој радњи запошљавани искључиво чланови неке странке.

Što da ne, ako mogu da pišu komentare o x ili y proizvodu, mogu i o x ili y stranci, njima je sigurno potpuno svejedno. U svakom slučaju, tim ljudi koji radi zajedno već neko vreme sigurno da radi daleko bolje i efikasnije nego tamo neki besposleni član, koji jedva da zna i kako mejl da pošalje. Tako da je priča sasvim lako moguća. :)

Poslednja izmena:
Ukinuo bih komentare na sve vesti u Srbiji. Ništa gore se nije Srbiji desilo od toga da ljudi svoje frustracije mogu da istresu anonimno putem interneta i tako ventiliraju nagomilan gnev. Komentari su takođe postali poligon botova, poligon za svađe, pretnje, podele, vređanja itd. Ko ima šta pametno da kaže, neka izađe na ulicu i neka skupi istomišljenike, pa neka laže šta ima.

MaxXx, pa komentari su manje više ukinuti na tim portalima. Žestoka cenzura radi i recimo meni na Blicu, od 10 komentara, 1 prođe.

Ko hoće da diskutuje bez cenzure, tu su news grupe, a kako to niko ne koristi, onda ne preostaje ništa nego forumi i portali.

Što se SNS botova tiče, ima ih naravno, organizovani su, imaju vođe i pod vođe i sve to sjajno funkcioniše, u saradnji sa administracijom sajtova vesti, koji zbog medijskih zakona u smislu da su odgovorni za sadržaj komentara sajta brišu sve što misle da se neće svideti vlasteli.

Neko to radi za sendvič i obećanje da će dobiti posao u nekoj državnoj firmi, neko to radi za novac.

Taj posao mi je lično jadniji od kontrolora u GSPu, baba sere i ispražnjivača septičkih jama, jer ne mogu sebe da zamislim da na vest o poskupljenju struje i uvođenje takse na RTS da pišem hvalospeve o vladi (namerno malim slovom) i lupam minuse na normalne komentare.

Ne mogu protiv sebe i mog deteta, ali očigledno da postoje ljudi koji mogu i koji ne misle sutradan na svoju decu.

Ko ima šta pametno da kaže, neka izađe na ulicu i neka skupi istomišljenike, pa neka laže šta ima.
Podsvesna ili svesna omaška? :)

Što se botova tiče, oni su nažalost realnost, i tu situacija neće biti bolja nego sve gora i gora.
A što se ove teme tiče, pretpostavljam da se neće održati duže vremena, suviše je "klizav" teren.

To mora da žuti outsursuju svoju propagandu.
SNS, sa druge strane, ima svoj 'Internet tim' sastavljen od dokone mladeži koja organizovano spamuje komentare. Dobiju listu vestiju i listu superlativa koje smeju da koriste.

Ocigledno je da postoje. Reklame razumem, marketing razumem, ali ne razumem koga zabole kolko ce neki komentar imati pluseva i minuseva u stampi kao sto su b92 blic kruri telegraf i slicna ... da ne budem nekulturan.

^

nailed_it-s240x320-227191.jpg

Najodvratnije zanimanje na svetu, bez premca. To bi mi bilo ilegalnije od heroina, da sam ja na vlasti. A stvarno me zanima kako se ti ljudi vode, jesu zvanicno prijavljeni, gde su im prostorije (da bacim suzavac), i na koju foru je legalno..
Poredjenje sa reklamama na tv-u je glupo, ovo je 40 puta zlokobnije 'reklamiranje', mada koliko su re*ardirani i kako sklapaju recenice, gde se iz aviona vidi da je bot, ne znam kako je uopste delotvorno..

Ja sam par puta pokušao da ih isprovociram na B92 itd, pokušavajući da saznam da li je istina za ovu IT firmu. Tako sam par puta u tim komentarima gde oni krenu da botuju (vesti su uvek o A.V) napisao ime te IT firme i pitao ih kako ih nije sramota.
Da li je slučajno ili ne (sigurno ne) ali moji komentari nikad, nikad nisu objavljeni. Par puta je cela VEST nestala netragom sa sajta B92. To je bio slučaj nedavno kad je A. izjavio da će od četvrtka krenuti da se bavi grčkim pitanjem, botovi poludeli, a ja ih pitao da li su dobili sendviče i da li ta firma plaća po dnevnicama, targetima ili minimalac? Naravno, vest je uskoro nestala sa sajta.

Smanjite malo te teorije zavere, vecina botova radi od kuce, a nesto malo njih radi s posla - tj. iz drzavnih firmi kojima su ih zaposlili. Vecina radi "na obecanja" o zaposlenju, a posto po glupim komentarima nije tesko zakljuciti koji su im intelektualni dometi, trebace puno vremena dok ne skontaju da od posla nece biti nista. Botovanje se koordinise preko FB grupa. Pisalo se o tome po internetu, sva je prilika da je tako.
U krajnjoj liniji manje je bitno gde su botovi i da li su placeni dnevnicama, ono sto je jos gore od njihove pojave jeste nepostojeca moderacija njihovih komentara - na Blicu se namerno forsiraju botovski komentari; dok sam jos posecivao taj danas kuriroidni sajt, desavalo se da mi od 10 komentara ne objave nijedan - a botovskih na stotine. Na B92 je nesto bolja situacija, mada ni tamo ne moderisu botove - a svakako bi trebalo kad ne bi bilo instrukcije "odozgo" da ih ostavljaju. Danas je botove u startu isekao, cak je i objavljivao tekstove o tome - http://www.danas.rs/danasrs/drustvo...sta_o_sasi_jankovicu.1118.html?news_id=301496

Upravo tako, zato sam i gore napisao da se to radi u saradnji sa uredništvom tih medijskih portala.

Ocigledno je da postoje. Reklame razumem, marketing razumem, ali ne razumem koga zabole kolko ce neki komentar imati pluseva i minuseva u stampi kao sto su b92 blic kruri telegraf i slicna ... da ne budem nekulturan.
Razmišljao sam o tome, jedino šta mi zvuči logično je da kad neko pogleda komentare, da vidi da "narod" (ne) podržava neku vest ili mišljenje. Na taj način se pravi Zombie zajednica, jer je na neki način to potvrda da je svima dobro, i da većina misli "tako", pa ostali zombiji krenu istim putem....

Ma nema tog komentara koji može da ubedi čoveka kome krče creva, kako gleda svoju decu kojima isto tako krče creva da mu je dobro.

To je kontraproduktivno i nikako da nauče na Slobinim i DSovim greškama.

Ako ja mesečno u apsolutnom iznosu imam više primanja nego pre 3 godine, a živim upola lošije nego pre 3 godine, jer manje sebi i porodici mogu da pružim nego tada, nema tog bota koji može da me ubedi kako je ova vlast dobra.

Nazalost nisi u pravu. Nisu svi koji citaju toliko inteligentni kao ti. Ruja je cudo... A na to i pucaju. Mladi, perspektivni, inteligentni ljudi sa sopstvenim misljenjem nisu interesantni, cak ni pozeljni.

Što se čudiš? U eri ekonomske, moralne i kulturne krize, takvi botovi imaju prostor za uspešno delovanje.

Ma nema tog komentara koji može da ubedi čoveka kome krče creva, kako gleda svoju decu kojima isto tako krče creva da mu je dobro.
Све је релативно, мени чак у Слобино време црева нису крчала јер сам имао какав-такав посао. У време претходне власти сам остао и без посла и без фирме па су црева почела да крче. Сада сам остао без ичега (за шта ипак није крива ниједна власт него живот) а црева крче и даље ... да ли да окривим садашњу власт? Ако је крчање црева мерило, онда да се размисли када су почела да се тако понашају. ;)

Само ботовање и читање вести које су тако коментарисане не утиче много на мишљење и тешко да ће неко да промени. Они који су за једну страну сигурно неће да то промене зато што друга страна ботовима лајкује неку вест (мада ни ја никада не погледам нити дајем важност тим бројевима) па ми је чудно и да помислим да неко толико пази на те глупости. Ајде да се самим текстовима утиче али лајкови на коментаре су ми последње што обичан народ уопште и види. Мада је већина штампе последњих деценија углавном на једној страни.

Ja mislim da retko koji gradjanin Srbije moze da napise iz glave onakve botovske komentare. To jednostavno nije recnik obicnog naroda, tako niko ne prica u Srbiji.
Moja teorija je sledeca: kometare pise neki stranac a stranacki aktivisti ili neko treci, nije ni bitno, primenjuju tehniku copy/paste ili su svi botovi iz inostranstva.

Komentari botova su 100% uvreda za inteligenciju, nekad boli koliko su glupi i ne mogu da se čitaju, ali ne zaboravite da nisu svi isto (ne)inteligentni - kod nekoga i to prolazi. Razmišljao sam da li bih za neku sumu novca mogao da radim taj posao i pišem bljuvotine i laži po portalima i zaključio sam da bi mi to bio jako teško svarljivo.

Мени се некад деси да случајно прочитам те коментаре (иначе слабо читам било шта везано за политичке рекламе) и делује ми да су једнако увреда и они за и они против, са које год стране да је писан текст/реклама. Чини ми се да су ботови са свих страна на истом нивоу, самим тим што неко хоће да пише коментар на политичку рекламну вест, све то дође на исто. А у свакој политичкој страни је било и биће ботова. Они којима се не свиђа само једна страна приче су ипак субјективни и наклоњени некој другој страни.

Ja mislim da retko koji gradjanin Srbije moze da napise iz glave onakve botovske komentare. To jednostavno nije recnik obicnog naroda, tako niko ne prica u Srbiji.
Moja teorija je sledeca: kometare pise neki stranac a stranacki aktivisti ili neko treci, nije ni bitno, primenjuju tehniku copy/paste ili su svi botovi iz inostranstva.

Pa naravno da imaju PR osobu (a i ono zlo od Blera je skoro dolazilo) koja je zadužena da piše botovske komentare, odnosno smernice, a ostali to distribuiraju i malo menjaju sadržaj, ali suština ostaje ista. Zahvaljujući tim smernicama, botovski komentari se prepoznaju na kilometar i ne treba ti nikakva inteligencija za to.

Poslednja izmena:
Баш тако, понекад погледам један локани сајт и уз сваку вест која има политички садржај се појаве коментари и једне и друге стране (мада ми делује да је 10:1 за противнике власте) а садржаји свих коментара су тужни и смешни али и очекивани.

Vrh Dno