Šta je novo?

Botovanje kao profesija

Blic je inace, poceo ZESTOKO da edituje komentare i nema ni smisla ostavljati ih. Nekoliko ljudi koji pisu, primetili su da im se ne dozvoljava komentar od preko 200 karaktera, iako forma pusta 1500 slova, a "editor" iz blica bukvalno sam bira koji su mu delovi komentara "simpaticni" pa da ih ostavi. Znas, nece ljudi ca citaju tolki komentar ...

Blic se najperfidnije stavio u sluzbu AV, pa cak i sve kampanje protiv Diplomca dolaze direktno iz SNS-a, a ne iz neke fantomske opozicije. Plus sto komentare cenzurisu, a svaki botovski prolazi - uz to dozvoljavaju i masinama da glasaju - najociglednije je bilo kad je Teleprompter okacio SNS bot program za skidanje - programeri su na jednoj vesti (zlo?)upotrebili program i nadglasali botovske komentare rezultatom 30.000 naspram 5.000. U realnim uslovima retko kad se stigne i do 1000 glasova.

Sve u svemu, smatram ih gorim od Informera, koji se barem ne kriju "ciji su", dok ovi glume nepristrasnost, sto je klasicno obmanjivanje i daleko je gore.

Zdravo svima,

nadam se da ne kršim neka pravila foruma. Nedavno sam čuo od drugara koji radi u jednom od najvećih IT radnji u Srbiji, da ta firma ima 20-tak zaposlenih koji su plaćeni da kucaju poruke i komentare na sajtovima koji se smatraju medijski uticajnim. Da ne okolišam, svi smo sigurno svedoci da se na b92 sajtu već mesecima unazad pojavljuje grupa ljudi koja klikće tamo na plusiće i šalje kao po komandi poruke podrške određenim političarima.

Da li neko zna nešto o ovome?

Nedavno sam čitao vest o "ruskoj fabrici botova", gde je neka ženska pričala o tome kako je radila baš to, kako je imala 16 naloga ili ne znam koliko itd.

Kako stojim sa tim u Srbiji? Ime ove firme koja navodno zapošljava ljude i to radi ne bih spominjao jer nisam siguran da je to istina, ali ako jeste, zvuči jezivo da IT radnja u kojoj kupujemo džidža bidže u stvari radi neke druge stvari iza zavese... Da nije tužno bilo bi smešno, podsetilo me na Alan Forda i grupu TNT :)
Mozes li da mi bar malo pomognes oko naziva te firme :D ?

To može samo da bude firma što pravi domaće telefone, kako beše ime modela?
Thomas 7 Edison? Tako nešto? [emoji40]

Pa jedino su njihovi proizvodi agresivno reklamirani putem botova na identičan način kao neke partije i Majka R. Te tri grupe korisnika botova značajno odskaču po agresivnom korišćenju te usluge.

Nebitno, pročitaj teme o Edisonu 7 i sve će ti biti jasno.

Daj link, covece, sto nas mucis ovako, znas kako je los Bench search.

Samo da ne ispadne da sam rekao da je probotzor bot. Nisam mislio ma njega. Mislio sam na prave botove koji se registruju samo radi pisanja hvalospeva za teslu. Hvalospeva koji se pišu na isti način kao komentari o majci Srbije, da Srbija treba da se zove Srborusija, ko je car tih zemalja i slične nebuloze koje dobijaju stotine botovskih pluseva na našim portalima i tako se utiče na polupismeno javno mnjenje. Ima tu toga još, tj. značajno više plaćenih ljudi kao što su javne ličnosti, stručnjaci, istoričari, političari koji na javno mnjenje utiču na mnogo perfidniji i kvalitetniji način ali to nije tema ovde. Oni nisu botovi u smislu ove teme.

Poslednja izmena:
Eh pa ComTrade botovi su zapravo SNS botovi, na Bench temama o telefonima je postalo ocigledno da ono otkrice SNS botova na CT serverima niposto nije slucajno. Uostalom, sta mislis otkud mi ovako krasan potpis?

Kada koristim chrome pregledač iz nekog razloga mi blokira mogućnost komentarisanja na nekim sajtovima? Da li je neko imao sličan prob? Umesto ruke sa kažiprstom imam samo strelicu???

EDIT: Resetovao sam podešavanja pa mi se vratila ta mogućnost ...

Nivo tehnickog znanja nula, demonstrirao u vise slucajeva. Idealan materijal za forumskog/disqus bota. Nego ono sto mene zanima je, koje firme se bave ovom "delatnoscu"? Jesu li to neke strane firme koje rade u Srbiji ili imamo i mi neke specijalizovane za nextgen marketing? Ili sam ja ipak previse paranoican a botovi u stvari ne postoje?

Bilo bi lepo kada bi neki insajder hteo da podeli informacije sa nama.

Poslednja izmena:
Ne znam da li me vise plasi ili nervira doticna 'profesija', i itekako ih ima po forumu. Vec sam par puta izjavio da bi to kaznjavao zakonom, debelo.
I takodje ih sad iz paranoje vidim svuda, najocigledniji su mi ovi win botovi, mislim stavis windows logo u avatar alo, aj to nego su ti recenice kao prosecna b92 vucic botina.
Ne znam sta reci majke mi, da se jedan Microsoft bavi time u, Srbiji?
Voleo bih objasnjenje.

Sent from P9L

Poslednja izmena:
Ne znam za Microsoft, ali SNS botovi dominiraju na svim jačim portalima... Opasno me to nervira, koja ekspanzija ovog "biznisa" poslednjih par godina... A uz to, mnogo je providno, ne znam kako ljudi ne kapiraju... Al' ***, to ti je Srbija.

Mislim da Microsoft botovi nisu u stvari botovi, više su ,,botovi". ( :

Politički botovi jesu organizovani, ali ne agencijski ili za platu/sendvič, već za poene u stranci i nadu za posao.

Ma i MS su pravi botovi, secem ruku ako nisu. Dosao Ubisoft u srbiju, ne bi me cudilo da krenu da jasu sa Assassin's creed avatarima.

Sent from P9L

A koja bi bila poenta toga? Da na nasem ogromnom trzistu neko kupi Lumiu umesto samsunga? Ili da Ubisoft dobije jos 2 uPlay naloga iz Srbije ove godine...

Neko se igra društvenog inženjeringa i dizajnira percepciju nekog brenda. Mislim da smo tek na početku bot ere i da će kasnije botovanje biti ozbiljan pokret i marketinški alat.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

A koja bi bila poenta toga? Da na nasem ogromnom trzistu neko kupi Lumiu umesto samsunga? Ili da Ubisoft dobije jos 2 uPlay naloga iz Srbije ove godine...
Ne znam reci ti meni, ali oni postovi ne deluju kao postovi fanboja vec neke generalne botovske skripte..

Sent from P9L

Kontam da ako je neko bot,da je placen za to... ne znam koliko,ali je placen...

Ovde imamo situaciju da ljudi koje Boris spominje nemaju ni za najjeftiniji SSD,sto su sami izjavili u retkim non MS postovima,zaleci se na nemogucnost kupovine istog,izazivajuci iznenadjenje ostalih clanova tipa MS slabo placa i sl...

Ako nisu botovi,imamo patoloske slucajeve... budimo realni,ono normalan covek ni u zezanciji ne pise... mislim na intezivnost i istrajalost... najbolj su one kada direktno napadnes clana a on se brani sa "sto napadas MS"... no comment...

GSM Arena: razlika izmedju sadasnjih i komentara od pre par godina na neke odredjene brendove/modele je ogromna... uvek sam uzimao recenzije sa rezervom i najvise se oslanjao na korisnicka iskustva,kao i mnogi...

Marketing people su to odavno uvideli i zestoko udaraju po tom frontu... dolazis do situacije da je na netu skoro nemoguce naci pravu informaciju...

Marketing people su to odavno uvideli i zestoko udaraju po tom frontu... dolazis do situacije da je na netu skoro nemoguce naci pravu informaciju...

Pa kako nisu, pa opipljiviji je rezultat lazno pozitivno iskustvo "korisnika", nego naruceni PR tekst, koji niko nece ozbiljno shvatiti. Treba praviti razliku izmedju glupog generickog bota i ozbiljnog demagoga, tu svakako postoji i razlika u ceni. Posto je Polikita BEZ BLAMA skinula tekst Gorana Markovica o botovima, ponovicu ga ovde iz drugog izvora - https://www.cenzolovka.rs/misljenja/statisti/

Iz teksta:
Ako pogledate neku veliku američku produkciju, zapazićete da su scene sa masama urađene izvanredno. U čemu je tajna? Reći ću vam: novac i organizacija.

E taj novcani deo me buni,bar na nasem forumu... :)

^Tekst je više okrenut pljuvanju SNS botova nego nekom realnom stanju, a znam par politička ,,bota" i kako rade. U IT industriji u kojoj je većina nas na ovom forumu je relativno lako doći do solidnog posla, međutim, većini ostalih i nije baš lako i njima pomoć partije bude najsigurnije i često jedino rešenje. Ne bih da ulazim u politiku, ali nešto ne vidim ni jednu svetlu figuru u domaćoj politici. Kako smo ih sve sami birali, ne vidim ni razlog da se neko gadi trolovanja širokih narodnih masa za udomljenje u EPS-u npr. i prodavanjem magle za ~100k dinara mesečno.

U EPS-u je minimalna plata radnika na šalteru i iznosi ~65000 trenutno, čistači imaju oko 45000. To što si naveo ne važi za državna preduzeća. Naravno, ima i onih koji rade preko privatnih agencija, njima je plata već manja, ali odatle se polazi. ( :

Meni drugar radi kao monter imao je ranije 60 70, sad su im smanjili na 45k platu.

Sent from my D6603 using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno