Šta je novo?

Bojler za kupatilo

Последњи који сам купио пре пар месеци је Металац Аурора у варијанти са инокс казаном...
Мало је рано за коначну оцену.

Vreme je za zamenu bojlera od 80 L posle nekih 13 godina.Procitao sam prvih desetak stranica pa me interesuje da li je jos uvek aktuelna ocena da su Metalac i Elite prohromski odlicni sto se tice kvaliteta ?
Prohromski svakako, Elit je verovatno najbolji ali ni drugi domaci ne zaostaju tu je samo pitanje cene, garancija, ukusa.

Ko još menja kazan u 2025toj godini?

Najveća ušteda je u preciznoj kontroli temperature

A sto ne bi menjao? Inox kazan ce sam trajati 20g ili i vise, zamenis kazan i moze ici i na 50g. E sad ako zoves majstora za to (i zamenu grejaca) onda je to druga prica, sad su postali preskupi. Drugo zamenski prohromski kazan dolazi uz grejace i anodu i ako je ostalo dobro (a uglavnom jeste) samo se menja kazan i eto ti ustede.

A to za smart bojlere, bas bih voleo da vidim neko nezavisno istrazivanje o ustedama koje donose. Grejaci su uglavnom 2KW i tu nema nikakve razlike, te smart varijante da ce da prati navike pa se pali sam kad zatreba, ne mogu tu nesto bitnije promeniti. Vecu ces ustedu imati ako uzmes debeli bojler (ne slim) sa debljom izolacijom nego smart fensi, lep i kockast bojler sa tankom izolacijom. I naravno paliti ga nocu a po danu odrzavati po potrebi.

Smart to su samo nazivi da privuku kupce, što kažeš zna se šta je i gde ušteda, veći bojler i da se puni samo noću. Taj smart ako je smart i može da ugreje taman toliko vode da na kraju tuširanja naidje hladna ako tako može da radi svaka čast. Znači ot tu ne ostavi ni malo viška tople vode za koju je bilo potrebno potrošiti struju za zagrevanje.

Meni je majstor preporučio Elit Talas M80, kaže da je dugotrajan. Prohrom kazan, što je bitno.

Nema greske sa Elit bojlerima. Klasicna proverena tehnologija bez ikakve smart tehnologije i gluposti.

Meni bi baš odgovarao malo pametniji bojler 🙂
Ovih dana upravo smišljam kako da svoj Elit Talas opametim. Ideja mi je da izbušim u spoljnoj oplati par rupa i da kroz izolaciju uguram par sondi. Da znam kolika je temperatura u vrhu i dnu bojlera. Mislim da ću postaviti i neki merač protoka da znam koliko vode prođe kroz bojler.

Za one koji misle da nisam normalan i zašto to radim:
Bojler od 150 litara nam radi samo noću. I to je dovoljno za 99% slučajeva. Ali nekad se desi da potrošimo toplu vodu, a da to ni ne znamo. I onda u sred tuširanja shvatiš da nema dovoljno tople vode nego završiš tuširanje hladnom (mlakom). Kada budem automatizovao, ukoliko voda u bojleru se ohladi ispod neke vrednosti, dobiću bar poruku, ili automatski uključiti da se malo dogreje.

Smart to su samo nazivi da privuku kupce, što kažeš zna se šta je i gde ušteda, veći bojler i da se puni samo noću. Taj smart ako je smart i može da ugreje taman toliko vode da na kraju tuširanja naidje hladna ako tako može da radi svaka čast. Znači ot tu ne ostavi ni malo viška tople vode za koju je bilo potrebno potrošiti struju za zagrevanje.
Smart nije SAMO naziv već i termin za napredne funkcije (uglavnom kontrole preko aplikacije) , koje nekome trebaju a nekome ne ili u pojedinim slučajevima nekima trebaju ali nemaju para da ih priušte pa onda pljuju jako I pričaju kako im ne trebaju. Taj smart radi isto kao i ne smart samo ima dodatne funkcije i zato se zove smart a ti možeš da podesiš kako želiš da radi (smart zar ne?) i onda ti neće ostati dve kapi viška tople vode. Prilično je zgodna stvar kad si na putu 10ak dana pa da ti ne bi radio bojler bez potrebe preko aplikacije ga uključiš par sata pre nego što dodjes kući. Da si ikada u životu makar pročitao nešto o savremenijim bojlerima (ili kako ih ti zoveš SMART, a tako ih niko ne zove) pošto je jasno da ih nikad nisi imao ili koristio ne bi napisao ovu smejuriju od komentara. Na samoj aplikaciji imaš okviran pregled broja prosečnih tuširanja u odnosu na setovanu temperaturu pa onda u zavisnosti da li se kupaju 2,3 ili 4 člana domaćinstva možeš da podesiš I temperaturu vode čime se povećava ili smanjuje broj potencijalnih tuširanja, potrošena struja I slično. Dakle sve je vrlo lepo, pregledno, jasno i veoma prilagođeno korisniku. Evo u prilogu i vizuelno kako izgleda to o čemu pričam.

Prilozi

• Screenshot_20251223_151315_Ariston NET.jpg
    Screenshot_20251223_151315_Ariston NET.jpg
    56.3 KB · Pregleda: 56
A sto ne bi menjao? Inox kazan ce sam trajati 20g ili i vise, zamenis kazan i moze ici i na 50g. E sad ako zoves majstora za to (i zamenu grejaca) onda je to druga prica, sad su postali preskupi. Drugo zamenski prohromski kazan dolazi uz grejace i anodu i ako je ostalo dobro (a uglavnom jeste) samo se menja kazan i eto ti ustede.
Zato sto se cela ta akcija ne isplati;
-inox kazan kosta kao ceo nov bojler, sa kompletnim grejacem, termostatom, samo okacis na zid sa 5 god garancije.
Vecu ces ustedu imati ako uzmes debeli bojler (ne slim) sa debljom izolacijom nego smart fensi, lep i kockast bojler sa tankom izolacijom. I naravno paliti ga nocu a po danu odrzavati po potrebi.
Vec sam pisao, najvecu ustedu ces postici preciznom regulacijom temperature.
Mozda teorijski mozes akumulirati toplu vodu tokom noci samo ako je bojler rezervisan za kupatilo ako se koristio i u kuhinji nema od te akumulacije nista.
Klasican bojler ima histerezis od 20 stepeni, digitalni 0.5-1c, nikako ne mozes da sacuvas toplu vodu tokom dana, osim da je u opste ne koristis.

• Smart je zato sto moze precizno da regulis temperaturu
    smart je zato sto moze da kontrolise potrosnju
  • smart je zato sto moze da regulise snagu i optimizuje grejanje
  • da se daljinski ukljuci/iskljuci ili preko aplikacije ili programira rad

naravno moze da ima sve od nabrojanog ili samo nesto od toga
Vec smo pisali o tome ta elektronika u njemu vredi reda 2-3$ i jeftinije je od klasicnog termostata a pravi vecu ustedu od toga.

Bojleri su jeftini, struja je skupa, u opste nije bitno da vam bojler traje 30 godina jer energija koju trosi je mnogo skuplja od bojlera.

Smart nije SAMO naziv već i termin za napredne funkcije (uglavnom kontrole preko aplikacije) , koje nekome trebaju a nekome ne ili u pojedinim slučajevima nekima trebaju ali nemaju para da ih priušte pa onda pljuju jako I pričaju kako im ne trebaju. Taj smart radi isto kao i ne smart samo ima dodatne funkcije i zato se zove smart a ti možeš da podesiš kako želiš da radi (smart zar ne?) i onda ti neće ostati dve kapi viška tople vode. Prilično je zgodna stvar kad si na putu 10ak dana pa da ti ne bi radio bojler bez potrebe preko aplikacije ga uključiš par sata pre nego što dodjes kući. Da si ikada u životu makar pročitao nešto o savremenijim bojlerima (ili kako ih ti zoveš SMART, a tako ih niko ne zove) pošto je jasno da ih nikad nisi imao ili koristio ne bi napisao ovu smejuriju od komentara. Na samoj aplikaciji imaš okviran pregled broja prosečnih tuširanja u odnosu na setovanu temperaturu pa onda u zavisnosti da li se kupaju 2,3 ili 4 člana domaćinstva možeš da podesiš I temperaturu vode čime se povećava ili smanjuje broj potencijalnih tuširanja, potrošena struja I slično. Dakle sve je vrlo lepo, pregledno, jasno i veoma prilagođeno korisniku. Evo u prilogu i vizuelno kako izgleda to o čemu pričam.
Hvala ti na ovom uvredljivom komentaru, i isključujem se sa ove teme zauvek.

Zato sto se cela ta akcija ne isplati;

Ako znas da to uradis, itekako se isplati.

-inox kazan kosta kao ceo nov bojler, sa kompletnim grejacem, termostatom, samo okacis na zid sa 5 god garancije.

Prohrom kazan sa 15 godina garancije, sa grejacem i anodom je oko 100e, a novi su preko 20k. Nije duplo jeftinije ali je blizu.

Vec sam pisao, najvecu ustedu ces postici preciznom regulacijom temperature.
Mozda teorijski mozes akumulirati toplu vodu tokom noci samo ako je bojler rezervisan za kupatilo ako se koristio i u kuhinji nema od te akumulacije nista.
Klasican bojler ima histerezis od 20 stepeni, digitalni 0.5-1c, nikako ne mozes da sacuvas toplu vodu tokom dana, osim da je u opste ne koristis.

Svaki ima pokazatelj temperature, ukljucis kad perese sudove ili pre tusiranja na pola sata.

Smart je zato sto moze precizno da regulis temperaturu
smart je zato sto moze da kontrolise potrosnju
smart je zato sto moze da regulise snagu i optimizuje grejanje
da se daljinski ukljuci/iskljuci ili preko aplikacije ili programira rad

Dakle ti ga stalno drzis ukljucenim? Ne bih se ja pouzdao u to, pre verujem da ga
vecina korisnika pali po potrebi a vecinom je iskljucen.

Sve sto ti pricas i sto proizvodjaci tvrde je lepo ali u praksi nije to bas tako.
Proizvodjaci kad tvrde da stedi 30% energije testiranje rade u specijalno napravljenim uslovima gde
klasican bojler je u nedostatku a smart u prednosti.
Kazem, voleo bih da vidim neko doista nezavisno uporedjivanje sa klasicnim bojlerom.

Vec smo pisali o tome ta elektronika u njemu vredi reda 2-3$ i jeftinije je od klasicnog termostata a pravi vecu ustedu od toga.

Mozda delovi koje ugradjuju kostaju par dolara ali takve bojlere (sa WiFi) prodaju po skoro duploj ceni.
Dalje, to su uglavnom kockasti modeli gde lazu za litrazu (napisu 80l ali je zapravo 5l manja).
Potom kockasti imaju i slabiju izolaciju.
Koliko to treba da stedi struje godisnje da bi se isplatio za 15 godina.
Ali cisto i sumnjam da ce toliko izdrzati, ti smart uredjaji posebno sa updejtom su poznati po tome sto
imaju ugradjenu opciju da se samouniste (pokvare) posle nekog vremena.

Nije samo stvar u tome da li neko zna da uradi, već gleda šta mu je jeftinije u širem kontekstu. Ja za izgubljen dan neću dobiti zaradu i jettinije mi je da se bavim poslom koji radim (i platim novi bojler koji sam ugradim za 30+ minuta), već da gubim vreme na poslove koje rutinski ne obavljam i za koje mi treba mnogo vremena.

Pozdrav. Dvoumim se između dva bojlera, Electrolux EWH 50 AZR (50 l, 28000 din) i TESY bojler GCR 802722 E31 EC (65 l, 29000 din). Oba su slim, zbog malog kupatila.

Ja sam pre nepunih 5 godina ugradio protočni bojler. Zaboravio sam na antičku muku i pitanje "ima li tople vode". Bojler staje u veći ranac. Nisam primetio da su mi se računi za struju povećali. Nema održavanja, kamenac se ne nakuplja.
Jedini problem je instalacija koja mora da bude jača i nemaju svi mogućnost da je postave. Nikad se više ne bih vraćao na akumulacioni bojler.

Oba imaju prednosti i mane. Imao sam prilike da koristim protočni, i stvarno je odličan. Jedino što mi se desilo da nestane struje i nema u kući tople vode dok se struja ne vrati. Akumulacioni nema tih problema. Takođe, protični može da ima iste račune samo ako imaš jednotarifno brojilo, ili akumulacioni bojler držiš stalno uključen.
Ako se puni samo noću (kako bi i trebalo), onda je akumulacioni 3-4 puta jeftiniji za korišćenje.
Ali, kao što si dobro primetio, akumulacioni zahteva više prostora i čišćenje kamenca.

Nestanak struje ne bih da komentarišem, posebno ne na kraju 2025.
Mogu dooobro da uporedim jer sam oba imao imao prilike duže vreme da koristim. Prvo, preporuka je da bojler stalno bude uključen zbog manjeg stvaranja kamenca a drugo nekada (npr. sa mojom ženom u kući) punjenje noću nije dovoljno da ceo dan ima tople vode.
Protočni bojler radi (i troši struju) samo kada se koristi. Tako da ne stoji priča da akumulacioni manje troši "jer se puni noću". Ako sabereš vreme kada aktivno trošiš toplu vodu, videćeš da je to zapravo nekoliko desetina minuta dnevno. Ja lično stvarno ne znam šta bih radio pod tušem duže od 10 minuta. Drugo, redovno se dešava da se tuširam posle ponoći, pa je tek tada posebno povoljno. Treće, ne troši protočni bojler na grejanje svu svoju dostupnu snagu. Moj npr. ima 21 kW ali npr. ako je leto, neće trošiti više od 3 ili 6 kW i to tih 10 ili 20 minuta. Koliko traje umivanje, pranje ruku? Minut, dva? Ispiram sudove toplom vodom pre nego što ih stavim u mašinu. To može da traje sve ukupno opet nekoliko minuta, ne više. Sudomašina samostalno greje sebi vodu kada pere sudove.
I to je sve, van toga ne troši ništa. Nula. A ima tople vode uvek. I koliko god hoćeš.

Nisi dobro razumeo. Akumulacioni bojler neće potrošiti manje struje. Naprotiv. Potrošiće malčice više neko protični, zato što ima gubitke dok topla voda samo stoji u njemu i ne koristi se. Akumulacioni bojler je jeftiniji za korišćenje u dinarima, ali samo ako imaš dvotarifno brojilo.
Mi mesečno trošimo oko 150kWh za grejanje tople vode. Toliko bi trošili i sa protičnim. Imamo akumulacioni od 150litara koji radi samo u nižoj tarifi i dovoljno nam je za ceo dan u 99% slučaja. Evo kako izgleda naša potrošnja za ovaj mesec:
1766953537342.png
Ovo je decembar 2024., kada je bio podešen da radi od ponoći do 16:00:
1766953616586.png

Što se tiče troškova, za godinu dana su 9,256 dinara za akumulacioni u odnosu na 31,899 dinara za protošni. Računato plava zona sa akcizom, porezom i nakdandama.
Mi smo se odlučili za akumulacini zato što smo želeli da postavimo solarne panele, a protočni obično ne može sa njima da se upari tako dobro kao akumulacioni.

A što se tiče nestanka struje, dešava se više nego što bih želeo. Pre par meseci imali su akciju menjanja žica na banderama. Svaki drugi dan po nekoliko sati isključenja. Nije bilo zabavno. Nisu sve završili i očekuje od proleća ponovo.

Dobro, mislim da ti imaš poprilično specifičnu situaciju. Cenim da veliki broj ljudi ni nema mogućnost da postavi veći bojler od 80 litara, mi koji živimo po stanovima sigurno. Sa manjim bojlerom je ova računica poprilično drugačija, mada opet mnogo zavisi od konkretnog slučaja.
Ja ne merim potrošnju struje po uređaju, prosto nisam imao nikakvu evidentnu promenu u računu za struju kada sam prešao na protočni. A komocija je neuporediva.

Upravo sam prvi put ocistio bojler posle 7 godina. Izbacio sam nesto preko 10 kg kamenca, anoda je otišla skroz, a stari grejač od 3kW je zamenjen novim od 2kW.
Pogledao par YouTube snimaka i probao sam. Nije komplikovano, a sad kad znam kako se radi probaću da odradim čišćenje bar svakih par godina.
Usput sam zamenio plastičnu klemu koja je originalno došla sa bojlerom sa keramičkom klemom.

I mene čeka čišćenje...ali čekam proleće...

Da sam znao da nije tolika nauka, odradio bih još ranije 🙂
Kod nas je zeznuto što je bojler iznad mašine za veš koja je sa mašinom za sušenje na nekoj polici, pa je nezgodno da se priđe. Morao sam prvo da skinem sušilicu, pada ovu za pranje da pomerim na njeno mesto, pa tek onda da krenem sa čišćenjem. Kad sam završio vraćao nazad. Tetris u kupatilu.

Zaboravo sam da kažem: koštalo me je 3060 dinara. Nije loše za 7 godina korišćenja. Verujem da ne moram da kupujem stalno novi grejač ukoliko se čisti redovno.

Poslednja izmena:
Uz povremeno čišćenje, originalni grejač što stiže uz bojler je daleko najdugotrajniji.
Kasnije nabavljani grejači po nekom pravilu, uglavnom traju znatno kraće.

Primetio sam još jedno. Grejači u bojlerima najčešće crkavaju subotom poslepodne.
Ono, kada se zatvore radnje gde se mogu kupiti...
😛

Kupi bojler sa dva grejača 😀

Narode kakva su Vam iskustva sa protocnim bojlerima? Planiram da ga uzmem kad već renoviram kupatilo. Trenutno imam neki metalac od 80l, crkao je grejač pre 3m i majstor rece, kada crkne sl put, kupuj nov bojler. Inace radi vec 15 godina, samo jednom je stucnuo tada. Da li se isplati, sta gledati uopšte, koliko zapravo stedi/ne štedi struju i vodu? Apsolutno nista ne znam. I ako možete, preporučite mi neki provereni model. Cena, do nekih 500e, a može i jače ako baš postoji razlog za doplatu. Može i manje naravno, bilo bi pozeljno 🙂

Da li može neko da mi objasni tu logiku "kad crkne grejač kupi novi bojler"? Kao kada bi rekao da kupiš novi auto kada ti crkne alternator ili pumpa za gorivo...
Grejač je nešto manje od 3000 dinara, a ne verujem da kazan bojlera (koji je najskuplji deo u stvari) utiče nešto da li je grejač crkao ili ne. Jedino ako ne čistiš kamenac pa se toliko nagomila oko grejača.
Druga stvar je ako imaš emajlirani kazan pa je emajl propao.

Imaš par postova iznad pozitivno iskustvo koje je napisao NenadG. Ako imaš dovoljnu jačinu struje u kupatilu, protični može da bude dobra opcija.

Možda da sačekaš da crkne još jednom pa da onda menjaš sve? Možda bude tek za 15 godina 😉

Nazad
Vrh Dno