Šta je novo?

Bojler za kupatilo

Imao sam 2x Ariston (sada imam jedan), i ja bih def preskocio Ariston.
Cak ni grejaci nisu bili problem, vec kazan. A to ne potpada pod garanaciju.
Kad smo kod bojlera, samo domace + inox kazan.
Znam, rado, mi imao u stanu Dom i osim menjanja grejača jednom i čišćenja kamenca nismo imali veće probleme godinama.. Od dostupnih mi onda samo preostaje Metalac, to je domaće..ali kako sam gledala njima su uglavnom emajlirani kazani..

Inox ili Prohrom... sve se to odnosi na isto, tj. na leguru od nerdjajuceg celika.
Elit Inox d.o.o. iz Cacka pravi npr. takve..

EDIT:
Evo lepe uporedbe izmedju emajliranih i prohrom/inox:

Bojer bude pun oko 10 uvece, dva puta operem ruke i u 5 ujutru skoro da i nema vruce vode ~ o cemu je rec?

Valja li ovaj za pazariti METALAC Bojler Aurora MB 80 E2i SG?

Poslednja izmena:
Bojer bude pun oko 10 uvece, dva puta operem ruke i u 5 ujutru skoro da i nema vruce vode ~ o cemu je rec?

Leti ga nasteluj (preko digitalnog programatora... jer na 80l isplatice ti se za manje od mesec dana) ovako:

Ako se vec budis kao vampir u 5am, stavis da ON bude recimo u 3am, a OFF u 7-8h svaki dan,
zagrejace vodu i pre 5am, ali neka i posle tvoje upotrebe puni i dalje po jeftinoj struji).
Zimi 30 min ranije paljenje (ON), jer je voda u dovodnoj "hladnoj" cevi dosta hladnija, te treba malo vise vremena da dostigne do 5am.

Inace, to je dobar i proveren bojler, sto si ga naveo.

Koliko je star bojler? Da li je nekada čišćen od kamenca? Teško da se isprazni bojler ako ne reaguje nepovratni ventil, to se dešava kada nestane voda ili baš oslabi pritisak pa komšija(e) ispod vuku vodu iz tvog bojlera.

Ovaj se krosti menjan grejac vise puta pojma nemam koliko je bese star

@Mali Perica prolse ili pretprolse godine je menjan grejac i ciscen

brojler.jpg

Ako nije pun kamenca probaj kad zagreje vodu (kad isključi bojler) da li je ispod sigurnosnog ventila toplo crevo. Može biti da leti padne debelo pritisak i ako je zviznuo ventil ode topla voda kod komšinice ili u nečiju baštu.

Pozdrav, ja imam situaciju sa toplom vodom. Imam bojler ariston velis 80 i Hansgrohe usponskim tusem i desava se da protok tople vode iznosi otprilike 60% u odnosu na hladnu.
Kada krenem da polako smanjujem temperaturu vode, tj krenem prema hladnoj, pritisak se poveca i na 40 stepeni sto je kao neka granca tople i hladne ponovo se smanji protok.
Kada sa 40 stepeni jos smanjim, pritisak biva sve jaci i jaci. Sta ciniti? Hvala unapred...

Dosta uticaja ima mešač na slavini sa jedne strane a sa druge zavisi kako je uradjena vodovodna instalacija do bojlera i dalje ka slavini.

Odgovor na ovo pitanje mogu dati ako polupam plocice, a to mi se sada ne radi.

Ista kombinacija, ariston, hansgrohe usponski termostatski, kombinovano kada i tuš. To je u principu dobro radilo dok nije crko ariston, pa smo kupili novi identičan+wifi pošto samo taj fizički staje. Ne znam šta se desilo tad, ali toplu vodu više nije mogao da koristi kako treba i ogroman uticaj je bio koliko odvrnem hladnu vodu na ulazu - ako je odvrnem do kraja, termostatska nikad nije mogla da pusti dovoljno toplu vodu, šta god joj podesio. Stvar se pogoršala kada sam je očistio od kamenca, počela da kaplje, tj. poseban kunfu potez zatvaranja ju je sasvim zatvarao. Termostat kilavio, ventil da se prebaci na tuš isto nikakav postao.

Mesecima se dogovaram sa uvoznikom ventila, hteo sam komplet da je remontujem i ta naša komunikacija se razvukla malo - prošle nedelje sednem u kola, odem u Diplon i kupim njihovu brendiranu termostatsku, skinem staru, stavim novu, sve šljaka savršeno. 12,5k din.

Staru ću možda da remontujem kad budem imao vremena, ako delovi budu jeftiniji od nove Diplon ili slične, inače ide u kontejner.

Pozdrav svima,

Da probam i ovde da pišem, pa mozda dobijem još neki odgovor na svoju muku.

Bez klime, mesečno imam potrošnju od oko 500kW i čini mi se da najviše tu troši bojler po onome sto sam uspeo da ispratim. ELIT Talas od 80 litara je u pitanju i star je 3 godine otprilike. Uključen je 24/7 na Eco i povezana je i česma u kuhinji na isti. Pokušavao sam da napunim bojler do kraja u toku noći pa da ugasim ujutru, međutim ohladi se voda bez koriscenja do pola dana. Da li je moguce da se kamenac već nakupio ili da termostat ne radi dobro? Kako bih mogao termostat da proverim sam?

Svakako mi je u planu da zovem majstora da proverim bojler plus da postavim merač potrosnje za isti.

Naravno da ima kamenca u bojleru i uvek ce ga imati.

Bojler ne puni do kraja, jer to je nemoguce samo bespotrebno trosis struju

Mozda je losa izolacija na tom bojleru.
da li je topao ili vruc na dodir?
Ne bi smeo biti, mora biti hladan

Pitaj i komšije da li su skoro uspeli da natoče hladnu vodu. Leti je slabiji pritisak i lako može da ode voda ako je neispravan sigurnosni ventil.

Kamenca u vodi ima, bez toga nazalost ne mozemo, ali se ne bi trebao skupljati u vecoj meri jer svaki bojler danas ima anodu koja sluzi da sacuva bojler od rdje a sluzi i za razbijanje kamenca.

Zna li neko kako da proverim sigurnosni termostat,pre neko veče već 2 gi put u zadnje dve godine nije prekinuo grejanje vode ,srećom sam ustajao uveče pa sam na vreme primetio da je bojler pregrejao vodu i isključio ga na prekidač.Posle dva dana kad smo uspeli da potrošimo svu toplu vodu upalim bojler i probam termostat(radni) i on radi isključuje grejanje.Sad ga za svaki slučaj gasim svako veče pre spavanja.Jedino što sam u međuvremenu uradio bilo je skidanje plastike i dodatno ugiravanje sonde u cev jer mi je delovalo kao da je malo ispala.Kayko se proveravaju termostati tj sonde

Zna li neko kako da proverim sigurnosni termostat,pre neko veče već 2 gi put u zadnje dve godine nije prekinuo grejanje vode
Sta ima da proveravas sigurnosni termostat ako vec ne radi radni termostat kako treba?

stavi novi termostat i ne razmisljaj o tome.

Radni termostat sada radi kako treba ali je čudno da obadva nisu odreagovala prošle sedmice

Nazad
Vrh Dno