Šta je novo?

Bojler za Kupatilo

Sto u opste gledas u indikator, on i onako ne prikazuje temperaturu... to stvarno nicemu ne sluzi i ako ga ima svaki bojler.
Preciznije ces rukom na dodir da ocenis.

Ako treba prikaz temperature kupis sondu i zavuces je do bojlera i bar znas sta pokazuje.
Pa rekoh da "pod rukom" i indikator pokazuju isto.

Da li jos neko ima Ariston bojler, onaj tanak (https://bojleri-srbija.rs/ariston-velis-evo-80-inox/). Pitam se da li je normalno da se cuje kada zagreva vodu? Ovaj model smo morali da kupimo zbog prostora jer je bas usko bilo, pa smo bar uzeli model sa inox kazanom - kao gledam bar ce kazan da potraje malo duze. Ali sam neprijatno iznenadjen koliko se glasno cuje kada zagreva vodu .. skoro kao kada u loncu na ploci zagrevas vodu :(
Recimo u drugom kupatilu imamo 'normalan' bojler Elit (prohrom) i on se ne cuje ni malo.

Cuje se i kod mene, ali relativno brzo zagreje pa se nakon toga vise ne cuje. Imam bas taj Inox koji si linkovao. Ne znam ni kako bih opisao taj "skripući" zvuk :D
Da li je normalno da se cuje - nemam pojma.

Imam isti tip bojlera i počeo je da ispušta čudne zvukove (kao neko zavijanje) kad počne da greje vodu :( . Kupljen 2018. godine. Nikada ga nisam čistio od kamenca. Ne znam da li se može jednostavno otvoriti i očistiti grejač-svakako bih zvao majstora da to uradi.

OK ali da li se može skinuti i očistiti kao na klasičnim bojlerima ?

cistis usput kazan, a grejac menjas.

kod mene je u pitanju nov bojler koji radi manje od mesec dana. Moguce je da je zaista i grejac dosao los .. komplikovano smece je to svakako :)
Moram da napomenem da od kada sam postavio pitanje ovde, sve se manje cuje :) kao da ima 2 faze rada - i kada se bas potrosi voda, tada se cuje, a ovako kada se ja istusiram brzo onda nema tog zvuka a svakako vidim da greje vodu jer treperi ono plavo svetlo i cuje se jedva kada se prisloni uvo na bojler.

Evo da bacim malo svetla na ovu temu oko Ariston tanjih bojlera (kod mene je model sa inox kazanom). Zvao sam service i prijatno iznenadjen profesionalnim odnosom - brzo je razumela o cemu se radi i poslali su servisera za 1 dan. Odmah mi je rekla da zna o cemu se radi, izgleda da je ovo teska muka tim bojlerima i sami priznaju problem sa bukom.
Serviser je dosao i odmah doneo 2 nova grejaca. Kaze da su to zamenski 'anti-noise' grejaci koje Ariston daje kao zamenske u ovim slucajevima. Neverovatno da su ih tako krstili :)
E sada .. obzirom da Ariston daje to u okviru garancije, zamena je besplatna za prvi par grejaca (idu 2 komada, i svaki kosta 6k din :( ) Serviser mi kaze da je ovaj postojeci grejac malo nakupio kamenca i to se sada cuje .. Garantuje da ce nakon nekog vremena i ovaj koji bude zamenio da se cuje .. nekada vise, nekada manje.
Dao mi savet da ne iskoriscavam zamenu grejaca sada vec da sacekam jos 20tak meseci i onda da odradimo bar i ciscenje kamenca i tada da zamene oba grejaca jer ce Ariston priznati to kao zamenu u okviru garancije.

Hvala na izuzetno korisnim informacijama. Da li možeš da nam kažeš koji je servis u pitanju ? Ako sam dobro razumeo u garanciji se mogu dobiti dva nova grejača a usluga čišćenja kamenca se (ne)naplaćuje ?

Zvao sam broj sa garancije, mislim da je service aqua gas term ... tako nekako
Usluga ciscenja kamenca se naplacuje... a grejace mogu da zamene ako je u garanciji i ako se cuje da glasno radi

A na koliko stepeni greješ vodu. Izmeri ako možeš. Preko 60c. iz vode se izdvaja kamenac.

Onda ne bi trebao da izdvaja kamenac. Prati sad pa ćeš da vidiš kako će da radi.

Zdravo. U potrazi sam i ja za bojlerom. Ono za sta mi je prvi upao u oko to je Ariston sa wifi smart opcijom. Medjutim ovde ga mnogi kude, pa jos usput emajliran kazan. Ovo sto sam nasao je po meni super bojler. Rekoh da pitam nekoga da li je imao iskustva sa ovim bojlerom?

Da li jos neko ima Ariston bojler, onaj tanak (https://bojleri-srbija.rs/ariston-velis-evo-80-inox/). Pitam se da li je normalno da se cuje kada zagreva vodu? Ovaj model smo morali da kupimo zbog prostora jer je bas usko bilo, pa smo bar uzeli model sa inox kazanom - kao gledam bar ce kazan da potraje malo duze. Ali sam neprijatno iznenadjen koliko se glasno cuje kada zagreva vodu .. skoro kao kada u loncu na ploci zagrevas vodu :(
Recimo u drugom kupatilu imamo 'normalan' bojler Elit (prohrom) i on se ne cuje ni malo.
Upravo sam skontao da tako ne treba da radi... kod mene od pocetka se cuje kad zagreva vodu.... nista strasno, mislio sam da tako treba....

Sad bas citam komentare i ne verujem da je Ariston toliko los,u narednom periodu planiram renoviranje kupatila i bas sam planirao neki SMART bojler od Aristona....ali posle citanja vasih komentara nekako mi se odluka promenila. Da li ima jos neki proizvodjac koji ima u svom asortimanu pametne bojlere osim Aristona?

Nema nista bolje od aristona.
Vidjao sam i midea slicne bojlere.

Po pitanju bojlera sam staromodan - treba da ima nerđajući kazan, dobru izolaciju, magnezijumsku anodu, grejač, radni i zaštitni termostat i sijalicu koja svetli kad grejač radi.
Možda još fali nekakav tajmer ali uvek može da se stavi spoljni. Toga zelja na tržištu ima kolko oćeš.
Na reklami za ove smart bugarske glavni slogan je "Imajte toplu vodu baš kada vam je potrebna".
Pa valjda svaki bojler ima funkciju da nam da toplu vodu onda kada nam treba?
Što se tiče emajliranih kazana izbegavao bi ih naročito tamo gde je tvrda voda.

Ja imam Ariston. Pitao si da li jos neki proizvodjaci imaju pametne bojlere pa sam naveo Tesy. Nemam nikakvog iskustva sa njima.

Pisao sam vec. Pogledaj post broj 328 na prethodnoj strani.
Pored toga napisanog u postu, treba reci da bojler "cvili" dok greje vodu, kao sto su vec i drugi pominjali u temi.
Pa ako ti to smeta cisto da znas.

To "cviljenje" je zbog kamenca na grejaču.
Kod mene je tako bilo dok se grad snabdevao iz bunara.
Grejač je uvek "pevao" i relativno brzo stradao.
Kad god sam ga menjao ispadalo je kamenje iz bojlera, a oko grejača je bilo toliko kamenca da sam morao da ga lomim da bih ga izvadio iz bojlera.
Sad se snabdevamo površinskom vodom iz jezera i toga više nema.
Menjao sam grejač i izašlo je nešto malo mulja. Na grejaču jedva da je bilo naslaga.

Sto vise slušam priče vlasnika prohromskih bojlera to sam više uveren da ne želim takav bojler. Da - kazan traje, ali zbog veće galvanske veze (kod emajliranog - to staklo izoluje kazan od vode), češće stradaju grejači i više se kamenca skuplja.
Ja sam do sada koristio samo emajlirane - jer sam se obično vodio krilaticom da kupim neki od najjeftinijih. U tri stana (moj stan, sestrin i bakin) sam menjao tri emajlirana posle 10-15 godina zbog curenja - na dva je bilo samo lagano skupljanje kapljica, na trećem curkanje koje je sestri malo poplavilo kupatilo u par sati spavanja dok nije primetila da curi. Dva su na Beogradskom vodovodu, a treći na isto tvrdoj gradskoj vodi.
Najbolje od svega je što - u tih 10-15 godina nije bilo nikakvih intervencija na bojleru, ništa crkavanje grejača, ništa kamenac. Da, posle nekog vremena se čuje. Posle 8-9 se smanji malo kapacitet - pa tad podignem termostat sa npr. 60 na 70 i rešim problem. Ali uglavnom, nikakvog problema nisam imao.
E sad, ili sam ja neverovatni srećnik, ili je to prosto tako sa emajliranim bojlerima. I sad se pitam zašto bih kupio prohromski bojler kao sledeći. Pa sve i da mi traje duplo duže, opet nisam siguran da će mi se isplatiti kada u obzir uzmem veću cenu, menjanja grejača, čišćenja kamenca i sl... Plus, cimanje je, radije bih da imam nešto što mi traje 10 godina i bacim, nego nešto što mi traje 20, al da na svakih 2 godine servisiram...
Da li grešim i u čemu?

Poslednja izmena:
Danas postoje prohromski grejači za bojlere tako da ne postoji razlika potencijala između kazana i grejača. Još ako se uzme u obzir i magnezijumska anoda na kojoj se odigravaju oksidacioni procesi onda je jasno da grejači neće stradati zbog galvanskih veza. Stradaće isključivo zbog broja radnih sati i (ili) debelih naslaga kamenca.

Juče sam očistio bojler posle godinu dana. Svake godine u martu ga čistim. Uvek se nakupi kamenca oko 1 kg. To sam uveo pre 17 godina u svom prvom stanu, jer su stavili neki totalno nestandardni bojler za kojeg uopšte nema delova. Fotografiosao sam mesto gde je termostat i grejač, i po radnjama su mi rekli da delova za to čudo nema. Onda sam počeo da redovno čistim od kamenca jednom godišnje. Sam grejač očistim žičanom četkom i tako vratim nazad. U prvom stanu je to trajalo 10 godina i ništa nije riknulo. Posle sam se odselio pa ne znam. Ali su komšije sve već bile promenili bojlere (nova zgrada je bila u pitanju). Sada sam u ovom već 7 godina i isto tako radim. Kod mene je inače jako tvrda voda, pa ima puno kamenca.

Nazad
Vrh Dno