Sto vise slušam priče vlasnika prohromskih bojlera to sam više uveren da ne želim takav bojler. Da - kazan traje, ali zbog veće galvanske veze (kod emajliranog - to staklo izoluje kazan od vode), češće stradaju grejači i više se kamenca skuplja.
Ja sam do sada koristio samo emajlirane - jer sam se obično vodio krilaticom da kupim neki od najjeftinijih. U tri stana (moj stan, sestrin i bakin) sam menjao tri emajlirana posle 10-15 godina zbog curenja - na dva je bilo samo lagano skupljanje kapljica, na trećem curkanje koje je sestri malo poplavilo kupatilo u par sati spavanja dok nije primetila da curi. Dva su na Beogradskom vodovodu, a treći na isto tvrdoj gradskoj vodi.
Najbolje od svega je što - u tih 10-15 godina nije bilo nikakvih intervencija na bojleru, ništa crkavanje grejača, ništa kamenac. Da, posle nekog vremena se čuje. Posle 8-9 se smanji malo kapacitet - pa tad podignem termostat sa npr. 60 na 70 i rešim problem. Ali uglavnom, nikakvog problema nisam imao.
E sad, ili sam ja neverovatni srećnik, ili je to prosto tako sa emajliranim bojlerima. I sad se pitam zašto bih kupio prohromski bojler kao sledeći. Pa sve i da mi traje duplo duže, opet nisam siguran da će mi se isplatiti kada u obzir uzmem veću cenu, menjanja grejača, čišćenja kamenca i sl... Plus, cimanje je, radije bih da imam nešto što mi traje 10 godina i bacim, nego nešto što mi traje 20, al da na svakih 2 godine servisiram...
Da li grešim i u čemu?