Šta je novo?

Bojler za Kupatilo

🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Samo....
Brzi psti, da ne kažem brti przti 🤣
 
Imam dva pitanja,
1) Mišljenje-iskustvo za kuhinjski bojler pod pritiskom: Podpultni Atlantic O'Pro 10 l (2 kW) ili je Ariston Andris RS 10U/3 EU 10 l (samo 1200 W) koji je nešto skuplji, dosta bolji (ako je uopšte bolji)? Elit mi je preskup.
2) Izveden je u kuhinji, kao opcija, i vod za toplu vodu iz kupatilskog bojlera. Volio bih napraviti nekako, s nekim ventilom da kad imaš tople vode u velikom, prebaciš na njega, a kad nemaš, onda na mali bojler. Da ne palim veliki samo za suđe, a i brže će ugrijati. Bilo bi zgodno, zar ne?! Ako može da neko nacrta skicu.
 
Pošto je taj Atlantic O'Pro 10 l?
 
Atlantic 140 KM (oko 70 evra), a onaj Ariston je 160 KM (80 evra). Onih 1200 W kod Aristona mi djeluje slabašno. Preferiram Atlantic, ako nije lošiji.
Zanima me i ono sa povezivanjem kuhinjske slavine na 2 bojlera pod pritiskom, pa izbor jednog, zavisno od raspoloživosti tople vode
 
Poslednja izmena:
Jedino što mi pada na pamet je trokraki ventil kojim ćeš da biraš iz kog smera će voda ići prema slavini - pololožaj 1 voda ide iz kupatila, položaj 2 voda ide iz malog bojlera.
 
Jedino što mi pada na pamet je trokraki ventil kojim ćeš da biraš iz kog smera će voda ići prema slavini - pololožaj 1 voda ide iz kupatila, položaj 2 voda ide iz malog bojlera.
I meni, kao elekto kvalifikovanim, padaju na pamet takve ideje, poput el. preklopnika između dva kruga, nešto kao SPDT, ali ne znam kad je voda pod pritiskom da li to postoji i kako to izvesti. Ako neko zna, bio bih zahvalan.
 
Ne znam koliko ti se to sve isplati. Bojler od 10l sa grejačem od 2kW zagreje vodu na 60 stepeni za oko 15 minuta.
Taman dok se popije kafa dobiješ vruću vodu za pranje sudova.
 
Ne znam ni ja. Nije problem u tom vremenu zagrijavanja malog bojlera.
Tri su varijante za sudoper:
a) Kupatilski bojler
b) Kuhinjskii bojler
c) Izbor izvora između njih
Prva je u startu najjeftinija, tj. bez troška za kuhinjski bojler. Ali, malo je članova pa nema rezona stalno držati uključenim veliki bojler ili posebno zbog suđa.
Druga nudi brzo zagrijavanje manje količine vode, nezavisnost od velikog bojlera i bez gubitaka toplote u dugim cijevima..
Treća nudi uštedu korišćenja eventualno raspoložive tople vode iz kupatila, a ako je nema, onda brzo a time i jeftinije zagrijanje s kuhinjskim.

E sad za ovu varijantu c) ne znam šta je trošak osim tog trokrakog ventila?
Onaj sa gornje slike mi liči kao da ima neki regulator (ono dugme), a trebao bi samo kao preklopnik sa 2 moguća položaja.
 
Ne znam da li je iko okarakterisao Ariston kao smeće iole zbog nečeg drugog a ne kazana. Taj bugarski Tesy ima isti tip kazana ili grešim? Ako ne grešim, po čemu je onda u prednosti u odnosu na Ariston?
Postoji i Ariston sa Inox kazanom, samo je skup mnogo (ukoliko ga uopste i ima vise da se kupi). Ja sam ga uzeo pre par meseci.
Kao sto su ranije navodili, najveca mana ovog Aristona je verovatno to sto ima previse stvari koje mogu da crknu (dva grejaca + elektronika).
Mene za sada dobro sluzi ali imam dve zamerke kojima ne znam sta je uzrok:

1) Bojler dosta glasno "cvili" kada greje vodu
2) Voda iz bojlera ima blago neprijatan miris. Oseti se kao sumpor. Prvih par dana se bas dosta osetilo, a sada je to daleko manje. Nadam se da ce nestati u potpunosti u nekom trenutku, posto bojler koristim tek 14 dana.
 
Pričaju ljudii dosta o Ariston bojlerima. Uglavnom se nešto žale. Ima previše delova koji se mogu pokvariti. Elektropnika, dva grejača... Jedina prednost im je izgled. Ko ne mari za izgled bolje je da uzme neki domaći inox sa bezuslovnom garancijom na kazan.
Sve ostalo se lako menja i nije skupo.
 
Pored izgleda prednost mu je i dubina. Nekoliko kolega i ja smo uzeli ovaj bojler samo zbog toga sto nam je raspored kupatila takav da smo ograniceni na odgovarajucu dubinu bojlera.
 
Da li i koliki je ovo problem, boiler kod mene u kupatilu leva cev. Koliko vidim korodirala čitava matica i ruđa? ( zelena) polako curi i spušta se niz pločice
 

Prilozi

  • IMG_20220622_070510.jpg
    IMG_20220622_070510.jpg
    170.6 KB · Pregleda: 61
ja sam bas skoro izmenjao ta creva i gumice slicno bilo. ali sam menjao grejac, prekidao vodu pa usput izmenjao i creva da vise ne curi. ako ti e smeta nije problem neki...
 
Ta creva bi trebalo preventivno menjati na jedno 5 godina, ma koliko kvalitetna ona bila. Ne vidim odakle curi ali mozda moze da se dotegne tj da se predihtuje ponovo.
 
Bilo nam je curilo, ono pravo, kap po kap pre jedno 3 godine. Tad je zamenjeno. Sad ovako klizi prljavština ova ali nema baš vodenik kapi da ih vidim niti je vlažno. Možda samo kondenzuje? Nemamo prozor, samo ventilator u kupatilu.

Hvala na odgovorima.
 
Ta creva ne bi ni trebalo stavljati na bojler gde je visok pritisak.
Kvalitet im je nikakav i hoce od viseg pritiska da puknu kada se najmanje nadate.
 
Ima li neko iskustva sa Elmac bojlerima? Vidim da na kazan daju bezuslovnu petnaestogodišnju garanciju a da im je izolacija čak 5cm mineralne vune.
 
Imam ja jedan od 50L, radi bez problema oko 4 godine.
Odlicno je sto je kompaktan, pa zauzima malo mesta. Nismo primetili da se igde greje spolja, tako da je izolacija OK.
 
Vidim da su se neki serviseri pozitivno izjašnjavali o njima. Hvala.
 
Ljudi da li neko zna da mi kaže kako da pustim vodu u bojler, treba da počnemo da iznajmljujemo stan a gazdarica nam je napomenula da treba sami da pustimo vodu u bojler. Ja sam navikla na ona matora mesingana čuda što vire iz zida, i da, treba da se iskilaviš da ih otvoriš ali ovo je neki pipak koji viri iz zida ima neki plastični deo na sebi i kako god da ga vrtiš ništa se ne dešava. Nisam sigurna da li treba da zovem vodoinstalatera? Može li neko da me posavetuje
Hvala unapred
 
Kupatilo ili kuhinja? Bojler je nov, samo montiran bez vode u sebi ili je voda već u njemu? Neka slika njega i tog "pipka" bi dobro došla.
 
Dok sam studirao, u par stanova je bila ista stvar. Mesingani ventil koji ima plastičnu "kapicu" pomoću koje se odvrće i zavrće ventil. Vremenom se od korišćenja pojede unutrašnje nazubljenje, pa možeš da ga vrtiš koliko hoćeš. Problem rešavaju neka klešta tipa motorcangle.

Ovo je doduše napisano napamet, što reče kolega gore, slika bi svakako pomogla.
 
Za svaki ventil treba manji viljuškasti ili podesivi ključ a ne klješta, oglođe se očas posla pa je ventil praktično neupotrebljiv. Ti što imaju kapice za odvrtanje/zavrtanje, njima treba skinuti kapicu pa ključem. Plastika pa se brzo polome, više su ukras.
Ne znam stvarno, meni deluje po opisu da je neki EK ventil ali ništa bez slike.
 
Bojler je koliko vidim potpuno nov, kupatilo je u pitanju pokušaću sad da objavim i slike 20221031_170045.jpg20221031_170040.jpg20221031_170022.jpg20221031_170030.jpg20221031_170045.jpg20221031_170040.jpg20221031_170022.jpg20221031_170030.jpg
 
Auh... To je neko Rosan čudo verovatno. Ta plastika na vrhu služi da se lakše odvrće/zavrće bez potrebe za ključem. Pretpostavljam da mu je slaba vajda ako se ventil nije dirao godinama i zapekao.

Mislio sam da je kuglasti neki pa može da se vrti beskonačno. Međutim, ovaj bi trebao da ima gumicu na kraju. Stoga, odvrtanje/puštanje vode u smeru kontra kazaljke na satu (neki kažu ulevo) a zavrtanje u smeru kazaljke (desno). Pošto ventil nije beskonačan, mora da može da se odvrne ili zavrne do kraja. Ako se kraj ne nazire, moguće da je ta plastika oglodana i da se samo ona vrti ali ne i osovina ventila. Na slici ne mogu da uočim je li to slučaj. Onda bi trebalo tu plastiku skinuti odvrtanjem tog šrafa na vrhu.

Ako je i on zapekao, slaba vajda. Moglo bi verovatno fenom na vreli vazduh (ne onaj za kosu)/brenerom ali ko još to drži u kući... A ako bi ventil morao da se menja morao bi majstor prvo da razbija okolne pločice jer su ga duboko uzidali te ne može direktno ključem. Dobro ga nisu celog zazidali.:cautious: Sve ventile a pogotovo takve uzidane treba s vremena na vreme za pola kruga odvrnuti i zavrnuti, ne dozvoliti da se kamenac nagomila.

Moram da pitam, je li sigurno taj ventil od bojlera? Nalazi se obično ispod cevi za dovod hladne vode. Imaju posebno ventili za kotlić, lavabo, kadu. I naravno glavni ventil. Ako je glavni odvrnut, treba odvrnuti i taj od bojlera i čekati da se napuni. Pustiti vruću vodu na slavini i čekati da poteče.
 
Hvala ti do neba za informacije, jeste taj je tačno ispod creva za hladnu vodu ispod bojlera. Poslušala sam tvoj savet i zašrafila šraf koji je bio skoro ispao napolje, odvrnula ventil do kraja u pravcu kazaljke na satu i ništa se nije desilo, bojler se uopšte ne puni, kad se pusti voda i na lavabou i u tuš kabini voda uopšte ne izlazi. Juče smo zvali gazdaricu, čeka nas pregovaranje o vodoinstalateru. Držite mi palčeve
Hvala puno
 
Zapravo, ventil se zatvara kao i dovod vode u smeru kazaljke na satu (udesno). Odvrće se ulevo - kontra kazaljki na satu. Isto kao što je i na slavini.
Ako se ništa ne puni vodom, ni kotlić, ni bojler a nema vode ni nad lavaboom, treba pogledati glavni ventil u kupatilu. On je negde sigurno blizu poda. Posle njega se proverava sledeći ako je potrebno. Može se eventualno naći i jedan između glavnog ventila i ventila od bojlera.
 
Mora da se otvori slavina za toplu vodu na bateriji dok se puni bojler i kad krene voda na bateriji onda je pun.
 
A ima li hladna voda na tim baterijama u kupatilu i voda u kazančetu za wc šolju. Ako nema onda je glavni ventil zatvoren.
 
Nazad
Vrh Dno